جالب است مسعود نیلی، مشاور اقتصادی حسن روحانی، در مقایسه‌ی عملکرد اقتصادی جمهوری اسلامی با عملکرد اقتصادی محمدرضا پهلوی، به نتیجه رسیده که شرایط اقتصادی رژیم پهلوی بر شرایط اقتصادی نظام جمهوری اسلامی برتری داشته است.

به گزارش مشرق، مصاحبه‌ی خبرنگار «خبر آنلاین» با آقای دکتر مسعود نیلی، استاد دانشکده‌ی اقتصاد دانشگاه شریف و مشاور ارشد اقتصادی جناب دکتر روحانی، رئیس‌جمهور، توجه مرا جلب کرد و[1]ازآنجاکه برنامه‌ریزی اقتصادی منسجمی برای حل مشکلات اقتصادی کشور از جانب دولت آقای روحانی ندیده بودم، با اشتیاق هرچه تمام‌تر شروع به خواندن مصاحبه کردم تا با نظرات مشاور ارشد اقتصادی رئیس‌جمهور آشنا شوم.

متأسفانه تجزیه‌وتحلیل اقتصادی آقای دکتر نیلی براساس آمار اقتصادی نبود و عمدتاً براساس تمایلات سیاسی ایشان از دیدگاه نئولیبرالی و براساس ایدئولوژی نئوکلاسیکال بازارگرا قرار داشت. ازآنجاکه تجزیه‌وتحلیل و جمع‌بندی‌های ایشان دستاوردهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را در مقایسه با عملکرد اقتصادی رژیم ستم‌شاهی دون‌پایه‌تر می‌داند، لازم دانستم که واقعیات اقتصادی کشور را آن‌چنان‌که هست و آمار بیان می‌دارد، ارائه دهم.

لازم است که مدنظر داشته باشیم که ارزیابی از عملکرد اقتصاد ایران در دوران بیش و بعد از انقلاب اسلامی 1979 باید بر دو اصل قرار گیرد. اولاً ارزیابی باید در خدمت تدوین سیاست‌های نوین اقتصادی برای حل مشکلات فعلی اقتصاد ایران باشد. ثانیاً از ارائه‌ی نظراتی که برخلاف واقعیت‌های تاریخی است و به‌طور مستقیم و غیرمستقیم، پیام توصیه‌ی بازگشت اقتصادی به نظام وابسته‌ی نظام شاهنشاهی را همراه دارد، باید مطلقاً اجتناب شود.

آقای دکتر نیلی در مصاحبه‌ی خود به مطالب زیادی، به‌خصوص پیش‌بینی‌های خوش‌بینانه برای اقتصاد ایران در سال آینده، البته بدون مدرک و دلیل، اشاره فرموده‌اند. ما پیشگویی‌های بدون دلیل و آمار ایشان را مورد بررسی قرار نمی‌دهیم، بلکه بررسی و رد نظرات ناصحیح ایشان درباره‌ی تاریخ گذشته و شرایط حال کشور هدف این مقاله است.

تولید ناخالص ملی در سال 1355 به‌عنوان قله‌ی تولید ملی ایران

آقای دکتر نیلی بیان می‌فرمایند که قله‌ی تولید سرانه‌ی ملی در سال 1355 بوده است. همان‌طوری که نمودار1 نشان می‌دهد، درست است که تولید سرانه‌ی ناخالص ملی در سال 1355 به قیمت‌های ثابت بالاترین میزان طی 40 سال گذشته بوده، اما جناب آقای دکتر فراموش کرده‌اند که قید کنند بالا رفتن قیمت نفت در سطح جهانی، یعنی پدیده‌ای که رژیم پهلوی مطلقاً نقشی در اجرای آن نداشت، باعث ازدیاد بی‌سابقه‌ی این متغیر شده است. ازآنجایی‌که درآمد نفتی به‌عنوان رانت به تولید ملی افزوده می‌شود و ازآنجایی‌که فعالیت‌های اقتصادی تولید و صادرات نفت رابطه‌ی به‌غایت محدودی با بخش‌های دیگر اقتصاد در ایران داشت، چنین باید نتیجه گرفت که آقای دکتر نیلی معیار نامناسبی برای سنجش عملکرد اقتصادی جمهوری اسلامی ایران انتخاب فرموده‌اند.

برای ارزیابی عملکرد اقتصادی ایران در دوران جمهوری اسلامی، لازم است معیارهای مناسب‌تر از معیار ازدیاد حبابی قیمت نفت در نظر گرفت. ما می‌توانیم از متغیرهای نرخ رشد تولید، نرخ تورم، نرخ بیکاری، توازن حساب‌های پرداخت بین‌المللی، تولیدات صنعتی و بالأخره تولید ناخالص داخلی غیرنفتی استفاده کنیم.

چرا مشاور اقتصادی روحانی عملکرد «پهلوی» را از «جمهوری اسلامی» بهتر می‌داند؟

ازآنجایی‌که مباحث نرخ رشد تولید، نرخ‌های تورم و بیکاری و موازنه‌ی ارزی، موضوعات بحث مقاله‌ی دیگری بوده‌اند، در اینجا به بحث درباره‌ی تولید و مصرف سرانه و رشد تولیدات صنعتی بسنده می‌کنیم.[2]

جناب آقای دکتر نیلی خواهان رشد اقتصادی پایدار هستند. ازآنجایی‌که قیمت نفت در بازارهای جهانی نوسانات زیاد دارد، الزاماً باید رشد تولید ناخالص ملی پایدار را براساس تولیدات غیرنفتی بررسی نمود. نمودار2 درآمد ناخالص داخلی سرانه را طی سال‌های 1960 الی 2012 نشان می‌دهد. مطابق نمودار2، در سال 2003 تولید ناخالص داخلی سرانه، بدون در نظر گرفتن درآمد نفتی، در ایران از قله‌ی تولید داخلی 4535449 ریال در سال 1977 (یعنی سال 1355 شمسی) گذشت و به مبلغ 4660407 ریال رسید. علاوه بر آن، ارزش تولید ناخالص داخلی سرانه در سال 2012، یعنی آخرین سالی که آمار در دست این نویسنده است، نه‌تنها کمتر از ارزش این متغیر در سال 1977 نیست، بلکه حدود 45 درصد از آن مبلغ بالاتر است.

چرا مشاور اقتصادی روحانی عملکرد «پهلوی» را از «جمهوری اسلامی» بهتر می‌داند؟

آقای دکتر نیلی برحسب استفاده از آماری که برپایه‌ی افزایش حبابی نفت قرار گرفته است، نتیجه می‌گیرند که «به‌طور متوسط طی چهار دهه، کیک اقتصاد کشور کوچک‌تر شده است.» به‌عبارت روشن‌تر ایشان معتقدند که کیک اقتصادی ایران پس از انقلاب از اقتصاد مصرفی و وابسته‌ی رژیم پهلوی کوچک‌تر شده است. بیان این نظرات از جانب مشاور ارشد ریاست‌ جمهوری اسلامی جداً نگران‌کننده است.

نگاهی اجمالی به نمودار‌های 3 و 4 نشان‌دهنده‌ی آن است که هم از نظر رشد صنعتی و هم از نظر مصرف سرانه و هم از نظر تولید ناخالص داخلی سرانه‌ی کالا و خدمات غیرنفتی، «کیک» اقتصادی در ایران بعد از انقلاب نه‌تنها کوچک‌تر نشده است، بلکه رشد چشمگیری داشته است و این خود دال بر سیاست‌های مستقلانه‌ی نظام جمهوری اسلامی است و برتری مطلق و نسبی خود را نسبت به اقتصاد به‌غایت وابسته به غرب دودمان پهلوی، نشان داده است.

اهمیت روشن شدن این موضوع برای عموم و حتی برای خود آقای دکتر نیلی در این است که مشاوره‌ای که براساس داده‌های نادرست انجام شود، گمراه‌کننده خواهد بود و می‌تواند منجر به اتخاذ سیاست‌های راهبردی نادرست شود.

چرا مشاور اقتصادی روحانی عملکرد «پهلوی» را از «جمهوری اسلامی» بهتر می‌داند؟

اقتصاد ایران «روی دو بمب ساعتی»

آقای دکتر نیلی دو مشکل اساسی اقتصادی را «حجم بالای جمعیت غیرفعال کشور در مقایسه با حجم جمعیت فعال» کشور و «حجم بالای نقدینگی» معرفی می‌فرمایند.

مشکل اول: ازآنجایی‌که مطابق تعریف نیروی کار، جمعیت غیرفعال در نیروی کار کشور شرکت نکرده‌اند، لذا این افراد تقاضا برای کار ندارند. بنا بر این مطلب، نباید مشکل اقتصادی ایجاد نمایند، مگر اینکه منظور ایشان این است که بخش بزرگی از جمعیت غیرفعال متقاضیان کار هستند که نتوانسته‌اند شغل به دست آورند و از نیروی کار کشور خارج شده‌اند. در چنین حالتی این مشکل، مشکل بیکاری در کشور است که راهکارهایی برای حل این مشکل موجود است و طرح این راهکارها در حوصله‌ی این مقاله نیست.

مشکل دوم از نقطه‌نظر آقای دکتر نیلی، بالا بودن نقدینگی در سیستم بانکی کشور است. مطابق تعریف بانک مرکزی ایران، نقدینگی عبارت است از پول و شبه‌پول. البته کلمه‌ی نقدینگی در لغت‌نامه‌ی فارسی-انگلیسی یعنیliquidityو معنیliquidityیعنی «نقدینگی شامل میزان پولی است که مردم باور دارند براساس منابع خود می‌توانند از طریق درآمد، فروش سرمایه (مستقلات، اوراق بهادار، کارخانه‌ها و غیره) و یا تسهیلات بانکی به دست آورند.»[3]

به‌هرصورت بعد از بیان اینکه به‌خاطر «پیچیدگی افزوده‌‌شده‌‌ی [مسائل اقتصادی]، از توان کارشناسی دولت کاسته شده است»، جناب دکتر نیلی به مشکلات سیستم بانکی کشور می‌پردازند و عوامل «نرخ بالای سود، حجم کم تسهیلات و کیفیت پایین تسهیلات» را معرفی می‌کنند و جمله‌ی این مشکلات را به «بز طلیعه»‌ی دولت جناب آقای دکتر روحانی، یعنی دولت‌های نهم و دهم نسبت داده و می‌نویسند که «ما در هر سه مورد با مشکل مواجه هستیم. منتها عواملی که باعث شده این شرایط به وجود آید، خیلی عوامل سخت و پیچیده‌ای بودند که به‌طور عمده به فاصله‌ی سال‌های 1384 تا 1388 برمی‌گردد.» البته جناب دکتر نیلی به خودشان زحمت نمی‌دهند که به خواننده اطلاع دهند که چگونه این مشکلات فقط در دولت قبل بروز کرده‌اند.

برای روشن شدن این سه مشکل بانکی، به مطالعه‌ی آمار می‌پردازیم تا ببینیم که آیا مشکلات موجود بانکی ناشی از این سه عامل است و یا اینکه معضل بانکی از جای دیگری آب می‌خورد و مختص دولت‌های دکتر احمدی‌نژاد نیست.

1. نرخ بالای سود

نمودار5 میانگین سود تسهیلات بانکی بین سال‌های 1380 الی 1394 را نشان می‌دهد. همان‌طوری که در نمودار دیده می‌شود، طی سال 1392 هم‌زمان با رشد بالای تورم نرخ سود از 14 درصد به 22 درصد افزایش پیدا کرده است. به‌طور قطع نرخ سود افزایش چشمگیری در چند سال اخیر داشته است، اما مشخص نیست که نظریه‌ی آقای دکتر نیلی دال بر اینکه اولاً شروع این «عارضه» به سال‌های 1384 و 1388 برمی‌گردد و ثانیاً «کاهش مؤثر نرخ سود دارای اولویت اصلی» است، بر چه اساسی قرار دارد.

همان‌طوری که در نمودار دیده می‌شود، نرخ سود بانکی که در سال دوم دولت نهم با افت 5 درصدی شروع گردید، در مجموع (به‌غیر از 5 ماه اول سال 1392) در دوران احمدی‌نژاد، به‌خصوص بین سال‌های 1386 الی 1392، پایین‌ترین نرخ‌ها را داشته است.

علاوه بر آن، آقای دکتر نیلی معتقدند که با کاهش مؤثر نرخ سود، هزینه‌ی تولید کم می‌شود و میزان تولید افزایش می‌یابد. اما ایشان در نظر نمی‌گیرند که تنزل نرخ سود در حقیقت به بازتوزیع درآمد از سرمایه‌داران مالی به سرمایه‌داران غیرمالی خواهد انجامید و در ضمن مشخص نمی‌کنند که چه تضمینی است که تولیدات افزایش پیدا کند و پس‌انداز ناشی از کاهش سود بانکی (بهره) به ازدیاد سود صاحبان صنایع و ارائه‌دهندگان خدمات منتهی نشود.

ناگفته نماند که یکی از کانال‌هایی که نرخ بهره بر تولیدات اثر می‌گذارد، رابطه‌ی معکوس بین نرخ بهره و سطح سرمایه‌گذاری است. با استفاده از نرخ تسهیلات بانکی و میزان سرمایه‌گذاری در ایران، محاسبات آماری انجام‌شده نشان می‌دهد که مطلقاً رابطه‌ای بین این دو متغیر در ایران موجود نیست. بنابراین کاهش نرخ تسهیلات، در حقیقت بازتوزیع درآمد‌ها قلمداد می‌شود که هیچ توجیه اقتصادی ندارد.

چرا مشاور اقتصادی روحانی عملکرد «پهلوی» را از «جمهوری اسلامی» بهتر می‌داند؟

2. نقدینگی در سیستم بانکی و حجم کم تسهیلات

برای روشن شدن اینکه آیا رشد نامناسب نقدینگی در سیستم بانکی طی دوران دکتر احمدی‌نژاد باعث «حجم کم تسهیلات» در این دوران شده است، ما به نمودار‌های 6 و 7 رجوع می‌کنیم. نمودار 6 رشد نقدینگی را در سیستم بانکی طی سال‌های 1380 الی 1394 نشان می‌دهد.

همان‌طوری که ملاحظه می‌شود، رشد نقدینگی طی این سال‌ها، بدون توجه به شرایط رکود اقتصادی، مثبت بوده و بالاترین رشد را طی دولت آقای دکتر روحانی داشته است. این روند رشد نقدینگی حتی در شرایط رکود اقتصادی، که با افت درآمد ملی همراه است، به‌خاطر تورم قیمت‌ها بوده و دال بر درون‌زا بودن حجم پول است. درون‌زا بودن حجم پول دال بر آن است که پدیده‌ای به نام عرضه‌ی مازاد پول از طرف بانک مرکزی وجود ندارد و بانک مرکزی بنا بر افزایش تقاضا برای پول، چه به‌خاطر افزایش نرخ تورم و چه به‌خاطر افزایش درآمد ملی و یا هر دو، حجم پول را به سیستم بانکی ایران افزایش می‌دهد.

به عبارت دیگر، اگر بخواهیم قانون بازار اقتصاددان کلاسیک فرانسوی جین بستیات سیی[4]را که عبارت است از «عرضه‌ تقاضای خود را همراه دارد»، وارونه کنیم، باید در مبحث عرضه و تقاضای پول بنویسیم «تقاضای پول، عرضه‌ی خود را به‌دنبال دارد.»

چرا مشاور اقتصادی روحانی عملکرد «پهلوی» را از «جمهوری اسلامی» بهتر می‌داند؟

نمودار 7 نسبت تسهیلات به کل مطالبات سیستم بانکی را نشان می‌دهد. همان‌طوری که در نمودار دیده می‌شود، طی سال‌های 1384 الی 1389 میزان تسهیلات به کل مطالبات بانکی در حال افزایش بود، اما تغییرات در این نسبت فقط در یک حاشیه‌ی 4.5 درصدی بین %93 الی %97.5 نوسان داشته و نشان‌دهنده‌ی «عارضه» نمی‌تواند باشد. بنابراین، براساس آمار مذکور نمی‌توانیم نظریه‌ی آقای دکتر نیلی را در این «مشکل» بانکی ایران تأیید کنیم.

3. کیفیت تسهیلات

مطابق آمار بانک مرکزی، میزان تسهیلات غیرقابل دریافت به کل تسهیلات، در سال 1390 عبارت بود از %15.1 که در سال 1393 به %11.2 افت کرد. بنابراین نمی‌توان به نظریه‌ی آقای دکتر نیلی درباره‌ی این «عارضه» هم صحه گذاشت.

چرا مشاور اقتصادی روحانی عملکرد «پهلوی» را از «جمهوری اسلامی» بهتر می‌داند؟

بررسی روابط بین متغیر‌های نرخ تسهیلات، قیمت‌ها و تولیدات

برای روشن شدن اینکه آیا رابطه بین متغیر‌های نرخ سود، قیمت‌ها (شاخص قیمت تولیدکنندگان به قیمت ثابت 1380) و سطح تولیدات موجود است، رگرسیون‌های بین نرخ سود و قیمت‌ها، نرخ سود با تولید ناخالص ملی و قیمت‌ها با تولید ناخالص داخلی تخمین زده شدند. نتایج تخمین‌زده نشان می‌دهد که نرخ سود هیچ رابطه‌ای با قیمت‌ها و یا با تولید ناخالص داخلی ندارد. همچنین رابطه‌ی قیمت‌ها با تولیدات از نظر آماری بااهمیت نیست.

پیشنهاد درباره‌ی تغییر نرخ تسهیلات

براساس بررسی آماری در این تحقیق می‌توان نتیجه‌گیری کرد که کاهش نرخ سود تسهیلات که به کاهش نرخ سود به سپرده‌‌های درازمدت نیز منتهی خواهد شد و اثر آن بازتوزیع درآمد پس‌اندازکنندگان به سرمایه‌گذاران و تجار است، اثری بر افزایش تولید نخواهد داشت.

لذا به نظر می‌رسد که به‌عوض اتخاذ سیاست دلخواهانه و فرمایشی بازتوزیع درآمد‌ها از طریق کاهش نرخ سود، با حفظ نرخ سود فعلی اما با دریافت مالیات بر درآمد سود صاحبان پس‌اندازها، دولت می‌تواند منبع درآمد دیگری برای خود ایجاد کند.

با دریافت این مالیات، کسری بودجه دولت تا میزانی کاهش پیدا می‌کند و از آن طریق نرخ تورم احتمالاً افت کرده و از این طریق قدرت خرید عموم افزایش خواهد یافت. این سیاست مالیاتی در حقیقت بازتوزیع درآمد سود صاحبان سرمایه‌ی مالی به نفع تمام مردم است.

نتیجه‌گیری

آقای دکتر مسعود نیلی به‌عنوان مشاور ارشد اقتصادی رئیس‌جمهور آقای دکتر حسن روحانی، در مقایسه‌ی عملکرد اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با عملکرد اقتصادی محمدرضا پهلوی، البته بدون اینکه نامی از رژیم پهلوی ببرند، به نتیجه می‌رسند که شرایط اقتصادی رژیم پهلوی نسبت به شرایط اقتصادی نظام جمهوری اسلامی برتری داشته است.

همچنین ایشان نظراتی در مورد کاهش سرمایه‌گذاری در نظام جمهوری اسلامی، افزایش نامناسب نقدینگی، مشکلات بانکی با نرخ بالای سود، حجم کم و کیفت پایین تسهیلات که همگی به‌زعم ایشان از دولت‌های نهم و دهم آغاز شده‌اند، ارائه می‌دهند. مطالعه‌ی آمار‌های مربوطه در این تحقیق نشان می‌دهند که بر هیچ‌یک از این نظرات نمی‌توان صحه گذاشت و سیاست‌های پیشنهادی ایشان منتج از گرایش‌های ایدئولوژیک و نگرش مزیت بازار است. باید توجه کرد که حتی در چارچوب ایدئولوژی مکتب نئوکلاسیکال، عملکرد مطلوب بازار لازمه‌اش وجود شرایط خاصی نظیر سرمایه‌ی اجتماعی، حکومت قانون، موجودیت حداقل رانت‌خواری و فساد مالی و بالأخره ثبات سیاسی است که به‌علت دخالت کشور‌های پیشرفته در کشورهای در حال توسعه، کمتر دیده می‌شود.

به پیشنهادهای مشورتی دکتر نیلی با شک و تردید و برخوردی بسیار محافظه‌کارانه باید نگریست.*

پی نوشت ها
[1]. تحلیل مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور از چشم‌انداز اقتصاد ایران، آشتی و اتحاد بین سیاست و اقتصاد، خبر آنلاین، دوشنبه، 6 اردیبهشت 1395.
[2]. صوفی، عبداله، برهان، تاریخ: 1395/2/5http://www.borhan.ir/NSite/FullStory/News/?Id=9359
[3]. The Committee on the Working of the Monetary System, appointed by the Chancellor of the Exchequer on May 3, 1957 "to inquire into Britain’s monetary and credit mechanism and to make recommendations’, p. 133
[4]. Jean-Baptiste Say
دکتر عبداله صوفی

منبع:پایگاه برهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 51
  • ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    آقای روحانی تورا به پیر به پیغمبر این آدم هایی که مغزشان پوکیده و در عصر حجر سیر می کنند اینها را از دولت دور کنید
    • م IR ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۶
      0 0
      سکوت روحانی مشکوکه احتمالا؛ حسین فریدون پست ها را فروخته روحانی یا تفکر مالی ندارد یا ضعف مدیریتی مالی یا بدهکار ی حزبی دارد
  • ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    اقتصاد برای غرب پرستان دست آویزی بیش نیست اینها تربیت شده اند که بهانه بتراشند از دامنه تا قله شان. اگر به فکر اقتصاد بودند که یک تکانی هم به خود میدادند
  • مهدی ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    نویسنده این مطلب سواد این کار رو نداره خنده دار اینه که به خاطر اینکه ظاهر علمی به این مطالب بده رفرنس هم گذاشته
  • آتش ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    لعنت خدا بر دروغگویان پست. تابلوه که منظورم کدوم طرفه.
  • ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    خب از نظر بعضي ها مهم نيست كه در پيشرفت اقتصادي عده اي در زير بار حركت چرخ هاي آن له شوند در آن نوع اقتصاد عدالت معنايي ندارد
  • ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    این که دعوا و جدل نداره امار و ارقامه و لازم نیست کسی دفاع کنه یا گارد بگیریم اقای نیلی نمودار و امار ارقام دادن شما هم اگه تفسیر متفاوت دارین از همین جنس پاسخ دهید امار و ارقام بدهید و تفسیر کنید و حتما ما هم میخونیم و نظر میزاریم
  • ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    حداقل چهل سال پیش پول کشورمون را بابت کالاهای المانی ژاپنی انگلیسی یا امریکایی میدادیم که مرغوب بود حالا ببینید چقدر اجناس بنجل وبی کیفیت چینی با ظاهر قشنگ وباطن خراب در بازار کشور ریخته است در سال 48 ما یک نام مشهور در لوازم خانگی را در کشور خودمان مونتاژ یا تولید میکردیم اکنون همان شرکت کالاهای خود را در چین ساخته ود ر ایران به نام تولید ایرانی به فروش میرساند در ان موقع که چین صنعت خودروسازی نداشت ایران تنها سازنده خودرو در غرب اسیا بود حالا انواع واقسام خودروهای چینی وتریلی های هووو یا قاتل جادها در بازار ایران جولان میدهند
  • ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    نظر مردم چه چیزی است ؟
  • ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    همین خود تو اگه تورم 10 درصد بره بالا و از کاری که توسط اشنایانت پیدا کردی بیکار بشی داد بی عدالتی بلند میکنی
  • كمالي ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    اين آقا از بابا و ننه اش بپرسد در زمان پهلوي منحوس، برنج را چند وقت يك بار سر سفره شان مي‌ديدند. عيد به عيد !؟
  • حامد ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    چرا سواد نداره؟ کار اقتصادسنجی انجام داده
  • ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    مجبوری حرف مفت بزنی تحلیلهاش درسته متکی به آمار و ارقامه چرا با چرند گوئی خودتو ضایع می کنی؟
  • ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    با لعنت فرستادن چیزی درست نمیشه اگه اهل شی پاسخ بنویس پاسخ علمی تا با مقایسه این نظرات معلوم بشه کی چیکاره است
  • اسفندیار ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    در دورانی که در مدرسه بودیم می شنیدیم که افتخار ایران ساختن خودروی پیکان است یک پیکان با موتور انگلیسی می‌ساختند بعد به کشور همسایه فخر می فروختیم که ما پیکان می سازیم شما چه چیزی می سازید؟ آن موقع پیکان افتخار ما بود آن ایام هر چه وسایل و کالا به کشور ما وارد می شد خارجی بود در آن ایام برای نسل جوان باوری وجود نداشت که می تواند کار بزرگ انجام دهد آن موقع هر که ظرفیتی داشت از کشور بیرون می رفت ولی هم اکنون چه؟ بچه های ما ماهواره و موشک به اوج آسمان ها می فرستند پیشرفت های بزرگ علمی انجام می دهند بچه ها این ها را می بینند و خود باور شده اند فردا اگر کسی از او کاری خواست در سطح جهانی باشد دیگر نمی گوید این کار را نمی توانم انجام دهم بلکه با کمک دولت به سرعت آن را انجام می دهد
  • محمد ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    آمدی نظر بدی که منم اسم رفرنس را بلدم
  • ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    40سال پیش کجا حالا کجا ،اون موقع کره ،ترکیه ،امارات،عربستان،قطر،مالزی،چین و.................................کل دنیاکجابودن ایران کجا،تکنولوزی چقدررشدکرده،اون موقع کامپیوترنبود،موبایل نبود و.....................................................واقع بین باشین ،ضمن حفظ ارزشهای اسلامی اگه جلوی دزدیهای تازه به دوران رسیده ها،کم سوادی دکترین کیلویی و فسادبی رویه "بنابه اذعان آمارهای رسمی"دراستخدام و....................................................گرفته بشه ،کشورهم درست میشه،بدورازتعصب واقع بین باشیم.
  • ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    همه این اتفاقاتی که گفتی برای آمریکا هم افتاده. یعنی اقتصاد اونا هم سقوط کرده! مگه اپل محصولاتش رو توی چین تولید نمیکنه؟ مگه بازار آمریکا و اروپا الان دست چین نیست؟ مشکل شما اینه که فکر میکنید چین فقط با صادرات محصولاتش به ایران به اینجا رسیده(خخخخخخ)
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    دوستمون درست میگه. این «عید به عید» شوخی نیست. اگه از بزرگترهاتون بپرسین میبینید که اکثر مردم فقط شب‌های عید برنج می‌خوردن!
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    کالاهای چینی نه تنها ایران بلکه کل دنیا رو قبضه کرده...اون زمان چین فقط اسباب بازی تولید می کرد
  • حمید ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    ناشناس ۰۸:۵۴ این چه شیوه ی مسخره ای هست که تا توی منطق کم میارید مردم طرف مقابلتون رو به استفاده و بهره مند شدن از رانت های حکومتی متهم میکنید؟ چرا انقدر سعی میکنید به همه القا کنید که هرکس با غرب و نظر شما مخالفه داره از بیت المال سود میبره؟ انقدر بین مردم تفرقه و جدایی نندازید!
  • ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    از شما مرتجعان و غرب پرستان بیش از این هم انتظار نمیره که تا در منطق کم میارید طرف مقابلتون رو به بیسوادی متهم میکنید!
  • آرش ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    بهترنیست به جای توهین وافتراوفحاشی برویدبررسی مطالعه کنیدببینیدحق باکیست..رژیم پهلوی فاسدسیاسی اجتماعی واخلاقی بودولی انصافادرزمینه اقتصادی بهترعمل کردکه شایدعلتش این باشدکه پس ازانقلاب مادچارتحریم ها وجنگ شدیم
  • مهماندار هواپیما ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    اقای نیلی شما شرایط قبل از انقلاب را که دنیا با پهلوی ها بود را می خواهید با الان مقایسه کنید شما می دانید در گذشته فقر در کل مملکت بیداد می کرد چطور می گویید بهتر بوده مردم ان زمان بهترین غذا یشان اشکنه و اب دوغ خیار بوده برنج و مرغ و گوشت پیشکشان لطفا با غرض ورزی مطالبتان را ارائه نکنید شاید شما هم برای اینکه گرین کارت امریکایتان باطل نشود این حرفها را می زنید انطور که در پرواز اروپایی بسمت امریکا ما مشاهده کردیم کمی هم انصاف داشته باشید این حکومت را با کمک استعمارگران کمتر بکوبید
  • مهران دبیرسپهری ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    1 0
    هر چه ضعف و نقص و عقب ماندگی در کشور ما وجود دارد مربوط به اقتصاددانان است و هرچه خوبی و قوت است از روحیه جهادی و از برکت خون شهداست
  • مهران دبیرسپهری ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    1 0
    هر چه ضعف و نقص و عقب ماندگی در کشور ما وجود دارد مربوط به اقتصاددانان است و هرچه خوبی و قوت است از روحیه جهادی و از برکت خون شهداست
  • مهران دبیرسپهری ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    1 0
    هر چه ضعف و نقص و عقب ماندگی در کشور ما وجود دارد مربوط به اقتصاددانان است و هرچه خوبی و قوت است از روحیه جهادی و از برکت خون شهداست
  • مهران دبیرسپهری ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    1 0
    هر چه ضعف و نقص و عقب ماندگی در کشور ما وجود دارد مربوط به اقتصاددانان است و هرچه خوبی و قوت است از روحیه جهادی و از برکت خون شهداست
  • سلام ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    در رژیم منحط پهلوی کشور گاز کشی نشده بود - در رژیم پهلوی کشور لوله کشی آب نداشت - کشاورزی افتضاح بود جاده همه چهاربانده نبودند و... دانشگاهها با 10تا 15 هزار نفر دانشجو و... اینها و هزاران مثل این اقتصاد دوره پهلوی بود اصلا آدم روش نمی شود حرف بزند- آقای نیلی شما که د از خانواده های وابسته به بادمجان دوره قاپچی های شاه نبوده اید انشاالله که سفره خانگی تان پر بوده وسیری بوده اید که از گرسنگان خبر نداشته است - درهمان همدانی که شما ... در شعاع 500متری و 30کیلومتری و... شهر انواع بیماری ها واگیر دارو و فقر و نبود مدرسه بیداد می کرد از کدام اقتصاد در دوره پهلوی حرف می زنید - حد اقل از الگویی حرف بزنید مثل ژاپن و کره و چین بازهم حرفی - وقتی بحث دوره پهلوی ها می شود جمهوری اسلامی بالا دست و موفقیت را دارد در مقابل در مقایسه با کره نه با اندنزی و مالزی نه ! آقای نیلی آدم از اقتصاد دوره پهلوی شرمش می آید حتما خانه های محقر و حیاتهای تحقیر شده که در درون آن 10تا 15 خانواده باهم یا یک اطاق برای 7و نفر منظورتان است - البته نتیجه آن فقر ایجاد رفاه امثال جنابعالی بوده و قیاس به نفس می فرمائید دوره پهلوی از کدام اقتصاد آن حرف می زنید والله آدم خجالت می کشد از روزگاری که در دوره پهلوی وجود داشت اقتصاد!!1 راستی این است همه فضائل شما در اقتصاد- برای جنابعالی یاد آوری می کنم همه کشور تنها خانواده شما نبوده است. گل پسر اهالی الوند سر افراز از هرچی اختلاط بفرمائید حرفی ندارند اما اقتصاد دوره پهلوی از همین شهر شما همدان ویرانه ای ساخته بود که...البته یحتمل گذر تان در این شهر به مخروبه های جولان و خضر و تپه های اطراف خیابان شورین و قاشق تراشان و.. از کجا بگم گل پسر از کدام شهر و روستا - حتما مطلع هستید همین پایتخت تاریخ و تمدن ایران شهر قدیسه تورات (استر) - شهر کتیبه های خط ومدنیت (گنجنامه) که خط را گنج گفته اند - شهر بوعلی و شهر بابا طاهر با آن همه قدمت در دوره پهلوی چه ویرنه ای بوده و عدم توسعه آن در دوره پهلوی آن قدر خسارت زا بوده که هنوز هم شهر از تحمیل آن فقر می سورد شهر آب لوله کشی نداشت از گاز لوله کشی و آب و مخابران و توسعه خیابانهای آن در زمان حیات طیبه جمهوری اسلامی حرفی نمی زنم هموطنان را دعوت می کنم از نزدیک ببینند - البته شما تهران نشین شده ای و ذات این مهاجرت فقط خودرا قبول داشتن است و ...- وقتی از فقدان آب لوله کشی حرف می زنیم با ید بدانیم که شهر همدان در کویر واقع نشده است ؛ در زاگرس نسبتا پر باران واقع شده است هنوز هم که نزدیک پانزده خرداد است در سینه مهربان الوند ذخیره برف سفید را نمایش می دهد - از هموطنان دعوت به تماشای آن می کنم - از طرفی در دوره پهلوی ها در سایر نقاط کشور وضع بهتر از همدان نبوده است لابد دروازه غار تهران گود عربها شنیده اید و اووووووووو.....ازکجا نام پبیعی است که شما گذرتان به نقاط نیفتاده بوده نیفتاده بوده از فرزند شایسته الوند آقای پویز پرستوئی از وضع آ مناطق در دوره پهلوی سؤال؟ کنید- خواهش می کنم حرفی نزنید که به سالم بودن مشاعیر شما در این سن وسال که حرمت ریش سفیدتان را نیز حفظ نکند ؛ آدم شک کند ...- حرفی زده اید که بازنشستگان کاملا دچار آلزایمر سالهای 1350و 1345 برای تخلیه روحی و روانی خودشان در غیاب خدای فقر آفرینشان مم رضای پهلوی از او تمجید می کنند. گفتنی زیاد دارم اما حرمت نوشتار و ریش سفید شمارا نگه می دارم قضاوت را به هم سن و سالهای شما و خودم وا می گذارم - ضمنا مردم همدان ناسپاس نیستند و از این همه سازندگی در همه دولتهای جمهوری اسلامی اخص دولت آقای روحانی کمال تشکررا دارند و همه دانایان این استان اخص شهرهمدان واقف به مشکلات هستند و می دانند همه دولتها در حد توان خود تلاش می کنند - مردم همدان به مصداق آیه شریفه لئن شکرتم ... و ... کفرتم ... را بصیر هستند و کفر نعمت را عامل ضنک معیشت می دانند و خدای قادر متعال را شکر گذارند به این همه نعمت از جمهوری اسلامی ایران در این مدت کم حیات سیاسی آن. والسلام علی من التبع الهدا
  • آرش ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    سلام -من که وقت نکردم بخونم بهترنبودفایل صوتی سخنرانی خودتونو بفرستید
  • آتش ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    به نظرت این مطلب علمیه که جواب علمی بخاد
  • محراب ایمانی ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    لعنت بر شما که نظر من رو درج نکردید
  • ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    دوست ناشناس 12:24امریکا اگر محصولاتش را درچین تولید میکند به خاطر استفاده از نیروی کار ارزان چین وقیمت تمام شده پایین کالا است البته ان محصول باید با مشخصات خاص برای بازار اروپا وامریکا وبا کیفیت مشخص تولید شود ومعامله هم برای دوطرف برد برد است ولی شما همین الان برو ویک رادیو ضبط یا یک پنکه یا چراغ قوه چینی موجود در بازار ایران را خریداری کن من چندی پیش یک پنکه چینی خریدم ومتاسفانه پانزده روز برای من کار نکرد به نطر من اگر بنا بر واردات این بنجلها باشد اقلا هزینه تولید این محصولات را در کشور خودمان پایین اورده تا جوان ایرانی این محصول را بسازد تا اگر کار هم نکرد دل ما به این خوش باشد که پولمان در همین ایران هدر رفته وبه جیب هم وطن خودمان رفته است
  • انصاري ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 0
    درود خدا برآقاي نيلي ازقديم گفتند حرف حق تلخ است.باور نداريد به روستاي 700خانواري بارز استان چهار محال بياييد تا بدانيد كه حرف آقاي نيلي صحت دارد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس