کودتای 15 ژوئیه در ترکیه بار دیگر نگرانی‌ها را از وجود 50 بمب هیدروژنی در پایگاه اینجرلیک زنده کرد و حالا اخبار غیررسمی حاکی از تصمیم واشینگتن برای انتقال آن است.

سرویس جهان مشرق - کمتر از 40 روز پیش،‌ شنبه 29 ژوئیه بود که ترس از ورود تظاهرات‌کنندگان معترض به پایگاه هوایی اینجرلیک در کنار احتمال برنامه‌ریزی برای یک کودتای دیگر پس از واقعه 15 ژوئیه، موجب استقرار تجهیزات و سربازان ارتش پیرامون این پایگاه شد و تمام ورودی‌های آن مسدود گشت.
 

فردای آن روز، برخی خبرگزاری‌ها و اندیشکده‌های غربی ابراز نگرانی کردند رخداد 13 آبان 1358،‌ این بار نه در ایران بلکه در ترکیه تکرار شود و پایگاه هوایی آمریکاییان در نزدیکی شهر آدانا به تسخیر مردم درآید.

نگرانی اصلی البته این بار، اسارت مأموران آمریکایی نبود،‌ بلکه بمب‌های هیدروژنی واشینگتن بود که در این پایگاه هوایی نگهداری می‌شود.

دغدغه مقامات آمریکا وقتی تشدید شد که پس از کودتای 15 ژوئیه، سران آنکارا دائماً از واشینگتن به عنوان دشمن یاد کرده و آن را یکی از عوامل پشت‌پرده تلاش‌ها فتح‌الله گولن برای برکناری تیم اردوغان معرفی کردند.

ایالات متحده و نیروهای ناتو از کشورهای اروپایی از پایگاه اینجرلیک برای اعزام جنگنده‌ها و بمباران سوریه استفاده می‌کنند،‌ اما برآورد شده است دست‌کم 50 بمب هیدروژنی B61 نیز در آن نگه‌داری می‌کند. [1]

بمب‌های آمریکایی روی جنگنده‌هایی چون F-15E Strike Eagle و F-16 Fighting Falcon قابل نصب است. هر یک حدود 3.6 متر طول و 317 کیلوگرم وزن دارند.

 

بلافاصله ژنرال جوزف دانفود رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به پایگاه اینجرلیک اعزام شد تا اوضاع را از نزدیک بررسی کند. شاید از همان زمان بود که پیشنهاد برخی ناظران سیاسی برای خروج بمب‌ها از اوضاع متلاطم سیاسی و امنیتی در ترکیه را جدی گرفت.

از جمله اندیشکده‌هایی که پیشنهاد خروج بمب‌ها را مطرح کردند، مرکز استیمسون بود. در گزارش این اندیشکده، انبارکردن این همه بمب در فاصله 70 مایلی مرز سوریه بیش از آنکه به امنیت اروپا کمک کند، موجب تهدید متحدان آمریکا ارزیابی شده، به ویژه از این نظر که بمب‌های مشابهی در پایگاه‌های آمریکا و ناتو واقع در بلژیک، ایتالیا، آلمان، هلند و مانند آن برای روز مبادا و ایجاد بازدارندگی نگهداری می‌شود. [2]

برخی مقامات سابق ایالات متحده نیز دولت اوباما را به تجدیدنظر در مورد بمب‌های اینجرلیک فراخواندند. اندرسون که بیست سال پیش مدیر سیاست دفاعی و کنترل تسلیحات در شورای امنیت ملی ایالات متحده بوده و اکنون نیز مشاور امنیت ملی پروژه امنیت هسته‌ای در واشینگتن دی‌سی است، در مورد محاصره پایگاه از سوی نیروهای ترکیه گفت «اگر فرمانده ترک در اینجرلیک به نیروهایش دستور داده بود اسلحه خود را به سمت سربازان آمریکایی گرفته بودند که از انبار هسته‌ای واشینگتن محافظت می‌‌کنند، چه اتفاقی می‌افتاد؟» [3]

چندی پس از این اتفاقات بود که پایگاه خبری EuroActiv اعلام کرد از منابعی که نمی‌تواند اسم ببرد، خبری مبنی بر انتقال بمب‌های هیدروژنی آمریکا به پایگاه دِوِسلو در رومانی را دریافت کرده است. البته منبع ناشناس تأکید کرده که این اقدام با چالش‌های فنی و سیاسی روبرو است. [4]

 

  مراکز نگهداری بمب‌های هسته‌ای و هیدروژنی ایالات متحده در خاک اعضای ناتو مشخص شده است.
انتقال بمب‌ها به رومانی می‌تواند پاگشای تسلیحات هسته‌ای واشنگتن در اروپای شرقی باشد، در کشوری که با اوکراین هم‌‌مرز است

پنتاگون البته مانند گذشته نه تأیید کرده و نه تکذیب. خبرنگار اسپوتنیک از آدام استامپ سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در این مورد جویا شد ولی تنها چنین پاسخی دریافت کرد:«سیاست آمریکا نیست که حضور یا عدم حضور بمب‌های هسته‌ای را در کل یا در یک مکان خاص تأیید کند».

برخلاف او وزیر خارجه رومانی صراحتاً چنین برنامه‌ای را تکذیب کرد. [5]

استقرار بمب‌های هیدروژنی در اینجرلیک داستان امروز و دیروز نیست. آنکارا در سال 1952 به ناتو پیوسته و حدود یک دهه بعد، استقرار بمب‌های هسته‌ای در کشورهای عضو ناتو آغاز شد. هدف اصلی بازدارندگی نسبت به قدرت شوروی از سویی و پیش‌گیری از تلاش برخی کشورها مانند ترکیه و آلمان برای دستیابی مستقل به فناوری تولید تسلیحات هسته‌ای بود.

اما شرایط امروز با گذشته تفاوت دارد. اولاً از شوروی خبری نیست و روسیه فعلی نیز با وجود تنش‌های سیاسی با بلوک غرب، هم‌مرز با ترکیه نیست. ثانیاً گسترش گروه‌های تروریستی که کنترل آنها از دست همه در رفته،‌ این خطر را گوشزد می‌‌کند که هر لحظه ممکن است با ابزار جنگ نامتقارن حمله غافلگیرانه‌ای علیه تسلیحات قدرت‌های بزرگ صورت گیرد.

وجود انبار بمب‌های هیدروژنی در کشوری که همسایه دیوار به دیوار منازعات تروریستی منطقه است و ضعف نیروهای امنیتی آن بارها در سال اخیر زمینه وقوع حملات تروریستی مرگبار را فراهم کرده، به صلاح هیچ‌کس نیست.



[1] http://www.commondreams.org/news/2016/07/31/turkey-us-air-base-nuclear-bombs-surrounded-citizens-troops-trucks

[2] https://www.rt.com/news/355987-us-nukes-turkey-vulnerable/

[3] https://sputniknews.com/middleeast/20160814/1044263516/obama-washington-nato-incirlik-turkey.html

[4] http://www.euractiv.com/section/global-europe/news/us-moves-nuclear-weapons-from-turkey-to-romania/

[5] https://sputniknews.com/military/20160818/1044400422/us-nukes-turkey-romania.html

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    0 0
    گرچه امریکا بزرگترین قدرت ناتو ست ولی این بمب ها فقط متعلق به امریکا نیست بلکه متعلق به خود ناتو است و در حقیقت ترکیه هم که جزو ناتو ست ، در اینمورد حرفی برای گفتن دارد . اما ترس امریکا بخاطر نزدیکی پایگاه اینجرلیک با مرز سوریه نیست بلکه ترس امریکا در اینست که اردوغان دیگر شریک مطمئنی برای ناتو و امریکا نیست، بخصوص بعد از کودتا که امریکا هم در آن نقش داشته ، اردوغان در سیاست خارجیش تجدید نظر کرده و به طرف ایران و روسیه کشیده شده و هر لحظه امکان به تصرف گرفتن بمب ها از طرف اردوغان وجود دارد . ادعاهای امریکا اینبار هم دروغ است و تغییر مکان دادن این بمب ها بخاطر نزدیک بودن این پایگاه با مرز سوریه نیست .
  • ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    0 0
    ترکیه با اونهمه ادعاش توسری خور آمریکاست و مثل کشورای جهان سومی و کشورایی که تو جنگ جهانی دوم شکست خوردند باهاش برخورد میشه و جرا نداره جیک بزنه. قوربونه ابهت ایران شم که تنها کشوریه که جلو امریکا ایستاده
  • آرش ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    0 0
    اصلاح کنید روسیه هم مرز ترکیه است(مرز دریایی)
  • اصلاحات ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    0 0
    به گوام یا پایگاه پنجم بحرین بلاروس و چک و اروپای شرقی بسیار تنش زا خواهد بود
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    0 0
    لعنت بر ترکیه باد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس