احتمالا طرفداران دولتی این طرح در این روزها که ماموریت خود را هجمه به طرح سهمیه‌بندی سوخت می‌دانند، به یاد ندارند که برخی از مدیران دولت فعلی جزو طراحان و مجریان سهمیه‌بندی بنزین بودند.

گروه اقتصادی مشرق- سهمیه‌بندی بنزین از تیرماه سال 1386 اجرا شد و به گواه آمار، جلوی رشد بی‌رویه مصرف سوخت در کشور را گرفت و میلیاردها دلار صرفه‌جویی ایجاد کرد.

با این حال، حامیان دولت با هدف توجیه اقدام اخیر در حذف سهمیه‌بندی، توپخانه‌ای علیه این طرح به راه انداخته و آن را با واژه‌هایی چون «از اساس غلط» توصیف کرده‌اند.

در پاسخ به توجیهات حامیان دولت، استدلال‌های کارشناسی و آماری متقنی وجود دارد که در همین یکی دو روزه نیز از سوی رسانه‌ها و کارشناسان مطرح شده است.

با این حال، احتمالا طرفداران دولتی این طرح در این روزها که ماموریت خود را هجمه به طرح سهمیه‌بندی سوخت می‌دانند، به یاد ندارند که برخی از مدیران دولت فعلی جزو طراحان و مجریان سهمیه‌بندی بنزین بودند.

نعمت‌زاده: سهمیه‌بندی سوخت، میلیاردها دلار صرفه‌جویی ارزی نصیب کشور کرد* توصیفات نعمت‌زاده از سهمیه‌بندی

یکی از این افراد، محمدرضا نعمت‌زاده رئیس ستاد انتخابات روحانی و وزیر صنعت دولت است که در دولت نهم معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی بود و طرح سهمیه‌بندی بنزین در دوره مدیریت وی طراحی و اجرا شد.

نعمت‌زاده پس از اجرای سهمیه‌بندی بنزین از تیرماه سال 1386، بارها به فواید این طرح در کنترل مصرف و کاهش واردات اشاره کرد.

مثلا او در جایی گفته بود: قبل از سهمیه بندی و در سه ماهه اول سال 1386 روزانه حدود 35 میلیون تن بنزین وارد کشور شد در حالی که پس از سهمیه بندی واردات بنزین به حدود 15 میلیون لیتر کاهش پیدا کرد.

نعمت‌زاده همچنین سامانه کارت سوخت را بزرگترین طرح فناوری اطلاعات کشور خوانده و گفته بود: سیستم کارت هوشمند سوخت برای متخصصان کشور یک افتخار بزرگ محسوب می‌شود.

نعمت‌زاده در سال 1387 هم در یک گفتگوی مشروح درباره فواید سهمیه‌بندی بنزین سخن گفت.

وی در آن گفتگو اظهار داشت:

*اجراي طرح سهميه بندي بنزين 4 ميليارد دلار صرفه جويي ارزي براي كشور به ارمغان آورد.

*سهميه بندي بنزين محاسن زيادي براي كشور به دنبال داشت و قاچاقچيان بنزين ايران به خارج از اجراي اين طرح شديدا ناراحت بودند.

*به نظر من صدور كارت سوخت با تمام تجهيزات سخت افزار و نرم افزاري يك كار بزرگ ( آي تي ) بود كه بسيار ارزان براي كشور تمام شد.

*اغلب اين كار در طراحي و اجرا به دست نيروهاي داخلي انجام شد و فقط در طراحي مفهومي از خارجي ها كمك گرفتيم، نرم افزار هم خارجي بود كه حدود 2 ميليون دلار براي آن پول داديم.

*كارت را به صورت خام از خارج وارد كرديم و براي اولين بار دانش شخصي سازي در ايران با استفاده از صنايع نظامي و الكترونيك صورت گرفت ،صدوراين كار پروسه بزرگي را طي كرد. سهميه بندي و كارت سوخت جدا از نتايج اقتصادي باعث ارتقاي دانش آي تي در كشور شد و جسارت متخصصان ايراني را بالا برد.

*براي جامعه اي كه مصرف زياد و فوق العاده اي دارد سهميه بندي بنزين محاسن زيادي به دنبال داشت.، از طرفي سعي شد با سهميه بندي و توسعه حمل و نقل عمومي مردم به صرفه جويي در مصرف بنزين وادار شوند، چون قيمت بنزين واقعي نبود كسي در صرفه جويي مصمم نبود.

*صرفه جويي صورت گرفته ناشي از سهميه بندي در سال 4 ميليارد دلار است. رقم پيش بيني ما براي واردات بنزين در ابتداي سال با توجه به افزايش قيمت‌هاي نفت در سطح جهاني 8 ميليارد دلار بود كه اكنون با افت قيمت كمتر شده.

* سهمیه‌بندی در جلوگيري از قاچاق سوخت بسيار موثر بود، ما گزارش‌هايي از پاكستان داشتيم كه نشان مي داد چقدر بنزين ما به اين كشور قاچاق مي شود.

*جايگاه داران پاكستان از دست قاچاق بنزين ايران به اين كشور شديدا ناراحت بودند، بعد از سهميه بندي اولين كساني كه خوش حال شدند جايگاه داران پاكستاني بودند چون ديگر با قاچاق سوخت از ايران كار انها از سكه نمي افتاد، ما كه سهميه بندي كرديم جايگاه داران پاكستاني كارشان رونق گرفت.

آیا سهمیه‌بندی بنزین از اساس غلط بود؟ / نعمت‌زاده: سهمیه‌بندی سوخت، میلیاردها دلار صرفه‌جویی ارزی نصیب کشور کرد* اظهارات مجری دیروز و مدیر امروز

دیگر مدیر دولتی که از مجریان اصلی طرح سهمیه‌بندی سوخت بود، سید ناصر سجادی مدیرعامل کنونی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران است.

او  در دولت نهم و در زمان اجرای طرح سهمیه بندی بنزین، مدیر برنامه‌ریزی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی و مجری پروژه کارت هوشمند سوخت بود.

او در سال 1392 طی مصاحبه‌ای محاسن فراوان طرح سهمیه‌بندی بنزین را اینطور بیان کرده بود:

– ایجاد فرصت‌های اقتصادی و اجتماعی برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها

– سامان‌دهی حمل و نقل عمومی

– ایجاد یک بانک به‌‎روز از اطلاعات خودرو و موتور سیکلت

– توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل عمومی

– جلوگیری از قاچاق بنزین

– ایجاد ابزار لازم برای مدیریت توزیع و مصرف سوخت

– آماده کردن افکار عمومی برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها به‌صورت مرحله‌ای

– ارتقاء سطح فناوری در حوزه اطلاعات و ارتباطات در کشور (کارت هوشمند الکترونیکی)

- و از همه مهم‌تر صرفه‌جویی که در مصرف و واردات سوخت حاصل شد.

- اگر سهمیه‌بندی بنزین اجرا نمی‌شد، سالانه ١٠ درصد رشد مصرف بنزین داشتیم، بر این اساس طبق آمار در سال ١٣٩١ باید روزانه ١٣٢ میلیون لیتر بنزین توزیع می‌شد، در حالی که با اجرای این طرح این رقم به کمتر از ٦٤ میلیون لیتر در روز کاهش یافته است.

- از سوی دیگر اگر کارت سوخت نبود، هدفمندی یارانه‌ها قابل اجرا نبود، بسیاری از صاحب نظران معتقدند که پروژه کارت هوشمند سوخت بزرگترین پروژه فناوری اطلاعات (IT) در منطقه غرب آسیا است، از این رو، این طرح اعتماد به نفس کاملی را در دست اندرکاران صنعت IT ایران به وجود آورد که به واسطه آن می‌توان طرح‌های بزرگی از این دست را هم اجرا کرد.

- اگر بخواهیم دقیق بگویم از آغاز سهمیه‌بندی بنزین تا پایان سال ١٣٩١ حدود ٦٠ میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی حاصل شد که بیش از ٤٣ میلیارد دلار آن از محل جلوگیری از واردات بنزین و حدود ١٦ میلیارد دلار آن هم از محل مصرف سی.ان.جی به دست آمده است. همچنین از آغاز مطالعات طرح کارت هوشمند سوخت و ایجاد زیرساخت‌ها تا زمان راه‌اندازی این پروژه حدود ١٥٠ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری انجام شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 17
  • ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    این قدر پشت سر ریس جمهور قبلی حرف زدند تا اینکه حودشان هم از این کار های یهو ای را یاد گرفتند. خوب اون آدم هم همینکار را می کرد.
  • ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    چرا دولت مردان تصمیم گرفتند.تنها کارمثبت دولت قبلی را زیر سوال ببرند؟؟؟؟؟؟با این کار فقط نا اگاهی های خودشان اشکار خواهد شد؟؟؟
  • ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    عجب! من ساده لوح فکر میکنم چه مدیران دقیقی برام تصمیم میگرن
  • مجید ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    تشکر از مسئولین دلسوز که همیشه با گرانی وفشار به مردم به فکر همه مشکلات هستند .
  • محمود ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    هر کاری میکنید فکر اخرت خود باشید که بتوانید جواب کارهایتان را بدهید
  • مجید2 ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    البته هرتلاش وزحمتی جای تشکردارداماراه حل ساده وقابل انجام باتوجه به سطح وطبقه اقتصادی میشودبرای اتومبیلهای باحجم موتوربالای2000ccویاخوردوهای لوکس وباارزش بالای100میلیون تومان بنزین باقیمت بالای1000تا2000تومان درنظرگرفته شود.بااین کارارزش موتورگازی باپورشه درمصرف سوخت یکسان دیده نمیشودوطبقات مرفه کمی به فکربهترمصرف کردن میافتند.
  • ناشناس ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    مسولين اين دولت خود را خادم ملت نمي دانند وازخود بسيار مجكر هستند
  • وزير ورزش در امور خارچه ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    به نظر من صدور كارت سوخت با تمام تجهيزات سخت افزار و نرم افزاري يك كار بزرگ ( آي تي ) بود كه بسيار ارزان براي كشور تمام شد. ايول به مشرق ، ايول به رسانه متعهد . بايد اين جملات را مدام به ياد سياستمدار فراموشكار اورد. سامانه سهميه بندي را با ميليارد ها تومان هزينه يك شبه جمع اوري مي كنند.
  • ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    کجایی محمود که یادت بخیر؛ دونه دونه کارای خوبت رو دارن خراب میکنن افزایش شدید واردات اجناس بی کیفیت و خروج ارز . افزایش شدید نقدینگی و البته بدتر از اون افزایش "رشد" نقدینگی. تعطیل کزدن کل صنعت هسته ای . تعطیل کزدن دیپلماسی مبتنی بر ارزشها و روی آوردن به چندتا کشور غربی و تماشا کردن اوضاع وحشتناک سیاسی امنیتی منطقه. تعطیلی صنایع و بعد از 2 سال هنوز هم انداختن مشکلات و تقصیرها به گردن دولت نهم و دهم برای پوشاندن بی عرضه بودن خودشون. وضع اسفناک فرهنگی و اجتماعی کشور. ایجاد حس نا امیدی مردم در جامعه. افزایش شدید و چندین باره قیمتها در دو سال اخیر. واردات بنزین بی کیفیت خارجی و منفعت بردن عده ای خاص به ازای آلودگی بیشتر هوا و خروج ارز از کشور. و حالا هم حذف سهمیه بندی و باز شدن راه قاچاق و از بین بردن عدالت اجتماعی و نتیجتا هرکی بیشتر پول داره بیشتر مصرف میکنه و هرکی نداره بره بمیره...
  • ناشناس ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    طرح سهمیه بندی بنزین کار بزرگی بود که باعث جلوگیری از مصرف بی رویه بنزین و جلوگیری از قاچاق سوخت به خارج از کشور میشد و 60 میلیارد دلار صرفه جویی ارزی را بدنبال داشت .
  • عرفان ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    تنها کار مثبت؟!!! انصاف هم خوب چیزیه...
  • ناشناس ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    دولت باید بنزین 700 تومانی 60 لیتر ماهیانه را حذف نمیکرد بلکه نرخ بنزین آزاد را به 1500 تومان افزایش میداد تا پر مصرف ها و دارندگان خودرهای لوکس هزینه مصرف خود را بپردازند و مصرف بنزین هم افزایش نداشته باشد .
  • مجید2 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    مسئول محترم شمامدیون بیش از70میلیون هستیدازاین بابت که ارزش موتورمن کمتراز800هزارتومان هست درحالیکه ارزش مازراتی اون رنگین خون2میلیاردتومن،چرا وبرچه اصل وقانونی قیمت بنزین مصرفی برای من واون ثروتمندیکی باشه؟حداقل حداقل ارزش خودروایشان200برابرموتورمنه اونوقت بنزین1000تومنی میزنه چراقیمت بنزین ایشون200برابرقیمت بنزین مصرفی من نباشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟کسی هست جواب بده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • سروش ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    حیف و میل کردن بیت المال یعنی همین ! به راحتی یک دستور دادن
  • ali ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    یکی از اساتید که مسئول رده بالایی هم هست گفت دولت این کار رو یک شبه کرد و بدون هماهنگی . این یک اقدام سیاسی کاری بود. دولت در مذاکرات به شکست داره میرسه و می خواد با حفظ فشارها بر مردم و تشدید آن مردم را به این نتیجه برسونه که هر توافقی با 5+1 را قبول کنند و بگویند خوب است و راضی هستیم.
  • ali ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    صنعت هوا فضا متوقف شده صنعت هسته ای متوقف شده مسکن مهر بدون هیچ راهکار جدیدی متوقف شده تعریف پروژه جدید در نیروگاه ها و صنایع متوقف شده پاسپورت ایرانی بدتر از گذشته (تجاوز به ایرانی ها و انگشت نگاری از پرسپولیس در عربستان) اخراج دانشجویان خارجی رکود بی سایقه در ایران بالا رفتن قیمت ها کم غذا دادن به مردم تحت سبد کالا توهین به مردم کاهش شدید قیمت نفت و بی کفایتی زنگنه خسته شدم یکی دیگه ادامه بده .....
  • مرتضیsk ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    حیف اون همه زحمت که با بی تدبیری به فنا رفت !
  • ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
    0 0
    همه مردم همینو میگن ولی کو گوش شنوا
  • ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۷
    0 0
    ما هر چی می کشیم متاسفانه از شما ساده لوح هاست!!
  • ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۷
    0 0
    دقیقا مثل دولت قبل به مردم ادای دین میکنن !!!
  • ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۷
    0 0
    زحمتی که محمود برای تخریب اقتصاد کشید واقعا جای حیف داره!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس