شاید این یک کنجکاوی ساده به نظر برسد که حضرت امام حسین(ع) در چه روز از سال شمسی به شهادت رسیده است. اما درک این امر فواید دیگری نیز دارد.

حسینیه مشرق - تعیین تاریخ شمسیِ واقعۀ عاشورا، شاید فقط یک کنجکاوی علمی به نظر برسد. اما فواید دیگری نیز برای محققان خواهد داشت. قصد این مقال آن است که به زبانی ساده معلوم کند که حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یارانش در چه روزی از تقویم شمسی به شهادت رسیده‌اند.

******

با دانستن اینکه یک واقعه در چه روزی از تقویم شمسی رخ داده، ما به فضای کلّیِ آن واقعه پی می‌بریم؛ از جمله به سرما یا گرمای هوا. برای واقعۀ عاشورا نیز شاید همین علت، موجد اصلی تحقیق ما شده باشد. وگرنه ما خدای ناکرده قصد نداریم که سالگرد عاشورا را در تاریخ شمسی تثبیت کنیم. مخصوصاً که علمای اسلام نیز آن را نهی کرده‌اند.

شاید این یک کنجکاوی ساده به نظر برسد که حضرت امام حسین(ع) در چه روز و ماه یا فصلی به شهادت رسیده است. خیلی‌ها به این سؤال فکر کرده و دوست داشته‌اند که جواب آن را بدانند. در یک جمله می‌توان گفت که بر وفق محاسبات تقویم قراردادی، عاشورا با چهارشنبه 21 مهر 59 شمسی مطابق می‌آید. اما با تقویم هلالی (محاسباتی) به دست می‌آید که عاشورای واقعی در روز سه شنبه 20 مهر 59 هجری شمسی رخ داده است. امسال یعنی در سال 1395 هجری شمسی، دو روز فوق الذکر با ایام تاسوعا و عاشورای حسینی برابر شده و حتی ایام هفته نیز به طرزی عجیب مطابق آمده است.

تقویم قراردادی چیست؟

منجمان و تقویم نویسان، جدول‌هایی را ابداع کرده‌اند که با استفاده از آنها می‌توان تقویم قمری قرون گذشته را به دست آورد. مثلاً یک تاریخ‌نویس می‌خواهد بداند که فلان واقعۀ تاریخی در چه روزی از تقویم شمسی رخ داده است. در این مواقع، تقویم قراردادی کاملاً جوابگو است. زیرا حداکثر خطای آن یک یا ندرتاً دو روز خواهد بود. به عبارت دیگر می‌توان گفت که دقت تقویم قراردادی، حدود 64% است.

طول متوسط یک ماه قمری، 5ر29 روز است. لذا تقریباً نیمی از دوازده ماه قمری، 29 روز دارند و نیمی دیگر 30 روزه خواهند بود. طول یک سال قمری، 367068ر354 روز است. یعنی از هر سه سال قمری، یکی از آنها 355 روزه است و دو تای دیگر، 354 روزه. منجمان برای استخراج این جدول‌ها، یک دورۀ 30 ساله را در نظر می‌گیرند که 19 سال اول عادی هستند (354 روزه) و 11 سال دیگر، کبیسه (355 روزه). و همانطور که گفته شد با دقت 64% می‌توان تطابق یک واقعۀ گذشته یا آینده را سریعاً محاسبه کرد.

از میان کسانی که تقویم‌های قراردادی را استخراج و منتشر کرده‌اند می‌توان به مرحوم احمد بیرشک، آقای محمدرضا صیاد و جناب ایرج ملک‌پور اشاره کرد.

تقویم محاسباتی (هلالی)

این تقویم بر اساس رؤیت هلال و شرایط رصد آن در هر منطقۀ جغرافیایی به دست می‌آید. و همین تقویم است که مبنای دین قرار می‌گیرد. زیرا به محاسبات نجومی نیاز ندارد و اغلب مردم می‌توانند بر اساس مشاهدۀ هلال به شمارش روزهای ماه اقدام کنند، یا از روی شکل هلال ماه و زمان طلوع و غروب آن، به تقویم روز پی ببرند؛ روزه بگیرند یا فطر کنند. البته منجمان نیز بر اساس محاسبات نجومی با دقت بسیا بالایی می‌توانند امکان رؤیت هلال را بررسی کنند و تقویم سال‌های آینده یا گذشته را استخراج نمایند.

در سال‌های اخیر منجمان به طور قهقرایی به استخراج تقویم پرداخته‌اند، تا مخصوصاً زمان رخدادهای صدر اسلام را کشف نمایند. مثلاً در حدیث نوروز که معلّی بن خُنَیس از امام صادق نقل فرموده آن حضرت واقعۀ عید غدیر را در نوروز گفته‌اند. منجمان به این طریق استخراج کرده‌اند که واقعۀ غدیر روز دوشنبه 28 اسفند 10 هجری شمسی رخ داده است.

تقویم هجری شمسی از چه زمانی پدید آمد؟

تقویم شمسی از قدیم الایام در ایران متداول بوده، اما عمدتاً برای تعیین روزهای کشت و زرع یا استخراج نوروز به کار می‌آمده است. تقویم جلالی حدود هزار سال قبل، به دستور جلال‌الدین ملک‌شاه سلجوقی توسط خیام و چند نفر دیگر تدوین گشت که از دقت بسیار خوبی برخوردار است. تقویم کنونی شمسی بر همان پایه عمل می‌کند.

اما هیچکدام از این تقویم‌ها، بر مبنای هجرت پیامبر اکرم(ص) شمارش نمی‌شدند. لکن در سال 1302 هجری قمری که سی و هفتمین سال سلطنت ناصرالدین شاه بود یکی از منجمان به نام حاج میرزا عبدالغفار خان نجم‌الدوله، برای اول بار سال‌های هجرت پیامبر را به تقویم شمسی محاسبه کرد و در تقویم منتشرۀ خود اینطور نوشت که از هجرت رسول خدا(ص) به مدینه، 1264 بهار گذشته است. او تا زمان رحلتش که هفت سال بعد رخ داد، رقم سال‌های شمسیِ هجرت را در تقویم‌های خود ذکر کرد. به تدریج مردم به این سال‌شماری علاقه‌مند شدند و بعد از انقلاب مشروطه در دومین مجلس سنا، تقویم رسمی ایران به «هجری شمسی» تبدیل شد. اما مردم هیچگاه از تقویم قمری دست نکشیدند. چنانکه 65 درصد از مناسبت‌های تقویم کنونی ما، به تاریخ هجری قمری است. زیرا قبل از عبدالغفار نجم‌الدوله هیچکس به فکر نیفتاده بود که با ترکیب کردن تقویم شمسی و هجرت پیامبر اکرم(ص)، یک تقویم هجری شمسی استخراج کند.

باید متذکر شد که تقویم قمری از دیرباز در میان اعراب متداول بود اما آنها مبدأ تاریخ نداشتند و سال‌ها را نمی‌شمردند. حدود پنج سال از رحلت پیامبر اکرم(ص) گذشته بود که حضرت امیرالمؤمنین(ع) پیشنهاد کرد که سال و ماه هجرت رسول اکرم(ص) مبنای شمارش تقویم مسلمانان قرار گیرد. خلیفۀ دوم فقط مبدأ سالشمار را پذیرفت، لکن ماه ربیع الاول همچنان سومین ماه تقویم، باقی ماند. توضیحاً اینکه پیامبر اکرم(ص) در روز یکم ربیع‌الاول سال اول، از مکه خارج شد و دوازدهم ربیع الاول به مدینه داخل گشت. (آغاز هجرت، با 27 تیر سال اول شمسی برابر بوده است). اهمیت تقویم قمری در این است که فاصلۀ هر رخداد را با تشکیل اولین حکومت عدل اسلامی در مدینه النبی معین می‌کند.

محاسبۀ واقعۀ عاشورا بر طبق تقویم قمری هلالی

شهید مرتضی مطهری بر طبق برخی روایات گفته‌اند که واقعۀ عاشورا در اواخر ماه خرداد، بوده است. اما با این محاسبات می‌توان دانست که این واقعه در اوایل پاییز به وقوع پیوسته است.

بر مبنای رؤیت‌پذیری هلال، در افق کربلا می‌توان این نتایج را به دست آورد (مطابق استخراج آقای محمدرضا صیّاد/ عضو مرکز تقویم مؤسسۀ ژئوفیزیک دانشگاه تهران):

ـ جمعه 9 مهر 59 هجری شمسی/ مطابق 28 سپتامبر 680 میلادی (ژولی)/ هلال ماه محرم در کربلا رؤیت‌ناپذیر بوده است.

ـ شنبه 10 مهر 59 هجری شمسی/ مطابق 29 سپتامبر 680 میلادی/ به وقت غروب، هلال ماه محرم در کربلا با چشم غیر مسلّح دیده می‌شده است.

ـ یکشنبه 11 مهر 59 هجری شمسی/ مطابق 30 سپتامبر 680 میلادی/ اول محرم 61 هجری قمری

نتیجه می‌شود که:

ـ سه‌شنبه 20 مهر 59 هجری شمسی/ مطابق با 9 اکتبر 680 میلادی (ژولی)/ دهم محرم 61 هجری قمری = واقعۀ عاشورا

همانطور که می‌دانیم بعد از گذشت هر 33 یا 34 سال قمری (= یک دوره)، دو تقویم شمسی و قمری با اختلاف چند روز بر هم منطبق می‌شوند. اما برای آنکه یک روز قمری دقیقاً بر یک روز خاص از تقویم شمسی منطبق شود باید سال قمری، پنج یا هفت دورۀ را بگذراند؛ یعنی 168 یا 235 سال. به این ترتیب، نوبت بعد که عاشورای شمسی و قمری بر هم منطبق می‌شوند 168 سال قمری آینده، خواهد بود؛ یعنی سال 1606 هجری قمری که مطابق با 1557 هجری شمسی است. ان شاء الله تا آن زمان حضرت صاحب الزمان(عج) انتقام خون شهدای کربلا گرفته شده و این غم عظمی، تسلا یافته باشد.

امیر اهوارکی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 15
  • غیر قابل انتشار: 15
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    19 14
    آن مصائبی که بر حضرت ثارالله پیش آمد پاییز و تابستان و بهار و زمستان نمیشناسد
  • حمید ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    4 3
    جالبه تقویم هجری قمری تقویم رسمی هیچ کشور اسلامی نیست این نشون میده که زیاد دارای اعتبار نیست فقط روزهاش مورد تاکید هست که چند مورد یا اتفاق خاص افتاده در ان زمان ها به تاریخ هجری بوده وگرنه الان که گذاشتنش کنار
  • ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    11 1
    اگر در پاییز اتفاق افتاده باشد نسبت به تابستان هوا خنک تر است و روزها کوتاهتر است .
    • IR ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۶
      4 5
      ربطش را با موضوع لطف نموده بفرمایید؟!!!!!
    • رویا IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۳۱
      0 0
      اگر به وجود عطش و تشنگی در روز عاشورا میخواهید ربطش بدید، بهتره کمی به دمای ظهر کربلا در روزهای مهرماه توجه کنید. تحقیق رو کامل انجام بدیم و بعد نتیجه بگیریم
    • رویا IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۳۱
      0 0
      اگر به وجود عطش و تشنگی در روز عاشورا میخواهید ربطش بدید، بهتره کمی به دمای ظهر کربلا در روزهای مهرماه توجه کنید. تحقیق رو کامل انجام بدیم و بعد نتیجه بگیریم
  • عقل در گرانی است به هر کس ندهند ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    0 4
    عده ای که روی بنی اسرائیل را سفید کردن یه شهه ای مطرح می کنن که اگر عاشورا در پاییز بوده پس گرمای هوا و بی آبی و عطش چه معنایی دارد . برای این عده هم لطفا موضوع را رفع شبهه بفرمایید.
  • محسن ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    4 1
    مقالۀ خوب و وزینی بود که مسائل علمی را به زبان ساده بیان کرد.
  • علی ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    3 0
    تحقیق خوبی بود...کار علمی منافاتی با نحوه شهادت و سختی های آن روزها نداره اما چی میشد در بیستم مهرماه آن سال باران دشت کربلا را در می نوردید!!! لبیک یا عطشان کربلا
  • هادی جعفری ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    3 1
    بسیار عالی بود. سوال بنده درطی سالیان طولانی
  • دیدی گفتم ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    1 0
    کلا تقویم قمری اشتباه هست
    • مهدی IR ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
      1 0
      ببین در گذشته مثل الان نبود که همه گوشی یا تقویمی چیزی داشته باشن مجبور بودن برای عموم مردم طوری تقویم بچینن که بشه با نگاه کردن ماه تو اسمون بتونن یه جورایی بفهمن که، چندمه برای همین عالما یا دانشمندای اون زمان تقویم قمری رو ساختن وگرنه اگه شمسی بود عموم مردم نمیفهمیدن چون قمری با دیدن کامل بودن حلالی شکل بودن و... معلوم میشد و درسته چون تفاوتی نداره فقط تعريفش فرق میکنه که به گردش ماهه
  • سیفی ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    4 5
    چند نکته: 1. طبق روایات و تاریخ، عاشورای سال 61 جمعه بوده نه سه شنبه 2. اگر در مهر ماه هم بوده هوای عراق بسیار گرم و طاقت فرساست 3. تاریخ قمری تاریخ اشتباهی نیست بسیاری از مردم در زمانهای گذشته از همین تقویم استفاده می کردند و در همه جای دنیا بهترین تقویم قابل دسترس بوده . اهل بیت علیهم السلام نیز از همین تقویم استفاده می کردند البته از تقویم رومی که مطابق تقویم شمسی است نیز برای بعضی از امور استفاده می کرده اند
  • روشن ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
    5 3
    در پاسخ به سیفی؟ فرمایش شما مثل اتین است که بگوییم طبق فلان روایت دو دوتا میشود 54 تا!!!برادر عزیز محاسبه ریاضی دقیق این نتیجه را داده شما میگی روایات؟!!!خب معلومه اگر روایت چنین گفته آن روایت اشتباه است.یعنی سندیت ندارد
  • ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    4 0
    کسی که دنبال جواب باشه پیدا میکنه نکته:خوزستان دیروز 40 درجه بود!
  • ۰۰:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    5 0
    فلسفه قیام ایشون رو درک کنیم ..
  • فرید ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    1 0
    یک تحقیق علمی را با احساست پاسخ نده
  • فرهاد ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    1 0
    طبق محاسبات علامه حسن زاده آملی که قطعا شیوه ایشان بسیار دقیق تر از محاسبات کنونی است عاشورا در ۲۱ مهر واقع شده است
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    1 0
    جناب فرید عزیز،احساسات اسلامی مغایرتی با علم تجربی ندارد
  • سید ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    7 3
    شما روز عاشورا امسال در تهران آیا یک ساعت در آفتاب توان ایستادن داشتید چه برسد به صحرای سوزان نینوا و گودال کربلا و بدون آب و هلهله هزاران اسب سوار که گودال را محاصره کرده و هزاران مصائب دیگر ......
  • ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    3 0
    1- دیگه محاسبات رو که نمیشه با روایت نقض کرد که 2- گرم بودن یا نبودن یه مساله دیگه هست! باید بررسی بشه 3- اینکه عده زیادی از یک چیز استفاده می کردند دلیل بر درست بودنش نیست!!
  • هما ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۲
    1 10
    نیاز به محاسبه نیست . همه میدونیم که واقعه عاشورا تو گرما اتفاق افتاده و همه عطش و تشنگی داشتن . پس احتمال اینکه تو نیمه اول سال اتفاق افتاده باشه زیاده .
  • حسین ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۳
    7 6
    این بحث ها مانند مثل قرآن در مورد تعداد اصحاب کهف هست که بعضی ها بجای اصل ماجرا بدنبال حاشیه رفته و برایش داستان سرایی می کنند حتی اگر ماجرای تشنگی در هوای گرم کربلا را که این روزها هم قابل لمس است کنار بگذاریم مهم هدف امام حسین از این قیام هست که تکلیف هر فرد مسلمان پیرو مکتب اهلبیت را در مورد چگونه زیستن و دفاع از دین را می آموزد اینکه بعضی زندگی کردن با هر خفتی را می پذیرند میشود زندگی حیوانات که حیوانات درنده هر موقع بخواهند آنها را می درند
  • س IR ۱۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۶
    5 3
    طبق محاسبات اواخر آذر بوده

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس