به گزارش خبرنگار جنگ نرم مشرق، کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری سال آینده آمریکا در مناظرهای دو ساعته به بیان نظرات و دیدگاههای خود در خصوص مسائل داخلی و خارجی آمریکا پرداختند. در حوزه مسائل خارجی که سیاستمداران آمریکا همیشه آن را دستمایه پیشبرد منافع سیاسی خود قرار میدهند طبق معمول یکی از مسائل مطروحه مسائل خاورمیانه، القاعده و ایران بود. در این مناظره که برخی از کاندیداها از جنگی که در عراق برپا شده و نیز هزینههای گزافی که این جنگ برای آمریکا و به ویژه اقتصاد این کشور به دنبال داشته است ابراز ناخرسندی کرده و اعتراض خود را بیان کردند.
سوالاتی که در مورد موضوع هستهای ایران مطرح شد، سبب بروز مناظره لفظی بین ریک سانتوریوم و ران پائل گردید. ریک سانتوریوم معتقد بود: «هر کس که معتقد است ایران تهدیدی برای این کشور و صلح و ثبات خاورمیانه به حساب نمیآید، مسلما دید واضحی نسبت به جهان ندارد. چنین شخصی مسائل را همانطوری میبیند که باراک اوباما میبیند. در این صورت ما باید راه بیفتیم و به خاطر این عذرخواهی کنیم که میخواهیم با استفاده از تاثیر خود آزادی را در جهان گسترش دهیم. من به خاطر این کار عذرخواهی نمیکنم. من از مردم ایران به خاطر آزاد شدن پس از یک مدت طولانی عذرخواهی نمیکنم... و ایران بزرگترین حامی تروریسم در خاورمیانه و جهان است و اردوگاههای آموزشی برپا کرده و با ونزوئلا در مرزهای جنوبی ما برای تهدید ما همکاری میکند.»
ران پائل، نماینده جمهوریخواهان نیز با اغراقآمیز خواندن تهدید هستهای ایران و اشتباه دانستن برپایی جنگ در عراق بیان داشت: «...ایران دارای نیروی هوایی نیست که بتواند به اینجا بیاید. آنها حتی نمیتوانند برای خود به اندازه کافی بنزین تولید کنند. و در اینجا ما این مسئله رو اینطوری مطرح میکنیم: همان کاری را انجام دهید که در مورد عراق کردیم. دست به جنگ پروپاگاندا بزنیم. در عراق القاعدهای وجود نداشت، و آنها سلاحهای هستهای داشتند و ما باید وارد عمل میشدیم. و من مطمئنم که شما هم از این جنگ حمایت کردید. وقت آن رسیده که ما آن را کنار بگذاریم. چندین تریلیون دلار هزینه این جنگها شده است».
پائل در ادامه بیان میدارد: «هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان بدهد آنها در حال کار کردن بر روی سلاح هستند... در نظر بگیرید که چه تعداد سلاح هستهای ایران را احاطه کرده است. سلاحهای هستهای چین اونجاست. هند اونجاست. پاکستان اونجاست. اسرائیل اونجاست. آمریکا اونجاست. چین دارای سلاح هستهای است. چرا باید غیر طبیعی باشد که آنها خواهان سلاح هستهایاند تا در جامعه بینالملل از احترام بیشتری برخوردار باشند؟ چرا ما باید حق مردم را از آنها بگیریم؟ در دهه 50، حداقل رهبران ما و ریگان با شورویها صحبت کردند. چه چیز بسیار بدی در این خصوص وجود دارد؟ کشورهایی که شما آنها را تحریم میکنید، بیشتر آنهایی هستند که مایل به جنگ با آنهایید. من میگویم که سیاست صلحطلبانه یعنی آزادی تجارت. از مداخله در امور داخلی آنها خودداری کنید. وارد این جنگها نشوید و نیروهای ما را به کشور بازگردانید».
سانتوریوم در پاسخ میگوید: «...ایران جزیره ایسلند نیست. ایران کشوری است که از سال 1979 با ما در حال جنگ است. ایران بسیار بیش از عراقیها و افغانستانیها زنان و مردان آمریکایی را در یونیفرم در عراق و افغانستان کشته است. ایرانیها تهدیدی واقعی برای کشور اسرائیل هستند. از اسرائیلیها بپرسید که چه چیزی آنها شب و روز بیدار نگه میدارد. این حمایت مالی ایران از حماس، حزبالله و سوریه است ...».
در ادامه پائل پاسخ میدهد: «سناتور (اشاره به سانتوریوم) در مورد تاریخ خود اشتباه میکند. ما از بسیار پیش از سال 79 با ایران وارد جنگ شدهایم. ما این کار را از سال 1953 شروع کردیم. هنگامی که ما باعث کودتا شدیم و شاه را به قدرت رساندیم. نتیجه آن در سال 1979 به وجود آمد چرا که ما به کار خودمان نپرداخته و دخالت کردیم. مشکل ما این است». وی پس از بیان این اظهارات در خصوص پایان بخشیدن به جنگ عراق، مسئله هستهای ایران، و پرداختن سیاستمداران آمریکایی به مسائل داخلی آمریکا به ویژه اقتصاد رو به سقوط آن، شدیداً مورد تشویق حضار قرار گرفت.
لازم به ذکر است که در این مناظره کاندیداهایی چون سخنگوی سابق مجلس نمایندگان آمریکا نویت گینگریچ، هرمن کاین تاجر، سناتور سابق ریک سانتوریوم، نماینده تگزاس در کنگره ران پائل، و نماینده مینیسوتا در کنگره میشل باکمن حضور داشتند.