به گزارش مشرق ، سال هاست که فوتبال دوستان ايراني ، دو تيم استقلال و پيروزي تهران را مي شناسند و رقابت هاي طرفداران اين دو تيم براي قاطبه ايرانيان آشنا است. اين دو تيم ، پيش از پيروزي انقلاب اسلامي ، به اسامي تاج(با لباس آبي) و پرسپوليس(با لباس قرمز) شناخته مي شدند. با پيروزي انقلاب اسلامي ، نام «تاج» به «استقلال » و نام «پرسپوليس» به «پيروزي» تغيير يافت. در اين ميان ، عنوان پيشين تيم استقلاب ، به کلي منسوخ شد اما تيم «پيروزي» هنوز هم عموما با نام «پرسپوليس» شناخته مي شود .
تيم فوتبال پيروزي يا پرسپوليس ، در دي ماه سال 1342 پايه گذاري شد.اين تيم ، زير مجموعه باشگاهي بود که توسط « محمد عبده» ايجاد شده بود. مالک اين باشگاه «شرکت سي.آر.سي» بود که به جز عبده، فاطمه پهلوي و همسرش «تيمسار محمد خاتم» از سهامداران عمده آن بودند. در تاريخ ?? تير ????؛ باشگاه شاهين که در دهه ???? بازيکنان زيادي در تيم ملي ايران داشت و در ميان مردم محبوب بود، به دستور سازمان ورزش و تفريحات ايران رسماً منحل شد. با رايزنيهاي «عبده»، بيشتر بازيکنان باشگاه شاهين به پرسپوليس پيوستند و باعث شهرت و محبوبيت آن شدند.
تيم موسوم به «تاج» در سال 1329 اعلام موجوديت کرد .در افکار عمومي اين تيم و باشگاهش با نام اعضاي مهم هيئت مديره آن ؛ «امير اسدالله علم»وزير دربار وقت و «سپهبد پرويز خسرواني» فرمانده نيروي هوايي وقت شناخته مي شد و بعد ها توده هاي مردم آشکارا آن را تيم فوتبال «تيمسار خسرواني» معرفي مي کردند.انتساب «تاج» به سياستمداران پهلوي باعث مي شد که همواره افکار عمومي ، اين تيم را به عنوان نماينده رژيم حاکم بنگرند. سندي که در اين جا منتشر مي شود مربوط به سال 1349 بوده و طبيعي است در آن سال که اوج خفقان سياسي پس از قيام 15 خرداد سال 42 به شمار مي رفت، حوادث جاري ميان هواداران اين دو تيم به ابراز احساسات سياسي مردم نسبت به تيم منتسب به رجال پهلوي تبديل شود. تذکر اين نکته ضروري است که با پيروزي انقلاب اسلامي ، ساختارهاي اين دو تيم به شکلي بنيادين تغيير کرد و مديران آن ها از افتخارات ورزشي و ملي ايران هستند و انتشار اين سند هيچ خللي به جايگاه قابل احترام آنان وارد نمي سازد:
موضوع: برخورد طرفداران تيم تاج و پرسپوليس[در سند به اشتباه پاس قيد شده است] پس از پايان مسابقه فوتبال تيمهاي تاج و پرسپوليس تماشاچياني که در ميدان بودند به دو گروه تقسيم شده و در خيابان به راه افتادند طرفداران تيم تاج خيلي کم بودند و هوداران تيم پرسپوليس بسيار زياد بودند به چند گروه تقسيم و پشت سر دسته اول حرکت نمودند. طرفداران تيم تاج با شعار (قهرمان آسيا متشکريم) و ديگران با شعار (پرسپوليس تو قلب مردم قهرمانه) به راه خود ادامه ميدادند در اين موقع شعار طرفداران تيم تاج عوض شد و همگي ميگفتند تاج قهرمان ـ تاج قهرمان و مخالفين آنها فرياد ميزدند تاج ... مال ـ تاج ... مال جمعيت موقعي که از تخت جمشيد*(1) گذشت عدهاي ميگفتند (يا فوتبالو جمعش کنيد ـ يا تيمسارو عوض کنيد) و عدهاي ديگر ميگفتند (مرگ بر اين تيمسار قانون شکن) در دروازه دولت پليس به مردم حمله کرد طرفداران تاج شعار ميدادند جاويد شاه ـ جاويد شاه و طرفداران پرسپوليس فرياد ميزدند مرگ بر اين دولت قانون شکن و عدهاي هم در حالي که فرار ميکردند شعار ميدادند مرگ بر اين ديکتاتور.
جمعيت طرفدار تاج از ورود به خيابان سعدي منصرف شدند و به طرف لالهزار رفت. در اين بين عدهاي از طرفداران پرسپوليس نيز به خيابان لالهزار داخل شدند و تا ميدان سپه بر ضد تيم تاج و تيمسار خسرواني شعار ميدادند البته پليس چند مرتبه آنان را متفرق کرد لکن مجدداً به هم پيوستند.
نظريه شنبه: شنبه نظري ندارد.
نظريه يکشنبه: يکشنبه نظري ندارم. آزرم
نظريه چهارشنبه: نظري ندارد.
*پاورقي:
1- خيابان آيت الله طالقاني فعلي
انتهاي پيام/