به گزارش مشرق به نقل از فارس، ارتش روسیه تحت نظارت مستقیم «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور این کشور رزمایشی را با حضور 160 هزار نظامی از شنبه تا چهارشنبه 22 تا 26 تیر (13 تا 17 جولای) برگزار کرد. در این رزمایش، نیروهای نظامی مشترک ناحیه مرکزی و شرقی روسیه، ناوگان اقیانوس آرام و همچنین نیروهای نظامی-هوایی شرق دور روسیه شرکت داشتند.
رئیسجمهوری روسیه روز چهارشنبه 26 تیر از مرحله پایانی مانورهای گسترده نیروهای نظامی ناحیه مرکزی و شرقی نیروهای مسلح این کشور که به دستور فوری وی در حال برگزاری بود، از جمله در ناحیه شرقی «تسوگول» بازدید کرد. مرحله پایانی مانورهای گسترده نیروهای نظامی ناحیه مرکزی و شرقی نیروهای مسلح روسیه در آنجا برگزار شد.
رئیسجمهوری روسیه روز جمعه 21 تیر (12 جولای) در دیدار با وزیر دفاع این کشور انجام یک مانور نظامی ناگهانی و اعلام نشده را با حضور تمام نیروهای روسیه در شرق این کشور خواستار شده بود. پوتین به «سرگئی شایگو» وزیر دفاع این کشور دستور داد تا شنبه 13 جولای این رزمایش فوری را در ناحیه نظامی شرق روسیه برگزار کند. پوتین تاکید کرد که در جریان این مانورها باید توجه خاصی روی عملیات نجات دریایی، بخصوص در مورد ناوگان زیردریایی معطوف شود. گفتنی است در آغاز این رزمایش، وزارت دفاع روسیه هدف از برگزاری آن را بررسی میزان آمادگی یگانهای نظامی در اجرای ماموریتها و ارزیابی وضع آموزشی و آمادگی فنی این نیروها اعلام کرد. این بزرگترین رزمایشی بود که با هدف سنجش میزان آمادگی نیروهای مسلح روسیه از زمان فروپاشی شوروی برگزار شد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: این مانور، آزمایشی برای سنجش آمادگی تمام ساز و کارها و بخشهای مختلف ارتش روسیه از جمله یگانهای نظامی در مناطق مرکزی و شرقی کشور، یگانهای واقع در اقیانوس آرام و هواپیماهای ترابری ارتش در نیروی هوایی روسیه بود. اصلیترین هدف از این برنامه به آزمایش گذاشتن آمادگی رزمی نیروهای نظامی برای اجرای وظایف پیشبینی شده و همچنین ارزیابی دقیق از آموزش، ترکیب نیروهای نظامی و آمادگی فنی و لجستیکی بخش تجهیزات و فناوریهای نظامی نیروهای مسلح این کشور بود. تعداد کل نیروهای نظامی شرکت کننده در این مانور بزرگ نظامی به 160 هزار نفر میرسید. حدود 5 هزار تانک و خودروی زرهی، 130 فروند هواپیما و بالگرد، هواپیمای ترابری و جنگنده و همچنین 70 کشتیِ ناوگان دریایی روسیه در آن حضور داشتند. شماری از نیروهای نظامی ارتش روسیه، مسافتی حدود 1800 مایل را طی کردند تا به محل برگزاری مانور برسند. مقامات روسیه میگویند این رزمایش بسیار مهم بود زیرا مبتنی بر سناریوهای از قبل طراحی شده و شبیه واقعیتهای عرصه عمل بوده است. مقامات مسکو تاکید دارند این تمرینهای نظامی علیه هیچ کشور دیگری نیست. این رزمایش در حالی برگزار شد که درست یک هفته قبل از آن، چین و روسیه بزرگترین رزمایش دریایی مشترک خود را در آبهای دریای ژاپن برگزار کردند. این رزمایش مشترک دریایی در حالی برگزار شد که کشورهای منطقه ازجمله ژاپن و فیلیپین با روسیه و چین برخی مناقشههای دریایی دارند. روسیه و ژاپن درباره مالکیت جزایر کوریل نیز با هم اختلاف نظر دارند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که این تمرینات نظامی، بزرگترین و گستردهترین رزمایش نظامی روسیه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بود که در جریان آن اقدامات مربوط به بسیج نیروها و هماهنگی اقدامات آنها و توانایی انجام وظایف در نظر گرفته شده در مساحتی بالغ بر 3 هزار کیلومترمربع مورد ارزیابی قرار گرفت.
رئیس جمهوری روسیه در پایان مانورهای بزرگ ناحیه نظامی شرق این کشور، این رزمایش را بینظیر و بسیار گسترده ارزیابی کرد که سطح بالای آمادگی رزمی نیروهای نظامی روسیه برای انجام هر نوع وظیفه محولهای را به اثبات رساند. پوتین گفت: چنین رزمایشی نه تنها در تاریخ جدید روسیه، بلکه در دوران اتحاد جماهیر شوروی هم بی سابقه است.
رئیسجمهوری روسیه روز چهارشنبه 26 تیر از مرحله پایانی این مانور بزرگ نظامی در میدان «تسوگل» در ناحیه چیتینسک دیدن کرد. وی نتیجه این تمرینات گسترده نظامی را بیش از حد انتظار ارزیابی کرده و یادآور شد که نیروهای مسلح روسیه در سطح بسیار بالایی قرار دارند و آنها آمادگی کامل برای انجام هر وظیفهای که به آنها داده شود را دارند و حتی یک مورد جدی نقض قوانین در جریان این مانور گزارش نشده است.
فرمانده کل نیروهای مسلح روسیه گفت که در جریان این تمرینات 5 ارتش، 3 فرماندهی نیروی هوایی و دفاع ضد هوایی، شامل نیروی هوایی راهبردی روسیه، بیش از 160 هزار نیروی نظامی، حدود 6 هزار دستگاه خودروی زرهی مشارکت داشته و 2 ارتش در منطقه وسیعی مستقر شده بود. ضمن اینکه ناوگان اقیانوس آرام روسیه نیز در این مانور مشارکت داشت. پوتین افزود: ارتش و ناوگان دریایی باید در هماهنگی با یکدیگر عمل کرده و بتوانند از یکدیگر حمایت کنند. اهمیت چنین مانورهایی در این است که هر یک از گروهها متوجه میشود که در شرایط موقعیت نظامی چه وظایفی را باید در هماهنگی با دیگران انجام دهد. رئیسجمهوری روسیه یادآور شد: این یک رزمایش ساده نبود و یکی از خصوصیات ویژه آن برگزاری فوری آن و بدون آمادگی از قبل بود که در نهایت سطح بالای آمادگی رزمی نیروهای نظامی روسیه را به اثبات رساند. پوتین در پایان صحبتش با قدردانی از فرماندهان نظامی، تاکید کرد که امروز میتوان به ارتش روسیه بالید و ابراز امیدواری کرد که نیروهای مسلح همواره تحت چنین نظم دقیقی، با چنین آهنگ سریعی و با همین کیفیت عمل کنند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه گفت: روسیه قرار است به مساله تحول و توسعه تسلیحات قدرتمند ارتش که قابلیت ضربتی و دفاعی بالایی دارند، در این رزمایش نظامی اولویت دهد. ما همچنین به توسعه بازدارندگی اتمی خود ادامه میدهیم.
رزمایش بزرگ نیروهای مسلح روسیه در حالی برگزار شد که بر اساس گزارشها، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی"ناتو" و روسیه قصد دارند در پاییز آینده، همزمان با یکدیگر، مانور نظامی برگزار کنند. ناتو قصد دارد این مانور را با شرکت کشورهای لیتوانی، لتونی، استونی و لهستان برگزار کند که بزرگترین مانور نظامی ناتو در 10 سال اخیر اعلام شده است. به موازات آن نیروهای روسیه و بلاروس نیز مانور نظامی مشترکی را با عنوان "غرب – 2013" برگزار میکنند.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه اوایل ماه ژوئیه سال جاری میلادی گفته بود که مسکو تا پایان دهه جاری زرادخانه موشکهای کروز خود را به 30 برابر افزایش خواهد داد. روسیه با توجه به پیشرفتهای حاصله در زمینه افزایش قیمت نفت و گاز، مبلغ 22 تریلیون روبل (730 میلیارد دلار) را برای توسعه و پیشرفت نیروهای مسلح تا سال 2020 میلادی در نظر گرفته است.
با بازگشت پوتین به کرملین به عنوان رئیس جمهوری جدید روسیه در سال 2012 میتوان گفت دوره جدیدی از تنشها بین روسیه و آمریکا آغاز شده که در چارچوب بحرانهای روابط میان روسیه و امریکا قابل ارزیابی است. شاید بارزترین چالشها، گسترش ناتو به مناطق هم مرز با روسیه و استقرار سامانههای ضد موشکی آمریکا و ناتو در اروپا باشد.
از دیدگاه روسیه، ناتو به عنوان یک ائتلاف نظامی علیه اتحاد جماهیر شوروی ایجاد شده بود و اکنون نیز یک پیمان نظامی علیه روسیه است. از دیدگاه کرملین، به رغم همه تغییراتی که در اروپا و جهان رخ داده، ناتو به عنوان یک اتحادیه نظامی ضد روسی باقی مانده است. همچنین روسیه، اصرار آمریکا در استقرار طرح سامانه ضد موشکی در اروپا را به معنای تضعیف نظام بازدارندگی در جهان می داند و به شدت با آن مخالف است.
علاوه بر آن آمریکا تصمیم به نوسازی بمبهای هستهای خود در امریکا و اروپا گرفته که این مسئله نیز روسها را نگران کرده است. ارزیابی روند این وقایع نشان میدهد موضع روسیه در قبال طرحهایی که آمریکا در منطقه به دنبال اجرای آن است و روسیه آن را در تضاد با امنیت و منافع خود میداند، تهاجمی تر شده است. روسیه در واکنش به سیاستهای توسعه طلبانه آمریکا در سطح جهانی، در سال 2013 سه رزمایش برگزار کرده است که از آنها به عنوان بزرگترین رزمایشهای تاریخ این کشور یاد میشود. روسیه همچنین با روزآمد کردن تسلیحات خود و نمایش آنها در این رزمایشها، درصدد است اقتدار خود را در عرصه بینالمللی نشان دهد. روسیه با این گونه مانورها، پیام میدهد که در صحنه بینالمللی، باید منافع این کشور و حساسیتهای امنیتی اش در نظر گرفته شود. رئیس جمهور روسیه اعلام کرده است رزمایشهای نظامی دیگری در آینده در راه است. در این میان رزمایش دریایی بزرگ روسیه در دریای مدیترانه به عنوان هشداری به غرب در قبال هر گونه تهاجم به سوریه و رزمایش بزرگ نظامی در شرق روسیه به منزله اعلام آمادگی نظامی روسها در قبال تحولات در شرق آسیا تلقی شده است. نمیتوان رزمایش اخیر روسیه را جدای از رزمایشهایی درنظر گرفت که دشمنان مسکو در دوران پس از جنگ سرد برگزار میکنند. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) بارها به نمایش قدرت نظامی خود مبادرت کرده است. رزمایش نظامی مشترک آمریکا و ژاپن در ماه گذشته در نزدیک آبهای ایالت کالیفرنیا یکی از مصادیق این مسئله است. روسیه به صورت فزاینده ای در مقابل کشورهای عضو ناتو بویژه آمریکا قدعلم کرده است. تلاش روسیه برای تقویت نظامی خود، مخالفت روسیه با استقرار سامانه موشکی ناتو در اروپا، حمایت مسکو از سوریه و یا نقشی که روسیه در ماجرای رسوایی جاسوسی آمریکا ایفا کرده است مواردی هستند که حاکی از رویکرد روسیه برای تثبیت موقعیت خود در عرصه بینالمللی محسوب میشوند.
ارتش روسیه تحت نظارت مستقیم رئیس جمهور این کشور رزمایشی را با حضور 160 هزار نظامی برگزار کرد.