سوپرتوکانو

ارتش سعودی به علت حجم بالای پروازهای رزمی و حملات کور به مردم بیگناه یمن، با هزینه های قابل توجهی روبرو شده، لذا به کمک فرماندهان آمریکایی به دنبال راه حلی برای کاهش این هزینه رفته است.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، اخیرا رقابتی در نیروی هوایی آمریکا برای انتخاب یک مدل هواپیمای سبک پشتیبانی هوایی به جریان افتاده که اثرات آن تا منطقه خاورمیانه نیز قبل رصد و بررسی است. با توجه به اینکه در هفته های گذشته دو تحول جدید در این زمینه رخ داده، توجه به این مسئله را بیش از پیش برای کارشناسان و مسئولان کشورمان و البته علاقمندان به پیگیری تحولات نظامی منطقه مهم می کند. در حقیقت، رقابت مورد نظر برای پیدا کردن یک هواپیمای شناسایی و تهاجمی سبک است که بر اساس تجارب سالهای اخیر آمریکایی ها در خاورمیانه، به دست آمده است.

این رقابت که به اختصار OA-X شناخته می شود در نظر دارد تا ناوگانی از هواپیماهای سبک را برای حضور در منطقه خاورمیانه آماده کرده تا با آنچه به نظر آمریکا گروه های تروریستی خوانده می شود، مقابله کند. فلسفه فکری فرماندهان و مسئولان آمریکا در این باره نیز بر پایه مسائل مالی استوار است چراکه طبق آمارها، پرواز با جنگنده های پیشرفته امروزی و حتی پهپادها برای هر ساعت پرواز، هزینه های فراوانی را به کاربر تحمیل می کنند در حالی که با استفاده از این نسل از هواپیماهای مورد نظر دراین رقابت هزینه پروازی و عملیاتی کاهش چشمگری خواهد داشت.

برای نمونه هواپیمای AT-802L به عنوان یکی از حاضرین در رقابت OA-X برای هر ساعت پرواز، هزینه ای در حدود 800 دلار را به دارنده آن متحمل می کند اما این هزینه برای یک فروند اف 18 سوپر هورنت در حدود 24 هزار دلار ، برای یک فروند هواپیمای پشتیبانی نزدیک A-10 در حدود 11 هزار و 500 دلار و حتی برای یک پهپاد پردیتور در حدود 1500 دلار است.

طبق اطلاعات درز کرده در رسانه های تخصصی غربی، 4 مدل هواپیما در این رقابت حضور دارند که سه مدل از آنها از پیشران پیستونی استفاده و یکی از آنها نیز از پیشران جت استفاده می کند که در ادامه معرفی خواهند شد.

هواپیمای سوپرتوکانو؛ پرنده مشهور برزیلی

هواپیمای سوپر توکانو ساخت شرکت امبرائر برزیل بوده و در حقیقت نمونه پیشرفته تر هواپیمای توکانو می باشد .این هواپیما به عنوان نمونه پیشرفته تر هواپیما EMB-312 Tucano ساخته شده و برای ماموریتهایی مثل آموزش خلبانی، گشت مرزی و عملیات ضد شورشی به کار می رود. این هواپیما از لحاظ سامانه های الکترونیکی بسیار پیشرفته بوده و می توان سطح سامانه های ایویونیک آن را در حد جنگنده های نسل 4 الی 4.5 قلمداد کرد.

سوپر توکانو می تواند مانورهایی تا حد +7 الی -3.5 جی را به انجام برساند و با سرعت بیشینه 590 کیلومتر در ساعت پرواز کند. سقف پروازی آن 10 کیلومتر و شعاع رزمی آن 550 کیلومتر است.این هواپیما از یک موتور توربوپراپ به قدرت 1600 اسب بخار نیرو می گیرد و به سامانه هایی مثل مسافت سنج لیزری، نمایشگرهای صفحه تخت کریستال مایع در درون کابین، سامانه مکان یابی جی پی اس و لینک انتقال داده مجهز است. در بخش تسلیحات سوپر توکانو به دو قبضه مسلسل 12.7 میلی متری در درون بدنه مجهز است و می توان انواع مسلسل های 7.62 و 12.7 میلی متری و یا توپ 20 میلی متری را در زیر بدنه حمل کند.

موشک هوا به سطح ماوریک، بمب هدایت لیزری Paveway II ، راکتهای هوا به سطح 70 میلی متری به همراه موشک های هوا به هوای فروسرخ مثل سری AIM-9 از جمله تسلیحات قابل حمل توسط این هواپیما می باشد .سوپر توکانو تاکنون به 10 کشور مثل شیلی، کلمبیا، افغانستان، اندونزی و سنگال صادر شده است. این هواپیما به شکل وسیعی توسط نیروی هوایی کلمبیا بر ضد قاچاقچیان مواد مخدر و همچنین جدایی طلبان "فارک" به کار رفته است

در حال حاضر، آمریکا مجهز کردن نیروهای مسلح افغانستان را با این هواپیما در دستور کار دارد و حتی تعدادی سوپر توکانو را به افغان ها تحویل داده و در نهایت قرار است 26 فروند سوپرتوکانو به افغانستان تحویل شود. از طرف دیگر لبنان نیز اخیرا به جمع کاربران این هواپیما پیوسته و دو فروند سوپرتوکانو دریافت کرده است.

؛ متخصص بمب های هدایت لیزری AT-6 Wolverine  

هواپیمایAT-6 Wolverine   نیز گونه مسلح شده از هواپیمای آموزشی T-6 Texan II ساخت شرکت آمریکایی Beechcraft است که برای عملیات های ضد شورش و پشتیبانی نزدیک هوایی مجهز شده است. این هواپیما در نمونه مسلح خود از یک دستگاه موتور PT6-68D ساخت کانادا به قدرت 1600 اسب بخار نیرو می گیرد که نسبت به نمونه اصلی 500 اسب بخار به توان آن افزوده شده است. از دیگر تغییرات نسبت به گونه آموزشی می توان به تقویت سازه هواپیما، نصب سامانه های الکترواپتیکی و همچنین افزوده شدن توان انتقال داده اشاره کرد. سرعت این هواپیما در حدود 580 الی 600 کیلومتر بر ساعت بوده و توان حمل مخازن سوخت اضافی را نیز دارد .

انواع سامانه های هدف گیری الکترواپتیک با توجه به سفارش مشتری روی این پرنده امکان نصب دارد و در بخش تسلیحات ترکیبی از مسلسل های 12.7 میلی متری یا توپ 20 میلی متری در شکل پاد، موشک های هوا به سطح هلفایر، راکت های هدایت لیزری یا غیر هدایت شونده از سری هایدرا و بمب های هدایت لیزری تا وزن 1864 کیلوگرم توسط این هواپیما قابل حمل است.

؛ از سمپاشی تا بمب ریزیAT-802L

هواپیمای بعدی حاضر در این رقابت محصولی بر اساس همکاری دو شرکت Air Tractor و L-3 است. شرکت ایرتراکتور پیش از این تجربه توسعه نسخه مسلح از هواپیماهای سمپاش خود را داشت ولی در مدل جدید سیستم های نظارت و شناسایی پیشرفته تری نیز به این مدل جدید اضافه شده است.

 AT-802L با گستره کاملی از محصولات اپتیکی برای دید در شب و روز و هر گونه شرایط آب و هوایی تجهیز و در عین حال کابین این هواپیما نیز با نمایشگرهای پیشرفته دیجیتالی مجهز شده است. سامانه هدفگیری روی کلاه خلبان، سیستم ارتباطی باند یو اچ اف و وی اچ اف به همراه قابلیت انتقال داده از دیگر توانایی های این هواپیما به شمار می آید. این هواپیما دارای 2 سرنشین بوده و بخش مربوط به قرارگیری خدمه و سایر نقاط حساس هواپیما زره پوش شده است.

این پرنده می تواند تا حدود 2800 کیلو مهمات را با خود حمل کند که شامل تیربار ، بمب های هدایت شونده و غیر هدایت شونده ، راکت و موشک هوا به سطح هلفایر می شود. این هواپیما که از یک موتور توربوپراپ PT6A-67F ساخت پرات اندویتنی کانادا بهره می برد، می تواند به مدت 10 ساعت پرواز کند، سرعت آن در حدود 360 کیلومتر بر ساعت و ارتفاع پروازی آن 7600 متر است.

جنگنده اسکورپیون؛ عقرب تازه متولد شده آمریکایی

جت جنگی اسکورپیون یا همان عقرب، آخرین هواپیما در این رقابت است که به تازگی مراحل توسعه خود را پشت سر گذاشته. این هواپیمای جت توسط شرکت آمریکایی  Textron AirLand ساخته شده و دارای دو موتور جت TFE731 ساخت شرکت هانی وال است. این هواپیما برای ماموریت های پشتیبانی نزدیک هوایی و شناسایی با قیمت تمام شده پایین توسعه پیدا کرده و فعلا 2 فروند از این هواپیما ساخته شده است.

اسکورپیون دارای دو نفر خدمه است. سرعت این هواپیما در حدود 830 کیلومتر بر ساعت و ارتفاع پروازی آن در حدود 14 کیلومتر  بوده و برای این هواپیما امکان نصب انواع تسلیحات هدایت شونده و غیر هدایت شونده هوا به سطح موجود است. اخیرا تست های سلاح این هواپیما در آمریکا انجام شد و تسلیحاتی مثل بمب های هدایت لیزری و راکت هایدرا نیز با موفقیت از این هواپیما شلیک شد.

عقرب آمریکایی سر از پایگاه سعودی ها در آورد !!!

اما نکته بسیار جالب اینجاست که حدودا یک هفته پیش، یک فروند از هواپیماهای اسکورپیون آمریکایی در پایگاهی در عربستان سعودی رویت شده است. پیش از این البته اخباری منتشر شده بود که بر اساس آن سعودی ها اعلام علاقه کرده بودند تا این جنگنده را به خدمت بگیرند. قبل تر از آن و در جریان معامله سنگین تسلیحاتی بین عربستان و آمریکا نیز خبر آمده بود که سعودی ها به دنبال یک هواپیمای سبک پشتیبانی نزدیک هوایی هستند و احتمالا برای گرفتن تصمیم نهایی منتظر تصمیم آخر آمریکا درباره رقابت OA-X هستند.

جنگنده اسکورپیون در عربستان سعودی

سعودی ها البته مشکلی شبیه به آمریکایی ها دارند چراکه حجم بالای پروازهای رزمی و حملات کور آنها به مردم و مناطق غیرنظامی یمن، هزینه هایشان را شدیدا افزایش داده و با توجه به مشکلات متعدد اقتصادی، سعودی ها به دنبال راه حلی برای کاهش این هزینه ها هستند. البته در این میان، یک خبر جالب دیگر نیز پخش شده و اینکه نیروی هوایی آمریکا بعد از انجام مرحله اول آزمایش ها درباره برنامه OA_X اعلام کرده که این هواپیماهای مورد نظر را به یک منطقه رزمی خواهد فرستاد. مقامات آمریکایی اعلام کردند منتظر تکمیل دریافت نتایج مراحل اول این بررسی هستند.

در هر حال بحث هواپیمای سبک رزمی از جمله مواردی است که در بخش های در حال توسعه جهان از جمله غرب آسیا طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده و کشورهای زیادی خصوصا در اطراف جمهوری اسلامی ایران به خرید و توسعه این مدل از پرنده های رزمی روی آورده اند که دولت سعودی، امارات، اردن، ترکیه و افغانستان از جمله این کشورها به شمار می آیند. هزینه بسیار کم خرید، نگهداری و عملیاتی کردن، حجم به نسبت بالای سلاح قابل حمل و مقاومت مناسب در برابر شرایط سخت منطقه، این پرنده ها را فعلا تبدیل به گزینه بسیار مناسبی برای حمله به نیروهای غیر کلاسیک مثل حزب الله، انصار الله یا حشد الشعبی بدل کرده است؛ مسئله ای که باید توجه خاصی به آن مبذول داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 42
  • در انتظار بررسی: 9
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۲
    89 19
    هدف های راحتی برای موشک های دوش پرتاب به خصوص نسل جدید آنها و توپ های ضد هوایی هستند.
    • IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      32 1
      هدف راحت برای دوش پرتاب میثاق 3 ایران است.
    • مهدی IR ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      10 3
      یه نگاه به ارتفاع درگیری موشک دوش پرتاب بنداز بعد بگو میزنیمشون
    • IR ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
      4 0
      دوش پرتاب نهایت تا ارتفاع هفت کیلومتر درگیر میشه این ارتفاع پروازیش چهارده هست
  • IR ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۲
    74 16
    اشما هم موشک ضد عقرب بدید به یمنیها عرضشو دارید
    • IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      12 4
      اشتباهی منفی زدم ببخشید
    • مغز متفکرجعلی IR ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      7 0
      هنو ک نخریده!ما ضد رادار هوابرد باید بشون بدیم
  • IR ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    24 5
    این پایگاه هم قربونی یه موشک یمنیاس
  • IR ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    50 65
    خدایا تو شاهد باش که شورای امنیت جمهوری اسلامی ایران روزنامه کیهان را به خاطر دفاع از مظلوم دو روز توقیف می کنه.واقعا آخرالزمانه
    • علی IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      24 25
      درشورای امنیت ملی نماینده رهبری هم هست ایا با رهبری مشکلی دارین شما؟
    • SE ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      12 5
      اینا افراطی هستن با هر کی که با افراطی گری مشکل داشته باشه مشکل دارن
    • IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      4 1
      اصلاح طلب ماست مال جان چرا پشت رهبری قایم میشی نماینده رهبری یک نفره یک به چند نفر؟؟؟واقعا کر شدین حرف های رهبری رو نمی شنوین چه درباره دستاوردهای کاغذی برجام
    • IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      2 3
      کشور فعلا دست حسن کدخداست بی خودی جو ندید
  • IR ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    24 11
    سامانه های پدافندی دوش پرتاب و توپ 23 . تمام
  • مسعود IR ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    28 14
    جنگنده قاهر و کوثر نمونه ایرانی اسکورپین هستند البته قاهر به خاطر سرعت زیر صوت و بدنه کامپوزیت و فاقد خطوط منحنی با رنگ جاذب رادار و سیستم فلای بای وایر و سیستم خنک کاری بدنه و گاز های خروجی موتور بال های شکسته و توان پرواز در ارتفاع چند متری سطح زمینی قابلیت پرواز در نقاط کور راداری بخاطر استفاده از اثر سطحی انحنای زمین با کمک رایانه پرواز و حمل کردن مهمات داخل بدنه در صورت عملیاتی شدن قطعا مرگ بار ترین جنگنده پشتیبانی نزدیک هوایی جهان است
    • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      27 2
      ان شاء الله.
  • US ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    11 7
    بهترين گزينه براي مقابله با تروريست ها است دوستان ابنو با تومانو هاي سپاه يكي ندونن اين خيلي هوشمند عمل ميكنه
  • IR ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    12 3
    الان نیروهای هوایی کشور خودمون ، چندتایی توکانو دارند ، خوب همین هارو آپ گریدهای اساسی کنیم ، یعنی با تکنولوژی خودمون (که بی اغراق قطعا متخصصان ما از پسش بر میان) ....اگر هم جواب داد ، فروش هم داشته باشیم .
  • IR ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    14 14
    این ها با تمام قوا وارد شدن عملا آخرین برگه هاشونو دارن رو می کنن اما مقاومت هنوز برگه های بی شماری دارد که هر یک ضربات بسیار کاری خواهند بود اگر بخواهند وارد فاز جدیدی شوند 4 برگه استفاده نشده از ده ها برگه موجود ، زدن نفت کش ها توسط انصارالله ، نفوذ به عمق عربستان برای زدن اماکن سیاسی ، تجاری و انرژی و نیروگاه ها توسط انصارالله ، ورود به مسئله شرق عربستان(تمام میادین نفت عربستان) برای سازمان دهی و استفاده از ظرفیت های شاهزادگان ناراضی خواهد بود درواقع مقاومت تاحالا بیشتر صبوری و مماشات و توصیه کرده تا اقدام میدانی .
    • IR ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      7 7
      زیاد با اوراق مضره (ورق،برگه،پاسور و .....) بازی نکن××
  • CA ۰۲:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    9 1
    800 دلار را به دارنده آن متحمل می کند !!!؟ تحمیل میکند
  • خداحافظ وطن... IR ۰۲:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    21 0
    شفق هم یه روزی قرار بود برای ایران چنین کاری بکنه یادش بخیر...چه زود دیر شد
  • سورنا US ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    10 2
    دفاع زد هوای مناسب برای مقابله کردن با این هوا پیماها دفاع برد کوتاه و دفاع برد متوسط است و دفاع بر علیه این هواپیماها ساده تره تا جتهای جنگنده مدرن با به کار گیری سیستم رادار مناسب و سیستم مشکی قابل با برد مناسب میتوان خطر این نوع هواپیما هارو از بین برد
    • سید دکتر محمود IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      13 3
      شما اول ببین "ضد" رو چطور مینویسند تز دادن پیشکش
  • US ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    12 21
    مشرق تیتر تمام رسانه ها زلزله است اما تو هنوز ددر بند ادوات نظامی هستی کاملا مشخصه
    • IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      2 4
      یاد دوران طفولیت خودم افتادم
  • ناشناس IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    9 2
    الحمدلله درتوانایی موشکی به حد قابل قبولی رسیده ایم حالا باید هرچه توان داریم درجهت ساخت هواپیما ی جنگی وسایر ادوات بکار ببندیم.
    • IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      0 1
      نو مانی شیر فهم؟؟ نو مانی
  • مهرداد IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    12 3
    یه پدافند قوی و دقیق هر چی عقربه از پا در می آره. حزب الله لبنان باید دنبال پدافند خوب باشد همچنین انصارالله و حشد الشعبی عراق.
  • آوا IR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    4 1
    ممنون مشرق بالاخره یه گزارش خوب از هواپیماهای پشتیبانی نزدیک و نقششون تو نبردهای آینده گذاشتی. دوستان زدن اینا با دوش پرتاب و ضد هوایی همچین راحتم نیست. جدا فکر می کنید سازندگانش فکر همچین چیزی و نکردن! همین الان می تونید برید آمار سرنگونی هواپیماها رو تو کل دنیا دربیاریدببنید چندتاشون با دوش پرتاب سرنگون شدن. هر کدوم از این پرتاب کننده شراره و فلر هشدار دهنده پرتاب موشک و سامانه های منحرف کننده اشعه فروسرخ دارن. قطعا اینقدر کارامد هستند که کلی از ارتش های دنیا رفتن دنبال ساختشون . این هواپیماهای پشتیبانی نزدیک دقیقا خلا بین جنگنده هلی کوپتر و پهباد رو پر می کنن
  • چرا موشک برد بلند IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    8 4
    با سلام ماهواره های جاسوسی و مخابراتی آمریکا معمولا در مدارهای چند هزار کیلومتری مستقر و بواسطه آنها انواع پرنده های هوشمند و موشکهای هوشمند خود را بسوی هدف هدایت میکنند. از طرفی سیستم مکان یابی ماهواره ای آنها نیز از چنین تجهیزاتی بهره می برند. چگونه می شود یک موشک قاره پیما یا یک جنگنده فوق پیشرفته را که با کمک سیستم ناوبری ماهواره ای و قدرت رادارگریزی به سمت شما در حرکت است را منهدم کرد؟ با موشک با برد 200 کیلومتری؟! یا 1000 کیلومتری؟ یا با کور کردن یا انهدام ماهواره های جاسوسی و مخابراتی دشمن؟! دو کار همزمان لازم است: 1- کور کردن یا انهدام ماهواره های هدایتگر انواع پرنده 2- انهدام موشکها و هواپیماهای مهاجم با موشک های با برد بلند در هر دو مورد نیاز به داشتن موشکهای با برد بلند داریم. وقتی ماهواره ای را منهدم کنی یا کور کنی دیگر پرنده ها یا موشکهای دشمن قادر به هدف یابی مناسب نیستند و عملا فاقد کارآیی عملیاتی می شوند.پس باید به دستیابی به موشکهای برد بلند با اقتدار ادامه داد.ضمن انکه وقتی دشمن پایتخت کشور را زد باید پاسخ محکمی دریافت کند و این ممکن نیست مگر انکه برد موشکت به پایتختش برسد و این یعنی توازن وحشت! نتیجه انکه در کشور ما ، فرزندان انقلابی امام روح الله، روی همه این گزینه ها کار کرده است و برای هر تهدیدی و در هر سطحی ،راه تقابل و پاسخگویی پشیمان کننده فراهم شده است بطوریکه این پاسخ فقط در پایگاههای دشمن در منطقه عملیاتی نمی شود بلکه در قلب آن کشور دیدنی تر به نمایش گذاشته می شود. و به این دلیل است که دشمن تلاش بسیار دارد، این قدرت راهبردی موشکی را از ما سلب کند تا اگر اراده حمله کرد، ما را در مرزهایمان محصور و در هم بکوبد! هوشیاری مسئولین امروز بیش از گذشته مورد نیاز است! احمق هایی که سیگنال مذاکره به دشمن در این خصوص را می دهند، قطعا خائن و فاقد شعور ملی هستند. دشمن به دنبال محدود کردن برد موشکها، حجم و تعداد آنها و حتی محدود کردن به موشکهای سوخت مایع است که قدرت مانور کمتری نسبت به موشکهای با پایه سوخت جامد ترکیبی است! و به راحتی قابل رهگیری و انهدامند چرا که برای برد بلند نیاز به مخزن سوخت و اکسیدانت بزرگ و تبعا برای این منظور باید حجم کلاهک جنگی را کم کرد و حجم کوچک کلاهک جنگی یعنی کاهش قدرت در انهدام هدف! یا حق
  • salman CA ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    7 4
    درتوانایی موشکی به حد قابل قبولی رسیده ایم حالا باید هرچه توان داریم درجهت ساخت هواپیما ی جنگی وسایر ادوات بکار ببندیم.
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    34 15
    تجهیزات دارند و می زنند . ایران تجهیزات ندارد و زر می زند
    • علی IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      12 4
      خوب بودجشون خیلی خوبه و تحریم هم نیستن. بله از لحاظ تسلیحات اصلا قابل مقایسه با ایران نیستن. همین یمن هم از لحاظ تجهیزات از ما سرتر بوده. میگ ۲۹ اس ام تی داشت و تانک تی ۸۰ . البته درتعداد کم. ولی خو میشه گفت اگه موشک رو کم کنی از ایران از لحاظ کیفیت درمنطقه نه تنها از عربستان بلکه از هوه عقب تریم
    • IR ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
      3 8
      زر رو تو میزنی و اربابت جلبک
  • محسن IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    5 4
    جوابشون یک موشک ضد هواپیمای سبک مثل سام 7 هست
  • IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    5 3
    دوش پرتابها معادله ات را بهم میزنه......همون مهاجرهای ایران.....
  • مغز متفکرجعلی IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    3 0
    با اواکس هم اطلاعاتشو به اشتراک میذاره!
  • محمد حسن IR ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    2 0
    چرا یک ساعت پرواز اف 18 ، 25000 دلار معادل صد میلیون تومان هزینه و استهلاک داره؟
    • IR ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۴
      3 0
      چون سوخت گران قیمت می خواهد و نیاز به تعویض قطعات پر مصرف...پهپاد خیلی ارزان تر هست
  • resa IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
    0 1
    به یمنی ها موشک ضد هوایی بدهید
  • IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۴
    0 0
    ما هم باید دراسرع وقت به این نوع هواپماها دست پیدا کنیم انشاءالله

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس