وی افزود: اینکه آمدن امام رضا (ع) به ایران از زمان رسولالله (ص) مطرح شده است، بیانگر موضوعی مهم است که در راستای برنامههای خداوند برای بشریت طراحی شده است و به معنای مدیریت امام رضا (ع) توسط مأمون در ایران نیست. امیرالمومنین (ع) ذیل آیه پایانی سوره تکویر «و ما تشاءون الا أن یشاءالله»، میفرماید: «إن قُلُوبنا اَوعیَةٌ لِمَشیَّةِ اللهِ فَاذا شاءَ شِئنا» ، قلب ما ظرف خواستههای خداست و هر آن چیزی که خدا بخواهد، ما هم میخواهیم. (الهدایهالکبری:359؛ دلائلالامامه: ص506)
حجتالاسلام ابوالقاسمی با بیان این مطلب که هیچ کسی بر اساس این آیه و حدیث نمیتواند چیزی را به امام (ع) تحمیل کند، اظهار کرد: اینکه بگوییم مأمون، امام رضا (ع) را برای آمدن به ایران مجبور کرد، حرفی کاملاً غلط است، چرا که امام (ع) با محوریت برنامهها و اوامر الهی عمل میکند و خدا در هر جایی به هر گونهای اراده کند، ظرف اراده الهی خواهند بود، همچنان که خدا خواست و امام رضا (ع) به ایران آمد و در مقابل، جاییکه اراده الهی نباشد، کسی نمیتواند مانع آن شود.
وی با بیان اینکه اگر آمدن امام رضا (ع) به ایران طبق برنامه خدایی نبود، امام (ع) ایستادگی و چه بسا جان خود را هم فدا میکردند، خاطرنشان کرد: در این امر که آمدن امام رضا (ع) به ایران با اراده الهی صورت گرفت و خدا شخصیت پستی چون مأمون را در این ماجرا به بازی گرفت، تردیدی وجود ندارد، گرچه به حسب ظاهر مأمون، امام (ع) را به ایران فراخواند، اما حقیقت چیز دیگری است.
23 سال نبوت محمد رسولالله برای معرفی علی ولیالله
حجتالاسلام ابوالقاسمی با اشاره به این وعدۀ الهی که خدا هیچ کاری را عبث و بیهوده انجام نمیدهد، گفت: اگر رسولالله (ص) 23 سال نبوت میکنند، این 23 سال تلاش در جهت زمینهسازی برای معرفی امیرالمومنین (ع) است. خدا در آیه 57 قرآن کریم میفرماید: «... وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ...»، اینکه خدا میفرماید اگر چنین نکنی، رسالتت را پیش نبردهای، به معنای این است که آمدن رسولالله (ص) و 23 رسالتشان، منوط به معرفی امیرالمومنین (ع) است و آمدن امیرالمومنین (ع) نیز زمینهساز ماجراهای بعدی است، بدین ترتیب حضور هر کدام از معصومین (ع) طبق برنامه و نظام الهی بوده است.
وی با تأکید بر اینکه برای پیدا کردن چنین نظمی لازم است تمام 14 معصوم (ع) را یکجا در نظر بگیریم، یادآور شد: 14 معصوم (ع) 14 قطعه از یک تصویراند که هر کدام را به تنهایی و مجزا نمیتوان بررسی کرد و اگر میخواهیم این 14 منبع نور را مورد بررسی قرار دهیم، باید ابتدا آنان را کنار هم بچینیم و پس از آن با بررسی روایاتی چون «کلّنا من نور واحد»، به بررسی و مطالعه دقیق آن بپردازیم.
حجتالاسلام ابوالقاسمی افزود: اینکه اهلبیت (ع) از یک نور هستند، حکایت از این دارد که آنان یک تصویراند، حال قرار گرفتن این 14 نور در کنار هم، تصویر «ظهور» را به نمایش خواهد گذاشت و اینگونه برپایی حکومت خدا روی زمین نتیجه گرفته میشود و 124 هزار پیغمبر و برخی شیعیان نیز به ترتیب اجزای کوچک و کوچکتر این تصویر را تشکیل میدهند، بر این اساس نتیجه میگیریم که آمدن امام رضا (ع) در پی زمینهسازی ظهور امام زمان (عج) است و نور وجودشان هنوز در این مسیر در حال اثرگذاری است.
وی با اشاره حدیث «اذا رأیتم الرایات السود خرجت من قبل خراسان فأتوها ولو حبو على الثلج فإن فیها خلیفة الله المهدی»، اگر دیدید پرچمهای سیاهی از سرزمین خراسان به راه میافتد، به آن پرچمهای سیاه ملحق شوید، ولو اینکه چهار دست و پا روی یخ خودتان را بکشانید، زیرا در آن عده که پرچم سیاه به دست گرفتند، خلیفۀ خدا، مهدی (ع) است، اظهار کرد: این حدیث بیانگر فضای آخرالزمان است، به این معنا که عدهای برای یاری امام زمان (عج) راه افتادند که مشخصۀ آنان نیز خراسانی بودن آنان است.
وی تأکید کرد: امام رضایی که سالها پیش بنا بر برنامهای الهی به خراسان آمدند، سالها بعد از ایشان عدهای از همان خراسان برای همراهی و نصرت مهدی ایشان تربیت میشوند و به این ترتیب، آمدن امام رضا (ع) زمینهساز تربیت آن عده در خراسان است، چراکه وقتی احادیث این برهه از زمان را مورد بررسی و مطالعه قرار میدهیم، میبینیم بزرگترین لشگری که امام زمان (عج) را در فضای آخرالزمان همراهی میکند، لشگری است که از خراسان بپا میخیزد.