کد خبر 1607264
تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۵
طبیعت

کارشناسان از تأثیر شرایط اقلیمی بر افزایش مشاهدات گونه‌های جانوری خبر می‌دهند.

به گزارش مشرق، از پاییز سال گذشته موارد متعدد مشاهده حیوانات حیات وحش مثل خرس و پلنگ در جنگل‌ها و زیستگاه‌ها به دفعات ثبت شده است.

رویت حیات وحش در عرصه‌های طبیعی و زیستگاه‌های ایران توسط مردم، رویداد نادری است، اما در چند ‌ماه اخیر انتشار تصاویر جالب از آب‌تنی خرس قهوه‌ای در سمنان، تصاویر ثبت شده از آب خوردن یک پلنگ در پارک ملی صیدوا و ... در فضای مجازی و رسانه‌ها، مردم، طبیعت‌گردان و حتی کارشناسان حیات وحش را شگفت‌زده و این سؤال را مطرح کرده که آیا افزایش مشاهده بیشتر حیوانات در عرصه‌های طبیعی با کاهش شکار، زادآوری بیشتر و افزایش جمعیت این گونه‌ها در ارتباط است؟

کارشناسان و مسئولان حیات‌وحش در گفت‌وگو با همشهری در این‌باره توضیح دادند.

آب‌تنی خرس قهوه‌ای در پارک ملی صیدوای سمنان



مشارکت مردم و تجهیزات نوین

جمشید محبت‌خانی، رئیس یگان حفاظت محیط‌ زیست: اینکه در چند ماه اخیر به ‌ویژه از ابتدای سال، مشاهده حیوانات حیات وحش در جنگل‌ها و طبیعت افزایش پیدا کرده است، به عقیده من چند دلیل دارد.

تجهیز محیط‌بانان به تجهیزات نوین و افزایش انگیزه محیط‌بانان، هوشمندسازی‌ ۳۰ درصد مناطق چهارگانه محیط‌زیست و ۱۰ برابر شدن تعداد همیاران محیط‌بان در ۲ سال گذشته در بیشتر شدن رویت حیات وحش بی‌تأثیر نیست.

همچنین مهم‌ترین مقوله محیط‌زیست و حیات وحش بالارفتن آگاهی مردم، اهمیت محیط‌زیست و مشارکت مردم در حفاظت از محیط ‌زیست است و این موضوع می‌تواند یکی از دلایل این اتفاق باشد.

مشاهده پلنگ، لزوما خوب نیست

مرضیه موسوی، کارشناس دفتر حفاظت حیات وحش سازمان محیط‌زیست: دیده شدن پلنگ توسط انسان بستگی به نوع منطقه‌ای دارد که این گونه در آن رویت شده است.

ثبت تصاویر پلنگ ایرانی در پارک ملی صیدوا

اگر پلنگ بیشتر در اطراف مناطق مسکونی مانند روستا مشاهده ‌شود، نشان‌دهنده وجود تعارض بین انسان و پلنگ است. زمانی که گونه‌ای به دلایلی مانند کمبود طعمه از زیستگاه خود خارج و به مناطق مسکونی نزدیک می‌شود، امکان رویت آن بیشتر می‌شود.

گاهی اوقات پلنگ پیر شده و در این شرایط توان شکار طعمه قوی را ندارد؛ بنابراین امکان دارد به زیستگاه‌های انسانی نزدیک شود، اما رویت و ثبت بیشتر پلنگ در مناطق حفاظت شده به منزله روند افزایشی این گونه است.

جمعیت پلنگ در برخی مناطق حفاظت شده افزایش یافته است. ازجمله آنها می‌توان به پارک‌های ملی گلستان، تندوره، تنگ صیاد و دنا اشاره کرد که نشان‌دهنده حفاظت فیزیکی مطلوب و جمعیت خوب طعمه در این مناطق است.

تأثیر باران و آب و هوا بر حیات‌وحش

علیرضا شهرداری پناه، کارشناس حیات‌وحش: رویت حیوانات حیات‌وحش در طبیعت و عرصه‌های طبیعی لزوما نشانه زادآوری بیشتر و افزایش جمعیت حیواناتی مثل خرس و پلنگ نیست.

بنابراین اینطور می‌توان گفت که بهبود شرایط دما و آب وهوای امسال مناطق، ساعت فعالیت حیوانات را در طبیعت افزایش داده و شانس دیده‌شدنشان هم بیشتر شده است.

بر این باورم که از زمانی که موبایل‌ها و دوربین‌ها به شکل امروزی آمد و طبیعت گردی بیشتر شد، افراد بیشتری وارد طبیعت شدند و حیوانات بیشتری دیده می‌شوند، اما در مورد اینکه بعضا عنوان می‌شود ۲ سال دوره همه‌گیری بیماری کرونا و آرامش طبیعت به زادآوری بیشتر کمک کرده است، به عقیده من درست نیست.

ناگهان طبیعت پر از خرس و پلنگ شد +فیلم

آرامش نسبی طبیعت در دوره کرونا فقط می‌تواند شانس زنده ماندن توله‌های به دنیا آمده حیوانات را بیشتر کند. به باور من، مشاهده بیشتر حیوانات به‌دلیل افزایش علاقه‌مندان طبیعت و تعداد چشم‌هایی است که شانس دیدن آنها را دارند. ضمن اینکه به‌روز شدن تجهیزات نیز باعث شده تصاویر بیشتری از حیوانات ثبت و منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 2
  • جوشناس IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
    1 40
    این حیوانات درنده هم شدند اسباب جاسوسی یک مشت یهودی و بهایی از مسائل نظامی هسته ای و امنیتی و زیست محیطی ایران. اگر دست من بود، یک پلنگ و یوزپلنگ باقی نمیذاشتم. دستور شکارشون رو میدادم
    • Ryan IR ۲۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
      4 0
      خود جاسوسانی که لباس حفاظت از محیط زیست حربه شان بود علاوه بر خبرچینی، تخریب برخی از مراکز زیستی را در کارنامه داشتند. از این جمله می‌توان به ریختن مقادیر زیادی سم در یکی از دریاچه های کوچک ایران اشاره کرد که در اخبار هم گزارش آن مفصلا پخش شد. اونها یه طرف حضرت عالی هم یه طرف که قراره دستور نابودی جانوران را در قالب خدمت برایمان نسخه پیچی بفرمایید.
    • سرهنگ IR ۲۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
      6 1
      یه ضرب المثل معروفی هست که میگه ؛ چرا بعضی از حیوانات شاخ ندارند؟ مثل خر که اگر شاخ داشت چی میشد؟
    • IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      3 1
      اتفاقا این حرفو فقط یه یهودی یا بهایی می زنه که میخواد همه چیز ایران رو از بنا و تاریخ گرفته تا طبیعت خراب کنه. به عبارتی تو خودت اصل جنسی و داری فرافکنی و فرار رو به جلو می کنی ای الدنگ
  • IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
    1 4
    چند جفت از حیوانات وحشی حلال گوشت را که در قاره های جهان پخش هستند. با توجه به طبیعت شان در پارک های ملی ایران رها کنید
    • Ryan IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
      0 1
      همینجوری به خاطر فتنه ی حسودان صهیون و خائنان کم گرفتاری از ورود گونه‌های مهاجم جانوری و گیاهی نداریم. حالا دستی دستی خودمون بیایم و موش بندازیم تو انبارمون. فقط خدا به دادمون برسه که با افزایش دانش و مسئولیت پذیری دامنه اثرات منفی ندانم کاری ها ، سودجویی ها و عداوت ها با محیط زیست را به کمترین میزان برسانیم. به امید آن روز. روزی که حداقل وزارت محیط زیست داشته باشیم و همگی طبیعت دوست باشیم
  • IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
    3 5
    سگ و گربه بس نبود حالا طبیعت رو پر کنید از پلنگ و خرس به جای اینکارا به دین و ایمون جوونها برسید
    • IR ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      0 1
      بسیار زیباهستند امیدوارم نسل اینها منقرض نشه
    • IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
      0 0
      دین و ایمونت هم مثل خودت بدلی هست که اگر اصل بود به دین و ایمون خودت می رسیدی و اسم سگ و گربه را نامربوط نمیگفتی
  • IR ۰۵:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
    1 0
    مشاهده پلنگ خوب نیست . مشاهده سگ خوب است .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس