دولت روحانی - هیئت دولت

از بازیکنی که همه عضلاتش «لاکتیکی» شده و سنگین و خسته است، نمی‌توان انتظار استارت‌های انفجاری برای ضدحمله داشت و درایت فنی ایجاب می‌کند که مربی او را با مدافع چابک نفوذی برای ضدحمله جایگزین کند.

سرویس سیاست مشرق - حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان، شامگاه دوشنبه (11 تیرماه) به وقت محلی، در دیدار ایرانیان مقیم سوئیس، در بخش مهمی از سخنان خود گفت:

" آمریکایی ها مدعی شده اند که می خواهند به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمی فهمند، چرا که این اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید این کار را بکنید تا نتیجه اش را ببینید."

ببینید: فیلم/ خط و نشان روحانی برای آمریکایی ها

این جملات که به نوعی به رخ کشیدن ابزارهای قدرت ژئوپلیتیک جمهوری اسلامی است، در ادبیات روابط بین‌الملل به عنوان «دیپلماسی هجومی» دسته‌بندی می شود، یعنی سخن گفتن از ابزارهای موجود و موثر برای مقابله، با لحنی غیرمستقیم، در مقابل مواضع دشمنانه از بیرون مرزها.

دیروز هم وزیر کشور، علی رحمانی فضلی، درباره دو بحث مهم تجارت مواد مخدر و به خصوص مهاجران غیرقانونی (که مساله روز و اولویت اروپایی‌هاست) گفت:

" همکاری ایران با اروپا در مورد مبارزه با موادمخدر و پناهندگان یک جانبه است و فقط ما تلاش و کار می‌کنیم و آن‌ها تلاش موثری انجام نمی‌دهند. این مساله در اجلاس‌های مختلف هم گفته شده است.

ایران بیش از ٣٧٠٠ شهید در این حوزه داشته است و امسال هزار درگیری اتفاق افتاده است و ١٢٠٠ تن ماده مخدر کشف کرده ایم که قرار بوده است از مرزهای ایران به اروپا برود. در بحث مهاجربن نیز ٣ میلیون مهاجر در ایران هستند و ایران به آن‌ها نگاه انسانی دارد و جلوی آن ایستاده است."

رحمانی فضلی در ادامه همین بحث، یک جمله کلیدی افزود که باز شمه‌ای دیگر از «دیپلماسی هجومی» محسوب می شود. او غیرمستقیم خطاب به اروپا گفت:

" اگر این نگاه نباشد کافیست ٢۴ ساعت وزیر کشور غفلت کند تا هزاران پناهنده و چند تن ماده مخدر از مرزها عبور کند."

در حالی که به طور مثال، در آلمان (به عنوان رییس واقعی اتحادیه اروپا) بحث مهاجران قاچاقی و غیرقانونی به یک چالش سیاسی در راس هرم قدرت تبدیل شده، این هوشمندی وزیر کشور در مخابره «پیام» به اروپا بسیار مقتضی و به موقع به نظر می رسد.

این که نشانه‌هایی از تغییر رویکرد در رفتار و ادبیات رییس جمهور و برخی اعضای کابینه در حوزه‌های داخلی و بین‌المللی دیده می‌شود، مساله‌ای مغتنم است که حتما باید از آن حمایت شود. لیکن در این میان یک «امّا»ی بزرگ وجود دارد.

دولت روحانی در سال 92 ذیل گفتمان «اعتدال» و با راهبرد «تعامل و مذاکره با دنیا» برای رفع مشکلات اقتصادی کشور سکان قوه مجریه را در دست گرفت. ساختار و شاکله‌ی دولت «تدبیر و امید» بر مبنای همین ایده «تعامل» شکل گرفت و کابینه بر همین مبنا چیده شد که در نوک پیشانی آن دکتر محمد جواد ظریف در کسوت وزیر خارجه بود. از این رو، شاید حتی بیشتر از خود رییس جمهور، این ظریف بود که در دولت یازدهم، نماد دولت در اذهان عمومی بود. تجلی تام و تمام دیدگاه و ذهنیت حاکم بر دولت، بعد از شروع، ادامه و به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای یک چیز بود: برجام.

از این رو برجام به هسته‌ی مرکزی سیاستگذاری دولت در همه حوزه‌ها تبدیل شد و اصولا حوزه‌های مختلف عمل دولت تدبیر و امید، «برجامیزه» شد. از این رو، پیش از نقض برجام و خروج آمریکا از آن، مرتب در فضای کابینه و از لسان خود رییس جمهور، صحبت از لزوم دستیابی به برجام در حوزه‌های مختلف بود. چنان‌ که مثلا وقتی در یکی از برنامه‌های «گفتگوی ویژه خبری» سیما به مناسب هفته دولت (25 اسفند 95)، وزیر اطلاعات با پرسش‌های مجری برنامه درباره دستاوردهای امنیتی و اطلاعاتی وزارتخانه تحت ریاست حجت الاسلام علوی مواجه شد، ایشان شروع به تعریف از دستاوردهای برجام و توضیح درباره فرآیند تولید کیک زرد و فروش اورانیوم و ... کردند که با اعتراض مجری برنامه مواجه شد چرا که علی الاصول توضیح درباره این موضوعات در حوزه وظایف رییس سازمان انرژی اتمی بود.[1]

در همین رابطه بخوانید:

تغییر «ذهنیت»، کلید تغییر در دیپلماسی دولت/ چرا تیم مذاکره‌کننده برجام به ترمیم نیاز دارد؟

دوگانه اقتصاد «لیبرالی» یا اقتصاد مقاومتی/ آیا «حلقه نیاوران» مرد میدان جنگ اقتصادی است؟

بر همین مبنا، از یک سو شاهد بودیم که عباس آخوندی عملا کلیت کارکرد وزارتخانه بسیار مهم خود را در حوزه مسکن و شهرسازی به «برجام» هواپیمایی و خرید اِیرباس و بویینگ گره زد (که در نهایت با دبه کردن قابل انتظار هر دوی این شرکت‌ها، پروژه شکست خورد) و هر جا هم که او به طور اتفاقی وارد حوزه‌های دیگر، چون صنعت ریلی شد، خبری مانند سپردن کترینگ و آشپزی قطارهای تهران-مشهد به یک شرکت اتریشی از این حوزه بیرون آمد.[2]

در حوزه نفت، علی‌رغم همه هشدارهای دلسوزان این عرصه، و یادآوری خیانت‌های شرکت‌های نفتی اروپایی در همین ابتدای دهه 90، باز هم بیژن زنگنه وزیر نفت بر کنارگذاشتن شرکت‌های داخلی و واگذاری مهمترین میادین کشور به شرکت‌های بدسابقه خارجی اصرار داشت. نکته بسیار قابل تامل این که، زنگنه هنوز هم، یعنی وقتی که توتال رسما از قرارداد پارس جنوبی (به بهانه تحریم‌های آمریکا) خارج شده و از سوی دیگر، در همین چند روز اخیر با افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس به دست توانمند نیروهای داخلی کشور از واردات بنزین بی‌نیاز شده است، باز از این سخن می گوید که "اگر 4 قرارداد مثل قرارداد توتال می‌بستیم، نمی توانستند نفت ما را تحریم کنند"؟!![3]

 در حوزه وزارتخانه‌های اقتصادی هم تیم دولت ظاهرا کوچک‌ترین احتمالی را مبنی بر خروج آمریکا از برجام در نظر نگرفته بود (بحثی که دست‌کم از زمان روی کار آمدن ترامپ در 2016 به شدت مطرح بود) و هیچ برنامه مشخصی به عنوان «طرح جایگزین » برای شرایط غیربرجامی نداشت. از یک سو، ولی‌الله سیف، رییس کل بانک مرکزی، در اظهاراتی که از او نقل شده گفته که "نمی دانیم در شرایط فعلی ارزی چه کار کنیم"[4] و در جلسه با نمایندگان مجلس هم با این عذر که اصولا ساختار بانک مرکزی طوری نیست که بخواهد وارد حوزه ساماندهی بازار شود، به نوعی از خود رفع مسوولیت کرد. از سوی دیگر، آقای مسعود نیلی که همگان او را به عنوان مغز متفکر اقتصادی دولت اعتدال می شناسند، با اولین دست‌اندازها در شرایط اقتصادی کشور از یک ماه پیش در جلسات هیات دولت حاضر نمی شود.[5]

ولی الله سیف
مسعود نیلی

از همه مهم‌تر این که وزیر اقتصادی که به جای علی طیب‌نیا (که دست‌کم یک اقتصاددانِ شناخته شده بود) در دولت دوازدهم روی کار آمده، کم‌ترین حضور و پاسخدهی به افکار عمومی را دارد و کاشف به عمل آمده که اصلا اقتصاد نخوانده است و بسیاری او را سایه‌ی محمد نهاوندیان (معاون اقتصادی رییس جمهور) در این وزارتخانه می‌دانند. خود نهاوندیان، به همراه محمدباقر نوبخت، جزو حلقه‌ای موسوم به «حلقه نیاوران» هستند که اصولا باور و ایدئولوژی ذهنی آن‌ها، آزادسازی اقتصادی و سپردن زمام امور به بازار و کم‌کردن از مسوولیت‌های اقتصادی دولت است، که هر کسی با دانش معمول و میانه‌ی اقتصادی می داند که اگر اقتصاد «لیبرالی» و میدانداری تمام‌قد بازار برای هر شرایطی خوب باشد، برای شرایط تحریمی و اعلام جنگ اقتصادی از سوی دشمن اصلا محلی از اعراب ندارد.

مسعود کرباسیان

این فهرست را در کابینه و تیم همکاران آقای روحانی می‌توان ادامه داد. اما اگر بخواهیم به اجمال و به زبان ساده سخن بگوییم، باید از تمثیل استفاده کنیم. تیم فوتبالی را در نظر بگیرید که طبق استراتژی سرمربی برای دفاع مطلق بسته شده است. حال اگر تیم مورد نظر در یک مسابقه در شرایطی قرار بگیرد که باید حتما گل بزند که به مرحله بعد برود، آیا از تیمی تمام دفاعی که حتی تک مهاجم آن هم مامور یارگیری و دفاع است، می‌توان انتظار بازی هجومی برای رسیدن به گل داشت؟ آیا اصول بدیهی عقلی ایجاب نمی کند که سرمربی در وهله اول، برای رسیدن به بازی هجومی تغییراتی در ترکیب تیم خود ایجاد کند و مثلا به جای یک مهاجم، با دو مهاجم بازی کند، جای یکی از دو هافبک دفاعی را به یک بازی ساز وسط زمین بدهد، مدافع کنار فیزیکی و سنگین خود را با یک مدافع نفوذی چابک با استارت‌های انفجاری برای ضدحمله جایگزین کند و...

در همین زمینه بخوانید:

چرا سیف باید برکنار شود؟/ وقتی رئیس‌بانک مرکزی نمی‌داند برای شرایط ارزی چکار کند!

چرا وزیر اقتصاد باید تغییر کند؟/ وقتی از نظر کرباسیان اوضاع اقتصادی کشور خوب است

مقصر اصلی مشکل مسکن کیست؟/ ادامه حضور آخوندی در دولت یعنی تداوم گرانی خانه

تغییر رویکرد و ادبیات رییس جمهور به ویژه در سخن گفتن محکم با دشمن مستکبر و  متحدان آن، بسیار خوب و شایسته حمایت همه‌جانبه است، لیکن برای این که تاثیرگذاری و پذیرش آن بالا برود، نیازمند آن است که پشتوانه‌هایی برای آن تمهید شود. اولین و عاجل‌ترین این پشتوانه‌ها، تغییر کابینه و آوردن نیروهای پرانگیزه، جسور و  با راهبرد و برنامه است. برای بازی هجومی، باید بازیکنان خسته، بی‌انگیزه و به قول فوتبالی‌ها «لاکتیکی» را هر چه زودتر کنار گذاشت و بازیکنانی مطابق با استراتژی هجومی به تیم اضافه کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 32
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • F35 US ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    تنگه هرمز را ببندید و و محکم بایستید که خدا با شماست و گرنه . . .
    • محمودسلمانی IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      4 2
      گفت ادبیات تهاجمی دولت با وزیران ملیاردی و بعضا خطاکار پیش نمی رود گفتم مسایل کلی کشور ناخدایی دیگر و خدایی مهربان دارد و خود راه باز می کند و هر شکستی را به ظفر او به پیروزی مبدل می کند، این وسط می ماند وظیفه ما ... که باید با راه درست یافتن ، خداوند را و در واقع خود را یاری نماییم .... اندکی صبر ظفر نزدیک است
    • نادر IR ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      1 0
      دها تنگه در داخل داریم که اگر انها بسته شوند هیچ نیازی به هرمزش نداریم تنگه رانت فساد بی عدالتی (یکسان سازی حقوق.....) عدم شایسته سالاری
  • ناشناس IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    خداییش این جهانگیری رو عوض میکرد وقالیباف رو معاون اول میکرد همه چی درست میشد.
    • IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      1 1
      قالیباف تموم شد
    • شایان GB ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      0 0
      اونوقت دیگه از بخور ، بخور خبری نیست پس هیچ وقت این کار در این دولت عملی نخواهد شد
  • علی اکبر IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    جای قالی باف حد اقل در معاون اولی ریاست جمهوری خالی است
    • علی IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      11 6
      خواب دیدی خیر باشه
  • IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    مسئولان پیشنهادی جدید: معاون اول=قالیباف رئیس کل بانک مرکزی=صالح آبادی وزیر اقتصاد= صمصامی وزیر مسکن=سردار صبوری وزیر نفت:سردار عبدالهی سازمان برنامه=فرهاد رهبر سازمان بورس:حسن قالیباف اصل مشاور اقتصادی رئیس جمهور: ساسان شاه‌ویسی
    • IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      4 22
      وزیرامور خارجه پیشنهادی=امیر عبدالهیان، وزیر بهداشت و درمان=مرضیه وحید دستجردی
    • IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      1 0
      اینا که اصلاح طلب نیستند از رئیس جمهوری اصطلاح طلب می خواهی عناصر مخالفش رابیاورد.مگه میشه!مگه داریم!!!!؟
    • IR ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      0 0
      سلام؛ وزیر امور خارجه: فائزه هاشمی وزیر اقتصاد: ترکان وزیر بهداشت: پزشکیان وزیر کشور: محسن هاشمی وزیر صنعت: یاسرخان هاشمی معاون اول: مهندس کواکبیان رئیس بانک مرکزی: ظریف.
  • حمیدرضا IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    7 16
    با سلام عرض ادب و احترام . تشکر و قدردانی فراوان از رسانه ها خبر گزاری های داخل خدا قوت اجر اصحاب قلم متعد و کارشناس با اباعبدالله ع .
  • IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    22 20
    ارزش پول ملی هر کشور به کار وتولید ان کشور بستگی دارد. در دولتی که با ایجاد انجصار شدیدو داشتن قوانین ضد تولید گسترده و حجم عظیم دولت برای جلوگیری از تولید هرگز ارزش پول زیاد نمی شود و هر روز هم کاهش می یابد. این ترفند استکبار است برای بردن ذخایر کشور که توسط مدیران جاسوس و خائن اجرا می شود
    • IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      0 0
      مثل دوران دولت نهم و دهم که ارزش پول ملی 4 برابر کاهش پیدا کرد .درسته؟
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    26 4
    چقدر ابو موسي اشعري را ميماند اين شيخ ما!!!
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    11 1
    ما اگر تولید ملی واقعی ، ونه ، دکوری، داشتیم اصلا به این اراذل بین المللی کاری نداشتیم مسئله انجاست که نمیتوان هم خدا راداشت وهم خرما را.
  • علی IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    21 1
    با وزرایی که درد ملت و جامعه را نمی فهمند مملکت به جایی نمی رسد مردم وزیر و مسئول جهادی می خواهند که خودش پای کار باشد نه در ویلا کنار خانم و فارغ از هیچ مشکلی این افراد غیر از اینکه به مملکت اسیب برسانند کار دیگری بلد نیستند
  • IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    26 0
    این صحبت های رییس جمهور هم بر اساس اعتماد به نیروی های نظامی و توان دفاعی کشور بود وگرنه از خودش و پیرمردهای تیلیاردر دور و برش که بخاری بلند نمیشه ؛ باید یه فکری به حال دزدان اقصادی و زالوهای خورنده خون این مردم بدبخت بکنه وگرنه فرقی نداره روحانی با دیپلماسی هجومی یا با دیپلماسی تعاملی و مذاکره ای و....
  • مهدی IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    16 2
    فقط با اقتصاد سرتون گرم نشه دوستان! زمزمه هایی از فرود یک هواپیمای آمریکایی بی نام ونشان با مسافرای مجهول در فرودگاه مهرآباد شنیده میشه، این هواپیما 20خرداد هم یه بار اومده بود ولی بازم کسی جیکش درنیومده!!!!! نکنه مک فارلین هایی مسافر هواپیما هستن؟ نکنه خیانت هایی بزرگتر در پیش است؟
  • IR ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    2 0
    اینها اهالی محله لواسان هستند و قانون اساسی را میخواهند بازیابی کنند که لواسان فراتر از ایران وفراتر از اسلام قرار گیرد مردم تهران اگر حال داشته باشند راهپیمایی وووو در خیابانهای لواسان انجام دهند تا هم راهپیمایی کرده وهم ازهوای خد دادی استفاده کنند احیانا"شیشه ای شکست ازپول نفت درعرض یک ساعت تعویض شود نظافتچی 24 ساعته ونگهبانی 24 ساعته وامدادگران 24 ساعته وامکانات هلی کوپتر وبهشت مفتخوران
  • US ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    6 5
    درود بر دكتر محمود احمدي نژاد رييس جمهور جهادي انقلابي و متخصص
    • IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      1 1
      متخصص در کود زدن به مملکت
    • FR ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      1 0
      ای بابا توهم که هنوز دنبال یکی از عوامل اصلی رأی آوری روحانی هستی
    • FR ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      0 0
      ای بابا توهم که هنوز دنبال یکی از عوامل اصلی رأی آوری روحانی هستی
    • US ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
      1 0
      درود بر سلفی هایی که اگر هیچی از دین نفهمیدند دست کم ""اطاعت محض از اولی الامر"" ورد زبون شونه ، تازه اولی الامر اونا محمد بن سلمان بود ... فکر که می کنم می گم خدایی نسبت به یه سری ، دم شون گرم !!!!
  • علی IR ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    4 2
    تهدید!خوشم میاد که شما بایک غوره سردیتون میکنه وبا یک مویز گرمیتون میکنه!اصلا این که گفته تهدید نیست
  • ایرانی IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    4 1
    دیپلماس. تهاجمی عقل میخواهد نه احساسات از نوع حمله به سفارتها ،
  • IR ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    0 0
    افرین
  • ح.ر.ق.۱۳۶۲ IR ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    1 0
    ریاکاری هیچ موقع جواب نمیدهد.
  • IR ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    0 0
    فیلم دوقسمتی بی عرضها ساخت متوهمان پاتایا
  • DE ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۴
    3 0
    از نجومی بگیر های لواسان نشین باید انتظار مبارزه با آمریکا و مردمی بودن داشت؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس