به گزارش مشرق، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور امروز در مراسم روز ملی صادرات گفت: در سه بار تجربه مدیریتی خود با پیمان سپاری ارزی روبرو شدهام، یک بار در دولت آقای هاشمی بود و مهمترین رسالت ما در آن دوران این بود که به مسئولان اقتصادی بقبولانیم که این پیمان سپاری کار درستی نیست و این کار زمان برد.
وی اظهار داشت: در دولت یازدهم وقتی به سر کار آمدیم دیدیم که در دولت قبلی پیمان سپاری صورت میگیرد، اما در آن زمان پیمان سپاری را برداشتیم.
جهانگیری بیان داشت: الان شرایط جدیدی به وجود آمده که پیمان سپاری ارزی انجام شده، اما ما در این شرایط تصمیم داشتیم که نام پیمان سپاری را نیاوریم، بلکه تلاش ما این بود که اگر کسی ارز حاصل از صادرات را برنگرداند، از یک سری معافیتها برخوردار نباشد.
وی با بیان اینکه صادرات امروز پیشران توسعه اقتصادی و صنعتی کشور است و اگر کسی به دنبال تولید است باید صادرات را راهاندازی کند، گفت: ولی این صادرات که همه آن را قبول دارند، باید از محل آن ارزی حاصل شود که نیاز کشور را تامین کند و اگر کسی صادرات انجام دهد، به قصد خروج سرمایه این دیگر خدمت نیست و عکس خدمت است.
معاون اول رئیسجمهور بیان داشت: ما نمیخواهیم بخشنامههای خلقالساعه داشته باشیم و میدانیم که ثبات عامل موفقیتهای یک کشور است، اما اگر جایی اشتباهی شود این کار شماست که به موقع آن را هشدار دهید.
وی افزود: ما باید در تصمیم گیریها منافع 80 میلیون ایرانی را در نظر بگیریم و ممکن است، وقتی ما بین دو موضوع قرار میگیریم، نتوانیم موضوع را آن چنان که شما میخواهید، توضیح دهیم.
معاون اول رئیسجمهور اظهار داشت: در دور اول رئیسجمهور اولویتش را موضوع برجام قرار داد و من بیشتر به مسائل اقتصادی رسیدگی میکردم و امروز رئیسجمهور برای مسائل اقتصادی بیشتر وقت میگذارد.
وی افزود: در مورد فضای کسب و کار نیز باید اطلاعرسانی قبلی در مورد بخشنامهها و دستورالعملها صورت بگیرد، این در حالی است که بخش خصوصی و اتاق بازرگانی جای خود را باز کرده و حتی در جلسات سران سه قوه مشخصا به نامههای اتاق اشاره شده است.
جهانگیری بیان داشت: بخش خصوصی پیشنهاداتی برای اصلاح فرایند بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد دارد، اعلام کند، زیرا دولت در مورد بازگشت ارز حاصل از صادرات تصمیم بلندمدت نگرفته است، اگر مردم ایران با هم باشند و به آمریکاییها بگویند که اقتصاد ایران به این راحتیها قابل فروپاشی نیست، تحریمها طولانی نخواهد بود.
وی گفت: قیمت پایه صادراتی اصلاح میشود، به من گفته شده موضوع حل شده است، این در حالی است که اگر موضوع حل نشده است، به من نامه بنویسید که حل نشده است.
*من تا این لحظه اجازه برکناری منشی خودم را نداشتهام
معاون اول رئیسجمهور اظهار داشت: ما در کشور در این شرایط مدیر ریسکپذیر میخواهیم و من دستم قلم و کاغذی نیست که کسی را برکنار کند و این در حالی است که من تا این لحظه اجازه برکناری منشی خودم را نداشتهام، پس از من انتظار نداشته باشید که وکیل و وزیر را تغییر دهیم.
جهانگیری با بیان اینکه هزینه دفاتر صادراتی در حد فهم دولتیها دیده شده است، گفت: اگر کم است، بگویید آن را اصلاح کنیم. اتاق بازرگانی امین ما است و امین بخش خصوصی است، بنابراین اگر قرار است اصلاحاتی صورت گیرد، بگویید آن را اصلاح کنیم.
وی افزود: تحریم داخلی واژه تلخی است و ما میخواهیم در این شرایط تهدید به فرصت تبدیل شود.
*۵۰۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی برای حمایت از شرکتهای دارویی
معاون اول رئیسجمهور اظهار داشت: از صندوق توسعه ملی 500 میلیون دلار را تبدیل به ریال خواهیم کرد تا از این طریق از شرکتهای دارویی حمایت کنیم، مقام معظم رهبری نیز هفته گذشته تاکید داشتهاند که مشکلی در این زمینه نیست.
جهانگیری در ادامه از موافقت مقام معظم رهبری برای برداشت 500 میلیون دلار از صندوق توسعه ملی برای شرکتهای دولتی خبر داد و گفت: افزایش نرخ بنزین در شرایط فعلی شدنی نیست و جامعه کشش ندارد.
وی با بیان اینکه به آقای شریعتمداری قول داده بودم در این روز شرکت کنم گفت: امروز شرایط حضور نداشتم ولی زمانی که در اخبار شنیدم این جلسه با حضور بنده برگزار میشود، آمدم تا تعبیر و تفسیری از این جلسه نشود.
معاون اول رئیسجمهور اظهار داشت: وضعیت خاصی را در شرایط کنونی اقتصاد تجربه میکنیم و نمیتوانیم غیرصادقانه صحبت کنیم و در سابقه مدیریتی من هم اینطور نیست که اگر با تولید کننده و صادرکننده صحبت کردم مواردی نادرستی را عنوان کنم و سعی کردهام، تا آنچه که در رابطه با مسائل کشور و شرایط اقتصادی و تولیدی میدانم، خلاف آن چیزی را نگویم که میدانم، اما همه آنچه را که میدانم نمیگویم، زیرا گفتن برخی مسائل در شرایط فعلی به صلاح کشور نیست.
جهانگیری گفت:اما بهرحال برخی مسائل پشت پرده نیست و اولویت ما در آغاز به کار دولت یازدهم این بود که قید و بندهایی که به پای صادرکنندگان بسته شده دور کنیم و تیمی که روی کار آمده با قدرت گرفتن و میدان داشتن بخش خصوصی موافق بوه است.
وی با تاکید بر اینکه موتور محرک اقتصاد بخش خصوصی است بیان داشت: شرایط بینالمللی کشور به گونهای است که سیاستهای اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار میدهد و این بدان معنی است که شرایط اقتصادی و سیاسی و اجتماعی داخل کشور بر این سیاستهای اقتصادی اثرگذار است.
معاون اول رئیسجمهور بیان داشت: البته با یک بنگاه اقتصادی آثار سیاست های اقتصادی و فرهنگی داخلی و خارجی را نیز بر خود و عملکردهاش میبیند.
* تورم را تک نرخی کردیم
جهانگیری اظهار داشت: دولتها هستند که با سیاستگذاری میتوانند شاخصهای اقتصادی را به سمت ثبات اقتصادی حرکت دهند. واقعیت این است که در دولت یازدهم ما موفق شدیم ثبات را به اقتصاد برگردانیم و حتی نرخ تورم را تک رقمی کردیم و این درحالی بود که 18 ماه در یک مذاکره نفسگیری با خارجیها گفتوگو کردیم و تابوها را شکستیم.
وی بیان داشت: اتفاقات ویژهای در مسائل سیاسی و فضای بینالملل رخ داده و همه باید تلاش کنیم در فضای داخلی روحیه جوانمردی در کشور از بین نرود.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه با روی کار آمدن ترامپ توافق بینالمللی برجام به هم خورد، گفت: توصیه برخی این است که حرف ترامپ را بشنوید و آن را قبول کنید اما روحیه و غیرت ایرانی اجازه نمیدهد. ما توافق کردیم وا مضا کردیم شورای امنیت هم بر آن مهر تائید زد، حال اگر یک فرد بگوید من این را قبول ندارم، ما برویم بگوییم که چه چیزی را قبول دارید تا ما آن را اجرا کنیم؟ این خلاف روحیه جوانمردی است. او باید دست از کار اشتباه خود بردارد تا از موضع برابر و انسانیت با هم صحبت کنیم.
*دست ما مقابل تحریم آمریکا بسته نیست
جهانگیری گفت:آمریکایها تحریمهای خود را روی 13 آبان بنا کردهاند و پیش از موعد اجرای آن در شاخصهای نفت، حمل و نقل، بانک زیربنای درآمدی کشور است، تحریمها آغاز شده و در این شرایط برخی کشورها تسلیم ترامپ شده و خرید نفت از ما را به صفر رساندهاند، البته ما دست بسته نبودهایم و راهکاری پیدا کردیم که علیرغم این مسائل نفت را صادر کنیم.
وی بیان داشت: راه دشوار است باید اراده کنیم که این راه دشوار را حل و فصل کنیم زیرا تصمیم تحریم آمریکا یک تصمیم سیاسی و اقتصادی صرف علیه حکومت و دولت ایران نبوده، بلکه بر علیه ملت ایران است.
معاون اول رئیسجمهور افزود: آمریکائیها دروغ میگویندکه مسائل انسان دوستانه را در تحریم لحاظ میکنند، زیرا در بدترین و سختگیرانهترین تحریمها را در این چند ماه اخیر روی تامین کالاهای اساسی و دارو راجع به ایران انجام دادند، ضمن اینکه در نحوه انتقال پول هم مشکلاتی ایجاد کردند، اما با مدیریت مسئولان این اتفاقات مشکلاتی را ایجاد نکرد.