کد خبر 344204
تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۶

این تفاهمنامه روسیه را به بزرگ‌ترین شریک اقتصادی ایران تبدیل می‌کند

به گزارش مشرق، پس از اظهارنظرهای همسو و غیر‌همسو، بالاخره اعضای کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و روسیه یک تفاهمنامه سنگین را به امضا رساندند تا روی کاغذ، روسیه بزرگ‌ترین شریک اقتصادی ایران شود و سقف حجم همکاری‌های اقتصادی در تاریخ ایران و یک کشور ارتقا یابد به‌گونه‌ای که حجم مبادلات اقتصادی ایران و روسیه از 2 میلیارد دلار، با این تفاهمنامه به 70 میلیارد یورو می‌رسد.

تفاهمنامه‌ای که الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه و بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در راستای یازدهمین نشست مشترک همکاری‌های اقتصادی امضا کردند؛ اگرچه به صورت کلی است اما حوزه‌های همکاری تعریف شده و قرار است 2 کشور در حوزه‌های کشاورزی، انرژی، حمل‌ونقل، فناوری اطلاعات، تجارت، صنعت، گردشگری و امور بانکی همکاری‌های جدید خود را آغاز کنند. درباره مدت زمان اجرای این تفاهمنامه نیز نه زنگنه و نه نواک اطلاعاتی نداده‌اند با این حال کارشناسان می‌گویند قرار است از زمان اجرای این تفاهمنامه، طی یک بازه زمانی 8 ساله مفاد آن اجرا شود. برای تعیین مختصات و چگونگی اجرای این همکاری‌ها میان ایران و روسیه نیز 6 کمیته تشکیل شده است. این کمیته‌ها شامل صنعت، معدن، تجارت، کشاورزی، گردشگری، امور بانکی، فناوری و انرژی و امور مرزی است.

چرخش کلید دولت به شرق

آنگونه که وزیر نفت ایران نیز توضیح داده، مسائل مربوط به گمرک، استانداردها، روادید و مسائل مربوط به نفت و انرژی هم در این تفاهمنامه دیده شده است. در جلسه کمیسیون همکاری‌های اقتصادی که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد؛ نمایندگان 40 شرکت روس نواک را همراهی می‌کردند که نشان‌دهنده عزم روس‌ها برای اجرایی کردن این قرارداد است. اینکه طرفین تلاش کردند جزئیات بیشتری از این تفاهمنامه را ارائه ندهند قابل درک و مبتنی بر واقعیات و ملاحظات موجود است، با این حال اما نظرات تخصصی درباره این قرارداد طی روزهای اخیر حاکی از توجه ویژه طرف ایرانی نسبت به این تفاهمنامه است. طی روزهای اخیر تجار ایرانی مواردی را نسبت به این قرارداد مطرح کرده‌اند.

یکی از مسائل مطرح شده موضوع حمل و نقل است. به اعتقاد این کارشناسان و تجار، مشکلاتی در رابطه با حمل‌ونقل زمینی و ریلی از ایران به روسیه وجود دارد که در پی اختلافات ارمنستان و آذربایجان و ناامنی در منطقه داغستان ایجاد شده که با اراده دوطرف امکان رفع موانع و استفاده از خطوط ریلی و زمینی وجود خواهد داشت. آنها همچنین معتقدند این قرارداد می‌تواند منجر به ایجاد بازارهای پررونق جانبی هم شود چراکه اگر بازار تجاری 2 کشور فعال شود، بازارهای جانبی نیز فعال خواهند شد که صادرات پایدار و مطمئن، سرمایه‌گذاری در حوزه‌های جانبی را مفید و امکانپذیر خواهد کرد.

موضوع صنعت بویژه برق، نیز اگرچه مورد توجه بیژن زنگنه قرار گرفت اما برخی تجار ایرانی می‌گویند سرمایه‌گذاری در حوزه صنعت روسیه نمی‌تواند چندان به‌صرفه باشد، چراکه نسل جدید صنعت فولاد و ذوب‌آهن در دست کشورهای دیگر اروپا است و تطبیق صنایع داخلی با صنایع روسیه در این زمینه به عنوان عقبگرد تلقی خواهد شد. عمده تمرکز تجار ایرانی، موضوع همکاری‌ها در حوزه کشاورزی و دامی و نیز همکاری‌های معدنی و نفتی است. سرمایه‌گذاران ایرانی می‌گویند در این حوزه‌ها می‌توان سرمایه‌گذاری ویژه‌ای در روسیه انجام داد. به اعتقاد کارشناسان، بازار 70 میلیونی ایران تقریبا خالی از حضور رقبای غربی است و روسیه می‌تواند در این بازار نقش برجسته‌ای داشته باشد. از سوی دیگر بازار پرسود روسیه برای ایران که از تنوع محیطی 4 فصل برخوردار است یک بازار بسیار مساعد بویژه در حوزه محصولات کشاورزی خواهد بود. روس‌ها به دلیل موقعیت جغرافیایی خود بشدت نیازمند محصولات کشاورزی و یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان محصولات کشاورزی هستند. اکنون با تحریم اروپا و آمریکا روس‌ها به دنبال آن هستند تا این محصولات را از طریق همسایه جنوبی خود تامین کنند.

موارد جانبی

درباره اهمیت تفاهمنامه 70 میلیارد یورویی ایران و روسیه نیز چند نکته مهم وجود دارد:


1- مواضع سیاسی ایران و روسیه طی سال‌های اخیر بشدت به یکدیگر نزدیک شده است. ایران و روسیه در موضوع هسته‌ای مناسبات متفاوتی نسبت به مناسبات ایران و غرب دارند، چراکه روس‌ها در تاسیسات هسته‌ای ایران شریک بوده و منافع آنها تعیین شده است. درباره مسائل منطقه‌ای نیز موضع واحد ایران و روسیه در قبال موضوع سوریه بسیار مشهود و برجسته بود. درباره تحولات عراق نیز همین موضع دیده شده و عدم حضور ایران و روسیه در ائتلاف آمریکایی برای مدیریت داعش، نشان دهنده نزدیکی مواضع 2 کشور در قبال این تحولات است. ماجرای اوکراین و تحریم روسیه توسط آمریکا و اتحادیه اروپا نیز باعث شد روسیه همانند ایران در معرض تحریم‌های غرب قرار گیرد. همه اینها شرایط را برای نزدیکی اقتصادی 2 کشور فراهم کرد. به عبارتی مواضع نزدیک سیاسی 2 کشور نیازمند مناسبات متناسب اقتصادی هم بود که از این طریق می‌تواند محقق شود.

2- این تفاهمنامه به معنای نقض تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران از سوی روسیه نیست و محدودیت‌هایی مانند بانکی قاعدتا در این تفاهمنامه نیز مراعات و در نظر گرفته شده است و به همین دلیل گفته شده یکی از مفاد این تفاهمنامه، انجام مبادلات با واحد پولی طرفین است. البته برخی معتقدند وقتی سقف همکاری میان ایران و روسیه 70 میلیارد یورو تعریف شده، می‌توان برای برخی کشورهای نزدیک به روسیه و همچنین کشورهای نزدیک به ایران نیز در این تفاهمنامه نقش‌هایی در نظر گرفت.

3- هر 2 کشور تحت تحریم غرب هستند و بنابراین نزدیکی 2 کشور در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی، در مناسبات بین‌المللی یک اقدام موجه و قابل انتظار است. بنابراین این تفاهمنامه می‌تواند زمینه‌ساز افزوده شدن قراردادها و تفاهمنامه‌های جانبی 2 کشور با کشورهای دیگر نیز باشد.

4- تفاهمنامه 70 میلیارد یورویی ایران و روسیه می‌تواند موجب تحریک شدن شرکت‌های بزرگ غربی برای ورود به بازار ایران شود. همانگونه که گفته شد اکنون بازار ایران خالی از شرکت‌های غربی شده و این روسیه و چین هستند که وارد بازار پرسود ایران شد‌ه‌اند. این تفاهمنامه می‌تواند مسیر تجاری متروکه غرب به ایران را دچار تغییر و تحول کند.

5- بدون تردید این تفاهمنامه تاثیر بسیار زیادی بر مذاکرات هسته‌ای نیز دارد. به همان اندازه که روس‌ها می‌توانند با برگ مذاکرات و نیز این تفاهمنامه بر تحریم‌هایی که علیه آنها وضع شده؛ اثرگذار باشند، ایران نیز می‌تواند با برگ این تفاهمنامه، چانه‌زنی‌های بیشتری را انجام دهد. همانگونه که حسن روحانی چندی پیش صراحتا از تلاش ایران برای دور زدن تحریم‌ها گفت؛ این تفاهمنامه می‌تواند عزم و اراده ایران برای این منظور را نشان دهد. البته باید در نظر داشت این گمانه که شکست مذاکرات هسته‌ای باعث برتر شدن دست روس‌ها در مشخص کردن جزئیات مذاکرات تفاهمنامه می‌شود؛ ارزیابی اشتباهی نیست. بنابراین در تنظیم مفاد قرارداد باید به این موارد نیز فکر شده و تدابیر لازم اندیشیده شود. کما اینکه در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای، آنگاه دست ایران در این تفاهمنامه بازتر و زمینه‌ها برای گرفتن امتیازات بیشتر از روس‌ها فراهم‌تر می‌شود.

6 - این تفاهمنامه قطعا بر روی مناسبات اقتصادی ایران و چین نیز اثر خواهد داشت. چین اکنون با حجم مبادلات 40 میلیارد دلاری پس از روسیه، بزرگ‌ترین شریک اقتصادی ایران است. با تفاهمنامه اخیر، قاعدتا مناسبات اقتصادی ایران و چین هم دچار تغییراتی به سود ایران خواهد شد. تمایل رئیس‌جمهور چین برای سفر به ایران در سال آینده را نیز می‌توان بر همین اساس ارزیابی کرد. شی جین پینگ در دیدار با حسن روحانی در حاشیه اجلاس شانگهای گفت می‌خواهد سال آینده به ایران بیاید.

چرخش به شرق

هنوز مدت زمان زیادی از زمانی که محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت حسن روحانی در بحبوحه درگیری روسیه و غرب بر سر اوکراین، از تمایل دولت برای تامین انرژی اروپا گفت، نمی‌گذرد. آن زمان بسیاری از تحلیلگران مستقل هشدار دادند که این اقدام به سود منافع ملی ایران نیست البته رویکرد دولت حسن روحانی در تمایل به غرب باعث شد ارزیابی‌های مختلفی درباره این اقدام وزیر پا به سن گذاشته صنعت مطرح شود. کما اینکه تمرکز دولت بر مذاکرات هسته‌ای و تقویت این گزاره که راه معیشت از توافق با غرب می‌گذرد، باعث شد این ارزیابی‌ها برجسته‌تر شود. با این حال هنوز یک سال از دولت روحانی نگذشته است که بالاخره دولت با چرخش به سمت شرق، کمی در حوزه تمایلات خارجی خود توازن نشان داد. بیژن زنگنه که دائما از دعوتنامه‌های او برای حضور شرکت‌های غربی در ایران خبرهایی منتشر می‌شد؛ اکنون پای بزرگ‌ترین و گران‌ترین تفاهمنامه تجاری ایران را با روسیه امضا کرده است.

به نظر می‌رسد دولت یازدهم نیز تقریبا به این نتیجه رسیده است که در حوزه سیاست خارجی و تعامل با دنیا، باید نگاه راهبردی جمهوری اسلامی را در پیش گرفته و در مناسبات بین‌المللی خود یک توازن منطقی و البته عزتمندانه میان شرق و غرب ایجاد کند. بی‌توجهی دولت یازدهم به سرمایه بزرگ آمریکای لاتین با انتقادات وسیع همراه بود اما مذاکرات و رایزنی‌هایی اخیرا توسط معاون اول حسن روحانی انجام شده تا مناسبات ایران و ونزوئلا نیز بیشتر از گذشته ارتقا یابد.

به هر حال به نظر می‌رسد دولت یازدهم سرانجام پس از یک سال متوجه خطای راهبردی خود در حوزه سیاست خارجی شده و اکنون به دنیال استفاده از سایر ظرفیت‌ها برای تقویت جایگاه ایران در مسائل بین‌المللی است و تنها چشم امید به چراغ سبز غرب بویژه کدخدا ندارد البته باید در انتظار ماند و دید نوع نگرش دولت به این موضوع واقعی است یا در اندازه یک اقدام نمایشی و ظاهری.

منبع: وطن امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ali ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    کالاهای بی کیفیت چینی+کالاهای قدیمی روسی=بدبختی
  • آشناس ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    این ره که تو میروی به ترکستان است
  • hdvhk ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    شمام که فقط انتقاد کنین
  • عضو کابینه ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    اما همه رو مثل خودتون نبینید!خطای راهبردی؟ برای شما روسیه پرستا بله...
  • حسین ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    وقتی امریکا دائم زیر قول و قرار میزنه بهترین گزینه روسیه است.
  • نارنیا ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    میشه بگید آمریکا جز چپاول مملکت و جز تحریم و فشار بر مردم ایران و اینکه حتی یک بار حسن نیت خود رو نشون نداده چکار کرده!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    اعتماد به روسها !!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ نهايت ....
  • بیطرف ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    دوستان :سگ زرد برادر شغال است! ما باید کلاهمون روسفت بگیریم که دزد نبره.مگه میشه در دنیای امروزی با کسی ارتباط نداشت بلکه بر عکس باید با همه کشورها با در نظر گرفتن منافع کوتاه مدت و بلند مدت کشورمان ارتباط بر قرار کنیم،/.
  • ناشناس ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    ما باید این قرارداد را مشروط به تحویل اس300ها می کردیم
  • کریم ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    از دست شیر به دامن پلنگ رفتن اشتباه است
  • م ل اراکی سوئد ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    ما هیچ موقع برای قطع رابطه با غرب پیشقدم نبوده ایم و این امریکا و متحدین او هستند که همیشه سعی در تحت فشار گذاشتن ایران را داشته اند. امریکا نمی تواند با یک کشور مستقلی مثل ایران کنار بیاید. امریکا و غرب میخواهند که ایران نوکر آنها باشد. اگر غرب دست از گستاخی بردارد و به یک رابطه بر اساس احترام متقابل تن دهد اکثر مشکلات ما با غرب حل میشود. البته در طول تاریخ همیشه غرب (یونان، روم، اسپانیا، پرتقال، انگلیس، فرانسه و الان هم آمریکا ) با شرق و بخصوص ایران خصومت داشته اند و موی دماغ بود اند و اختلافات کنونی با غرب نیز ادامه همان قدیم است و چیز جدیدی نیست. نباید از یاد برد که گروههای ضد ایرانی که بر علیه منافع کشور فعال هستند در غرب لانه دارند و از غرب خوراک میگیرند. البته در زمان شوروی سابق حزب توده و کردهای چپ از شوروی حمایت میشدند ولی دیگر شوروی وجود ندارد و از بین رفته است . در ضمن ایران هیچ موقع با چین اختلافی نداشته است و در طول تاریخ چین و ایران روابط بسیار نزدیکی داشته اند.
  • ابوالحسن ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    گسترش ارتباط با روسیه و پیمان های پولی دو جانبه که تحریم دلار رو خنثی می کنه,بهترین کمک برای افزایش قدرت ایران در مذاکرات هسته ای هست.ایران باید از این موقعیت ها استفاده کنه و به نفع خودش بهره برداری کنه.آزروی ارتباط با کدخدا یک آرزوی احسای و غیر عقلانی است چون ضررهاش رو داریم می بینیم.ما باید به اون چیزی که به نظام جمهوری اسلامی سود می رساند فکر کنیم.
  • ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    دیگر نیازی نیست چون اس 370 را دارد
  • علی حقجو ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    پس با این حساب تقریبا ۳۵ برابر رشد داشته و از همین نتیجه میگیریم مسوولین مربوطه حساباشون ۳۵ برابر رشد میکنه و پولدارتر میشن . خوب اونا پولدار بشن انگار ما شدیم . ما چقدر ملت خوشبختی هستیم
  • سید علی ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    اگر چه تاریخ گواه است که روسها در برخی موارد متحد مطمئنی برای ایران نبودند اما در حال حاضر خود روسیه در دام تحریم گرفتار شده نیز حکایت درد کشیده طبیب است را ایفا می کند وفهمیده ایران چه می کشد .امریکا از بعد از انقلاب وبه تسخیر در آمدن سفارتش در آغوش عربستان ، بزرگ عربها گرفتار شد وازآنجاییکه چشم سر بلندی وقدرت گرفتن ایران را ندارند باجهای کلانی به امریکا جهت حفظ منافع خود خرج می کنند در یک کلام امریکا نقش بادیگارد را برای جامعه عربهای ثروتمند بازی می کندوخود نیزاز ثروت کلان این کشورها سود زیادی می برد. اینکه بعضی از هموطنان عزیز در رویای ارتباط حسنه با امریکا در سر می پرورانند وآن را باور دارند با عرض پوزش باید گفت خیال باطل وسراب است چون امریکا فتوکپی اسراییل است وتا زمانیکه ایران موضع خصمانه با اسراییل دارد امریکا تصوری جز فشار برایران ندارد آنهم با قلدری.می ماند اتحادیه اروپا که بنا به اتحادشان بخاطر حمایت کدخدا ازاسراییل تاوان اقتصادی سختی را نسبت به سود سرشار از بازار های ایران تحمل می کنند تا جاییکه ایتالیا از این وضع خسته شده وتا حدودی از این اتحاد عدول می کند ومواضعی ملایمتر وگاهی محکمتر بکار میگیرد .بنابراین تفاهمنامه با روسیه کاملا در وحله اول بیشتر به نفع کشور ما است بعد روسیه چون به اتحاد غرب وتحریمشان ضربه سختی خواهد زد وباعث تحریک شرکتهای تجاری آنان خواهد شد که چرا برای حمایت از اسراییل از این خوان پر نعمت ایران باید عقب بیافتند مطمئنا این شرکتها بارها از عدم حضور خود در بازار ایران وجدیدا روسیه اعتراض نموده اند.جواب تحریم را باید با همین شیوه که روسیه یعنی تحریم مواد کشاورزی غرب نموده انجام داد به نطر بنده سراسر این تفاهمنامه خیر است فقط یک چیز بسیار نگران کننده است که ایران درصادرات محصولات کشاورزی در آن حدی نیست که بتواند در تامین نیاز وبسته بندی کالا استاندارد داشته باشد واز طرفی چگونه می تواند نیازهای روسیه را تامین کند که مردمش چوب صادرت را نخورند ونیاز کشور به خارج صادر نشود چون ما بارها شاهد مثلا جمع آوری نوعی محصول در سطح کشور بودیم که بعد از پی جویی متوجه شدیم که آن محصول توسط تاجر فلان کشور همسایه خریداری شد واز کشور خارج شد وما می بایست چندین برابر بیشتر محصول درجه دو وسه را می خریدیم
  • روستازاده ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    روسیه هم چاره ای نداره داره امریکا رو می ترسونه اگر اونها تحریم روسیه رو بردارند روسیه عمرا به این تفاهم نامه ها پایبند باشه باز هم قابل ستاش هست این کار شاید به نفع ایران شد شاید به نفع روسیه تیری هست در تاریکی
  • ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    نه شرقی و نه غربی فقط جمهوری اسلامی
  • ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    روسیه و پوتین کلاهبردار جاسوس کا گ ب اصلا محصول و صنعتی برای فروش جز موشک و اسلحه ندارد. این صنعتش هم با تحریم گازش منحل میشود و دیگر نمیتواند موشکهای چند تنی توپول ام خود را با سوخت و اشغال و امثال آن پر کند.
  • ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    به جای جهاد علمی و اقتصادی و مبارزه ی یشه ای با فساد، با یه مشت فلان و بهمان قرارداد ترکمنچای 2 را برای وابستگی وحشتناک بستیم...
  • شفق ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    مرگ بر روسیه و چین سال 88 یادتونه؟ کجایند اون سبزکیا ؟؟؟
  • ایرانی ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    نه روسیه اس ۳۰۰ داد و نیروگاه بوشهرو تحویل داد منطقم خوب چیزیه.
  • ناشناس ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    اگر این قراردادها عملی شود میتوانیم تحریمها را دور بزنیم و مفیدترین کاری است که در یکسال گذشته صورت گرفته است .
  • آنتی دجال ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
    0 0
    اولویت ما در برقراری ارتباط با هر کشوری منافع ملی واحترام متقابل است .
  • خسرو زنجان ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    روسهاخیانتشان به ایران همیشه اشکار بوده بخصوص در شهریور 1320مخصوصا در منطقه اذربایجان.وعم تعهد به اجرای قرارداددرخصوص ساخت نیروگاه بوشهر .
  • ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    این دکتر من طرفدارش نیستم ولی به نظر سیاستش خوبه باید از همه طرف ها به نفع منافع ملی استفاده کرد .این وسط ترکیه نامرده حکومتش سکولار بود برا ما بهتر بود و شرم هم بر اون مرسی باد که اهرا میخوان اعدامش کنن
  • ۰۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    اعتماد نه استفاده
  • ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    اره والا اخییییی دلم براشون سوخت
  • ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    ما الان هیچ مشکل خاصی با روسیه نداریم
  • محمد ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    کارشکنی در تحویل s300 بخاطر فشار امریکا و غرب بر روسیه بود تا این سامانه رو به ایران تحویل ندن اما از وقتی روابط این کشور با غرب خراب شده قراره اس 300 رو تحویل بدن
  • ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    کالاهای قدیمی روسی!!!!!!!!!!!
  • ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    یعنی فقط باید با امریکا مذاکره کنیم؟!
  • محمد ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    ما باید از هر شرایطی که پیش میاد تمام استفاده رو برای تامین منافع ملی انجام دهیم الان بهترین فرصت برای ارتباط با روسیه هست چون روابطش با اروپا بهم ریخته
  • محمد ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۳
    0 0
    خب این چه ربطی داره؟! این به این معنیه که اجازه نمیدهیم که حکومت کشور ما دست نشانده غرب یا شرق باشه نه عدم ارتباط با دیگر کشورها

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس