به دور از ادب و متانت است که جوانِ تازه کار (هرچند مستعد)، برای توجیه نقص آشکار و غیرقابل انکاری در فیلمش، نسبت به آثارِ اساتیدی که مستندات ریز و دقیقی را با سختی فراوان گرد آورده و در اختیار عموم قرارداده اند، بدون ارائه هیچ دلیل متقن اظهار تردید کند

به گزارش خبرنگار جهاد و مقاومت مشرق، چند روز قبل، کارگردان جوان و تازه کارِ فیلمِ ارزشمند «ایستاده در غبار» هنگام حضور در نشستی رسانه ای، در پاسخ سوالی که از وی شد، نسبت به دو تن از پژوهشگرانِ کهنه کار و زبده ی تاریخ دفاع مقدس، به گونه‌ای اظهار نظر نمود که متاسفانه برداشتی جز بی ادبی و جوان سری از آن نمی توان کرد.

لازم دیدیم پیش از ورود به متن پاسخ اساتید، توضیحاتی را ارائه کنیم:

بسیاری از علاقمندان به تاریخ دفاع مقدس، با نام «حسین بهزاد» و «گلعلی بابایی» آشنا هستند و ده ها کتابِ مستندِ گران‌سنگ از آنان در گنجینه ی تاریخی این سرزمین ماندگار شده است.  پژوهشگران جدی در کشور، به خوبی اطلاع دارند که نامِ «حاج احمد متوسلیان» و «حسین بهزاد» پیوندی ناگسستنی دارد و تمامی آن چه به عنوان شمایلی تاریخی از آن عزیزِ جاویدنشان در اختیار عموم و خصوص قرار دارد، مرهون پژوهش های بیست ساله‌ی این نویسنده‌ و محقق بی نظیر و گریزان از هیاهوی رسانه ها است.

صاحب نظران و مطلعین، به خوبی واقفند و اذعان دارند که اگر امروز، کارگردانی جوان و تازه کار، توانسته تصویری ناقص اما با شکوه و قابل قبول از «حاج احمد متوسلیان» ارائه دهد، بی شک نتیجه ی وجود مستندات و روایت صحیح و دقیقی است که «حسین بهزاد» طی دو دهه جستجوی موشکافانه در میان انبوهی از اسناد ومدارک سازماندهی نشده و پراکنده‌ی به جا مانده در گوشه و کنار بایگانی های دنج و صعب الوصولِ این کشور است. به دور از ادب و معرفت است که جوانِ تازه کار (هرچند مستعد)، برای توجیه نقص آشکار و غیرقابل انکاری در فیلمش، نسبت به آثارِ اساتیدی که مستندات ریز و دقیقی را با سختی فراوان گرد آورده و در اختیار عموم قرارداده اند، بدون ارائه هیچ دلیل متقن اظهار تردید کند. اما متاسفانه این بی نزاکتی که خدا کند از سر غرور و جوزده گی نباشد، انجام شد. به دنبال رسانه ای شدن این اظهارات فکر نشده و تاسف آور، «گلعلی بابایی» و «حسین بهزاد» نویسنده گان اثر تحسین شده‌ی «هم پای صاعقه» اقدام به انتشار نامه ای سرگشاده برای تنویر افکار عمومی نمودند.

آن چه پیش رو دارید، متن نامه ی مزبور است:
 
پاسخ اساتید به بی ادبی یک کارگردان 

دانشجو بودن یا نبودنِ متوسّلیان؛ به راستی مسأله این است؟!

تذکار مکتوب پدیدآورندگان همپای صاعقه، در باب یک تشکیک پژوهشی

از آنجا که در صفحه‌ی 38 هفته نامه‌ی «همشهری جوان»، شماره 562 مورّخه‌ی شنبه دوّم مرداد 1395 خورشیدی، ضمن انعکاس نشست خوانندگان این مجله با سازنده‌ی مستندِ "ایستاده در غبار"؛ تعریضی به ناروا، به سندیّتِ فصل پایانیِ کتاب "همپای صاعقه" - بخش سرگذشت نامه‌ی مُجَملِ سردار احمد متوسّلیان - شده است، در جایگاه پژوهش‌گران و مؤلفین کتاب مزبور، جهت رفع شبهه از اذهانِ مخاطبین جوان آن جلسه، تذکر چند نکته‌ی مهم را بر خود واجب دانستیم.

به شرح ذیل:

1- در پاسخ به پرسش یکی از حضار جلسه که گفته: «... در کتاب همپای صاعقه» اثر حسین بهزاد و گل علی بابایی هم، به این ماجرا [دانشجو بودن متوسّلیان در دانشگاه علم و صنعت تهران] اشاره شده»، سازنده‌ی "ایستاده در غبار" می‌گوید: «... به نظرم آن‌ها [حسین بهزاد و گل علی بابایی] نیز، مستنداتِ درستی در این زمینه نداشته‌اند. ما یک سال روی این موضوع پژوهش کردیم و در نهایت، هیچ سندی پیدا نکردیم که نشان دهد ایشان [متوسّلیان] در آنجا دانشجو بوده ... من در همه‌ی داده‌های قدیمی تشکیک می‌کنم و این طور نیست که چون خیلی معروف است که متوسّلیان دانشجوی علم و صنعت بوده، این را سرچ نکنم».

(پایان نقل قول. کلمات داخل کروشه‌ها، از ما می‌باشند).

و امّا پاسخ این تشکیک. طی روند چهار ساله‌ی پژوهش و نگارش کتاب «همپای صاعقه»، تیم پدیدآورندگانِ این اثر، از آغاز تا پایان رَوَندِ کار خود، همواره بنا را بر رجوع به مستنداتِ دست اوّلِ آرشیوی - اعم از مکتوب، شنیداری و دیداری - راستی‌آزمایی و هم‌پوشانیِ آن‌ها، نهاده بودند. محضِ ارائه‌ی مشتی نمونه خروار، در جواب به ادعای مطرح شده، مبنی بر این که مؤلفین همپای صاعقه نیز، «مستنداتِ درستی در این زمینه نداشته‌اند»، صرف نظر از نوارهای مصاحبه‌ی راویان اعزامی دفتر سیاسی وقتِ سپاه به لشکر 27 با شهید سیّد محمد رضا دستواره - مسؤول وقت واحد پرسنلی این یگان و از همرزمان قدیمی متوسّلیان، به تاریخ هفتم اردیبهشت 1361 - و یا مصاحبه‌ی ایشان با مهندس سیّد یوسف کابلی - سوّمین فرمانده‌ی شهید یگان ذوالفقار لشکر 27 و از همرزمان قدیمی متوسّلیان در بهار 1364 - که هر دو بزرگوار در بیان خاطرات خود از متوسّلیان، او را دانشجوی دانشگاه علم و صنعت معرفی کرده بودند، بسیار به جا است به دو سند شنیداری آرشیوی، حاوی بیاناتِ شخص احمد متوسّلیان اشاره کنیم که در نگارش سرگذشت نامه‌ی فشرده‌ی وی در بخش پایانی "همپای صاعقه"، مستندِ درستِ ما در این زمینه بوده‌اند:

الف - احمد متوسّلیان، طی مصاحبه‌ی به عمل آمده با وی از سوی راوی اعزامی دفتر سیاسی وقتِ سپاه به مریوان، در آغاز به معرفی خود پرداخته، می‌گوید: «... بسم الله الرحمن الرحیم. من؛ احمد متوسّلیان، فرزند غلام حسین، دانشجوی سال دوّم علم و صنعت هستم و مسؤول سپاه مریوان».

مدرک: نوار شماره "3399، مصاحبه 1"، مکان: دفتر فرماندهی سپاه ناحیه‌ی مریوان، زمان: دوشنبه هجدهم آبان 1360. مأخذ: آرشیو مدارک شنیداری مؤسسه‌ی حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس سپاه محّمد رسول الله(ص).

ب - احمد متوسّلیان، در فرجام مرحله‌ی چهارم عملیات فتح المبین، طی مصاحبه‌ی به عمل آمده با وی از سوی امیر رزّاق زاده؛ راوی اعزامی دفتر سیاسی وقت سپاه به تیپ 27 محمّد رسول الله(ص)، در آغاز این گونه خود را معرفی کرده است: «... بسم الله الرحمن الرحیم. من احمد هستم؛ احمد متوسّلیان، فرزند غلام حسین، متولد 1332 تهران، از نظر وضعیت [تحصیلی] خودم، دروس ابتدایی را در مدرسه‌ی اسلامی مصطفوی گذراندم و دبیرستان را، در مدرسه‌ی اخباریون گذراندم و بعد از آن هم خدمت سربازی را رفتم و انجام دادم، که درجه¬دار وظیفه بودم و بعد از سربازی هم، عرض کنم که وارد دانشگاه شدم و دانشجوی سال دوّم بودم، که در زمان رژیم شاه دستگیر شدیم و ...».
مدرک: نوار فاقد شماره، مصاحبه.

مکان: قرارگاه شاوریه؛ سنگر فرماندهی تیپ 27 در عملیات فتح مبین، زمان: چهارشنبه یازدهم

حال اگر حسب گفته‌ی سازنده‌ی "ایستاده در غبار"، در نامه‌نگاری ایشان با سازمان سنجش، آن سازمان در پاسخ مدعی شده که؛ «... آقای متوسّلیان دو بار در کنکور شرکت کرده و در هیچ کدام هم، به دانشگاه علم و صنعت وارده نشده است»، تا آن زمان که رونوشت اسناد مربوط به دو نوبت شرکت متوسّلیان در کنکور و عدم موفقیت وی در ورود به دانشگاه از سوی آن سازمان منتشر نشوند، نمی‌توان به صرف یک ادعای شفاهی مطروحه از جانب سازنده‌ی "ایستاده در غبار"، مستنداتِ صوتی دست اوّلِ حاوی بیانات صریح احمد متوسّلیان، دایر بر دانشجوی سال دوّم دانشگاه علم و صنعت بودنِ وی را، باطل و فاقد اعتبار دانست.

چرا؟!. پاسخ این پرسش را، سازنده‌ی گرامی "ایستاده در غبار" بهتر از ما می‌داند. بر کنار از باند صدای مصاحبه شوندگان اثر فوق الذکر، بخش عمده‌ای از ساختارِ مبتنی بر سبکِ «مستند - بازسازیِ» فیلم ایشان، به همان فایل‌های صوتیِ "آرشیوی - عملیاتیِ" احمد متوسّلیان متکّی بوده است، که توسط راویان اعزامی سپاه به استان‌های کرمانشاه، کردستان و خوزستان تهیه شده‌اند.

لذا؛ اگر همین اسناد صوتی بر جای مانده از شخصِ متوسّلیان را، مرجع و «مبنای درستی» برای روایتِ مستندِ سرگذشت وی – خواه در قالب یک کتاب، خواه در قاب یک فیلم – ندانیم، در این صورت؛ فی المثل کلِّ سکانس بازسازی شده‌ی سخنرانی متوسّلیان در مراسم نماز جمعه‌ی اردیبهشت 1359 شهرستان پاوه، که طی آن وی به شدّت، به تعدادی از مسؤولین وقتِ سپاه این شهرستان، بابت بی انضباطی مالی آنان تاخته، چیزی نخواهد بود، به جز یک نمایشِ شانزده میلی متریِ متکّی به نواری صوتی، حاوی ادعاهایی فاقد هر گونه سند معتبر و مدرکِ محکمه پسند. و صد البته؛ مقصودمان محکمه‌ی تاریخ است.
ختم کلام!

درسی که از حدود رُبعِ قرن خوردن دود چراغ و تکاپویی به دور از های و هوی ژورنالیزم حرفه‌ای، دغدغه‌ی دیده شدن و حُب و بغض‌های شخصی و جناحی، برای نگارش مستند کارنامه‌ی عملیاتی لشکر 27 محمد رسول الله(ص) آموخته‌ایم، همواره به ما چنین حکم کرده است: نخست هزار بار نیک بیندیش و سخت، وزن و بُرد و تأثیر مثبت یا منفیِ هر کلمه را بسنج، سپس لب به سخن بگشا، یا قلم را بر مدار کاغذی، به گردش درآور.

دیگران؛ خود صلاح خویش دانند. ما به این درس گرانبها، تا لب گور پایبند می‌مانیم.


یا علی(ع) مدد
پدید آورندگان کتاب همپای صاعقه
گل علی بابایی – حسین بهزاد
پنجم مرداد 1395 خورشیدی


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 45
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۰۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    وقتی بیخودی فیلمی را بزرگ کنید همین میشه دیگه . به قول فراستی فیلم ایستاده در غبار فیلم بدی است چون سینمای داستانی نیست و قصه ندارد و تیپ میسازد نه شخصیت... شخصیت حاج احمد متوسلیان بسیار بهتر و بالاتر از این فیلم است فیلم بسیار بدی است به نظرم
  • ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    فیلم خوبیه یاد بگیرید مسائل را با هم قاطی نکنید
  • ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    حالا یک کاری کنید که اینم علیه نظام فیلم بسازه چون بیشتر اون طوری تحویلش میگیرن.بابا کی حزب اللهی ها میخوان سعه صدر یاد بگیرن؟متاسفم واسه کسانی که جوون ها رو با بهانه های مختلف از مسجد وهییت و... دور کردن والان اینه وضع جامعه.
  • حقگو ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    اگر کسی از فیلم تعریف کرد یعنی از شخصیت بزرگ مردی تعریف کرده که کمتر او را می شناخته است و البته این موضوع ناشی از زحمات گروه فیلم ساز منجمله کارگردان است. در این فیلم نقش تهیه کننده اقای والی نژاد که از بچه های قدیم روایت فتح است نادیده گرفته شده است و البته متاسفانه کارگردان دچار توهم شده و فکر کرده ایشان با ادعای مطالعه یک ساله توانسته تمامی ابعاد حاج احمد و دیگر بزرگواران را بشناسد
  • ممقانی ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    واقعا قیمت ایستاده در غبار در بالا است. خب کمی رعایت کنید
  • سهیلی زاده ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    واقعا فیلم ایستاده در غار بیشتر نام حاج احمد را به میان مردم برد یا کتاب همپای صاعقه که قیمت بالای آن همیشه مانع خریدن آن توسط حقیر بوده؟
  • حاج احمدی ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    جوان است و جویای نام
  • ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    «ایستاده در غبار» فیلم بدی نیست و اطلاعات نسبتا خوبی از حاج احمد به مخاطب ارائه می‌کند، هرچند این اطلاعات کامل نیست. اما توفیق نسبی این اثر نباید موجب شود تا عوامل سازنده آن، سایر آثار مرتبط با حاج احمد که بعضی از آن‌ها مثل «همپای صاعقه» از آثار فاخر ادبیات پایداری به شمار می‌روند را به راحتی زیر سوال ببرند.
  • تقویان ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    این دو نویسنده در آخر نامه شان نوشته اند: درسی که از حدود رُبعِ قرن خوردن دود چراغ و تکاپویی به دور از های و هوی ژورنالیزم حرفه‌ای، دغدغه‌ی دیده شدن و حُب و بغض‌های شخصی و جناحی، آموخته‌ایم، همواره به ما چنین حکم کرده است: نخست هزار بار نیک بیندیش و سخت، وزن و بُرد و تأثیر مثبت یا منفیِ هر کلمه را بسنج، سپس لب به سخن بگشا، یا قلم را بر مدار کاغذی، به گردش درآور. آنوقت ببینید نویسنده مطلب در ابتدای آن چگونه به کارگردان فیلمی که روی پرده است و باید آن را حمایت کرد، تاخته!!! کاش قدری همدیگر را تحمل می کردیم
  • محمد ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    اینکه کارگردانی جوان فیلمی در خصوص دفاع مقدس می سازه قابل تقدیره. ولی واقعا این فیلم ، می تونست خیلی بهتر از اینا باشه. به نظرم، فیلم "آژانس شیشه ای"، "چ" و اخراجی های 1 بهتر از این فیلم بودند.
  • امین ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    ادب مرد به زدولت اوست
  • ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    باز هم دستش درد نکنه که یه فیلم در مورد سردار ساخته و مثل خیلی ها بی خیالی طی نکرده .
  • ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    درود بر حاج احمد و دوستدارانش
  • ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    در کل مطلب خاصی نگفته و اصلا نبوده ...
  • ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    اولا این فیلمه بزرگیه فقط لازمه اش بزرگ شدن کوچکتر هاست پس بی خود کوچکش نکنید. دوما چندان چیز بزرگی نبوده که این آقایان بزرگوار بزرگش کردند. سوما گیرم مطلبی گفته شده حالا که نباید مثل کوچکتر ها هیاهو کنند. هر دو بزرگواران در یک تیم هستند. مهم این است و مسئله همین است. نیازی به تیتر سازی آن هم با ادبیات بی ادبی یک کارگردان جوان نه شایسته آنهاست و نه درخور سایت وزین مشرق...
  • ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    جالب اینجاست که خودشان نسنجیده عمل کردند... آیا دیدید آنها پشت کارگردان تازه در گذشته چه سنگ تمامی گذاشتند. او که خود گفته بود گوشت خوک و شراب را دوست می دارد!
  • بی سنگر 27 ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    سلام بنظر من نباید توی ذوق کارگردان جوان نسل امروزی بزنیم اما آن دو نویسنده هم از افرادی بودند که خاک جبهه ها را زیاد خورده اند و با واقعیات لشگر 27 آشنا بوده و سرداران همسنگر حاج احمد را از نزدیک می شناسند هر چند شاید خود متوسلیان را نیز درک کرده باشند. بهر حال ای کاش یا فیلمی ساخته نشود یا اگر ساخته میشود و در خصوص قهرمان فیلم که واقعا از افراد شاخص و بزرگ دفاع مقدس می باشد ساخته میشود توسط کسی ساخته شود که خود کارگردان بزرگی است و همچنین اگر احمد متوسلیان را درک نکرده اما فضای دفاع مقدس را درک کرده باشد. مانند عمو ابراهیم...
  • ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    این فیلم عالی نبود قبول! ولی مقایسه‌اش با اخراجی‌های ۱ توهین به این فیلم است.
  • سجاد ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    صرفا نتیجه تحقیقش رو گفته، مگر این که جای دیگه ای چیز دیگه ای گفته باشه وگرنه تو این مطلب که من حرف بی ادبی ای ندیدم.
  • حسن ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    هیچ سندی هم وجود نداشته باشه و هیچ کسی هم از دانشجو بودن حاج احمد متوسلیان خبر نداشته باشه دیگه صد در صد حتما خانواده ی ایشون میدونستن که ایشون دانشجو بودن یا خیر خب برید از خانواده ش بپرسید این همه دعوا و بحث نداره که.
  • ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    به عنوان یک پژوهشگر عرض می کنم که فرمایش این بزرگوار هیچگونه بی ادبی ندارد. تشکیک در مستندات، امری بدیهی و لازم در هر پژوهشی است و هر پژوهشگری این اختیار را دارد. بیخودی شلوغش کردید، فکر کردیم چه شده! البته بنده در خصوص درستی یا نادرستی ادعای ایشان حرفی نمی زنم چون داده ای ندارم. منتها تیتری که زدید، تیتر خوبی نیست. این بنده خدا تشکیک کرده، پاسخش را بدهید و روشنش کنید. چرا می گویید توهین کرده؟!!!! اگر اینطور باشد که هر چیزی را آدم راحت بپذیرد که واویلاااا
  • ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    ملاصدرا هم نظرات ابن سینا رو رد کرد و تحقیقاتش رو کامل ندونست، پس بی ادبی کرده؟!!!!!! چه حرفا!!!!
  • ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    ایستاده در غبار فیلم خوبیه ولی کتاب همپایه صاعقه واقعا عالیه و احمد متوسلیان رو خیلی خوب معرفی میکنه
  • امین ۰۱:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    عقل کل! متن نامه رو بخون، بعد فیلسوف بازی دربیار. طرف چیزی رو رد می کنه که حاج احمد با صدای خودش گفته و سند صوتی ازش هست
  • ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    فیلم جذابیتی خیلی بیشتر از یک کتاب دارد و به همین دلیل بیشتر مورد توجه قرار میگیرد اما کتاب معمولا دقیق تر و مستندتر از فیلم است و ماندگارتر و حاوی جزئیات بیشتر بنابراین اینکه کدم یک نام ایشان را به میان مردم بیشتر برد دلیل حتمی بر برتری او نیست (منظورم هر فیلم و کتابی است نه این فیلم و کتاب خاص)
  • ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    محض اطلاع شما دوست عزیز عرض می کنم که تشکیک در داده ها و مستندات شبهه ناک از ارکان پژوهش آزاد و بی طرفانه است اما مشکل این جا است که جناب کارگردان، تمام اطلاعات و مستندات خود را از پژوهش های حسین بهزاد دارد و آقای بهزاد دو دهه قبل متن مهم ترین سند به جا مانده از حاج احمد متوسلیان را برای نخستین بار در کتاب آذرخش مهاجر منتشر کرده است که در آن حاج احمد متوسلیان ، تحصیل در دانشگاه علم و صنعت را جزو سوابق خود مطرح می کند. فایل صوتی این مسئله هم دو دهه قبل منتشر شده. کارگردان ایستاده در غبار، در این فقره خاص ظاهرا یا ادعای حاج احمد را دروغ فرض کرده یا در فایل صوتی تشکیک وارد کرده. از آن جا که فایل صوتی به سختی قابل تشکیک است و صدای حاح احمد تابلوتر از این حرف ها است و دلیلی هم ندارد که کسی بیست سال قبل صدای ایشان را جعل کرده باشد، پس تنها احتمال اول صحیح است و این بی ادبی هم به ساحت شهید است و هم به ساحت محققان سپیدموی این پرونده قدیمی.
  • ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    مگه میشه صدای حاج احمد رو قبول نداشت. یعنی چی؟
  • ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    بیا حاج احمد دلم تنگ توست
  • رضا ۰۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    شده دیگه
  • ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    من خودم صدای حاج احمد را شنیده ام که گفته اند دانشجو بودند. این قابل تردید نیست مگر با مرض
  • ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    یعنی توی تحقیقاتش صدای حاج احمد را نشنیده که گفته من دانشجوی علم و صنعت بودم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    بله سردار دانشجو بودند و این چیزی نیست که بخواهیم ردش کنیم خیلی هم دقیق هست در ضمن برادران بزرگوارشان هم زنده هستند و می توانید مراجعه کنید وسوال کنید الکی هم شبهه سازی برای مردم راه نیندازید رزمندگان بزرگ بزرگند اصلا بزرگ را تحویل بگیرند یا نگیرند فحش بدهند یا تمجید کنند برایش فرقی ندارد او همه چیز را خدا می بیند برید دنبال کار و گره گشائی از امور بندگان خدا
  • محمد صادق ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    یعنی به تضارب آراء هم اعتقاد ندارین؟
  • روشنگر ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    شما ظاهرا متن نامه را درست نخوانده‌اید. خود حاج احمد در دو مصاحبه‌ای که صوت آن در اختیار گروه سازنده «ایستاده در غبار» بوده، گفته که من دانشجوی سال دوم هستم، بعد شما می‌گی برید از خانواده‌ش بپرسید.
  • ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    دارجیلینگ بابا؛ تضارب آراء زیریللاما
  • سعید ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    خیلی خوب بود
  • ناشناس ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    تا دیروز که همش تعریف از ایستاده در غبار و آخرین روزهای زمستان بود، حالا این نویسنده ده بار هی نوشته «جوانِ تازه کار (هرچند مستعد)» واقعاً دست مریزاد، در دشمن سازی، استاد هستید.
  • حمید ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    مهدویان بچگی کرده ولی مشرق هم شلوغش کرده
  • الهه ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    صدای تایید شده ای اگر هست دیگر بحث کردن مغرضانه است
  • پوریا ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    منم دقیقا همین به ذهنم رسید. خب از خانوادش بپرسید. بالاخره یه کارتی مدرکی باشه. نمیشه که همه چیز نابود شده باشه. بعدم دانشگاها اسم دانشجوهایی 50 سال پیشم دارن. من خودم یکیو دیدم سال 49 فارغ التحصیل شده بود از دانشگاه تهران اومد مردک گرفت. خب یه مدرک بذارین. چه نیازی هست به نوار؟
  • ناشناس ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    متاسفانه آنقدر کار در حوزه دفاع مقدس آنقدر کم ساخته میشه که کار متوسطی مثل ایستاده در غبار خیلی گل میکنه
  • ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
    0 0
    من هم کتاب هم پای صائقه را خوانده ام و هم فیلم ایستاده در غبار را دیده ام.هر دو اثر انصافا قابل تقدیر و ستایشند.اما از کارگردان فیلم در شگفتم که چگونه موضوع به این کوچکی را با آب و تاب در بوق میکند و از مولفین محترم و خوش سابقه کتاب در حیرتم که چگونه امر به این کم اهمیتی را بهانه ای برای تحقیر کارگردان جوان و خوش فکر ی قرار میدهند.
  • امین ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
    0 0
    متن این خبر رو چند بار خوندم و واقعا برای کسی که این تیتر رو زده متاسفم.
  • ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۷
    0 0
    باش!
  • امین ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۳۱
    0 0
    باش تا اموراتت بگذره

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس