به گزارش مشرق به نقل از فارس، «مارگارت تاچر» نخستوزیر قدرتمند دهه 80 انگلیس روز گذشته بعد از مدتها آلزایمر و مشکلات جسمی درگذشت.
تاچر را قطعا میتوان یکی از منحصر به فردترین سیاستمداران انگلیسی دانست. اولین نخستوزیر زن، اولین رهبر زن حزب محافظهکار، دارنده طولانیترین دوران نخستوزیری در قرن بیستم و منفورترین نخستوزیر تاریخ انگلیس تنها بخشی از مواردی است که تاچر را از دیگر سیاستمداران انگلیس متمایز میکند.
اما خاصیتی که بیش از همه در تاچر وجود داشت و حتی امروز پس از مرگش نیز وجود دارد، خاصیت دو قطبی کردن جامعه بود.
تاچر با سیاستهای اقتصادی تهاجمی که در پیش گرفت و تغییرات گستردهای که در ساختار اقتصادی انگلیس اعمال کرد، عملا بخش بزرگی از جامعه انگلیس یعنی سندیکاهای کارگری را به مبارزه طلبید. همین سیاستهای حامی بازار آزاد بود که بزرگترین آشوبها و تظاهراتها را در انگلیس به وجود آورد و در دورهای محبوبیت او را به کمتر از 30درصد رساند.
در مقابل سرمایهدارها و اقشار مرفهتر جامعه انگلیس از وی با عنوان فردی یاد میکنند که اقتصاد انگلیس را نجات داد و سر و سامان جدیدی به آن داد.
این امر حتی امروز پس از مرگ تاچر هم ادامه دارد. در حالی که روزنامه «میرور» نسخه امروزش را با تیتر «تاچر زنی که ملت را به دو نیم کرد» منتشر کرده، روزنامه گاردین تیتر «تاچر بانویی که انگلیس را نجات داد» را برای خود برگزیده است.
مالیات سرانه که عملا تعداد مالیاتدهندگان و میزان مالیاتها در انگلیس و اسکاتلند را افزایش داد از جمله مهمترین مواردی بود که به بروز آشوبهای گسترده در سرتاسر اتحاد بریتانیا منجر شد.
همچنین برخورد تند و عدم نرمش تاچر در برابر معدنچیانی که در اعتراض به شرایط بد دست به اعتصاب زدند، از دیگر مواردی بود که تاچر را به شخصیتی منفور در بین طبقه کارگر به خصوص معدنچیها تبدیل کرد. تا جایی که «دیوید هاپر» دبیر کل انجمن معدنچیان «دورهام» هنوز هم با گذشت بیش از 2 دهه از پایان نخستوزیری تاچر در مورد مرگ او میگوید: این بهترین تولدی است که من تا به حال داشتهام. من جشن میگیرم. او زنی سنگدل بود که جامعه معدنچیان شمال را از بین برد. او مصیبتی برای کارگران کشور بود. البته خوب پولدارهایی مثل کسانی که در کابینه «دیوید کامرون» (نخستوزیر کنونی انگلیس) هستند، او را دوست دارند.
سیاست خارجی تاچر و حمایت او از دیکتاتورهایی چون «پینوشه» و «پول پت» هم دلایل دیگری بود که وی را در بین بخشی از جامعه انگلیس منفور کرد.
همه این ها دست به دست هم داده تا امروز هم پس از مرگ تاچر همزمان با مراسمهای گسترده ادای احترام به وی، تجمعهای بزرگی هم برای جشن مرگ وی در انگلیس، اسکاتلند، ایرلند و ولز برگزار شود.