به گزارش مشرق، یک کیلوواتساعت برق برابر با مصارف لوازم الکتریکی است که مجموع مصرف آنها در یک ساعت به یک هزار وات میرسد، مثلاً اگر ۱۰ لامپ پر مصرف ۱۰۰ وات همزمان در طول یک ساعت روشن نگاهداشته شوند، مصرف برقشان معادل یک کیلوواتساعت خواهد بود، حتی بیشتر از ۱۰۰ لامپ ۹ وات کممصرف!
در سال جاری وزارت نیرو با افزایش چهار برابری پاداش سال گذشته، شرایط همراهی بیشتر مردم را در تابستان امسال فراهم آورده است. نکتهای که در این میان اهمیت دارد تأثیر مستقیم این پاداش بر مشترکان خانگی و مزایای غیرمستقیم بر سایر مشترکان از جمله صنایع کشور است.
میزان پاداش در نظر گرفته شده در این طرح بسته به میزان مصرف برق متفاوت است. کسانی که در زیر الگو، مصرف خود را کاهش دهند تا ۲ هزار تومان برای کاهش هر کیلوواتساعت مصرف برق یعنی تا ۲۰ برابر تعرفه برق پاداش دریافت میکنند، بنابراین مشترکان برق در مناطق عادی تا ۱۵۰ هزار تومان و در مناطق گرمسیر تا یک میلیون تومان پاداش دریافت میکنند.
رسیدن به کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق و دریافت پاداش با راهکارهای بسیار ساده امکانپذیر است:
دمای آسایش
با روشنشدن کولرها و لوازم خنککننده در ۴ ماه گرم سال یعنی از خرداد تا پایان شهریورماه مصرف برق کشور با یک جهش ۴۳ درصدی مواجه شده و تقریباً دوبرابر میشود، بنابراین یکی از بدیهیترین راهکارهای مدیریت مصرف برق استفاده صحیح از لوازم خنککننده محیط مثل کولرگازی است. یعنی تلاش شود تاحدامکان از دمای آسایش یعنی ۲۴ درجه در کولرهای گازی استفاده شود. تنظیم دما بر روی این مقدار مشخص باعث میشود تا بهمحض رساندن دمای اتاق به درجه تنظیمی، کمپرسور کولر خودبهخود و بهصورت اتومات خاموش شده و تنها فن دستگاه کار کند که مصرف برق شما را کاهش خواهد داد و اینکه اگر خنکی لازم ایجاد نشد باید نسبت به شستشوی فیلتر پنل داخلی یا شارژ سالیانه گاز دستگاه اقدام شود.
کولرهای آبی روی دور کند
مطابق تحقیقات انجام شده و بر حسب اندازهگیریهایی که بهعملآمده است تخمین زده شده است که توان کولرهای آبی ۵۰۰ وات و نوع گازی آنها توانی برابر دو هزار وات دارند بدین معنی که میزان برق مصرفی کولرهای آبی چیزی حدود ۵ برابر کمتر از کولرهای گازی است. اما همین مصرف برق کولر آبی را هم میتوان با ترفندهایی کاهش داد تا در ساعات اوج مصرف، بتوان بهترین الگوی مصرف را داشت.
یکی از الگوهای مصرف مفید در کولرهای آبی، این است که در زمانهای اوج مصرف، کولر را بر روی حالت کند قرار دهید. با این کار، هم جلوی مصرف برق زیاد در ساعات اوج را میگیرید و هم از بالارفتن دوبارهٔ درجه حرارت خانه جلوگیری میکنید.
سایبان برای کولرهای آبی
از یک سایهبان برای کولر استفاده کنید تا آب درون کولر گرم نشود. چرا که گرمشدن آب درون کولر، باعث واردشدن فشار بیشتر به موتور و همچنین افزایش مصرف برق خواهد بود.
استفادهنکردن از وسایل پر مصرف برقی در ساعت اوج مصرف
استفاده از وسایل خانگی نظیر اجاقگاز، اتو، ماشین لباسشویی، ظرفشویی و دیگر لوازم پرمصرف که زمینه گرمشدن فضای منزل را بیشازپیش فراهم میکند را به ساعت آغازین صبح و یا پانی شب موکول کنید. این کار موجب کاهش زمان کار کولرها شده و به همان میزان نیز مصرف برق کاهش مییابد.
خاموشکردن لامپهای اضافی
بیشترین مصرف برق در ۲۴ ساعت شبانهروز مربوطه به ساعات اولیه شب است. پس برای مثال اگر هریک از مشترکین در سطح منطقه تهران فقط یک لامپ ۱۰۰ وات رشتهای اضافی خود را خاموش کنند، ظرفیتی حدود ۴۰۰ مگاوات ساعت برق برای تأمین نیاز سایر هموطنان آزاد خواهد شد.
استفاده از لامپهای کممصرف
این گونه لامپها علاوه بر مصرف برق بسیار پایین، باعث بالارفتن دمای ساختمان نمیشوند و در نتیجه میزان کارکرد کولرگازی را تا حد قابلقبولی پایین میآورند؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم درصورتیکه تابهحال این کار را امتحان نکردهاید دراسرعوقت نسبت به تعویض لامپها اقدام کنید.
برچسب انرژی
برچسب انرژی، میزان کارایی هر یک از وسایل انرژی بر خانگی را مشخص میکند. برچسب انرژی از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که هر قسمت نمایانگر اطلاعاتی است.
به طور مثال خریداران ماشین لباسشویی میتوانند باتوجهبه این اطلاعات در هنگام خرید، دستگاهی را انتخاب کنند که درمقایسه با سایر مدلهای مشابه دارای کارایی و بازدهی بیشتری باشد. حرف A نشانگر بیشترین بازدهی دستگاه و حرف G نشانگر کمترین بازدهی دستگاه است. بنابراین هرچه رتبه دستگاه بیشتر باشد کارایی آن نسبت به میزان انرژی که مصرف میکند بیشتر است.
افزایش طول عمر تجهیزات برقی
الگوی مصرف و عمر وسایل خانگی بعضی از وسایل خانگی از قبیل یخچال و فریز با وجود کممصرف بودن چون زیاد از آنها استفاده میشود در نتیجهبخش بزرگی از مصرف خانگی را تشکیل میدهند.
بعضی دیگر از این وسایل مانند: لباسشویی و جاروبرقی بسیار پر مصرف هستند؛ اما چون زمان کوتاهی از آنها استفاده میشود در کل مصرف خانگی سهم بزرگی ندارد. انتخاب و استفاده صحیح و درست از وسایل خانگی نه فقط مصرف انرژی و در نتیجه هزینههای خانواده را کاهش میدهد و سرمایه بزرگی را برای توسعه کشور ذخیره میکند؛ بلکه بر عمر این دستگاهها نیز میافزاید. تمام دستگاههای خانگی دارای عمر مشخصی هستند که بر اساس تعداد ساعتهای مصرف و در شرایط استفاده درست محاسبه میشود.
خودداری از روشن نگاهداشتن بیمورد تلویزیون در زمانی که از آن استفاده نمیشود، خودداری از باز و بسته کردن بیمورد و طولانی درب یخچال و فریزر و خاموش نگاهداشتن روشناییهای منزل در ساعات روز از دیگر راهکارهای مدیریت مصرف برق است.