کد خبر 896795
تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۵
کمیته المپیک

اساسنامه کمیته ملی المپیک که از دو سال پیش در مسیر اصلاح قرار گرفته بود در کمیسیون فرعی هیات دولت تایید شد که یکی از مهمترین تغییرات پیش رو حذف یک پست پس از ۷۲ سال است.

به گزارش مشرق، اساسنامه کمیته ملی المپیک که دو سال پیش و بر اساس قانون ابلاغی رئیس جمهور مبنی بر انتزاع دو کمیته ملی المپیک و پارالمپیک، اصلاح و برای اخذ تائیدیه در اختیار هیات وزیران قرار گرفت، این روزها وارد فاز جدیدی از بررسی و تصویب نهایی شده است. این یعنی قطعی شدن اعمال تغییرات پیش بینی شده در چارت کمیته ملی المپیک به خصوص اینکه رایزنی های بین المللی لازم هم در این زمینه هم صورت گرفته است.

گام اصلی در تصویب اساسنامه کمیته ملی المپیک برداشته شد

اساسنامه اصلاحی کمیته ملی المپیک بعد از ماه ها بالاخره مصوبه کمیسیون فرعی هیات دولت را اخذ کرده و برای ادامه مراحل قانونی تا ابلاغ نهایی در اختیار کمیسیون اصلی قرار گرفته است. ١- تصویب در این کمیسیون، ٢- تاییدیه هیات دولت و٣- مصوبه مجمع عمومی سه مرحله دیگری است که اساسنامه کمیته ملی المپیک تا قبل از مُهر تایید نهایی کمیته بین المللی المپیک و اجرایی شدن باید طی کند.

البته چگونگی طی شدن مراحل باقی مانده تا تصویب نهایی اساسنامه کمیته ملی المپیک در روند کار و کلیات موضوع تاثیر منفی نخواهد داشت. به هرحال بررسی های اصلی و تاثیرگذار طی ماه ها در کمیسیون فرعی انجام شده و بررسی در کمیسیون اصلی و هیات دولت صرفا برای قانونمند شدن مسیر تصویب انجام می شود. اینکه در این دو مرحله به کلیات موضوع ایرادی وارد شود، بعید است به خصوص با رایزنی هایی که پیش از این توسط رضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک در دولت انجام شده بود. 

موافقت مجمع و رایزنی های بین المللی برای تصویب اساسنامه اصلاحی

مسیری که برای مصوب کردن اساسنامه کمیته ملی المپیک در حال طی شدن است، در واقع ادامه مسیری است که توسط مدیریت دوره قبل این کمیته آغاز شده بود و بر همین اساس اعضای مجمع این کمیته، بعد از اتمام مراحل دولتی به صورت مستقیم و شفاف در جریان ماهیت اساسنامه اصلاحی و تغییرات اعمال شده در آن قرار می گیرند. این تغییرات با الگوبرداری از موارد مشابه بین المللی که اتفاقا در فدراسیون های داخلی هم اجرا می شود، اعمال شده و به همین دلیل احتمال تایید آنها در مجمع عمومی و توسط اعضای مجمع خیلی بیشتر از نقد شدن شان است.

دیگر اینکه مصوبه کمیته بین المللی المپیک (IOC) که لازمه سندیت و ملاک عمل قرار گرفتن اساسنامه اصلاحی است نیز از حالا به کمیته ملی المپیک داده شده چرا که لابی های بین المللی در این زمینه صورت گرفته است.

رضا صالحی امیری که دو هفته پیش به لوزان سوئیس سفر کرده برد، در جریان دیدار با توماس باخ رئیس IOC در رابطه با همین موضوع رایزنی های لازم را با وی انجام داد. بدین ترتیب تغییرات مورد نظر برای اجرا در چارت کلی کمیته ملی المپیک خیلی نزدیک است.

حذف کامل «دبیرکل» از کمیته ملی المپیک بعد از ٧٢ سال

به گزارش مشرق، کمیته بین المللی المپیک تیرماه سال ١٣٢٥ (٢٠ ژوییه ١٩٤٧) درخواست ایران برای عضویت در این کمیته را پذیرفت و همزمان کمیته ملی المپیک در کشورمان تشکیل شد.تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی شاهپور علیرضا پهلوی و شاهپور غلامرضا پهلوی ریاست کمیته ملی المپیک را بر عهده داشتند. در ادامه و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هم افراد مختلفی عهده دار این مسئولیت شدند.  

در کنار تمام افرادی که ریاست کمیته ملی المپیک را عهده دار شدند، همواره «دبیر کل» به عنوان اجرایی ترین مقام حضور ثابت داشت. از سال ١٣٥٨ تاکنون هم ٨ نفر در دوره های چهارساله مختلف به عنوان دبیرکل در کمیته ملی المپیک فعالیت داشته اند. حالا و بعد از گذشت بیش از ٧ دهه، پست دبیرکلی طبق تغییرات اعمال شده در اساسنامه به طور کامل حذف می شود. 

«دبیر اجرایی»؛ پست جدید در کمیته ملی المپیک

با حذف دبیرکل از هیات رئیسه و اجرایی کمیته ملی المپیک، فردی با عنوان «دبیر اجرایی» جایگزین وی می شود. این مسئول با پیشنهاد رئیس کمیته ملی المپیک و موافقت اعضای هیات اجرایی منصوب می شود. این در حالی است که دبیر کل از میان کاندیداهای مجمع انتخاباتی و با رای مستقیم اعضای مجمع مشخص می شد.

دلیل تغییرات در کمیته ملی المپیک چیست؟

کمیته بین المللی المپیک بالاترین نهاد ورزشی در جهان است که منشور آن، ملاک عمل کمیته های ملی المپیک تمام کشورها به حساب می آید. در IOC بعد از رئیس که اولین فرد تصمیم گیرنده به حساب می آید، دومین جایگاه مهم و تعیین کننده برای دبیر اجرایی تعریف شده است. در واقع در کمیته بین المللی المپیک مسئولی به عنوان دبیر کل حضور ندارد و انجام و پیگیری کارهای اجرایی بر عهده «دبیر اجرایی» است.

کمیته ملی المپیک نیز با الگو برداری از IOC اقدام به اعمال برخی تغییرات در اساسنامه خود و جایگزین کردن دبیر اجرایی به جای دبیرکل کرده و اینکه معرفی وی بر اساس سیستم انتصابی باشد نه انتخابی.

انتصابی بودن دبیر اجرایی؛ درست یا غلط؟

تمام افرادی که تاکنون به عنوان دبیرکل در کمیته ملی المپیک حضور داشتند، منتخب اعضای مجمع بوده اند. اعضای مجمع هم روسای فدراسیون ها هستند که خود در مجامع انتخاباتی فدراسیون متبوع‌شان برای تعیین دبیر کل تفیض اختیار می گیرند. (معرفی دبیرکل فدراسیون ها بدون رای گیری)

از طرفی در بسیاری از فدراسیون های بین المللی نیز انتخاب دبیرکل بدون رای گیری و به صورت انتصابی انجام می شود. مهمتر از همه اینکه در کمیته های بین المللی المپیک هم معرفی دبیر اجرایی با پیشنهاد رئیس انجام می شود. به همین دلیل بر انتصابی بودن دبیر اجرایی در اساسنامه جدید کمیته ملی المپیک تاکید شده است و انتقادی به آن وارد نیست. 

اتفاقا این موضوعی است که در اساسنامه کمیته ملی پارالمپیک لحاظ شده و بدون هیچ نقدی هم تصویب و به مرحله ابلاغ رسید. از دیگر انتصاب ها در اساسنامه جدید کمیته ملی المپیک برای خزانه داری است در حالیکه تا به امروز، مشخص شدن خزانه دار در مجمع انتخاباتی و با سیستم رای گیری انجام می شد.

حذف مرکز نظارت بر تیم های ملی در کمیته ملی المپیک

چهار سال پیش اعضای وقت هیات اجرایی کمیته ملی المپیک تشکیل «مرکز نظارت بر تیم های ملی» در این کمیته را تصویب کردند. این مرکز از همان ابتدا با مدیریت اصغر رحیمی آغاز به کار کرد و پیگیر وضعیت فدراسیون ها برای حضور در رویدادهای بین المللی بود. با اصلاحات صورت گرفته در اساسنامه کمیته ملی المپیک اما این مرکز نیز دیگر جایی در کمیته ندارد و فعالیت های آن در قالب دیگر بخش ها پیگیری می شود.

پایان کار شهنازی، سعیدی و رحیمی؟!

به گزارش مشرق، روند تصویب اساسنامه کمیته ملی المپیک تا یکی دو ماه دیگر به پایان می رسد اما بعد  از آن نتیجه تغییراتِ اساسنامه در کمیته چگونه خواهد بود؟

به هر حال طبق تغییرات، پست دبیرکلی که در اختیار شاهرخ شهنازی است، دیگر وجودِ خارجی در کمیته ندارد و باید فردی به عنوان دبیر اجرایی جایگزین وی شود. احتمال انجام این کار زیاد است به خصوص با توجه به شرایطی که شهنازی دارد.

اما در مورد دو تغییر عمده دیگر مشخص نیست شرایط چگونه رقم می خورد؛ کیکاوس سعیدی خزانه دار کمیته ملی المپیک رابطه خوبی با صالحی امیری دارد و بعید نیست بعد از تصویب اساسنامه بازهم همکاری میان این دو نفر ادامه داشته باشد. رحیمی هم که این روزها درگیر  کاروان ایران در بازی های المپیک جوانان و اعزام این کاروان به آرژانتین به عنوان سرپرست است اما مشخص نیست جایگاه وی بعد از ابلاغ اساسنامه چگونه می شود در حالیکه او تا همین چندماه پیش مدعی کاندیداتوری در انتخابات کمیته بود!

منبع: مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس