سیف، رئیس کل بانک مرکزی در نوزدهمین روز آخرین ماه بهار گذشته با اشاره به اینکه ایران در شرایط اقتصادی خاصی قرار دارد و امسال ویژگیهای خاصی در سالهای سخت اقتصادی وجود دارد، گفته بود: کل اقتصاد ایران تحت تأثیر مسکن مهر قرار گرفت، مسکن مهر یک تصمیمی بود که کل اقتصاد ایران را به چالش کشید.
وی با اشاره به افتتاح حساب پسانداز صندوق یکم مسکن گفت: فعالیت این قبیل صندوقها باید بهصورت خودکفا تداوم یابد و بانک مرکزی در دورههای 5ساله این برنامهها را مورد بازنگری قرار میدهد.
وزیر راه و شهرسازی نیز با بیان این که مداخله دولت پیشین در بانکها خیانت در امانت بود، گفت:پول بانکها بودجه دولت و حیات خلوت دولت نیست، تسهیلات تکلیفی برای بانکها خیانت در امانت است ظاهر دلنشینی دارد اما واقعیت آن است که این یک نوع مداخله است.
آخوندی با بیان اینکه در حساب صندوق پسانداز یکم مردم با پسانداز پس از 6 ماه تا سقف 7 برابر تسهیلات دریافت میکنند، افزود: مدل پرداخت این تسهیلات ساده است و فکر میکنم این مدل میتواند به اقتصاد خانوار برای خانهدار شدن و اقتصاد کلان در تجهیز منابع کمک کند.
سه هفته بعد وزیر راه از واژه "استقبال بسیار عالی" از وام صندوق پسانداز یکم توسط مردم استفاده کرد و گفت: در 18 روز کاری که این طرح آغاز شد متقاضیان 78 میلیارد تومان در این صندوق سپرده گذاری کرده اند که این بسیار عالی است.تسهیلاتی که در این صندوق از جمله وام 80 میلیون تومانی پیش بینی شده کمک خوبی به متقاضیان است اما مردم برای این سپرده گذاری در این صندوق به زمان احتیاج دارند.
فردای همان روز آخوندی در واکنش به انتقادات به چرایی عدم استقبال از صندوق مذکور به تسنیم گفت: « از روز افتتاح حساب تاکنون یعنی در 18 روز کاری چهارهزار و 388 نفر در صندوق پسانداز مسکن یکم سپردهگذاری کردهاند.تاکنون بیش از 78 میلیارد تومان در صندوق پسانداز مسکن یکم سپردهگذاری شده است. ظرف 18 روز کاری روزانه حدود 250 نفر برای دریافت وام در صندوق مذکور سپردهگذاری کردهاند. این یک رشد فزاینده است و با همین روند تعداد سپردهگذاران در صندوق پسانداز مسکن یکم تا یک سال آینده به حدود 100هزار نفر افزایش خواهد یافت.»
به گزارش تسنیم تا اواسط اردیبهشت ماه امسال حدود 42 هزار نفر در صندوق پسانداز یکم مسکن سپرده گذاری کردند. با فرض اینکه طی یکماه اخیر نیز 8 هزار نفر دیگر در این صندوق سپردهگذاری کرده باشد، در آستانه سالگرد افتتاح رسمی حساب صندوق پسانداز مسکن یکم حدود 50 هزار نفر برای سپردهگذاری در آن به شعب بانک مسکن مراجعه کردهاند.
و این تنها تحقق نیمی از پیشبینی خوشبینانه وزیر راه و شهرسازی در خصوص صندوق پسانداز یکم است. آخوندی حدود یک ماه پیش میزان سپردهگذاری 42 هزار نفر در این صندوق را 800 میلیارد تومان اعلام کرد.
همانگونه مشاهده میشود در آستانه یکساله شدن افتتاح حساب صندوق پسانداز یکم و در خوشبینانهترین حالت ممکن تنها نیمی از پیشبینی آخوندی محقق میشود. این مسئله بیانگر این واقعیت است که بخش مسکن کشور همچنان در رکود سرسامآوری به سر میبرد و اظهارات برخی معاونان وزیر در رابطه با بازگشت رونق به این بخش با واقعیتهای موجود همخوانی ندارد.
قرار است از فردا اولین فقره از وام صندوق پسانداز مسکن یکم به سپردهگذاران نوزدهمین روز خردادماه پرداخت شود. حال باید دید این تسهیلات تا چه میزانی میتواند بر بازار راکد مسکن تاثیرگذار باشد. تا اینجای کار نه پیشبینی وزیر و نه معاون وی درباره بازار مسکن درست از آب در نیامده است. آیا طرح پُر سر و صدای صندوق پسانداز یکم میتواند تاثیری در خانهدار کردن مردم داشته باشد؟ البته شاید با ایده ناب وزیر راه و شهرسازی یعنی "قرض از پدر، مادر و برادر" مردم بتوانند با وام مذکور خانهدار شوند.
شهریورماه 93 آخوندی وزیر راه و شهرسازی با حضور در برنامه نگاه یک گفته بود: بر اساس برنامه ما باید 50 درصد ارزش خانه از طریق تسهیلات تأمین شود که در این راستا باید حدود 80میلیون تومان تسهیلات خرید به اقشار متوسط جامعه پرداخت شود.
وی با بیان اینکه میانگین قیمت مسکن در بافتهای قدیمی تهران 2.5 تا 3 میلیون تومان است، گفت: هدف ما خانهدار کردن زوجهای جوان است. این افراد باید 20میلیون تومان پسانداز داشته باشند و حدود 40 تا 50 میلیون تومان دیگر را نیز تأمین کنند تا بههمراه تسهیلات 80میلیون تومانی بتوانند قدرت خرید را در بازار به دست آورند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا زوجهای جوان میتوانند این مبالغ را تأمین کنند، گفت: بله، آنها میتوانند از پدر، مادر و برادر در این زمینه کمک بگیرند. تاریخ صندوقهای پسانداز میگوید مردم با این روش میتوانند خانهدار شوند.