آیا افزایش بودجه دفاعی مانع از رشد اقتصادی و تقویت اقتصاد دانش‌بنیان خواهد بود؟ احتمالاً سایر دول جهان نیز با این پرسش روبرو هستند و شنیدن پاسخ آنها خواندنی است.

سرویس جهان مشرق - هزینه نظامی کشورها معمولاً توسط مجلس تصویب می‌شود و به نوعی تابع آرای مردم است. بنابر این سیاستمداران تلاش می‌کنند علاوه بر رایزنی با جریان‌های سیاسی و ارگان‌‌های حاکم، نظر خود را در این زمینه از طریق سخنرانی‌های عمومی یا مصاحبه با رسانه‌ها در جامعه ترویج کنند.

سخنرانی رئیس‌ مجمع تشخیص مصلحت نظام در چند روز گذشته که با اشاره به پیشرفت «اقتصاد دانش‌بنیان» در کشورهایی چون آلمان و ژاپن، یکی از دلایل آن را محروم‌شدن این کشورها پس از جنگ جهانی دوم از «نیروی نظامی» دانست، بهانه‌ای شد تا نگاهی به سخنان برخی مقامات و سیاستمداران در مناطق مختلف جهان بیاندازیم و رویکرد آنها را به این حوزه در یکی‌دو سال اخیر و شرایط جاری نظام بین‌الملل (و نه در دهه 1950 و 1960 میلادی) بررسی کنیم:

{$sepehr_media_1745104_400_300}
 

هارجیت ساجان وزیر دفاع کانادا

ساجان یک هندی‌تبار است که کمتر از یک سال پیش بر کرسی وزارت دفاع ملی کانادا نشست. دولت متبوع او بواسطه آمار منتشره از سوی ناتو مورد حمله منتقدان قرار گرفته است. آنها می‌گویند آتاوا و برخی کشورهای دیگر از سازمان نظامی ناتو «سواری رایگان» می‌‌گیرند چرا که کمتر از 2% از بودجه خود را به حوزه نظامی اختصاص می‌دهند و خیالشان راحت است در صورت وقوع خطر می‌توانند از اعضای دیگر کمک بگیرند.

 
سیاستمداران جهان در مورد هزینه نظامی کشورشان چه می‌گویند؟
جدولی که ناتو منتشر کرد و وزیر دفاع کانادا برآوردهای آن را کمتر از هزینه‌های واقعی دولت‌های در حوزه نظامی دانست. در پایین تصویر، بودجه دفاعی کانادا در سال 2015 میلادی 1% از تولید داخلی این کشور اعلام شده است. برای مشاهده فایل کامل گزارش ناتو اینجا را کلیک کنید. 

این انتقادات موجب شد وزیر دفاع کانادا مطلبی را افشا کند که فهم آن نه فقط برای بررسی کانادا بلکه بسیاری از دول دیگر ضرورت دارد. وی گفت فرمولی که سازمان‌‌های منطقه‌ای یا بین‌المللی برای برآورد بودجه دفاعی یک کشور از آن استفاده می‌کنند، تابع سلیقه آنها است و هزینه حوزه نظامی کانادا را کمتر از آنچه هست نشان می‌دهد.

هارجیت در مورد آماری که هزینه نظامی کانادا را 1% از کل بودجه آن کشور برآورد کرده، گفت:«دوست دارید ما از چه فرمولی استفاده کنیم؟ اگر از فرمول‌های دیگر استفاده کنیم، خواهید دید که هزینه نظامی کانادا تا 1.3%، 1.4% و حتی 1.5% از کل بودجه را به خود اختصاص می‌دهد». [1]

سیاستمداران جهان در مورد هزینه نظامی کشورشان چه می‌گویند؟
بالگرد تهاجمی چینی Z-10

فو یینگ، سخنگوی کنگره ملی خلق چین

مارس گذشته سخنگوی کنگره ملی خلق چین اعلام کرد با وجود کاهش میزان رشد سالانه اقتصادی به 6.9%، هزینه‌های نظامی آن کشور را 7 تا 8% افزایش خواهند داد. وی در مورد چگونگی تصمیم‌سازی در این حوزه گفت علاوه بر توسعه اقتصادی و شرایط پولی دولت، باید نیازهای نظامی را نیز در نظر گرفت.

چین که بزرگترین نیروی وظیفه را در جهان در اختیار دارد و همواره تأکید کرده اهداف دفاعی دارد نه تهاجمی، علی‌رغم کاهش رشد اقتصادی به 6.9% که در 25 سال گذشته بیسابقه بوده است، بودجه ارتش خود را در سال جاری افزایش داد تا بتواند پا به پای قدرت‌های جهان به نوسازی ناوگان نظامی خود بپردازد. [2]

اورزولا فون دِر لایِن، وزیر دفاع آلمان

بهمن گذشته، وزیر دفاع آلمان از بوندستاگ خواست تا با افزایش 8.7 میلیارد دلار به صورت سالانه به بودجه دفاعی این کشور موافقت کند.

 

اورزولا فون دِر لایِن در مصاحبه با خبرنگاران با اشاره به لزوم افزایش بودجه نظامی تا 2% از تولید داخلی آلمان، توان فعلی ارتش این کشور را برای شرکت در عملیات‌های نظامی بین‌المللی ناکافی دانست. وی در این باره گفت:«اگر می‌خواهیم مأموریت ‌های نیروهای مسلح به خوبی انجام شود، بدیهی است آنها نیازمند تجهیزات مناسب هستند». [3]

شینزو اَبه، رئیس‌جمهور ژاپن

رئیس‌جمهور ژاپن بارها خواستار اصلاح بند مرتبط با حوزه دفاعی در قانون اساسی شده که دولت این کشور را ملزم می‌کند هیچ‌گاه اعلام جنگ نکند.

چند روز پیش کابینه ژاپن لایحه‌ای به مجلس این کشور فرستاد تا برای پنجمین سال متوالی بودجه نظامی را افزایش دهد. در این مصوبه افزایش 2.3 درصدی در بودجه دفاعی نسبت به سال گذشته در نظر گرفته شده تا هزینه‌های نظامی این کشور شرق آسیایی را به 5.17 تریلیون یِن معادل 50.2 میلیارد دلار برساند.

 
سیاستمداران جهان در مورد هزینه نظامی کشورشان چه می‌گویند؟
ناوشکن ژاپنی JS-KURAMA

در صورت تصویب این لایحه، افزایش بودجه عمدتاً جهت تقویت موشک‌های ضدبالستیک، سامانه دفاع موشکی و خرید زیردریایی و جنگنده‌ به کار گرفته خواهد شد. [4]

آنتونی ماچرویچ، وزیر دفاع لهستان

وزیر دفاع لهستان دو ماه پیش اعلام کرد بودجه نظامی این کشور را تا مرز 3% از تولید داخلی افزایش خواهد داد. آنتونی ماچرویچ دلیل افزایش هزینه نظامی را «دفاع مؤثر و مستقل از قلمرو لهستان» اعلام کرد و ادامه داد «قطعاً پیگیر این امر خواهیم بود».

آنتونی با اشاره به اینکه بودجه فعلی کفایت 115 هزار نیرو یا نهایتاً 5 هزار سرباز بیشتر را می‌دهد گفت:«حداقل تعدادی که برای دستیابی به آن در سال آینده برنامه داریم، 150 هزار نیرو است». [5]

سیاستمداران جهان در مورد هزینه نظامی کشورشان چه می‌گویند؟
 
با توجه به آنچه خواندید، به نظر می‌رسد:
 
1- اگر چه تلاش برای شکل‌گیری دنیایی عاری از جنگ و سلاح، مورد پسند همگان است، اما بسیاری از سیاستمداران و مقامات در مناطق مختلف جهان بر این باورند که شرایط فعلی نظام بین‌الملل بسیار تهدیدزا است. از این رو سیاستمداران با وجود تلاش برای رشد اقتصادی و افزایش شتاب آن در کشورهایی چون آلمان، ژاپن، چین و مانند آن، هیچ‌گاه از نوسازی ناوگان نظامی و استقرار سامانه‌‌های قدرتمند برای تثبیت امنیت و استقلال خود دریغ نمی‌‌کنند.
 
2- شتاب رشد اقتصادی و پی‌ریزی اقتصاد دانش‌بنیان به عوامل متعددی بستگی دارد که صرفاً شامل بودجه آن نمی‌شود. اصلاح ساختارها، توزیع عادلانه فرصت‌ها و از همه مهمتر بکارگیری دانشمندان جوان از حوزه‌های مختلف علوم پایه، تجربی و انسانی در مناصب اجرایی و تصمیم‌ساز، ممکن است اثر بیشتری از تزریق بودجه داشته باشد.
 
3- یکی از ارکان اقتصاد دانش‌بنیان، تولید تسلیحات پیشرفته و فروش آن با اهداف دفاعی به کشورهای هم‌پیمان است. بنابر این هدفمندسازی بودجه نظامی و برنامه‌ریزی برای مصرف بهینه آن در جهت رشد اقتصادی مهمتر از افزایش یا کاهش آن است.


[1] http://news.nationalpost.com/news/canada/sajjan-defends-military-budget-after-trump-slams-nato-free-riders-its-how-you-spend-not-how-much

[2] http://indianexpress.com/article/world/world-news/china-military-spending-beijing-defense-spending/

[3] https://global.handelsblatt.com/edition/355/ressort/politics/article/a-boost-in-german-military-spending

[4] http://www.nytimes.com/2016/08/31/world/asia/japan-defense-military-budget-shinzo-abe.html?_r=0

[5] http://uatoday.tv/politics/poland-to-increase-military-budget-693237.html

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 12
  • سبز ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    هزینه نظامی آری یا نه!!؟ اینم شد سوال!؟معلومه که آری مشکل ما بودجه نظامی نیست مشکل ما فسادها و رانت ها و بخور بخورهاست.تا وقتی هم که شفافیت مالی و انضباط بانکی حاکم نباشه و همه دارایی های همه مردم واضح در اختیار عموم نباشه همین آش است و همین کاسه.
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    اگه این برجام نبود الان از جهات مختلف خودکفا بودیم و دیگه اوضاع اقتصادی کشور خیلی قوی بود و مسلما اگه اوضاع اقتصادی کشور خوب بود اوضاع مالی ارگان های نظامی هم خوب بود (البته با این برجام که هر روز دارن یه چیزی تحمیل ما میکنند خوب شدن اوضاع اقتصادی یک رویا هست)
  • ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    اران را چه مقایسه شود با کشورهای پیشرفته ؟؟؟؟؟
  • ایرانی ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    تضعیف نیروهای دفاعی کشور خیانته به کشوره ........ خیانت محض!
  • ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    جالب است که در اوج بحبوبه خریدهای نظامی عربستان و امارات و قطر در ایران می گویند همین بودجه ناچیز نظامی - در مقایسه با آن کشورها - را نداشته باشیم! نکته دوم اینکه اتفاقا همه پیشرفتهای صنعتی دنیا روز اول در دل صنایع نظامی و برای ارتشها تولید شده اند و بعدها کم کم وارد استفاده های غیر نظامی شدند. همین کامپیوتر که پیش روی شما است اساسا یک ابزار نظامی برای کنترل پرتابه توپ بود. الان هم پیشرفته ترین اختراعات همیشه برای مقاصد نظامی صورت می گیرند. از نانو و دورسنجی و ماهواره ها و هواپیما و.....
  • ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    اشتباهی + زدم. رای من - بود.
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    چین،روسیه، آمریکا، فرانسه،انگلیس و... جملگی رشد اقتصادی کرده اند در حالیکه به توان جنگی شان هم توجه زیادی نموده اند.حتی ژاپن و آلمان هم توان جنگی زیادی دارند
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    به حکم قرآن که حکم عقل هم است حکومت اسلامی و مملکت اسلامی باید توان رزمی اش در بالاترین سطح باشد تا قدرت بازدارندگی اش هماره زیاد باشد و دشمنان خدا خیال تجاوزگری از سر خود بیرون سازند. در جهان امروز که جهان زور و وحشی گری است کشوری که سپاهیانش ضعیف باشند نمی تواند اعمال اراده کند و ناگزیر باید کرنش نماید
  • وطن پرست ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    اختيار دست شبه روشنفكرا و غربزده ها باشه فاتحه ي ايران خونده س
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    خائن عزیز! اگر ریگی به کفشت نبود می دانستی که جزییات مخارج و هزینه های نظامی در همه جای دنیا جزو اسناد بکلی سری (Top secret) است. مخارج نظامی برای کی افشا شود؟ همین کامنت شما برای نشان دادن میزان خیانتکاری شما کافیست. اگر شما شفافیت سرتان می شد که برجام و قراردادهای نفتی و بانکی و نظایر آن را محرمانه نمی کردید!! حتی دارایی ها و اموال اعضای دولتتان را محرمانه کرده اید!!! حالا همین شما خواستار شفافیت نظامی آنهم برای خارجیها هستید! جل الخالق. همه شما را باید اعدام کرد. من خودم شخصا آماده ام همه تان را خلخالی وار به رگبار ببندم.
  • رضا ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    همین الان ۶ درصد بودجه هزینه مستقیم نظامی میشه در ایران تازه هزینه جانبی و جنگ با داعش جدا.در کشور های غربی بالای ۲ درصد هزینه فقط در آمریکاست.درصد هزینه نظامی از بودجه در ایران نسبت به ۱۰ سال قبل ۳ برابر شده
  • نسل اول انقلاب ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی اگر کمی سیاست میدانست هرگز از تضعیف بنیه دفاعی و نظامی کشور سخن نمی گفت !
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    آفرین
  • ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    بودجه رو شما نوشتی عزیزم؟
  • ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۶
    0 0
    در كشوري مثل آمريكا صنايع دفاعي پيشران صنايع ديگه است. تو همين ايران كه امسال و پارسال بودجه نظامي كاهش داده شد، كلي از صنايع دچار مشكل شدن و خيلي ها ورشكست شدن. وقتي همچين ضربه اي وارد ميشه اگر تو يه برهه اي هم نياز باشه و بودجه نظامي افزايش پيدا كنه صنعتگري نداريم بتونه بسازه !!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس