تا سخن از تبعات ناگوار شبکه‌های اجتماعی بزنیم، متهم به تلاش برای دور کردن خانواده و دوستان از دنیاهای جدید می‌شویم و عقب‌افتاده.

یک روز هم صحبتی با «member» طلاق‌های تلگرامی/ یک مسئول: شبکه‌های اجتماعی عامل 17درصد از طلاق‌هاگروه جامعه مشرق - «تکنولوژی می‌آید اما فرهنگش نمی‌آید»، این جمله کلیشه‌ای و پرتکرار در اواخر دهه هفتاد، زمانی به کار می‌آمد که یک نفر با موبایل 1 کیلویی‌اش، بلند بلند و با داد و فریاد صحبت می‌کرد و در حالی که دور و برش می چرخید تا کمی آنتن استحصال کند، مدام هم می‌گفت: الو ... الو ...

اما حالا ظاهرا هم تکنولوژی در کشورمان جا افتاده و هم فرهنگش؛ تکنولوژی اش شده تلفن های هوشمند و فرهنگش هم شده آی دی داشتن در تلگرام و اینستاگرام.

حالا اگر از این چیزها نداشته باشی، بی فرهنگ می شوی و امل! اگر جواب هم گروهی را ندهی یا پست های باحال نفرستی، کسی تحویلت نمی گیرد و چه چیزی بدتر از بایکوت در شبکه های اجتماعی که از واقعیت های جامعه هم برایمان مهمتر شده است.

تا سخن از تبعات ناگوار این شبکه ها بزنیم، متهم به تلاش برای دور کردن خانواده و دوستان از دنیاهای جدید می شویم و عقب افتاده توصیف. اما حال که توصیف موضوعیت دارد، روایت کردن ساعاتی قدم زدن در راهروهای یک مجتمع قضایی، کمک خواهد کرد درک بهتری از آنچه شبکه های اجتماعی به سر بخشی و برخی از خانواده های ایرانی آورده اند، نصف العذاب خواهد بود!

عشق تلگرامی کار مادر بزرگ را به طلاق کشید. حکایتی عجیب اما واقعی. البته نه  برای قضات دادگاههای خانواده که هر روز و هر هفته با موارد عجیبی از این دست سرو کار دارند. اینبار اما قرعه به نام خانواده ای افتاده است که سی و چند سالی از تشکیل آن می گذرد.

«خدا از من نگذرد که این گوشی را برایش خریدم.» دختر با چنان حرصی این جله را می گوید که انگار همه دار و ندارش را پای این گوشی داده، فقط او نیست، حالا همه آنهایی که کنارش ایستاده اند را می توان دید که نگرانی و اضطراب در چشم هایشان موج می زند؛ نگران از آبروی از دست رفته یا زندگی که بعد از 30 سال حالا از هم پاشیده است.

پیرمرد همراهش اما روی نیمکتی در پیاده راه مقابل دادسرای خانواده نشسته و دو دستی سرش را گرفته. گویی غم دنیا بر سرش خراب شده و تمام دار و ندارش را برده اند. دختر و پسری دور و برش را گرفته اند.

کمی آنطرف تر مادرشان با وکیلش ایستاده؛ انگار نه انگار با دختر و پسر و پیرمرد، رابطه ای دارند، گویی سال هاست که غریبه اند. وکیل اما می خواهد همه چیز به خوبی و خوشی تمام شود، می خواهد طلاق مادر را بگیرد تا موکلش هر چه زودتر به عشق تلگرامی اش برسد!

آنقدر پر هستند که دختر خانواده با کمی هم صحبتی، بگوید هنوز هم باورم نمی شود مادرش چنین کاری کرده باشد.

"حتی فکر کردن به این موضوع هم حالم را بد می کند." نگاهی به پدرش می اندازد و با اندک تاملی می گوید: همیشه وقتی می شنیدیم شبکه های اجتماعی باعث بروز مشکلات در خانواده ها می شود و حتی می توانند منجر به طلاق شوند خنده مان می گرفت و می گفتیم هر چیز خوبی که می آید عده ای باید با آن مخالفت کنند. اما نمی دانستیم روزی دامن خودمان را هم خواهد گرفت.

تعجبم را که می بیند می گوید: تعجب ندارد، مادرمان  بعد از 60سال سن و داشتن عروس و داماد  عاشق کسی شده که از بچه هایش هم کوچکتر است!

و باز جمله تکراری اش را تکرار می کند. «خدا از من نگذرد که این گوشی را برایش خریدم .»

"فکرش را هم نمی کردم اینطور شود. راستش چند وقتی بود که دائم در تلگرام بود و درگروههای مختلف فعالیت می کرد تا اینکه بالاخره معلوم شد با آقایی که 30 سال بیشتر ندارد چت می کند و رابطه عاطفی بینشان ایجاد شده است. چندماهی گذشت تا بالاخره همه چیز را علنی کردند و در کمال ناباوری گفت می خواهم طلاق بگیرم و با او ازدواج کنم. باورتان نمی شود چه بر سر پدرم آمد.."

رونق طلاق های تلگرامی در دادگاهها

یک روز هم صحبتی با «member» طلاق‌های تلگرامی/ یک مسئول: شبکه‌های اجتماعی عامل 17درصد از طلاق‌هابه سراغ یکی از وکلای حاضر در این مجتمع می روم که به علت تاخیر موکلش، فرصتی برای گپ زدن دارد. تا حرف از شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر افزایش طلاق می شود، داغش تازه می شود و می گوید: من بارها با این موارد برخورد کرده ام. مثلا همین سه هفته پیش بودکه روابط خانمی با یکی از دوستان تلگرامی اش کارشان را به طلاق کشید. البته وقتی با خانم صحبت می کردم خیلی محکم می گفت که قصدش خیانت نبوده و با این هدف وارد این رابطه نشده است!

آقای وکیل با کمی مکث و مرور پرونده هایش می گوید: من از طرف آقا وکالت داشتم تا کارهای طلاق را انجام دهم اما در طول رسیدگی به پرونده با همسرش هم صحبت کردم تا حداقل برای خودم روشن شود که چرا با وجود داشتن یک بچه دست به چنین کاری زده است. او در توجیه کارش می گفت: حس می کردم شوهرم نسبت به من سرد شده و کمتر برای من وقت می گذارد. بی محلی های شوهر باعث شد تا زن با یکی از اقایانی که در یکی از گروههای روانشناسی پست های زیبایی می گذاشت سر صحبت را باز کند و از او برای زندگی اش کمک بخواهد. غافل از اینکه همین ارتباط محدود باعث ایجاد محبت بینشان خواهد شد و در نهایت وقتی به خودش خواهد امد که کار از کار گذشته و وارد رابطه ای شده که سرانجامش طلاق از همسر است.

از او می پرسم واقعا تعداد پرونده های ناشی از خیانت ها و تبعات حضور در شبکه های اجتماعی بیشتر شده است؟ می گوید: استقراء من ناقص است اما با صحبت هایی که بین همکارانمان رد و بدل می شود، متاسفانه مشخص می شود که اگر نگوییم دلیل اصلی، اما حداقل از عوامل مشدده دعواها در خانواده ها، همین موضوعات ارتباط آزاد و صمیمانه با افراد ناشناس و غریبه است که در نهایت منجر به تشکیل پرونده های طلاق می شود.

وارد مجتمع قضایی خانواده که می شوی در همان بدو ورود اتاقی با تابلوی مشاوره نظرت را به خود جلب می کند. نیم ساعتی نشستن روی نیمکت های داخل راهرو آنهم پشت در اتاق مشاوره کافی است تا با روایت های  جالبی از زندگی های برباد رفته مواجه شوی؛ از خانواده ای که اعتیاد شوهر به کانال های مستهجن، زندگی شان را به نابودی کشانده تا مردی که بیکاری و بی پولی، زنش را به دادگاه آورده.

رواج خیانت و باج گیری در فضای مجازی

جر و بحث های مرد با وکیل همسرش همه توجه ها را به سمتشان جلب کرده است.حرف هایشان اگرچه بعضا گنگ و نصفه و نیمه است اما کلماتش بوی خیانت می دهد و برای یک خبرنگار آنهم در راهروهای دادگاه خانواده موضوعی است مورد توجه.

مرد به یکی از اطرافیان با ناراحتی تشر می زند: "کار ما از مشاوره گذشته، تمامش کنید آقا..."

این را می گوید و با ناراحتی از ساختمان خارج می شود. چند دقیقه بعد به سراغ وکیل می روم و بعد از جلب اعتمادش، از داستان موکلش می پرسم. خیلی کوتاه می گوید اختلاف خانوادگی. اما چند دقیقه ای صحبت کردن کافی است تا برایم از خیانتی بگوید که ریشه در استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی دارد.

آقای وکیل که از لحن و فریادهای مرد ناراحت است، می گوید: این از هم کار ما! انگار من زندگی اش را خراب کرده ام که سر من داد می زند. من هم از خدا می خواهم زودتر این پرونده مختومه شود، زن و شوهری که کارشان به اینجا بکشد همان بهتر که جدا شوند.

در تشریح ماجرا می گوید: خانم این آقا پس از راه اندازی صفحه در اینستاگرام، موضوع را در جمع خانوادگی مطرح می کند و از دیگران می خواهد که به صفحه اش سر بزنند و تصاویرش را لایک کنند. همین موضوع باعث می شود که با یکی از اقوامشان که پسری 25 ساله است از طریق همین اینستاگرام ارتباط داشته و عکس و فیلم برای یکدیگر بفرستند.

"موضوع از آنجا متمایز می شود که پسر کار را به باج گیری می رساند و پس از ممانعت آن خانم، شوهرش از قضیه بو می برد. حقیقت این است که اگرچه ارتباط نامشروعی با هم نداشته اند اما در همین حد هم برای شوهرش سنگین بوده و فقط می خواهد از زنی که تصاویر شخصی برای یک پسر غریبه می فرستاده طلاق بگیرد."

اما همانطور که آقای وکیل گفت، شاید این موضوعات، استقراء های ناقصی باشد که شنیده می شوند، لذا برای پاسخ به این سوال که به راستی این شبکه ها و فضای مجازی تا چه میزان در افزایش طلاق درجامعه موثر بوده اند، به سراغ دکتر مجید ابهری استاد دانشگاه و رئیس هیئت مدیره بنیاد صیانت از نهاد خانواده، وابسته به قوه قضائیه می روم.

او بهترین کسی است که می تواند دراین زمینه اظهار نظر کرده و اگر اطلاعاتی دراین حوزه وجود داشته باشد ارائه دهد.

یک روز هم صحبتی با «member» طلاق‌های تلگرامی/ یک مسئول: شبکه‌های اجتماعی عامل 17درصد از طلاق‌هاابهری با تاکید بر اینکه  افزایش آمار طلاق به عنوان یک آسیب اجتماعی باید به عنوان یک ناهنجاری چندبعدی مورد بررسی قرار گیرد، به خبرنگار مشرق می گوید: انتخاب نامناسب و همسرگزینی ناموزون، علت اصلی اختلاقات زناشویی است و ضعف مهارت های زندگی در برقراری تفاهم و همدلی دومین عامل بروز اختلافات است. البته عدم تفاهم و ضعف برقراری ارتباط عاطفی، ناشی از تغییر سبک زندگی باعث شده تا با ورود شبکه های اجتماعی به ویژه نرم افزارهای تلفن همراه شاهد ناهنجاری های ناشی از عدم فرهنگ سازی مناسب در برخورد با این پدیده باشیم.

به گفته ابهری، متاسفانه زن و شوهرها ابتدا با هدف سرگرمی وارد این فضا می شوند اما متاسفانه در بعضی موارد به سمت دوستی های مجازی با جنس مخالف سوق می یابند و بعد از چندین جلسه رابطه در فضای مجازی کارشان به روابط حقیقی می رسد که در نهایت منجر به ویرانی زندگی زناشویی شان می شود.
 
شبکه های اجتماعی عامل اصلی 17درصد از طلاق ها

دکتر ابهری به آخرین پژوهش صورت گرفته در بنیاد صیانت از نهاد خانواده قوه قضائیه که دربازه زمانی اردیبهشت سال 94 تا اردیبهشت امسال صورت گرفته است، اشاره می کند و می گوید: این پژوهش بر اساس داده های پرونده های منجر به طلاق در دادگاههای خانواده5 استان شامل تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و گیلان به دست آمده است.

"بر اساس داده های این پژوهش 17درصد از طلاق ها به ویژه در سه سال اول زندگی مشترک ناشی از نفوذ و گسترش شبکه های اجتماعی بوده است."

وی با تاکید بر اینکه شبکه های اجتماعی امروزه به جز لاینفکی از زندگی انسانها تبدیل شده اند و نباید از آنها فرار کرد می گوید: بهترین کار برای رهایی از این مشکلات آموزش صحیح مردم از طریق رسانه ها و بازگرداندن سبک زندگی مردم به سبک زندگی ایرانی اسلامی است. دراین راه وظیفه اصلی بر دوش رسانه هاست و در وهله بعدی نیز نهادهای مرتبط با موضوع جوان و خانواده باید اموزش های سبک زندگی را چه پیش از ازدواج و چه در حین و بعد از ازدواج به جوانان ارائه دهند تا در نهایت بانهادینه شدن سبک زندگی ایرانی اسلامی در جامعه راه برای سواستفاده دشمنان بسته شود.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی: آثار منفی استفاده از شبکه های اجتماعی بیش از آثار مثبت آن مشهود است

یک روز هم صحبتی با «member» طلاق‌های تلگرامی/ یک مسئول: شبکه‌های اجتماعی عامل 17درصد از طلاق‌هاسید حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران نیز در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه مشرق ضمن اشاره به اینکه شبکه های اجتماعی امروزه به جزئی لاینفک از زندگی مردم تبدیل شده است می گوید: اینکه آثار منفی استفاده از این شبکه ها در جامعه بیش از آثار مثبت آن مشهود است تنها یک علت دارد و آن پایین بودن سواد رسانه ای جامعه و ندیدن آموزش صحیح برای  استفاده از این ظرفیت هاست.

به گفته وی، متاسفانه استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی در محیط خانواده باعث کاهش سطح ارتباطات عاطفی در خانواده ها شده است و میزان گفتگو در خانواده را حتی از 15دقیقه در روز هم کمتر کرده است. ضمن اینکه استفاده نادرست از این امکانات باعث از بین رفتن بسیاری از حریم ها در خانواده ها شده و حتی در مواردی منجر به بروز اختلافات تا سرحد طلاق و جدایی نیز شده است.

وی ارتباط گرفتن هر یک از زوجین با افراد غریبه و حتی افرادی از جنس مخالف در دوستان و آشنایان را مسبب کاهش سطح اعتماد در بین انها می داند و تاکید می کند: با کاهش سطح اعتماد در خانواده، آرامش خدشه دار می گردد و در نهایت نهاد خانواده آسیب جدی می بیند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، زنان را بسیار آسیب پذیرتر از مردان در عرصه تعاملات اجتماعی در فضای مجازی می داند و تاکید می کند: تحقیقات نشان داده است که زنان بیش از مردان در معرض آسیب و سواستفاده در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی موبایلی قرار دارند.

در گرمای خردادماه تهران و حوالی تعطیلی دادگاه های خانواده، پیرمرد همچنان روی نیمکت نشسته است، دیگر دستانش روی صورتش نیست و به کمی دورتر نگاه می کند، جایی که همسر همچنان فعلی اش آنجا ایستاده و به صفحه گوشی اش نگاه می کند، همانی که دخترش برای او خریده و حالا، هر کدام راهشان را جدا می کنند تا به یک سرنوشت جدید برسند؛ سرنوشتی با member های جدید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • علی ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    اقاجان مشکل جای دیگس...مشکل از تکنولوژی و شبکه های اجتماعی نیس.شبکه های اجتماعی شده محلی واسه بیرون زدن این کمبودها و عقده ها...حذف شبکه های اجتماعی پاک کردن صورت مسیلست.
  • فرهاد ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    من از این سبک بررسی موضوعات خیلی خوشم میاد. بخصوص اولش که درباره فرهنگ و تکنولوژی نوشتین
  • ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    شبکه های اجتماعی دلیل اصلی طلاق نیست فقط بهانه است و ابزاری برای رهایی از زندگی فعلی افراد . اگر قراره شخصی به همسرش خیانت کنه چه شبکه های اجتماعی باشه چه نباشه این کار انجام میده و چه بهتر زندگی که اختلافات حل نشده و سردی داره به طلاق کشیده بشه بکه دو طرف بتونن یک زندگی جدید شروع کنند .
  • ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    تکنولوژی ابزاره و ابزار هم استفاده خوب اره هم بد مثل چاقو . با استدلال شما بهتره کلا خانم ها تنهایی از خانه خارج نشوند چون ممکنه با یک غریبه روابط عاطفی و نامشروع برقرار کنند .
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    من تو اکثر اپلیکیشن های فضای مجازی بودم از ویچت بگیرتا بیتالک از لاین بگیر تا تلگرام از فیس بوک تا اینستاگرام خیلی سرکله زدم اخرش به این نتیجه رسیدم که اینجور برنامه کارایی رو می گیره با ذهن روان آدمی بازی می کنه انسان رو از واقعیت دور می کنه سردرگم می کنه و از همه مهمتر امنتی وجود نداره همین چن روز پیش یه اتفاقی که افتاد تا بع خودم بیام و همه برنامه ها رو دلت اکانت کنم هک مردن پیج اینستاگرامم بود یه جوری پیج و از دستم در اوردن که هنوز هنوز باورم نمیشه.
  • farshad ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    عزیزم هنوز چیزی به نام تهاجم فرهنگی نشنیده ای!!!!!!!!!!!!!!!!
  • اول فقه بعدا تجارت ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    شبکه های اجتماعی در واقع یک فضای جدیدی را برای ما فراهم کرده. مسائل عفاف، غیرت و محرمیت همیشه بودند و هستند. مهم این است وقتی فضای جدید، ایجاد می شود نخبگان ما عفاف و غیرت و محرمیت را در این عرصه شرح دهند. به فرصت ها و تهدید هایش اشاره کنند. حکومت به کسانی مجوز و گواهی نامه فعالیت در این عرصه را بدهند که علم استفاده صحیح ازآن را بدانند. همان طور که کسی ابتدا باید فقه بداند و بعد تجارت کند، تا رد حرام نیفتد. مردم باید فقه شبکه های اجتماعی را باید بدانند سپس در آن راه یابند.
  • ناشناس ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    خوب مادر بزرگ هم دل داره، عاشق شده جرم که نکرده،مثل همه جای دنیا.....
  • ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    تکنولوژی ابزاره و ابزار هم استفاده خوب اره هم بد مثل چاقو . با استدلال شما بهتره کلا خانم ها تنهایی از خانه خارج نشوند چون ممکنه با یک غریبه روابط عاطفی و نامشروع برقرار کنند .
  • هومن ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    مشكل از خيانت پيشگي عدم تدين زنان است و اين كه براي همسرانشان و غيرت آنها ارزش قائل نيستند و الا اگر تلگرام نباشد يك سرويس ديگه اگر اينترنت نباشد با تلفن و قِس على هذا به همين دليل در روايات از حضرات آمده كه اكثر اهل النار من النساء و العياذ بالله
  • ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    با سلام از نظر بنده بودجه ای که مسئولین صرف استفاده ابزاری و حزبی از طریق تلگرام یا سایر سایت ها و ایزارهای جدید رایانه ای برای بدست آوردن رای های احتمالی برای تبلیغات رفراندوم در آینده می کنند آن بودجه را صرف آشنایی کاربران و صرف ساخت فرهنگ غنی و دینی افراد کنند شاید یکی دو درصد طلاق از این مورد عاید مردم ما شود ولی برای سواستفاده ابزاری بعضی مسئولین و احزاب از این موارد برای جمع آوری رای در آینده باعث ریختن قبح گناه این سایت ها و برنامه ها شده و استفاده از آن از صورت پنهانی و یک ضد فرهنگ تبدیل به یک استفاده عمومی و نابودی فرهنگ و دین اشخاص می شود که بانیان و ترویج کنندگان اینگونه آن را به خداوند بلند مرتبه واگذار می کنیم انشاالله
  • ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    شبکه های اجتماعی حکم ویترین گناهان شیرین را پیدا کرده اند هر چقدر هم که ادعای استقلال شخصیت یا استحکام ایمان داشته باشیم با نظر به این ویترین خوش آب و رنگ وسوسه میشویم
  • قول سدید ۲۲:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    اینکه برخی می گویند شبکه های اجتماعی تکنولوژی است پس نباید محدود شود بلکه صرفا باید روی کاربران شبکه های اجتماعی کار شود کاملا غلط است.مثلا آیا اسلحه و شوکر و اسپری فلفل هم تکنولوژی نیستند و آیا کاربردهای مفیدی ندارند پس بگوییم نباید به هیچ شکلی محدود شود و کاملا آزاد باشد؟!!!! أفلا یعقلون؟
  • ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    فرهنگ ما هم با همین "ابزار" عوض شده.
  • محسن ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    برام جالبه چرا این ابزار تو ایران بیشترین کاربر رو داره ؟ضمن اینکه یه زمینه برای انجامه گناهه برداشتن این زمینه خیلی از بهتر از نگه داشتنشه
  • محمد ۰۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    اگر قرار بر این باشه که ما راجب مشکلات حرف بزنیم بله مشکلات فراوانه،خصوصا در باب فرهنگ!از زمانی که استفن نایت و مارک پالمر نظریات استفاده از رسانه رو دادن این اتفاقات زیاد شده،از زمانی که ارزش و ضد ارزش عوض شدن این اتفاقات رواج پیدا کرده،از زمانی که تهاجم فرهنگی جدی گرفته نشد این مشکلات فراوان شده.بله این هم یه صورت مسئله ی دیگه از مسئله ی اصلی جنگ نرمه
  • ۰۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    بله! اگر جایی ناامنی باشد استفاده از شوکر و اسپری فلفل هم باید آزاد باشد
  • ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    گرانی هم عامل درصدی از طلاق ها، بیکاری هم، اعتیاد هم، بی کفایتی مسئولین هم، به جای شرمندگی اگر کاری از دستتان بر می آید انجام دهید وگرنه مقام و منسب رو بدهید دست کار بلدش
  • ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    گرانی هم عامل درصدی از طلاق ها، بیکاری هم، اعتیاد هم، بی کفایتی مسئولین هم، به جای شرمندگی اگر کاری از دستتان بر می آید انجام دهید وگرنه مقام و منسب رو بدهید دست کار بلدش
  • ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    گرانی هم عامل درصدی از طلاق ها، بیکاری هم، اعتیاد هم، بی کفایتی مسئولین هم، به جای شرمندگی اگر کاری از دستتان بر می آید انجام دهید وگرنه مقام و منسب رو بدهید دست کار بلدش
  • ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۸
    0 0
    شبکه مجازی دلیل طلاق نیست "فقدان تفکر" و اتلاف وقت با سرگرمی دلیل طلاق هست وگرنه بیرون از فضای مجازی هم کلی دروغ و شیاد هسش.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس