دم، بالها و سایر بخش های این پهپاد قابلیت جدا شدن از هم را داشته و پس از انجام ماموریت به سرعت می توان قطعات مورد نظر را جمع آوری کرد. در این پهپادها از موتورهای الکترونیکی استفاده می شود که یکی از اصلی ترین مزایای آنها کم صدایی آنها بوده و در بحث خفاکاری پرنده های مذکور در مناطق خاص بسیار مهم خواهد بود.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، به دست آوردن اطلاعات نظامی در میدان نبرد یکی از حیاتی ترین بخش های هر عملیات رزمی به شمار می آید. برای این منظور پهپادها به عنوان جدیدترین انتخاب فرماندهان نظامی مطرح هستند. پهپادهای بزرگ با ماندگاری بالا در آسمان، سرعت و ارتفاع پروازی زیاد، امروزه بار عمده جمع آوری اطلاعات را به دوش دارند اما یگان های پیاده کوچک، خصوصا واحدهای عملیات مخصوص گاهی نیاز به پهپادهای کوچک تر برای استفاده و جمع آوری اطلاعات در مناطق پیرامونی خود دارند.

"پهپادهای دست پرتاب" پاسخ به نیاز این نیروها بوده است. سامانه هایی مانند Raven و Skylark از جمله گونه های شناخته شده پهپادها در این کلاس به حساب می آیند. قابلیت جدا شدن و وصل شدن قطعات توسط نیروها، سبک و کم صدا بودن از جمله خاصیت های مورد نیاز برای این خانواده از پهپادها به شمار می آیند تا به کمک نیروهای مذکور بروند.

جلوگیری کردن از غافلگیر شدن نیروهای خودی و جمع آوری اطلاعات از محیط اطراف برای اتخاذ بهترین تاکتیک تهاجمی و یا تدافعی مهترین استفاده هایی است که از اطلاعات به دست آمده از این پهپادها می توان کرد.

رواج استفاده از پهپادهای دست پرتاب در دنیا

از سوی دیگر، با توجه به شکار پهپاد آمریکایی RQ-11 ملقب به Raven به معنی "کلاغ سیاه" توسط نیروهای مسلح کشورمان که یکی از پیشرفته ترین پهپادهای آمریکایی در بین پهپادهای سبک وزن نیروهای مسلح آمریکا به حساب می آید، مشخص می شود که آمریکایی ها نیز علی رغم در اختیار داشتن انواع پهپادها، همچنان از پرنده های دست پرتاب هم استفاده می کنند و از ابتدای دهه گذشته میلادی نیروهای مسلح آمریکا نیاز خود به یک پهپاد سبک با قابلیت حمل و پرتاب با دست، پرواز در ارتفاع پایین  با توانایی فراهم کردن اطلاعات زنده در " زمان واقعی " در شرایط پر خطر را اعلام کرده اند.

این قابلیت آنقدر برای ارتش امریکا مهم بوده است که بیش از 19 هزار فروند از این پهپاد تولید شده و به عنوان پرتیراژترین پهپاد آمریکایی عملیاتی در حال حاضر شناخته می شود.

همچنین نیروی هوایی روسیه نیز چندی پیش اعلام کرد که آزمایش‌های اولیه یک سامانه پهپاد دست پرتاب با نام lskatel را آغاز کرده است. سامانه 97 هزار دلاری lskatel از یک پهپاد با وزن کمتر از 10 کیلوگرم به نام T-4 و کوله پشتی حاوی تجهیزات مخابرات و هدایت آن تشکیل شده است.

اما نیروهای مسلح کشورمان که در زمینه ساخت انواع پرنده های بدون سرنشین، یکی از قطب های مشهور دنیا محسوب می شوند در این بخش نیز خلاقیت و تدابیر مختلفی را تاکنون به نمایش گذاشته اند. در جریان نمایشگاه هوایی کیش دو نمونه از این پهپادها که یکی توسط سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح و دیگری توسط دانشگاه صنعتی مالک اشتر (هر دو وابسته به وزارت دفاع) طراحی و ساخته شده است مشاهده شدند که در این مطلب به معرفی این دو دستاورد جدید در حوزه پهپادها می پردازیم.

پهپاد نصیر

پهپاد دست پرتاب "نصیر" ساخت سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح یک پهپاد سبک وزن است که قابل استفاده برای نیروهای زمینی و دریایی را دارا  می باشد. وزن این پهپاد جدید ایرانی با محموله نهایتا 6 کیلوگرم بوده و می تواند با سرعت 60 کیلوتر بر ساعت پرواز کند. شعاع عملیاتی این پهپاد 10 کیلومتر و زمان ماندگاری آن در هوا نیز در حدود 30 دقیقه می باشد.

آشنایی با دو پهپاد دست پرتاب ایرانی+عکس

"نصیر" می تواند در طول روز به صورت آنلاین به ارسال اطلاعات بپردازد که این قابلیت مهم کمک خواهد کرد اطلاعات و تحولات میدان نبرد در کمترین زمان ممکن به دست فرمانده و نیروهای عملیاتی برسد.

طول این پهپاد 6/1 متر و دهانه بال آن 5/2 متر است. دم، بالها و سایر بخش های این پهپاد قابلیت جدا شدن از هم را داشته و پس از انجام ماموریت به سرعت می توان قطعات مورد نظر را جمع آوری کرد. معمولا در این پهپادها از موتورهای الکترونیکی استفاده می شود که یکی از اصلی ترین مزایای آنها کم صدایی آنها می باشد که در بحث خفاکاری پرنده های مذکور در مناطق خاص بسیار مهم خواهد بود.

آشنایی با دو پهپاد دست پرتاب ایرانی+عکس

در مورد مکانیزم فرود این پهپاد اطلاعات خاصی در دسترس نیست اما این کلاس از پرنده های بدون سرنشین معولا یا دارای بالشتک های هوا هستند که در درون بدنه قرار داشته و در زمان فرود باز می شود و پهپاد به روی آن فرود می آید و یا با اصابت به زمین قطعات مختلف از نقاط مشخصی از هم جدا شده که پس از جمع اوری دوباره قابلیت سر هم شدن و پرواز مجدد را دارند.

این پهپاد می تواند در عملیات های مربوط به جمع آوری اطلاعات، کنترل تاسیسات دریایی، گشت های مرزی، مراقبت مرزی، کنترل ترافیک، کمک به اطفاء، جنگلبانی و مبارزه با قاچاقچیان به کار برود. با توجه به شرایط جغرافیایی کشورمان در مرزهای مختلف، استفاده از چنین سامانه هایی می تواند به افزایش اشراف رزمندگان ایرانی و قابلیت های عملیاتی کمک کند.

"Skylark" ایرانی

اما در غرفه دانشگاه مالک اشتر در نمایشگاه هوایی کیش نیز یک فروند پهپاد دست پرتاب کوچک به نمایش گذاشته شده بود که شبیه به پهپاد Skylark به عنوان یکی از پرنده های بدون سرنشین سبک و دست پرتاب مهشور دنیا محسوب می شود، بود. بر اساس اطلاعات به اعلام شده این پهپاد به طور کامل از فیبر کربن ساخته شده، وزن این پهپاد 5 کیلوگرم بوده و می تواند 1 کیلوگرم محموله را با خود حمل کند.
 
قطعات آن نیز قابلیت جدا شدن داشته و توسط یک نیرو قابل حمل است. از این نظر مشخصات نیز این پهپاد ایرانی تقریبا مشابه Skylark می باشد.

آشنایی با دو پهپاد دست پرتاب ایرانی+عکس
پهپاد Skylark

سیستم پیشران این پهپاد یک موتور الکتریکی بوده و با استفاده از آن این پهپاد توان پرواز تا شعاع 10 کیلوتر و ارتفاع پروازی 3 کیلومتر را دارد. ماموریت این پهپاد دست پرتاب که البته ظاهرا تاکنون نامی برای آن اعلام نشده است ارسال تصاویر برای کاربران است.

آشنایی با دو پهپاد دست پرتاب ایرانی+عکس
پهپاد ساخت دانشگاه مالک اشتر

پیش از این عده پهپادهای ایرانی از نمونه های بزرگ تر بودند که عمدتا برای استفاده از آنها به تجهیزات مخصوص پرتاب و اتاقک های کنترل بزرگ نیاز بود اما با ورود به خدمت این دو پهپاد یگان های عملیات ویژه ایرانی و واحدهای پلیس نیز می توانند به سرعت در منطقه عملیاتی و بدون نیاز به پشتیبانی پهپادهای بزرگتر اطلاعات مورد نظر خود را بدست بیاورند.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 36
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    نظری ندارم مگه زوره!!!
  • ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    اگر شهيد اسماعيل حيدري و همرزمانشون از اين پهباد ها داشتن و استفاده ميکردند ديگه خودشون نمي رفتن شناسايي کنند و مورد کمين و حمله سنگين واقع بشوند
  • ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    همشون با موتور ملخ دار عهد قوقولی قوقو پرواز میکنند این یعنی تکنولوژی
  • ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    عصر شیپور....
  • ناشناس ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    پهپاد نمی خایم یه ماشین استاندارد طراحی کنن که سالانه اینقد کشته ندیم و دود نخوریم سرطان بگیریم
  • مجید ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    شما که واردین بیایید پهپاد بدون ملخ طراحی کنید در ضمن از مهندسین دانشگاه شریف و تهران بپرسید که چرا نمی تونند ماشین استاندارد طراحی کنند !!
  • ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    بابا اخه چرا مونگل بازی در میارین اگه همین پهبادا و کاری کردن امریکا و دار و دسش با این همه ادعاش جرات نکنه چپ به ایران نگاه کنه شما کجایین خواهشا چیزی نمیفهمین نظر ندین
  • حسین ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    تو و ناشناس بعدی یا واقعا کور تشریف دارین یا وانمود میکنین که کور هستین... گفته پهباد دست پرتاب! میفهمی؟؟؟ rq11 یه نمونه آمریکایی از پهباد دست پرتابه! آخه بی انصاف اگه موتور جت روش نصب بشه که دیگه نمیشه دست پرتاب! درضمن اون Skylark هم نمونه اسراییلی هستش که ایران از روش کپی کرده
  • محمد از کرمانشاه ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    دوست عزیز اطلاعات فنی و نظامی نداری لطفا نظر نده، این پهپاد ها برای استفاده در خط مقدم و یه فاصله محدود توسعه پیدا کردن به همین دلیل باید ساده ساخته بشن تا نیروهای غیر متخصص هم بتونن ازشون استفاده کنن،در ضمن کجای دنیا دیدی روی پهپاد دست پرتاب موتور توربینی بگذارن؟؟؟؟؟!!!!
  • ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    اگه تو بقیه صنایع هم افراد متخصص و با انگیزه و با وجدان استفاده بشه، میتونن ماشین بسازن اما همه اش دنبال پول هستن.
  • ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    پهپاد در این کلاس باید انعطاف پذیر باشه یعنی تویه چمدون کوچک جابشه هنگام نیاز به صورت سریع وساده اسنبل شه و مورد استفاده قرار بگیره که این پهباد این ویژگی رو دار مرسی
  • ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    IQ ميخواي رو اين پهپاد كوچك موتور جت نصب كنند!!؟
  • علیا ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    لابد پهپادی با این ابعاد باید موتور جت rd33 روش نصب بشه. سرعتشم 4 ماخ پایین تر نباشه ارتفاع پروازی هم حداقل 80 هزار پا. مراقب خودت باش. ناسا دنبالته. میترسم فرار مغز ها بشی
  • ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    فرهنگ رانندگیت رو درست کن الکی نچسبون به ماشین. منم دوست دارم ماشین خیلی بهتری سوار بشم. اما وقتی اکثر کشته های تصادات بخاطر خطای راننده هست. پس رانندگیت رو درست کن
  • ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    منم طرفدار متعصب وزارت دفاع ام ولی این مورد هم باید وزارت دفاع انجام بده یه ماشین تولید کنه در شان مردم با این همه تکنولژی که دارن امنیت که فقط حمله امریکا نیست امینت داخل شهرم هست
  • ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    پهباد میخوایم ماشین خوب هم میخوایم
  • ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    میتونن ماشین استاندارد طراحی کنن ولی این خودروسازها دلیلی نداره که الکی سرمایه گذاری کنن وقتی دارن براحتی مردم بدبختو میچاپن
  • ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    خواهش میکنم
  • Alex ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    اون وظیفه یک جای دیگست. اگه کمکاری میشه خِر اون جا رو بچسب
  • ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    تاریخ همچون تو جلبکی ندیدیه خخخخخخ موتور جت
  • ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    آی کیوی بعضی ها در حد ملخ که هیچ، در حد هویجه! خود آمریکا با ملخ داره میسازه. میخای موتور جت بذاریم ما؟
  • ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    کی گفته پهپاد نمیخایم؟ اگه شما نمیخای که خب نظر شما در این مورد اصلا مهم نیست. ماشین رو اونایی دارن میسازن که همش دنبال پول هستن. سلاح ها رو اونایی میسازن که فکر و ذکرشون دفاع از مردم و مملکته و با نماز و دعا خوندن میرن پای کار. نه با جک و الدنگ بازی!
  • علیا ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    ناشناس 12:43 نیروی زمینی یه مدل اس یو وی برای کاربردهای خودش در میدان رزم ساخت. اتفاقا امیر پوردستان گفت میشه به راحتی تبدیل به مدل شهری کردش و یه پلت رم ملی میشهکه از قابلیت های قابل رقابت در بازار رو هم داشته باشه و با قیمتی بسیار مناسب. و حتی گفت اگر خدروسازها بخواهند نیروی زمینی حاضر به همکاری باهاشون هست. اما خب استفاده از موقعیت ها ی اینچنینی هم یه مقدار عرضه میخواد که متاسفانه مدیران صنعتی اهی اقد این شاخصه هستند.
  • ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    باید نظر بدی فردا خودت رو توبیخ کن 100 تا نظر بذار
  • ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    روزی که پهپاد اسکای لارک افتاد دست گروه حماس، گفتم تا چند وقت دیگه منتظر ایرانیش باشید که الحمدالله محقق شد.
  • حاج رضا ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
    0 0
    ماندگاریش باید بالاتر بره ... نیم ساعت کمه یه خورده /.
  • بی ثواط ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۶
    0 0
    ناشناس شیرین عقل ..!! همینم که نوشتی خودش یک نظر محسوب میشه .خالا دیدی زوری نبوده ونیست !! خخخخ
  • ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۶
    0 0
    هیچکدام از پهپادهای ایرانی قابلیت حمل موشک ندارند چون اگر داشتند این امر رو در سوریه شاهد بودیم ولی فقط پرواز شناسایی انجام مین
  • ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۷
    0 0
    پهپاد نمیخوام 30 متر زمین تو خلازیل بهم بدن بسه
  • ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۷
    0 0
    کسی از ما ماشین استاندارد نخواست. ایرانی توانایی طراحی و ساخت ماشین استاندارد رو داره. خودرو ساز شریف نیست که برای سودش مانع میشه و از عوارض واردات سوء استفاده میکنه. نتیجش هم میشه بی اعتباری تولیدات دیگر صنایع. خیانت شاخ و دم نداره
  • مروت ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۷
    0 0
    الحمدولله رب العالمین
  • مهدی ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۷
    0 0
    دوست بی اطلاع همین چند وقت پیش بود که حزب الله به النصره با پهپاد ایرانی حمله موشکی کرد و در ضمن تصویر پهپاد شاهد 129 ایران در استان رقه سوریه همین چند وقت پیش مشرق گذاشته بود تو سایت که چند تا موشک روش نصب بود در ضمن کی گفته تا حالا ایران با پهپاد حمله تهاجمی نکرده چون وقتی پهپاد از ارتفاع بالا موشک شلیک میکنه کسی نمیفهمه پهپاد بود یا اصلا موشک زمین به زمین یا هر چیز دیگه برای مثال اسراییل یکی از مقامات لبنان رو با پهپاد ترور کرد ولی همه فک کردن بمب گذاری بوده!!! موفق باشید
  • ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۷
    0 0
    بوق زدن ممنوع احمق !!!!!
  • ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۷
    0 0
    دو متر مربع زمین در قبرستان به همه میرسه. به شما هم...
  • مهدی ص ۰۰:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۸
    0 0
    درود بر سازندگان انشاالله به امید پیشرفت های بیشتر
  • ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۱
    0 0
    مزخرفه ...کار این پهپاد دقیقا چی هست؟نه از برد گفتین ن قابلیت فیلمبرداری نه قدرت مانور ...دقیقا واضح بگید؟ شاید داداش 11ساله من بتونه اینو درست کنه کارش به یه کوادکوپتر ساده نمیرسه کوادی که برای شرکت djiهست

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس