به گزارش مشرق،اگر در کشور به دنبال یافتن شهری باشیم که در آن میزان بیکاری صفر باشد، فقط کافی است 25 کیلومتر از شهر اصفهان به سمت شمال خارج شویم تا به شهر تنورهای همیشه روشن برسیم. کُمشچه یا شهر نان و برکت احتمالاً تنها نقطهای از کشور است که در آن هیچکس به برکت تنورهای پخت نان بیکار نیست.
آمار ابتلاء به بیماریهای غیرواگیر نظیر دیابت، چاقی، سکته، سرطان و فشارخون در دنیا شتاب گرفته و 60% علل مرگ را به خود اختصاص داده است. از هر 5 ایرانی یک نفر مبتلا به این بیماریها هستند. طبق آخرین آمار ارائه هم اکنون 10 درصد مردم کشورمان از دیابت، 20 درصد فشار خون، 30 درصد چربی اضافی، 40 درصدتری گیلسیرید بالا و 50 درصد از چاقی مفرط رنج میبرند.
به استناد اظهارات همه متخصصان تغذیه غلط منشاء اصلی همه این بیماریهاست. در این میان نان به عنوان اصلیترین خوراک مردم نقش بسیار مهمی در این فرایند ایفا میکند اما متاسفانه همواره مورد بی توجهی متولیان قرار گرفته است. مصرف نان با کیفیت و سالم موجب میشود که از افتادن در سراشیبی مرگ زودرس ناشی از ابتلا به یکی از بیماریهای غیرواگیر قرار جلوگیری شود.
در گذشته وقتی از کنار یک نانوایی عبور میکردیم بوی عطر نان اشتهایمان را بر میانگیخت. خوردن نان وسوسه انگیز و اشتها آور بود و جای همه تننقلات و میان وعدههای مخرب امروزی را میگرفت. امروز اما نانها عطر و طعم گذشته را ندارند. این مساله ناشی از تاثیرات مخرب زندگی شهرنشینی بر تار و پود زندگی ماست که سلامتی خودمان را نیز به مخاطره انداختهایم به گونهای که فریاد سازمان بهداشت جهانی درآمده که به کجا میروید؟!
متاسفانه پخت نانهای مسطح در کشور طی 30 سال گذشته به دلائل متعدد به شدت دچار آسیب شده و دیگر از آن نانهای معطر و خوشمزه گذشته خبری نیست و نانهایمان اصالتشان را از دست دادهاند و فاقد کیفیت و مرغوبیت گذشته هستند. توسعه شهرنشینی نانهایمان را نیز مصنوعی و ماشینی ساخته است.
در چنین شرایطی مردمان یکی از شهرهای ایران، ضمن حفظ اصالت و کیفیت نان ایرانی، توانستهاند یک چرخه سالم و سودآور اقتصادی را نیز پایه گذاری کنند. اگر در کشور به دنبال یافتن شهری باشیم که در آن میزان بیکاری صفر باشد، فقط کافی است 25 کیلومتر از شهر اصفهان به سمت شمال خارج شویم تا به شهر تنورهای همیشه روشن برسیم. کُمشچه یا شهر نان و برکت احتمالاً تنها نقطهای از کشور است که در آن هیچکس به برکت تنورهای پخت نان بیکار نیست.
کمشچه 6 هزار نفر جمعیت دارد که از این میزان، 2 هزار 500 نفر به نانوایی اشتغال دارند. این رقم معادل 95 درصد افراد شاغل در کُمشچه است. در کمشچه 300 نانوایی سنتی و نیمه صنعتی روزانه بین 60 تا 80 تن انواع نانهای با کیفیت را تولید و به سراسر استان اصفهان و دیگر استانهای کشور صادر میکنند. هر روز صف بلندی از خودروهای باری برای انتقال نان از کمشچه به سایر نقاط کشور تشکیل میشود.
راز و رمز موفقیت بی نظیر کمشچه ایها که توانستهاند شهرشان را به قطب تولید نان در کشور تبدیل و بیکاری را ریشه کن کنند، چیست؟! برای پی بردن به پاسخ این سؤال با یکی از تولید کنندگان موفق نان در کمشچه گفت و گو کردهایم. آقای اصغری میگوید: «شهرت نان کمشچه 80 سال عمر دارد و از کیفیت، طعم و ماندگاری بی نظیر آن ناشی میشود. به دلیل استفاده از گندم محلی در تهیه آرد و نیز استفاده از خاک مخصوص این منطقه در تنورها، نان کمشچه طعمی متفاوت دارد.»
او میافزاید: «پشتوانه اصلی که موفقیت در صادرات نان کمشچه به نقط مختلف اصفهان و سایر نقاط کشور را رقم زد، عبارت بود یک کار پژوهشی و علمی درباره ذائقه مردم استان اصفهان. این کار پژوهشی که بسیار موفق از آب درآمد، کمشچه ایها را به سوی ایجاد تنوع در پخت انواع نان سوق داد. در حال حاضر بیش از 20 نوع نان از جمله، نان جو، نان رژیمی، نان ماست موسیر، نان پیاز و جعفری، نان شوید، نان تنور سنتی، نان خشک، نان تافتون و ... در کمشچه تولید میشود که تا کنون 13 مورد از این نانها ثبت ملی شده است. بخش عمدهای از نانواها در نانواییهای کمشچه را بانوان این شهر تشکیل میدهند، آنها در کار پخت نان مهارت بسیار بالایی دارند.»
شهر کمشچه سالانه نزدیک به 20 هزار تن نان تولید میکند و از سالهای دور در مواقع بحرانی، برای کشور نقش پدافند غیرعامل را هم ایفا کرده است. در دوران دفاع مقدس مردان و زنان کمشچه با تنورهای خانگی، برای رزمندگان نان خشک میپختند. بعد از دفاع مقدس هم کمشچه ایها در مواقع بحرانهای طبیعی نظیر سیل و زلزله، نان مناطق بحرانی کشور را تأمین میکنند.
در تولید نان کمشچه به هیچ وجه از جوش شیرین و افزودنیهای غیر مجاز استفاده نمیشود و بازاریابی علمی و به روز برای فروش نانها، همواره در دستور کار قرار دارد.
رئیس تعاونی نانوایان کمشچه میگوید: «نان کمشچه در همه شهرستانها شناخته شده است و حتی آن را به عنوان سوغات به خارج از کشور میبرند، دلیل این موضوع نیز کیفیت بالای نان و نداشتن دورریز است، نان کمشچه به دلیل نوع پخت آن مدت طولانی قابل استفاده بوده و این یکی از مهمترین مسائلی است که سبب شهرت و محبوبیت آن شده است.»