علاوه بر ناوبری هواپیماهای سرنشین‌دار، انواع پهپادها نیز می‌توانند از خدمات سامانه موقعیت‌یاب ملی بهره‌مند شوند و امکان تعیین مدار و تعیین موقعیت دقیق ماهواره‌های بومی نیز میسر خواهد شد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، بحث مسیر یابی و یافتن مقصد مورد نظر از دیرباز یکی از بزرگترین چالش‌های بشری بوده است. استفاده از ستارگان، علامت‌دادن با دود به یکدیگر، نقشه‌برداری، عکاسی هوایی و امروزه نیز مکان‌یابی ماهواره‌ای از راه‌های مورد استفاده برای این امر به شمار می‌آید.

امروزه مسیریابی ماهواره‌ای بهترین روش برای این منظور است که چند سامانه جهانی مثل جی پی اس آمریکایی، گلوناس روسی و بیدو چینی از جمله اصلی‌ترین سیستم‌ها در این بخش به شمار می‌روند که برنامه‌هایی جهانی را برای مالکان خود اجرا می‌کنند.

بحث هدایت ماهواره‌ای در دهه 1960 میلادی با سامانه TRANSIT مخصوص نیروی دریایی آمریکا آغاز شد. ارتش آمریکا برای هدایت زیردریایی‌ها، هواپیما و موشک‌های خود نیاز به سیستم هدایت و مسیریابی ماهواره‌ای داشت و در این راه میلیاردها دلار هزینه شد. با افزایش حجم سلاح‌ها و همچنین نیاز به بیشتر کردن دقت در این جنگ‌ا‌فزارها برنامه سامانه مکان‌یاب جهانی که به اختصار جی پی اس نامیده می‌شود در آمریکا کلید خورد و تا سال 1993 به ظرفیت کامل رسید. پس از آن این سامانه در اختیار هم پیمانان آمریکا و به مرور در اختیار کاربران غیرنظامی و سایر کشورها قرار گرفت.

سامانه گلوناس روسی هم به نوعی مسیری شبیه به جی پی اس آمریکایی را طی کرد. اولین ماهواره‌های شوروی سابق برای هدایت زیردریایی‌های حامل موشک بالستیک ساخته شد. روس‌ها هم در دهه 1960 و 1970 به دنبال افزایش سطح پوشش ماهواره‌ای خود برنامه "گلوناس" را آغاز کرده و در دهه 1980 میلادی چندین ماهواره را به فضا پرتاب کردند.

کشور چین با توجه به رشد چشم گیر اقتصادی در سالهای اخیر و افزایش نیاز به یک سامانه مکان‌یاب ماهواره‌ای بومی برنامه بیدو (beidou -北斗) را آغاز کرد. چینی‌ها بین سال‌های 2000 الی 2003 میلادی با استفاده از 3 ماهواره آزمایشی این طرح را آغاز کرد.

در ادامه، پوشش کامل برای سرزمین چین و کشورهای همسایه بدست آمده و در نهایت بنای چینی‌ها بر بدست آوردن پوشش جهانی بیدو در سال 2020 است. نسل قدیمی تر این ماهواره ها با عنوان بیدو – 1 شناخته می شدند و نسل جدیتر به عنوان بیدو – 2 .

اما همه غیرامریکایی‌هایی که از جی پی اس استفاده می‌کنند نیز می‌دانند که در مواردی که این کشور احساس خطر کند، تأخیر زمانی و وجود خطا با مقادیر مختلف با توجه به کیفیت خدمات ارائه شده را شاهد خواهند بود. در واقع با توجه به دسترسی به گیرنده هایی با سطح پیشرفته فناوری یا با سطح دسترسی به اطلاعات دقیقتر این مشکلات کمتر است. از اینرو کشورهای مختلف برای رفع این مشکل دست به ساخت سامانه های پشتیبانی جی-پی-اس به خصوص در زمینه افزایش دقت کرده اندو در عین حال، سامانه های موقعیت یابی محلی یا LPS نیز توسعه یافته اند تا در صورت قطع خدمات جی-پی-اس (یا نمونه‌های روسی و اروپایی آن) کار موقعیت یابی انجام شود.

در کشورمان ایران نیز برای کاهش خطای سامانه جی-پی-اس، سامانه ملی «هدی» و برای داشتن یک سامانه موقعیت یابی بومی به گفته وزیر سابق دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، LPS در حال توسعه بوده است اما مدتها بود خبری از توسعه این سیستم مهم در کشورمان به گوش نمی رسید.

توسعه ال پی اس ایرانی با فناوری‌های مدرن بومی

بر اساس خبری که روز چهارشنبه توسط وزارت دفاع کشورمان اعلام شد سامانه ملی هدی یا همان ال پی اس ایرانی مرحله جدیدی از فعالیت خود را آغاز کرده است. طبق این خبر، دانشگاه صنعتی مالک اشتر وابسته به وزارت دفاع موفق شده در فاز جاری، فرستنده یک مگاواتی بومی با فناوری نیم سیکل را طراحی کند و بسازد و در آینده با استقرار 5 ایستگاه فرستنده پر قدرت در نقاط مناسب کشور، امکان ارائه خدمات موقعیت یابی ناوبری و زمان سنجی با استانداردهای جهانی و بصورت ملی بوجود خواهد آمد.

ساخت فرستنده‌های پر قدرت یک مگاوات در داخل کشور آنهم توسط متخصصان دفاعی، این تضمین را ایجاد می‌کند که در صورت نیاز به این سامانه در هر شرایط خاص و مهم، فعالیت‌های آن تضمین شده و غیرقابل اخلال خواهد بود که این خوداتکایی، نقش مهمی در براورده کردن نیازهای نیروهای مسلح دارد.

ال پی اس ایرانی
رونمایی از فرستنده یک مگاوات سامانه موقعیت یاب ملی

به گزارش مشرق، در سال 1389 اولین مرحله از این سامانه ملی در خشکی به بهره‌برداری رسید و هدف از اجرای این مرحله تولید تصحیحات آنی برای کاربران GPS در سطح خشکی بوده بطوری که قادر به موقعیت‌یابی دقیق  لحظه‌ای با دقت تضمین شده باشند.

از مهمترین فعالیت‌های صورت گرفته در این مرحله توسعه ایستگاه‌های دائمی به منظور جمع آوری و پایش اطلاعات ماهواره‌های GPS ، توسعه نرم افزار مدلسازی خطاهای GPS و تولید اطلاعات لازم به منظور بهبود دقت و اعلام هشدار به کاربران و توسعه نرم افزار مدیریت، کنترل و ارسال تصحیحات GPS به کاربران بود. در واقع هدی برای کاهش خطای حدوداً 30 متری سامانه جی پی اس در ایران به حدود یک متر و به صورت بی‌درنگ (Realtime)  آماده شده بود.

در نتیجه ساخت سامانه هدی ضمن خدمات دهی به تعداد بسیار زیادی کاربر، دقت مکان‌یابی به صورت آنی تا شعاع 30 کیلومتری ایستگاه بالغ بر چند سانتیمتر و تا شعاع 150 کیلومتری آن در حد یک متر است. این میزان بسیار بالای دقت، هم برای فعالیت های نظامی، امنیتی، پلیسی و هم برای امور غیرنظامی مانند توسعه خطوط لوله، راه سازی، سد سازی، ایجاد نقشه های جغرافیایی دقیق کاملاً کافی بوده و برای افزایش میزان پوشش در کشور نیز افزایش تعداد ایستگاه ها در دستور کار بوده است.

بر اساس اخباری که در سالهای قبل اعلام شده، در حوزه دریایی نیز سامانه مشابهی با نام خلیج فارس در حال توسعه بوده که از تعدادی ایستگاه های دائمی و احتمالا تعدادی ایستگاه موقتی بهره خواهد برد. این سامانه نیز برای کمک به پیشرفت سریعتر و بهتر در فعالیت های دریایی کشور از پروژه های نفت و گاز در دریا گرفته تا کمک به پهلو گرفتن دقیق کشتی ها در اسکله و البته کمک به مسیر یابی شناورها و سلاح های دریایی کمک شایانی خواهد نمود.

همچنین، قبلا اعلام شده بود که برنامه آتی سامانه ملی هدی ارائه خدمات ناوبری دقیق در آسمان ایران با توجه به استانداردهای بین المللی است که مورد استفاده تمامی هواپیماهای کشور در تمامی مراحل پروازی اعم از برخاستن، پرواز و فرود خواهد بود که در شب و به خصوص در شرایط بد آب و هوایی بسیار مفید است. به عبارت دیگر با اجرایی شدن این مرحله از طرح، امکان ناوبری ایمن برای پروازها فراهم می شود.

عملیات های پهپادهای ایرانی با "هدی" دقیق تر می شود

علاوه بر ناوبری هواپیماهای سرنشین دار انواع پهپادها نیز از خدمات این سامانه بهره مند خواهند شد و با استفاده از آن امکان تعیین مدار و تعیین موقعیت دقیق ماهواره های بومی که به فضا پرتاپ می شوند نیز میسر خواهد شد. به کمک این سامانه مباحث مدنظر پدافند غیرعامل برای مقابله با خطاهای عمدی در سامانه جی-پی-اس نیز مرتفع خواهد شد.

اما در کنار این سامانه وجود توانایی موقعیت یابی بر پایه تجهیزات مستقل و بومی نیز برای شرایطی که هیچ یک از سامانه های موقعیت یابی جهانی قابل استفاده نباشد لازم است. با توجه به محدودیت های مالی و فنی موجود در زمینه قرار دادن ماهواره های لازم برای ایجاد یک جی-پی-اس بومی، متخصصان کشور در حال ایجاد یک سامانه موقعیت یابی محلی (LPS) هستند.

ال پی اس ایرانی

 این سامانه ضمن رفع نیاز کشور در داخل و خارج از مرزها در فواصل نزدیک، برخی مشکلات جی-پی-اس نظیر عدم پوشش مناسب در فضاهای بسته را نیز نخواهد داشت. همچنین از نظر بالا بودن دقت و نداشتن تأخیر زمانی محسوس نیز مطابق نیازهای کشور خواهد بود. سامانه ال-پی-اس از فناوری های نزدیک به سامانه هدی برخوردار است و بر پایه استفاده از آنتن‌های زمینی عمل می کند. با استفاده از آن مکان‌یابی اشیاء ثابت و متحرک مرتبط با سامانه با دقت بسیار بالا و به صورت آنی ممکن است.

ال-پی-اس به عنوان یک سامانه ناوبری اطلاعات موقعیتی را در هر شرایط آب و هوایی و در تمام نقاط محدوده تحت پوشش خود که در فضای تحت دید سه یا تعداد بیشتری ایستگاه باشد فراهم می کند. نوع خاص این سامانه به صورت بی درنگ(Realtime) اطلاعات موقعیتی اشیاء یا افراد را ردگیری می نماید. در این سامانه بر خلاف جی-پی-اس اتکایی به ماهواره ها وجود نداشته و ایستگاه‌های زمینی که دارای سامانه‌های لازم از جمله برای جهت‌یابی، محاسبه موقعیت و ارتباط امنِ بی‌سیم هستند نقش اصلی را بر عهده دارند. امروزه در کشورهای مختلفی از این سامانه به عنوان مکمل جی-پی-اس یا جایگزین در نقاطی که پوشش مناسبی از سوی آن وجود ندارد استفاده می شود.

ال-پی-اس می‌تواند همانند جی-پی-اس در هواپیما، بالگرد، کشتی و قایق، زیردریایی و خودروها به خصوص در انواع بدون سرنشین آن و همچنین در موشک‌های دورایستای کشور به کار آید.

هر چند ال-پی-اس محدودیت‌های خاص خود را دارد اما برای رفع نیاز فوری کشور به سامانه‌های دقیق مکان‌یابی در داخل و اطراف کشور بسیار لازم به نظر می‌رسد به خصوص در دریا که شاید بهترین محیط برای عملکرد چنین سامانه باشد. با بهره‌گیری از آن در صورت قطع امکان استفاده از جی-پی-اس و یا لزوم اختلال آن در منطقه‌ای از سوی کشورمان این سامانه به حفظ قابلیت عملکرد تجهیزات مختلف کشور کمک می‌کند.

ال پی اس ایرانی
مراحل نصب و برپایی آنتن سامانه موقعیت‌یاب ملی در تصویر مشخص است

با توجه به اینکه وزیر دفاع کشورمان نیز صریحا اعلام کرده است که با توجه به عدم کنترل بر روی دقت، کیفیت و کمیت خدمات جی پی اس و امکان قطع آن در مواقع بحرانی، ایجاد یک سیستم بومی با قابلیت اطمینان بالا و جایگزینی سریع اجتناب پذیر به نظر می‌رسد، لذا می‌توان ابراز خوشنودی کرد که متخصصان و فرماندهان نیروهای مسلح کشورمان دقیقا بر نقاط قوت و ضعف دشمن اشراف داشته و طرح‌های دفاعی بر مبنای نیازهای واقعی و نه نمایشی و شعاری جلو می‌رود.

همچنین با توجه به اینکه وزارت دفاع قصد دارد نسبت به استقرار 5 ایستگاه فرستنده پر قدرت در نقاط مناسب کشور اقدام کرده و امکان ارائه خدمات موقعیت‌یابی ناوبری و زمان سنجی بصورت ملی را بوجود آورد، ترکیب این ال پی اس با امکاناتی که قرار است از طریق شرکت صا ایران و با استفاده از فناوری‌های مربوط به سیستم مکان‌یاب ماهواره‌ای بیدو به ایران وارد شود، هدایت و فعالیت‌های نظامی و غیرنظامی کشورمان در داخل و مناطق هدف در خارج را بهتر و دقیق تر پیش خواهد برد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 71
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 28
  • نیما ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    2 0
    خدایا ... جوانان این مرز و بوم را دریاب.
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    2 0
    ان شا الله آیه 33 سوره نبا شامل حال تمام کسانی بشود که در تلاش اند که مملکت اسلام خودکفا بشود. به قول سعدی کهن جامه ی خویشتن داشتن به از جامه ی عاریت خواستن..
  • ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 3
    اگر آمریکا واقعا جنس هاش به ایران نرسه ایران مردم از گشنگی میمیرن پشمک هم نمیتونیم بسازیم اگر شک دارین به کامپیوتر و موبایلهایی گه همین الان دارید ازش استفاده میکنی نگاه گنید که پردازنده و .... همه اش آمریکایی هست
  • مفهوم سلول ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    بله، منتها خارج از مرزهای ما و مکان هایی که آنتن های زمینی مستقر نیستند جوابگو نیست چون سیگنال نداریم
  • ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 1
    ما که ماهوارشو نداریم چکار میکنیم برای ماهوارش؟
  • تازه مسلمان نروژی مقیم ایران ۰۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    مشرق کامنت من چی شد؟
  • ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    به امیده سامانه ی راهبردی ماهواره ای....
  • اصلاح طلب ۰۴:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    این ال پی اس فقط داخل ایران رو پوشش میده برای خارج از ایران چه می کنید موشک ها کروزها پهپادها جنگنده ها بمب های هوا به زمین همه و همه قرار نیست داخل ایران رو بمباران کنن هست!؟؟؟؟؟؟ چه طور داخل کشورهای دیگه ایستگاه زمینی نصب می کنین؟ داخل ترکیه عربستان اسراییل حاشیه خلیج فارس و.....!!؟ دوما با این سامانه فقط میشه اهداف ثابت زمینی که از قبل مشخصه رو زد نه اهداف متحرک که رهگیری اونها نیاز به تصویر آنلاین فضایی یک ماهواره جاسوسی داره...
  • مجید ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 0
    مشرق خواهشا منتشر کن من رشته ی هوافضا هستم. آمریکا یک سری ماهواره با دقت 10 سانتی متری داره یعنی از فاصله ی 900 کیلومتری کف دست ما رو می بینه. تصاویر این ماهواره ها پولیه پول خونم می گیرن هر تصویر 40 دلار. این تصاویر برای خیلی از ضمینه ها مهمه مثل معدن_گسل_تشخیص عوارض و... اگه کسی هکر می شناسه این ضمینه ی خوبیه برای تلافی حمله ی هکری به تاسیسات فردو که نزدیک بود حادثه ی چرنوچیل رو تکرار کنه. خواهشا پخشش کن.
  • دانشجوی شریف ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    چه طور ایران پول داره بره بیست میلیارد دلار هواپیما بخره دونه ای 500 میلیون دلار 5 میلیون دلار نداره یه ماهواره ناوبری و جاسوسی حداقل برای فقط پوشش خاورمیانه به فضا پرتاب کنه!؟؟؟ مشکل مالی هست یا ...!؟؟ ..در تعجم از کشوری که هزار هزار میلیاردی در اون اختلاس میشه ولی در بخش علمی مثل گداها خساست به خرج میده...بیست سال پیش که کره جنوبی و ترکیه رفتن سراغ صنعتی شدن افتخار ما صادرات نفت خام بود الان هم افتخار ما شده دو برابر شدن خام فروشی نفت...خدا به داد ما بیست سال دیگه برسه حتی برابر اعراب!...
  • محمد علی کلی ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    امریکایها به چین فشار آوردن خرید نفت از ایران رو تحریم کردن حتی پولش رو هم ندادن..شما واقعا فکر کردین امریکا به چین یا روسیه فشار بیاره بیدو یا گلوناس رو مثل جی پی اس قطع نمی کنه!؟؟.....!!
  • بنت الگند ۰۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    حالا کدوم جنگنده قرار هست از این سیستم ناوبری استفاده کنه!!؟؟
  • ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 0
    خدا قوت
  • ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    با کار شکنی ابر قدرتها که چشم دیدن پیشرفت هیچ ملتی رو ندارند و تا احساس کنند کشوری داره به رشد فکر میکنه با اتهاماتی مثل نقض حقوق بشر، تروریسم و...انواع ظلم ها و تحریم ها در موردش اجرا میشه، فقط باید به خودکفایی و اقتصاد مقاومتی فکر کرد ما رهبری فرزانه داریم که منویات ایشان چراغ راه است. الحمد الله
  • ناشناس ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 0
    خدا قوت دلاوران. ((تا كور هر انكه نتواند ديد))
  • ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 0
    خدا خیرشون بده
  • مهران ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    مشرق همیشه علاقه داشته بزرگنمایی کنه کار امروز و دیروزش نیست
  • محمد حسین ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    واقعا دستاورد عالی هست .ایشا الله تا رو نمایی کرار و قاهر و سهند.دست تموم سازنده و دستند در کارانش و نویسنده مشرق هم درد نکنه.
  • حسن هادی ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 0
    علی رغم اینکه برخی مسئولین و به تبع اونها برخی دوستان بعضا جاهل و اغلب دارای منافع شخصی دوست دارند تا صنایع بومی رشد نکنه و دروازه های واردات هر روز بازتر بشه و مرتب ایراد و اشکال بیجا از صنایعی میگیرن که روی پای خودش ایستاده اما به فضل الهی این صنایع روز به روز قوی تر و بابرنامه تر و پرنتیجه تر میشه
  • سجی ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 0
    تبریک، خدا قوت به متخصصان ایرانی. ان شاالله بتونیم موقعیت یاب های فارسی زبان و دقیق رو روی خودروهای ایرانی هم ایجاد کنیم و اگر بشه هر خارجی که وارد ایران میشه بتونه از LPG ایران استفاده کنه، عالی میشه... پیروزی تیم والیبال، تبریک، رحلت امام خمینی ره تسلیت
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    شما آقای ترکان نیستید
  • ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    کجای کاری که 500 میلیون نبود 20 میلیارد بود!!!!
  • ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    چند کشور در دنیا دارن میسازن ؟؟
  • حسین ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    چقدر باید خداوندمهربان وقادرو شکرگزار باشیم به داشتن انسانهائی مومن و خلاق و دشمن شناس.خدا عزتشون رو زیاد کنه باذلت دشمن/
  • کهنه مسلمان مقیم خارج ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    باد بردش
  • ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    اشتباهی مثبت زدم
  • ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    توان یک مگاوات خیلی زیاده ها!!!!یک نیروگاه باد کنارش باشه!!!
  • محمد ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    ببند
  • ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    گفتش پهباد و ناو و زیر دریایی جنگندشو خودت بساز
  • محمد ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    اصلا گزارش خوندی؟!
  • محمد ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    فقط جنگنده نیست
  • محمد ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    چیو بزرگنمایی کرده؟
  • محمد ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    امثال تو هم در اثر نداشتن مغز و شعور هلاک میشن!!
  • محمد ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    همون مرزهای سرزمینی خودمون پوشش بده کافیه
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    LPS درسته
  • علی ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    سلام اتفاقا اگر واقعا چنین باوری دارید، بیشتر باید احساس خطر کنید و زودتر دست به کار شوید. چون زندگی‌تان را به دیگری وابسته کرده‌اید.
  • علی ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    سلام. بالاخره باید از جایی شروع کرد یا نه؟!
  • ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    1 0
    ان شاالله درست میشه،همین که داخل مرز های خودمون کاربرد داره خیلی خوبه
  • ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    میسازیم،شاید هم میخریم!
  • ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    کامنتا لولو برد
  • محمد محسن ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    مال من که محصول مشترک ایران و چینه
  • ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    همینایی که تو پایگاه ها هستن
  • مهشاد ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    خواهشا به شعور خوانندگان تان احترام بگذارید از اغراق گویی و بدون مستند فنی و صحبت های احمدی نژادی نگویید دکل های رادیویی موقعیت یاب فن اوری 1940 اروپا و امریکاست و از لحاظ دقت و کمیت پوشش ربطی به فن اوری ماهواره ای ندارد... اصلا قابل مقایسه نیست این سامانه امروزه به عنوان مکمل موقعیت یاب ماهواره ای مانند سیستم DGPS مرسوم دنیا بکار برود .اگر تازه با این سیستم ها سازگار باشد. مناسب ترین سیستم در این ضمینه WAAS است
  • ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    یه سوال چرا هر موقع دولت اصلاح طلب سر کار میاد قیمت نفت یک سوم یا یک چهارم یا یک پنجم میشه ؟ خواهشا بررسی کنید و یک جواب منطقی به این سوال بدید . و به تبع اون بودجه عمرانی و ... کشور هم به شدت کاهش چیدا میکنه و باعث عقب ماندگی مملکت میشه لطفا ریشه یابی کنید
  • کیان ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    برای خارج از کشور هم فکر شده ولی لازم نیست گفته بشه که چگونه این کار انجام خواهد شد. با توجه به گزارش فوق فعلا برای نیاز فوری و کنونی ما و عدم وجود ماهواره بومی برای این کار، این سیستم کارایی خیلی زیادی با توجه به عدم دسترسی دشمن برای رصد فعالیتهای داخلی بسیار عالیست.
  • کیان ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    عزیز دلم همینطوری هم کلی تهمت به سپاه و صنایع دفاع زده میشه و خیلیها موافق تامین منابع مالی علمی نظامی نیستند، چه برسد به اینکه بخواهد بیشتر از این بشود. در ضمن بعضی از مسئولین حتی از رسانه ای شدن رزمایشها ناراحت بودندکه مبادا دشمن را ناراحت کند. خلاصه کسانی که نیتشان برای رضای کدخداست رضای خدا را فراموش کرده اند و مشکل اصلی این است.
  • کیان ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    خدا رو شکر می کنم و به خودم به عنوان یک شیعه ایرانی به داشتن چنین جوانان دانشمند و مخلصی می بالم. خیلی خیلی خوشحال شدم از این خبر، هرچند سواد خوبی برای این مسائل ندارم ولی برای من دغدغه بود که سیستم ناوبری و مکان یابی بومی داشته باشیم تا از هرگونه جاسوسی و نفوذ نظامی برای اینگونه فعالیتها در امان باشیم. تقدیم به روح ملکوتی امام عزیزمان.
  • ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    اگر متن رو میخوندی می فهمیدی این سامانه قرار هست خطای GPS رو کاهش بده و در مواقع بحرانی کمک کنه. بردش هم در حدود 150 کیلومتره و روی زمین نصب می شه.
  • عبدالله ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    خیر . میتوانیم و با امید به آینده ، کار و تلاش میکنیم .شما هم سعی کن هر جا هستی و هر مسئولیتی در امور خدمت به مردم داری، به این تلاس کمک کن.موفق باشی
  • ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    خیلی ببخشید ولی زمانی که آمریکا هنوز ایران را "کشف" نکرده بود تا اصلا بخواهد جنس به ایران صادر کند، ایرانی ها از گشنگی نمردند.
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    چیپست مدیاتک تایوانی هست!
  • ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    "اهداف ثابت زمینی" رو قبول ندارم. این اشتباهِ
  • ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    جنگنده ای که خیلی بالا پرواز نکنه، آنتن نمیده!
  • ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    گفتن نقط ضعف و قوت اسمش هوشیاری هست نه جهل و غرب زدگی. علم مرز ندارد، ذهن ها متوجه می شوند. ما مخلص همه ی کسانی که صنایع پیچیده و استراتژیک رو بومی می کنند هستیم
  • ناشناس وطن پرست ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    اگر آمریکا خوبه پس چرا رئیس جمهورش موبایل پاناسونیک داره .یا چرا تویوتا توش زیاده و چرا بیشتر لباساشونه و چرا شرکت فوردش برشکست شده و ماکروسافتش و گوگل و... به خاطر هندی ها وایرانی ها مونده موبایلایی که ما استفاده می کنیم اکثرا چینی است .آمریکا گنده نیست کوچیکتراز ایناست فعلا اروپایی ها حرف شنوی دارن چون یهودی ها تو آمریکا هستند.
  • ناشناس ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    بی کفایتی مسئولین دست دوستی به دشمنی که هرروز شمارو تهدید می کنه می بینه فرصت خوبی داره که کشورت رو زمین بزنه و میبینه تولید داخلیت خوابیده چشم به اونورآب داری نفت رو اروزن می کنه چون قدرت نفت دستشه . ولی توی دولت دیگه با همکاری دیگر کشورها نفت بالا میره
  • حسن هادی ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    ناشناس عزیز همه ما الحمدلله می دونیم چه حرفی برای ارتقاست و چه حرفی برای ضربه زدن فقط کمی باید به لحن و احیانا اگه طرف رو ببینیم به سوابق و خط مشیش نگاه کنیم تا متوجه بشیم چه بویی از حرفش برمیاد
  • ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    استاد میشه یه تعریفی از نیاز های اولیه برای زنده موندن ارائه بفرمایید؟ من فکر میکردم خوراک و پوشاک و مسکن باشه ولی گویا موبایل و کامپیوتر هم هست! نگران مردن مردم نباش،حد اقل گندم خودمونا تولید میکنیم که از گشنگی نمی میریم،در ضمن پشمک هم میسازیم نمونه اش پشمک حاج عبدالله :))))) مشرق چرا کامنت قبلیما پخش نکردی؟چیز بدی نگفتم
  • پری ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    افرین برادرگل گفتی
  • محمد ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    بابا مشرق یه گزارش ترتیب بده ببینیم جنگنده ی قاهر کی عملیاتی میشه . بابا اعصابمون خورد شد این قدر حرفو شایعه درباره ی قاهر میگن داداش جون مادرت نظرمو پخش کن
  • ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
    0 0
    عزيز دل انگيز تازه اين كه در عين تحريمها بتوني با سي پي يو و علمي كه در اونجا توليد شده فناوري بومي رو ارتقا بدي خودش يه هنر ديگه است.
  • ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۴
    0 0
    یعنی امریکا روسیه چین حتی هند و ژاپن و اروپا نمی دانستند و یه عده داخل مشرق نیوز می دانستن که رفتن این همه خرج کردن برای سیستم های نظارتی و ناوبری فضاپایه جهانی و منطقه ای !؟؟؟؟؟؟؟؟...........
  • ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۴
    0 0
    بعضیا مثل این ناشناس نافشون رو با چرت گفتن بریدن.
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۴
    0 0
    پری رو نگاه خخخخخخخخخخخ
  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۴
    0 0
    لعنت بر آمریکا پرستان داخلی
  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۴
    0 0
    این اصلاح طلبا همه جا مشغول چرت و پرت گفتن اند
  • اصلاح طلب ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۵
    0 0
    شما قبول نداری امریکا قبول داره رفته جنگنده F35 ساحته با قفل فضایی و هدایت فضایی از اون طرف کره زمین موشک شلیک می نه چند هزار کیلومتر دورتر از هدف
  • ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۶
    0 0
    گندمون که مال خودمونه پس نتیجه اینکه امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند
  • ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۵
    0 0
    دولت کبیر تدبیر و امید روح تازه ای در کالبد صنایه تلطیل شده ی نظامی ایران دمید. کارمون به ساخت ماکت کشیده بود از ماکت اس سیصد گرفته تا ماکت رادارگریز نسل پنج!
  • ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۴
    0 0
    واسه بعضيافقط مرغ همسايه قازه
  • علی IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۰
    0 0
    💥💥وای خواهشا یک GPSاول راه بندارزید که برای یک مسیریابی ساده مسیریابها جدیدادچار خطاهای زیادی شدند💥💥

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس