صیاد 2 قادر است انواع بالگردها، هواپیماهای بدون سرنشین و اهداف با سطح مقطع راداری کوچک و دارای سرعت و مانور بالا را در محدوده عملیاتی خود منهدم کند.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، دو ناو «جماران» و دماوند از سری محصولات پروژه موج، از جمله مهمترین دستاوردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر و شاید به نوعی در حدود 4 دهه انقلاب هستند؛ دو شناوری که اولی در آبهای جنوب ایران و دیگری در دریای خزر به نگهبانی از منافع و مرزهای کشورمان مشغول بوده و تراز صنایع دفاعی کشورمان را ارتقاء داده اند.
 
در سالهای اخیر و با توجه به افزایش تجارب و دانش فنی متخصصان کشورمان، چندین ارتقاء مهم بر روی این دو ناو ایرانی صورت گرفته که موجب افزایش توان و قدرت رزمی این دو شناور شده است.
 
رادار عصر؛ چشم جدید جماران و دماوند
 
در چینش اولیه رادار برای شناور جماران، با یک رادار جستجوی سطحی و هوایی با ظاهری قدیمی رو به رو بودیم که از نظر ظاهری به رادار AWS-1 ساخت انگلستان شباهت فراوانی داشت که یک رادار 2 بعدی با بردی در حدود 100 کیلومتر است. اما خیلی طول نکشید تا جایگزین قدرتمند ایرانی این رادار به میدان پا بگذارد و در 6 آذر سال 1392 از رادار آرایه فازی فعال و سه بعدی عصر ساخت ایران رونمایی شد.
 
موشک و رادار 
ناو جماران با رادار اولیه
 
 موشک و رادار
رادار عصر بر روی ناو جماران
 
این رادار نخستین رادار سه بُعدی آرایه فازی ایران بود و می تواند اهداف را تا شعاع 200 کیلومتری کشف کند. از مهمترین ویژگی های این رادار، قابلیت کشف و رهگیری اهداف هوایی و سطحی، توانایی رهگیری 100 هدف به صورت همزمان و مقابله با جنگ الکترونیک است.
 
موشک و رادار 
رادار عصر بر روی ناو دماوند
 
استفاده از فناوری آرایه فازی فعال، توان مقابله با اقدامات جنگ الکترونیک دشمنان را کاملا ارتقاء داده و باعث می شود تا اصطلاحا در محیط های «آلوده به جنگ الکترونیک» این نوع رادارها از شانس بقای بالاتری برخوردار باشند. این رادار پیشرفته ایرانی باعث افزایش جهش گونه توان شناسایی و کشف هدف در دو شناور «جماران» و «دماوند» شده است.
 
از استاندارد آمریکایی تا صیاد 2 ایرانی
 
یکی از مهم ترین مباحث در شناورهای رزمی، مسئله دفاع هوایی است. این دفاع هوایی معمولا به صورت چند لایه به وسیله موشک و توپهای ضد هوایی ایجاد می شود. در حقیقت تهدید هواپیماها و موشک های ضد کشتی از جمله بالاترین سطح تهدیدات برای شناورهای سطحی رزمی محسوب می شوند و نگاهی به تاریخچه جنگ های دریایی از زمان جنگ دوم جهانی تا به الان نشان می دهد که تهدیدات هوایی و موشک های کروز دلیل اصلی از دست رفتن شناورهای رزمی بوده اند.
 
در کشور ما در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، موشک هایی مثل سری سی کت ساخت انگلستان و یا استاندارد ساخت آمریکا خریداری و بر روی ناوهای نیروی دریایی ارتش نصب شدند و در زمان جنگ تحمیلی نیز مورد استفاده قرار گرفتند.
 
یکی از بحث ها و تحقیقات مهمی که طی سالهای اخیر در حوزه تجهیزات دریایی نیروهای مسلح کشورمان انجام شده، ارتقاء سامانه های پدافند هوایی است که جدیدترین و مهمترین آن، نصب سامانه های جدید روی شناور دماوند است. روزنامه خراسان در گفتگوی اخیر خود با فرمانده ناوشکن دماوند و در تشریح بازدید صورت گرفته از این شناور به این نکته اشاره کرده و به نقل از این فرمانده می نویسد:
 
«نکته دیگر اینکه، ناوشکن دماوند به سامانه موشکی صیاد2 نیز مجهز است. صیاد2، یک سامانه موشکی پدافند هوایی است که به منظور دفاع در برابر تهاجمات هوایی روی این ناوشکن نصب شده است. موشک صیاد 2 یک موشک پدافند هوایی برد متوسط و ارتفاع بلند است که براساس فناوری های روز دنیا طراحی شده و قادر است انواع بالگردها، هواپیماهای بدون سرنشین و اهداف با سطح مقطع راداری کوچک و دارای سرعت و مانور بالا را در محدوده عملیاتی خود منهدم کند. این موشک دارای موتور سوخت جامد، با سیستم هدایت ترکیبی و قابلیت های عملیاتی بالاست که از قابلیت بالای ضد جنگ الکترونیک و ردیابی خودکار و مستقل بهره می گیرد.»
 
به گزارش مشرق، در ابتدای به آب اندازی ناو جماران، مسئوان مربوطه خبر از نصب موشک های ضد هوایی «محراب» بر روی این شناور داده بودند و همین موشک بر روی شناور دماوند نیز در ابتدای کار نصب شده بود.
 
موشک و رادار 
نسل اولیه موشک سطح به هوا بر روی ناو دماوند
 
این موشک در حقیقت یک مدل ساخته شده از موشک آمریکایی سطح به هوای استاندارد SM-1 است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی خریداری شده و بر روی تعدادی از شناورهای های نیروی دریایی نصب شده بود. برد موشک محراب در حدود 30 الی 40 کیلومتر تخمین زده می شود.
 
اما به موشک ایرانی صیاد 2 می رسیم. این موشک در سال 1392 رونمایی شده و این سامانه نیز در زمینه طراحی کلی از موشک آمریکایی استاندارد الگو گرفته است. این موشک در ابتدا به عنوان یک سامانه دفاع هوایی زمین پایه ساخته شده که به نظر می رسد حالا وارد عرصه نبردهای دریایی شده است. منتها تغییرات بسیار مشخصی از نمونه قبلی در این موشک دیده می شود.
 
 موشک و رادار
موشک صیاد 2 
 
موشک صیاد-2 هر چند تا نزدیک انتهای بدنه شباهت بسیاری به موشک‎های استاندارد/محراب دارد اما مهمترین تفاوت ظاهری آن در شکل بالک کنترلی نصب شده در انتهای بدنه است. تفاوت دیگر صیاد-2 با موشک‎های استاندارد موجود در ایران در طول آنها است که با توجه به فاصله نوک دماغه از بال و فاصله بالک از انتهای بال، موشک جدید باید در حدود 20 تا 25 درصد کشیده‎تر از نمونه آمریکایی بوده و در واقع به ابعاد نسل‌های جدید موشک استاندارد نزدیک است.

این موارد به علاوه تفاوت‎های موجود در اندازه و زوایای لبه حمله و فرار بال دو موشک با وجود مشابهت کلی طرح، نشان دهنده اجرای فرایند طراحی روی موشک ایرانی و نه یک مهندسی معکوس از طرح آمریکایی است.

همچنین هر چند از تصاویر نمی‎توان اطلاعات قطعی در زمینه قطر بدنه موشک بدست آورد اما به نظر می‎رسد در صورت بیشتر بودن قطر صیاد-2 از استاندارد این اختلاف بسیار اندک است هر چند که تأثیر آن روی برد موشک به دلیل ایجاد فضای بیشتر برای پیشران می‎تواند قابل توجه باشد.
 
بنا بر این با توجه به اینکه بر مبنای مقایسه با موشک‎های همرده احتمالاً باید برد موشک صیاد-2 در حدود 100 کیلومتر یا کمتر با بیشینه ارتفاع درگیری کمتر از 30 کیلومتر باشد، این موشک به خوبی بردهای متوسط و ارتفاعات بالا و متوسط را  پوشش می‎دهد.
 
البته اطلاعات دقیقی درباره سامانه های داخلی این موشک جدید ایرانی منتشر نشده است. سردار دهقان وزیر دفاع در مراسم رونمایی از این موشک این گونه می گوید: «این موشک دارای موتور سوخت جامد، با سیستم هدایت ترکیبی و قابلیت‌های عملیاتی بالا است. موشک صیاد 2 یک موشک پدافند هوایی برد متوسط و ارتفاع بلند است که براساس فناوری‌های روز دنیا طراحی شده و قادر است انواع بالگردها، هواپیماهای بدون سرنشین و اهداف با سطح مقطع راداری کوچک و دارای سرعت و مانور بالا را در محدوده عملیاتی خود منهدم کند. قابلیت بالای ضد جنگ الکترونیک و ردیابی خودکار و مستقل از دیگر ویژگی‌های این موشک پدافندی است»
 
به هر حال آنچه که مشخص است اینکه با توجه به بومی سازی کامل موشک صیاد 2، این موشک و رادار جدید تماما ایرانی توان رزمی شناورهای جدید نداجا را کاملا افزایش داده و اگرچه خبری رسمی مبنی بر نصب موشک های صیاد 2 بر روی ناو جماران منتشر نشده اما از نظر فنی این امر کاملا ممکن است و می توان اولین ناو بومی ایران را نیز با این موشک وطنی مسلح کرد و طرحی که با دماوند عملیاتی شده است را با جماران تداوم و ارتقاء بخشید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 5
  • غیر قابل انتشار: 20
  • عباس ۰۲:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    5 1
    این رو ببرید به اون آقایی نشون بدید مه میگه تنها صنعت ما آش شله قلم کاره
  • adel95 ۰۲:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    2 1
    عالی . منتظر تست های باور 373 هستیم
  • ۰۴:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    احسنت
  • ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    موشک صیاد 3 و صیاد 4 بنظرتون چه بردی دارند؟
  • ناصر ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    باید به مرحله تولید انبوه و نصب روی ناوها برسه وگرنه ضعف پدفندی هنوز موجود هست ساخت تسلیحات و تجهیزات نظامی در سطح اثبات فناوری و نمونه مهندسی و آزمایشی به عنوان دستاورد هزینه چندانی نداره موضوع اصلی که هم اعمال قدرت به معنای واقعی کلمه می کند هم توسعه صنعتی و هم حتی ایجاد شغل در کنار تولید قدرت بخش تولید انبوه هست متاسفانه شش فروند پروژه موج و زیر دریایی فاتح که زمان احمدی نژاد قرار بوذ رونمایی بشن رسید به زمان روحانی و مثل اکثر برنامه های توسعه فناوری کشور به جای سرعت گرفتن به شدت کند شدن و حنی مثل زیر دریایی ها متوقف! جالبه پروژه های اصلی هم که زمان احمدی نژاد قرار بود در آینده کلید بخوره مثل ناوهای لقمان خلیج فارس بعثت ناو پهپاد بر هم که کلآ اثری از شروع ساختشون نیست.....اصلا مشخص نیست دولت داره با بخش نظامی کشور چه می کنه.....کاهش 85 درصدی بودجه وزارت دفاع در سال 92 با وعده جبران در سالهای آینده و تخصیص یک چهارم بودجه نظامی کل کشور در سال 95 نشون میده با عدم اجرای برجام از سوی غرب و عدم دسترسی به پول های نفتی وعده های دولت بر اساس پیش بینی های غلطی بوده
  • ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    باید به سمت پرتاب عمودی برن تا برای استفاده در نیروی دریایی مناسب باشه
  • مسلم نیکنام ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    برد موشک محراب بالغ بر70کیلومتر است،این موشک ابتدا بوسیله ناوچه موشک انداز گرز در جریان یکی از رزمایشهای نیروی دریایی شلیک شد و هدف خودرا در فاصله 40ناتیکال مایل دریایی هدف قرار داد.صیاد 2 در واقع تکامل یافته موشک محراب است و محراب تکامل یافته فجر و فجر نیز تکامل یافته sm-1 استاندارد است.
  • مردم ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    اصلاح کن: میگه تنها صنعت ما صادرات آبگوشت بز باشه.
  • ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    اگر بتوانیم چند ناو بالگردبر بزرگ بسازیم و آنها را در دریای مدیترانه و تنگه ی باب المندب و اقیانوس اطلس و خلیج فارس و اقیانوس هند مستقر کنیم می توانیم در آبهای دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم.
  • ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 1
    ما شمال تهدیدی نداریم باید روی جماران نصب میشد
  • آریایی اصیل ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    3 2
    کجای کاری عزیزم؟ موشکهای صیاد خیلی وقته عملیاتی هستن. بله اون پولهایی که هی میگفتید احمدی نژاد چکارشون کرد و کجا رفت و چی شد صرف همین امورات میشد.تو دوران احمدی نژاد هر روز یه دستاورد نظامی و پزشکی و نانو و خیلی چیزهای دیگه رونمایی میشد و تولید علم ایران بسیار بالا بود و فرار مغزها هم به شدت الان نبود. همین عزیزان اصلاخ طلب سبز رنگ دیدن کشور داره قوی میشه و دیگه مجال کودتای خزنده و انقلاب سبز و رنگی براشون نمیمونه بدو بدو رفتن و با اپوزوسیون و آمریکا جلسه گذاشتن و کد دادن که اگر میخواید کمر نظام رو بشکنیذ و سبز ها به خدمتتون دربیان تحریمها رو کمرشکن و فلج کننده و کوبنده اعمال کنید و معیشت مردم و ارکان نظام رو مختل کنید و همین باعث شد احمدی نژاد در سال آخر کمر دولتش بشکنه و طرح ها زمین بمونه.
  • محمد حسین ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    واقعا انتخاب غلتی بود باید باور 373 نصب میشد و باورهم لانچرشان عمودیه که باعث خیز بسیار موشک ها میشه و جای کمتری و دربرمیگیره و برد بیشتری داره.
  • ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 1
    این همون موشک هاگ 40 سال پیشه از برداشت گذاشتن رو کشتی
  • ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 1
    البته صیاد 2 بسیار شبیه به موشک سامانه بوک روسیه هست
  • ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    3 2
    اگه من تو صنایع شهید شیرودی رو این کار کردم می دونم که بهتره بریم همون آش شله قلم کار نذر کنیم که کسی بهمون حمله نکنه
  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 1
    ما شمال تهدیدی نداریم باید روی جماران نصب میشد
  • ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    هر موشکی که سرعت بالاتر از صوت داشته باشه برای پدافند مناسبه، حالا هرچی.
  • ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    امریکایی گمشو خلیج خوک ها
  • ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    باید به سمت سیلوهای عمود پرتاب بریم مثل سامانه موشکی استر در ناوشکن های غربی و اروپایی و یا تور ام و سری اف اس 300 در ناوشکن های روسی
  • ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    4 0
    هر الاغی میاد میگه من تو این پروژه و اون پروژه مهم بودم و میدنم الکیه واقعا که برای ساده لوح هان خوب فیلم بازی می کنید تا ناامید بشن
  • ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    جنگنده بر یا بالگرد بر؟؟
  • ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    حداقل می گفتی سام!
  • سینا ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    تبریک به همه باید روی ناو های سبلان و البرز و نقدی و بایندر و الوند هم نصب بشه خب قدم بزرگیه یکی از ضعف های ناوهای ما پدافند بود با ورود صیاد ۲ تقریبا داره جای خالی پر میشه
  • ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    موشک خوبه
  • ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    پيش از اين انجام شده و عكس هم منتشر كردن
  • ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    دارن آزمايش ميكنن
  • بچه غرب مازندران-شرق گیلان ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    چرا داستان میگی ، رزمایشهای روسیه رو نمیبینی ؟
  • ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    اون طائر2 بود که شبیه بوک بود
  • ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    بستگی داره به شرایط
  • ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    1 0
    باید ایده های بومی داشته باشیم
  • ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۵
    0 0
    الله زیادش کنه
  • اصغر ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۵
    2 0
    باید موشک سیلو پرتاب عمودی تولید کنیم که تعدادش هم زیاد و مناسب باشه. 2 تا یا 4 موشک که روی ناو نصب میشه فایده نداره که چون با شلیکش سریع موشک تموم میشه و معلوم نیست به هدف بخوره و دیگه موشک برای دفاع نداره. البته ناوچه های جماران و دماوند ما کوچیک هستن و توان نصب سیلوی داخلی رو ندارن و باید ناوچه بزرگتری بسازیم.
  • ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۵
    1 0
    صیاد4 گفتن 300 فکر کنم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس