سرویس جهان مشرق، جمعیت صنعت کاران رژیم صهیونیستی اعلام کرد، در دو هفته نخست عملیات طوفان الاقصی بخش صنعت اسرائیل، بیش از یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار زیان دید. فراخوان کابینه جنگ رژیم صهیونیستی به نیروهای ذخیره، موجب شد صدها هزار نیروی کار مشغول به کار، مراکز تولیدی - صنعتی و کارخانه ها را ترک کردند. این جمعیت تاکید کرده، این برآورد اولیه از زیان مستقیم است و برآورد واقعی از جمله، زیان به علت حملات مستقیم موشکی و پهپادی به کارخانه ها و مجتمع های صنعتی، لغو قراردادها، کاهش خرید و کاهش ارزش شیکل در برابر دلار فقط پس از پایان جنگ امکان پذیر است.
کاهش معاملات تجاری
موسسه مالی انگلیسی پرایس واترهاوس کوپرز گزارش داد، اقتصاد اسرائیل بیش از ۴۶ درصدی ارزش معاملات تجاری و ۲۳ درصدی در تعداد انعقاد قراردادهای تجاری نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. بر اساس این گزارش، ارزش کل معاملات تجاری در سال جاری (۲۰۲۳) به حدود ۹.۸ میلیارد دلار رسیده که کمترین میزان آن در ۱۰ سال گذشته است و نسبت به ۱۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ کاهش قابل توجهی را نشان می دهد.
در همین گزارش آمده، میانگین ارزش معاملات نیز با کاهش ۳۵ درصدی به ۱۳۱ میلیون دلار در سال جاری در مقایسه با سال گذشته است، در حالی که تعداد معاملات بزرگ با بیش از یک میلیارد دلار، کاهش داشته که نشاندهنده حرکت به سمت معاملات کمخطر است.
رکود بازار مسکن و ساخت و ساز
فروش املاک و مستغلات در رژیم صهیونیستی پس از ۷ اکتبر، برای شهرهایی که در محدوده موشک های مقاومت قرار دارند، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. مرکز آمار رژیم صهیونیستی اعلام کرد، فروش املاک در شهر عسقلان (جنوب فلسطین اشغالی) ۷۸ درصد کاهش یافت که بیشترین درصد کاهش را در میان شهرهای فلسطین اشغالی به ثبت رسانده است. شهر تل آویو با ۶۵.۶ درصد کاهش در رتبه دوم بیشترین کاهش فروش املاک را دارد. شهر تل آویو یکی از اهداف اصلی موشک های مقاومت فلسطین است و این مسئله باعث خودداری بیشتر شهرک نشینان صهیونیست از خرید مسکن در آنجا شده است.
توقف جنگ، بر اساس برآوردها منجر به بهبود بازار مسکن نخواهد شد و به بهبود اقتصاد به طور کلی بستگی دارد که تجاوز به غزه به آن آسیب زیادی زده است. از زمان آغاز تجاوز ارتش اشغالگر به غزه، بخش ساخت و ساز در اسرائیل به طور کامل فلج شده است. اتحادیه پیمانکاران ساختمانی رژیم صهیونیستی اعلام کرد، ۱۱ هزار ۶۰۰ ساختمال و ۱۶۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت در اسرائیل وجود دارد و حجم سرمایه گذاری در این بخش بیش از ۶۰ میلیارد دلار است. فعالیت شرکت های پیمانکاری در شمال فلسطین اشغالی به علت حملات حزب الله و در جنوب به علت حملات مقاومت فلسطین به طور کامل متوقف شده و هیچ قرارداد جدیدی منعقد نشده است.
شموئل آبرامسون، اقتصاددان ارشد وزارت دارایی رژیم صهیونیستی گفت، کاهش احساس امنیت, باعث کاهش اقبال مصرف کنندگان به خرید می شود و بخش مسکن نخستین قربانی آن است.
زیر سوال رفتن صنایع نظامی
مرکز مطالعات امنیت ملی رژیم صهیونیستی در گزارشی تحت عنوان "صنعت دفاعی اسرائیل و کمک های امنیتی آمریکا" که در سال ۲۰۲۰ منتشر شده، شرکت های فعال در بخش صنایع دفاعی رژیم صهیونیستی را حدود ۶۰۰ شرکت برشمرده است، این شرکت ها سالانه ۱۰ میلیارد دلار فروش دارند. بیش از ۴۵ هزار نفر در این شرکت ها مشغول به کارند و ۷۰ درصد از تولیدات خود را به خارج صادر می کنند. شرکت های بزرگ اسلحه سازی رژیم صهیونیستی مانند صنایع هوافضای و شرکت تسلیحات پیشرفته رافائل، به طور کامل یا جزئی در مالکیت دولت اسرائیل هستند.
خطوط دفاعی رژیم صهیونیستی با نوار غزه که مجهز به روز آمدترین سامانه های نظارتی, حفاظتی و جاسوسی است در ۷ اکتبر در برابر عملیات طوفان الاقصی فروپاشید. دیوار حائل، تانک مرکاوا و گنبد آهنین با موشک های دست ساز مقاومت منهدم شدند و وجهه سلاح ها پیشرفته اسرائیلی آسیب دید، همچنین کارایی آنها زیر سوال رفت. این ضربه سنگینی به صنایع نظامی رژیم صهیویستی و درآمد حاصل از صادرات اسلحه و دیگر تجهیزات نظامی است. به گفته وزارت جنگ رژیم صهیونیستی، فروش سلاح به کشورهای خارجی در سال ۲۰۲۲ به ۱۲.۵ میلیارد دلار رسید که بالاترین میزان خود به شمار میرود.
بر اساس گزارش پایگاه Intelligence Online ، کره جنوبی پس از شکست در حفاظت از دیوار حائل که از شرکت اسرائیلی Elbit Systems برای نظارت بر منطقه حائل با کره شمالی خریداری کرده بود، بررسی کارآمدی سیستم نظارتی و حفاظتی را آغاز کرده است.
با توجه به اینکه فروش تسلیحات بر اساس قراردادهایی انجام می شود که توافق و اجرای آنها چندین سال طول می کشد، پیامدهای کارایی سلاح های اسرائیلی در غزه بر فروش آنها در سال های آینده به طور متوالی ظاهر می شود، به ویژه فروش تسلیحاتی که ثابت می شود ناموفق بوده .
زیاد ناصرالدین کارشناس مسائل اقتصادی در این باره گفت، سامانه های شنود، فناوری اطلاعات نظامی، تجهیزات جاسوسی و سامانه های تشخیص چهره نتوانستند مانع عملیات طوفان الاقصی شوند. ناکارآمدی این تجهیزات در برابر عملیات بزرگ مقاومت، موجب لغو قراردادهای خرید این تجهیزات و سازمانه ها خواهد شد.
میدان های گازی در تیررس موشک های مقاومت
حملات موشکی مقاومت به سرزمین های اشغالی پیامدهای گسترده ای بر حوزه انرژی رژیم صهیونیستی داشته است. وزارت انرژی این رژیم تولید و صادارات گاز را از میدان گازی تمار که در ۲۰ کیلومتری ساحل عسقلان قرار دارد، متوقف کرد. منابع رسانه ای رژیم گزارش دادند، ۷۰ درصد برق و نیازهای داخلی اسرائیل از این میدان گازی تامین می شود و تعطیلی آن هفته ی میلیون ها دلار خسارت وارد می کند. شرکت آمریکایی شیفرن که مدیریت تولید میدان گازی تمار را برعهده دارد، فعالیت خود را به علت ناامنی متوقف کرده است.
کابینه رژیم صهیونیستی به ازرائیل کاتس وزیر انرژی این رژیم مجوز داد، تا وضع فوق العاده در تامین گاز اعلام و کاهش شدید تولید گاز را مدیریت و برنامه صرفه جویی را اجرایی کند.
از طرفی تل آویو از خروج میلیاردها دلار سرمایه های خارجی از حوزه انرژی اسرائیل نگران است. جنگ علیه غزه وارد سومین ماه شده و ادامه حملات موشکی مقاومت به مناطق مختلف سرزمین های اشغالی و ناتوانی گنبد آهنین در محافظت از میدان گازی، سرمایه گذاران خارجی را روز به روز ناامید تر کرده و تصمیم آنها را برای خارج کردن سرمایه هایشان را از اسرائیل جدی تر می کند.
مصطفی جباعی کارشناس اقتصادی سیاسی در بیروت می گوید، موشک باران فلسطین اشغالی از غزه، لبنان, عراق و یمن تولید گاز در داخل رژیم صهیونیستی را تحت تاثیر قرار می دهد، موجب توقف حرکت کشتی های تجاری و انتقال انرژی در سطح منطقه و جهان خواهد شد. همانطور که می دانیم اروپا بیش از دو سال است که به علت جنگ اوکراین و توقف صادرات انرژی روسیه از کمبود انرژی رنج می برد و اروپایی ها توانستند، تا حدودی انرژی مورد نیاز خود را از کشورهای خلیج فارس و منطقه تامین کند. با ناامن شدن مسیرهای کشتی رانی در آب های منطقه، نفت به بشکه ی بیش از ۲۰۰ دلار خواهد رسید.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود، آیا آمریکا و اروپا قادر خواهند بود، نفت را با چنین قیمتی خریداری کنند. همچنین تجارت بین الملل تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و قیمت کالاها و مواد غذایی افزایش خواهند یافت و در نتیجه موج تورم آمریکا و اروپا را فرار می گیرد و قطعا اوضاع اقتصادی آنها دشوارتر خواهد شد.
حوزه فناوری های پیشرفته
شبکه تلویزیونی الجدید گزارش داد، حوزه فناوری های پیشرفته (High tech) ۵۶ درصد صادرات رژیم صهیونیستی را به خود اختصاص داده است.
ارزیابی های عمومی پایین از اقتصاد اسرائیل و نرخ بهره بالا، منجر به کاهش سرمایه گذاری در شرکت های خصوصی اسرائیلی در بازارهای مختلف، به ویژه در بخش نرم افزار شده است. فقدان ناگهانی سرمایه گذاری ضربه دردناکی به وجهه اسرائیل وارد می کند که به عنوان "سرزمین استارتاپ ها" توصیف می شود.
بیش از ۴۰ درصد از شرکت های فناوری اعلام کردند، که قراردادهای سرمایه گذاری آنها به تعویق افتاده یا لغو شده است و فقط ۱۰ درصد از این شرکت ارتباط شان با سرمایه گذاران قطع نشده است. همچنین بیش از ۷۰ درصد از ۵۰۷ شرکت فناروی بزرگ اسرائیلی از تعویق یا لغو سفارش ها و پروژه های بزرگ خود خبر دادند.
ربیع بعلبکی رئیس انجمن فناوری اطلاعات لبنان درباره پیامدهای عملیات طوفان الاقصی بر حوزه فناوری گفت، ارزش سهام بورس فناوری های پیشرفته به علت جنگ ۶ درصد کاهش یافت. از سوی دیگر شرکت های فناوری بزرگ که شعبه هایی در رژیم صهیونیستی دارد، تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
رئیس انجمن فناوری اطلاعات لبنان با بیان اینکه فعالیت این شرکت ها کاهش یافته است، افزود، ۱۶ درصد نیروی کار رژیم اسرائیل که در این شرکت ها کار می کنند, بیکار خواهند شد. همچنین سرمایهگذاریهای خارجی در این بخش به شدت کاهش یافته و به ۶.۷ میلیارد دلار رسیده و در مقایسه با سال گذشته ۴۱ درصد کاهش داشته است.
کاهش سرمایه گذاری خارجی
وزارت دارایی رژیم صهیونیستی در گزارشی اعلام کرد، سرمایه گزاری خارجی از ابتدای امسال (۲۰۲۳) و حتی پیش از جنگ غزه به علت ناآرامی های سیاسی و کشمکش داخلی در مخالفت با تغییرات قضایی موجب شد، بسیاری از سرمایه گذاران خارجی نسبت به سرمایه گذاری در اسرائیل محتاط عمل کنند.
در این گزارش آمده، سرمایهگذاری خارجی در سه ماهه نخست امسال (۲۰۲۳) کاهش چشمگیری داشته و به حدود ۲.۶ میلیارد دلار رسید که نشان دهنده کاهش ۶۰ درصدی نسبت به نرخ های فصلی در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ است. همچنین منجر به فرار سرمایه از اسرائیل به خارج شده است.
بخش سرمایه گذاری خطرپذیر در اسرائیل از زمان آغاز جنگ در غزه کاهش شدیدی را در انعقاد قراردادها ثبت کرده که ضربه ای به صنعت فناوری وارد کرده است.
۳۰۰ اقتصاددان برجسته صهیونیست در نامه ای به بنیامین نتانیاهو، نخست رژیم صهیونیستی و بتسلئیل اسموتریچ وزیر دارایی این رژیم هشدار دادند که اقتصاد اسرائیل دوران سختی را تجربه می کند که نیاز به اقدام فوری دارد.
در این نامه آمده است، بزرگی بحرانی را که اقتصاد با آن مواجه است را درک نمی کنید. باید به گونه ای دیگر عمل کنید و تدابیری اتخاذ شود تا فوراً از آسیبهای بزرگ جلوگیری شود.
فرودگاه های خالی
فرودگاه بینالمللی بن گوریون رژیم صهیونیستی روز ۱۸ دسامبر اعلام کرد، ۶۰۰ کارمند را به علت بحران مالی که با آن مواجه است به مرخصی اجباری بدون حقوق فرستاده است. همچنین وظایف و مسئولیت های هزار کارمند دیگر را با هدف کاهش دستمزد آنها، محدود کرده است.
مدیر عامل فرودگاه بن گوریون در گفتگو با رادیو اسرائیل گفت، این فرودگاه ۴ هزار و ۶۰۰ کارمند دارد و قرار است به ۳ هزار کارمند کاهش یابد.
تقاضای جهانی برای سفر به فلسطین اشغالی پس از عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. بیشتر شرکتهای بینالمللی هواپیمایی پروازهای خود را به مقصد اسرائیل به حالت تعلیق درآوردهاند.
حدود ۵۰ شرکت هواپیمایی بین المللی و شرکت های کوچکتر وابسته به آنها، پروازهای برنامه ریزی شده از مبدا و مقصد فلسطین اشغالی را در هفته نخست عملیات طوفان الاقصی لغو کردند.
پایگاه ردیابی پرواز Secret Flights گزارش داد، پروازها به و از فرودگاه بینالمللی بن گوریون از ۷ اکتبر به طور متوسط ۸۰ درصد کاهش یافته است.
در این گزارش آمده، روزانه به طور متوسط ۱۰۰ پرواز در فرودگاه بن گوریون در طول جنگ انجام می شود، در حالی که در دوره قبل از جنگ به طور میانگین روزانه ۵۰۰ پرواز انجام می شد. بیشتر پروازهای کنونی متعلق به سه شرکت هواپیمایی ال عال ، ارکیا و اسرائیل است.
حسام طالب کارشناس اقتصادی بر این باور است که پیامدهای اقتصادی عملیات طوفان الاقصی بر رژیم صهیونیستی به مراتب بیشتر از پیامدهای نظامی و امنیتی آن است.
این کارشناس مسائل اقتصادی عرب در گفتگو با مشرق تاکید کرد، خروج زمین های حاصلخیز اشغالی در مناطق شمال غزه از کشت و تولید محصولات کشاورزی و تبدیل شدن آن به منطقه نظامی بسته، حوزه کشاورزی رژیم صهیونیستی را به شدت تحت فشار قرار داده است. درصد زیادی از سبد غذایی شهرک نشینان از محصولات کشاورزی شمال غزه تامین می شد.
حسام طالب افزود، ۳۴۰ هزار نیروی کار به عنوان نیروی ذخیره در ارتش رژیم صهیونیستی به خدمت گرفته شدند. این افراد در کارنخانه ها، مراکز تولیدی و صنعتی کار می کردند. شمار زیادی از آنها در جنگ غزه کشته شدند. خروج این تعداد نیروی از بازار کار در رژیم صهیونیستی پیامدهای مستقیم بر اقتصاد دولتی، بخش خصوصی و درآمد خانواده ها این افراد دارد.