کد خبر 171399
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۱ - ۱۲:۵۲

رهبر انقلاب: با وجود همه اين واقعيات تأسف آور، مراجعه به نظرات متفکران غربي، براي پژوهش در مفهوم آزادي مفيد است زيرا غربيها در تدوين منظومه فکري در باب آزادي و تضارب آرا در اين خصوص، سابقه زيادي دارند.

به گزارش سرويس وبلاگستان مشرق ،‌نويسنده وبلاگ ياوران آفتاب نوشت :به گزارش پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري ، حدود 150 تن از انديشمندان، نخبگان، اساتيد حوزه و دانشگاه، پژوهشگران و مؤلفان آثار علمي، همراه با حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي، سه شنبه در چهارمين نشست انديشه هاي راهبردي جمهوري اسلامي، به بحث و بررسي درخصوص ابعاد مختلف موضوع «آزادي» پرداختند.

در ابتداي اين ديدار 10 نفر از صاحبنظران و انديشمندان ديدگاههاي خود را درباره مقوله آزادي بيان کردند. سپس 17 نفر از اساتيد و پژوهشگران به مباحثه و نقد ديدگاههاي مطرح شده پرداختند.

رهبر انقلاب اسلامي در ابتداي سخنان خود در اين نشست، با اشاره به فضاي عمومي کشور و مسائل و مشکلات اقتصادي که به علت درگير شدن استکبار جهاني با جمهوري اسلامي بوجود آمده است تأکيد کردند: طبعاً هيچکس از دغدغه هاي موجود در زندگي عمومي مردم فارغ نيست اما اين نشست به دليل اهميت موضوع و بر اساس برنامه ريزي قبلي و به عنوان گامي در پيگيري مقولات بلندمدت، برگزار مي شود.

حضرت آيت الله خامنه اي نياز شديد کشور به تفکر و انديشه ورزي در مقولات زيربنايي را از اهداف و علل اصلي برگزاري نشستهاي راهبردي خواندند و افزودند: ملت ايران که مثل رودخانه اي خروشان در حال پيشرفت است،‌به فکر و انديشه و فعال شدن انديشه ها در مقولات مبنايي و اساسي، نياز مبرمي دارد.

حضرت آيت الله خامنه اي اهميت ارتباط مستقيم با نخبگان و زمينه سازي براي دستيابي به پاسخ سئوالات مهم در مقولات بنياني و حيات اجتماعي را از ديگر اهداف اصلي برگزاري نشستهاي انديشه هاي راهبردي دانستند.

رهبر انقلاب، اين نشست ها را زمينه سازي براي ايجاد جريانهاي عميق و گسترده فکري خواندند و افزودند: لازم است کار اصلي بعد از اين جلسات آغاز شود و پژوهشگران و انديشمندان خوشفکر حوزه و دانشگاه به مثابه چشمه هاي جوشنده به انديشه ورزي در باب مسائل مطرح شده بپردازند.

ايشان با اشاره به خلاءهاي فراوان و کمبودهاي محسوس در شناخت و تبيين ابعاد مختلف مقوله آزادي در کشور افزودند: بحث آزادي در چند قرن اخير در غرب نسبت به موضوعات ديگر، مورد توجه فراوان قرار گرفته که علت کلي آن، حوادث و ماجراهايي است که به برپايي نوعي طوفان فکري در اين مقوله در غرب منجر شد.ايشان، «رنسانس، انقلاب صنعتي، انقلاب کبيرفرانسه و انقلاب اکتبر شوروي» را حوادث و عواملي اساسي دانستند که در غرب موجب ايجاد امواج گسترده فکري در زمينه آزادي شد.

رهبر انقلاب افزودند: برخلاف غرب، ما تا پيش از نهضت مشروطيت موقعيتي که در باب آزادي، موج فکري ايجاد کند نداشتيم که اين موقعيت نيز به علت يک نقيصه مهم يعني تقليد روشنفکران از تفکرات غربي، به دستاورد خاصي در مقوله آزادي منجر نشد.

حضرت آيت الله خامنه اي در همين زمينه خاطرنشان کردند: هنگامي که دانش يا انگيزه اي را از ديگران مي گيريد اگر با تفکر و انديشه ورزي توأم شود زايش فکري بوجود مي آيد اما اگر فکر و انديشه خاصي را از جايي گرفتيد و از آن تقليد کرديد طبعاً ديگر زايشي وجود نخواهد داشت و براساس همين واقعيت، تقليد روشنفکران از تفکر غرب در باب آزادي،‌ باعث شد که پس از مشروطه هيچ فکر بديع و منظومه فکري نو، بوجود نيايد.

رهبر انقلاب با اشاره به منابع فراواني که درباره آزادي در منابع اسلام وجود دارد افزودند: با وجود اين منابع، ‌امروز خلاءهاي فراواني در باب آزادي داريم که بايد با تفکر و انديشه ورزي و پاسخ دادن به همه مسائل و سئوالات مطرح در مقوله آزادي، به سمت منظومه سازي حرکت کنيم.

ايشان تأکيد کردند: تحقق اين هدف، کار جدي و تسلط بر منابع اسلامي و منابع غربي را مي طلبد.رهبر انقلاب در تبيين موضوع مورد بحث اين نشست، خاطرنشان کردند: منظور از آزادي، همين معناي متداول و رايج در محافل دانشگاهي و روشنفکري جهان يعني آزاديهاي فردي و اجتماعي است نه آزادي معنوي و سير و سلوک الي الله.

ايشان با نقد تفکري که آزادي را رهايي مطلق از هر چيزي مي داند افزودند: نبايد هنگام بحث درباره آزادي،‌از محدوديت ها ترسيد.

رهبر انقلاب با تأکيد بر اينکه ما در مقوله آزادي به دنبال شناخت نظر اسلام هستيم، مهمترين تفاوت ميان ديدگاه اسلام و غرب درخصوص آزادي را، منشأ و پايه بحث آزادي دانستند و افزودند: در انديشه ليبراليستي،‌منشأ آزادي، ‌تفکر انسان گرايي يا همان اومانيسم است در حاليکه در اسلام مبناي آزادي،‌توحيد به معناي اعتقاد به خدا و کفر به طاغوت، است.

حضرت آيت الله خامنه اي تأکيد کردند:‌در ديدگاه اسلام، انسان از همه قيود به غير از عبوديت خدا آزاد است.ايشان کرامت انساني را از ديگر مباني اصلي آزادي در اسلام دانستند و با اشاره به طرح بحث آزادي در منابع اسلامي از چهار منظر «حق در قرآن»، «حق در فقه و حقوق»، «تکليف» و «نظام ارزشي» افزودند: «حق» در قرآن به معناي مجموعه نظام مند و هدفدار است که بر اين اساس، عالم تکوين و عالم تشريع، هر دو حق هستند و آزادي انسان حق است و در مقابل باطل قرار مي گيرد.

رهبر انقلاب اسلامي آزادي از منظر حق در «فقه و حقوق» را به معناي ايجاد توانايي مطالبه کردن دانستند و درخصوص آزادي از منظر «تکليف» خاطرنشان کردند: از اين منظر، انسان بايد به دنبال آزادي خود و ديگران باشد.حضرت آيت الله خامنه اي در جمع بندي سخنان خود در باب «مفهوم آزادي در اسلام» اين سئوال را مطرح کردند که با توجه به تفاوتهاي بنيادين و عميق موجود ميان مفهوم آزادي در اسلام و در غرب‏ آيا مي توانيم در تحقيق و پژوهش درخصوص «آزادي» به ديدگاهها و نظرات غربي مراجعه کنيم؟

ايشان قبل از پاسخ به اين سئوال، به چند نمونه از واقعيات آزادي در جامعه غربي اشاره کردند. «آزادي در حوزه اقتصادي» در صورت قرار گرفتن در مجموعه سرمايه داران اقتصادي و بهره مندي از امتيازات ويژه، «آزادي در صحنه سياسي» در چارچوب انحصارگرايي دو حزبي و «آزادي در مسائل اخلاقي» با بروز مفاسدي همچون همجنس گرايي، از جمله نتايج آزادي در جامعه غربي بودند که رهبر انقلاب اسلامي به آنها اشاره کردند.

ايشان افزودند: اين موضوعات نشان دهنده واقعيات بسيار بد، تلخ،‌زشت و در برخي مواقع، نفرت انگيز، در جامعه غربي است که نتيجه آنها هم تبعيض، زورگويي، جنگ افروزي و برخوردهاي گزينشي با مقولات شريفي همچون حقوق بشر و مردم سالاري است.

حضرت آيت الله خامنه اي تأکيد کردند: با وجود همه اين واقعيات تأسف آور، مراجعه به نظرات متفکران غربي، براي پژوهش در مفهوم آزادي مفيد است زيرا غربيها در تدوين منظومه فکري در باب آزادي و تضارب آرا در اين خصوص، سابقه زيادي دارند.

ايشان در پايان خاطرنشان کردند: پرهيز از نگاه تقليدي، شرط اصلي مراجعه به نظرات متفکران غرب است زيرا تقليد در تضاد با آزادي است.

در اين نشست قبل از سخنان رهبر انقلاب 10 نفر از صاحبنظران به ارائه خلاصه مقالات خود پرداختند.در ابتداي اين نشست همچنين دکتر واعظ زاده دبير نشست انديشه هاي راهبردي گزارشي از ضرورت ها و مراحل تشکيل اين نشست ها بيان کرد و بهره گيري از نظرات مطرح شده در نشست هاي انديشه هاي راهبردي در تدوين الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت را مهمترين دستاورد نشستهاي راهبردي عنوان کرد.هدف از نشست انديشه هاي راهبردي که سه جلسه قبلي آن با موضوع «الگوي اسلامي – ايراني پيشرفت»، «عدالت» و «زن و خانواده» برگزار شده است، ايجاد فضايي علمي – تخصصي براي انديشه ورزي و تضارب آرا در جهت ايجاد گفتمان علمي و کاربردي و تصميم سازي درباره ي موضوعات «راهبردي و برنامه هاي بلند مدت» است.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۷
    0 0
    به خدا که اگر همین تیتر را به عنوان یکی از سخنان شریعتی می نوشتید جبهه گیری های بسیار تندی گرفته می شد. ترا به خدا سعی کنیم به قول رهبر عزیزمان خوشفکر باشیم
  • محمد ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۹
    0 0
    احسنت به این تحلیل.واقعاایشون یک اندیشمندویک یک روشنفکر واقعی هستن.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس