به گزارش مشرق، در حالی که آینده همهپرسی جدایی منطقه کردستان از عراق، تا به این لحظه در حالهای از ابهام قرار دارد، اربیل بر برگزاری این همهپرسی در مقابل غیرقانونی خواندن آن از سوی بغداد و اعلام ابطالش، پافشاری میکند. این در حالی است که دولت «حیدر العبادی» نخستوزیر عراق، در این زمینه از حمایت منطقهای و بینالمللی برخوردار است.
روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی تحلیلی با بررسی این مسئله، نوشت که این پافشاری به برگزاری همهپرسی از سوی «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان با وجود فشارهای متعدد، در حالی است که تنها سه طرف از این رویکرد حمایت میکنند. رژیم صهیونیستی، عربستان و امارات.
در ادامه این گزارش آمده است: در عراق، «نوری المالکی» معاون رئیسجمهور درباره این اقدام بارزانی میگوید: اجازه نخواهیم داد، اسرائیل دومی در منطقه به وجود آید. منافع مشترک اربیل و تلآویو در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی، بسیار زیاد است. به گفته یک منبع آگاه سیاسی عراق، اگر «کشور کردی» تشکیل شود، مانند اسرائیل یک رژیم سرطانی خواهد بود. دیدگاه برخی از طرفهای عراقی برگرفته از دیدگاه ایران در قبال این مسئله است و معتقدند که تشکیل چنین کشوری در واقع ایجاد یک پایگاه اسرائیلی - آمریکایی در طول مرزهای شمال غربی ایران است.
نگرانی ایران و هشدار مستمر آن درباره تشکیل یک کشور کردی، اقدام «ابومهدی المهندس» نائب رئیس هیأت «الحشد الشعبی» عراق و سفر دو روز پیشش به کرکوک به منظور بررسی پرونده همهپرسی با برخی رهبران کُرد را تفسیر می کند. به گفته یکی از فرماندهان الحشد الشعبی، این اقدام المهندس نشان داد که وی دست ایران علیه هرگونه اقدام جداییطلبانه در عراق خواهد بود. این موضع با اظهارات «قیس الخزعلی» دبیرکل جنبش «عصائب اهل الحق» و قصدش برای ورود به اربیل در صورت برگزاری همهپرسی همسو است.
نگرانی ایران از این اقدام اربیل، ریاض را بر آن داشت که روی این اختلاف سرمایهگذاری و با حمایت بارزانی که به دنبال همپیمانی عربی برای طرح جداییطلبانهاش است، این اختلاف را تغذیه و تشدید کند. ریاض خود را به عنوان حامی اقلیتها در منطقه معرفی کند.....به اعتقاد منابع آگاه سیاسی، حمایت عربستان از بارزانی، به سیاست جدید ریاض در قبال عراق مبتنی بر حمایت از دشمنان ایران است..هدف از این حمایت نیز، مهار نفوذ ایران در عراق و مشغول کردن تهران به مشکلی است که سالها ادامه خواهد داشت.
اما انگیزه امارات، حامی عربی دیگر بارزانی، به تعبیر یک منبع آگاه عراقی که اخیرا به ابوظبی سفر کرده است، به موضعش در قبال ترکیه باز میگردد.
این منبع میگوید: محمد بن زاید در مقابل مهمانان عراقیاش از سیاست اخوانی «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه در منطقه ابراز نارضایتی و اعلام کرد که کشورش به شیوههای مختلف با این سیاست برخورد خواهد کرد و تلاش خواهد کرد که ترکیه را به پروندههایی که برای آنکارا حساستر است، مشغول کند.
به تعبیر این منبع آگاه، پرونده همهپرسی جدایی منطقه کردستان نیز یکی از همین پروندهها است تا جایی که نخستوزیر ترکیه می گوید: این همهپرسی برای ما، یک مسئله امنیت ملی محسوب میشود.