به گزارش مشرق، انجام مشاوره در امور زندگی و ارتباط بین فردی و زناشویی، امری اجتناب ناپذیر و ضروری برای داشتن سطح کیفی ارتباط و تبادلات فکری و ذهنی است.
داشتن دانش ارتباطات موثر و دانستن کلیدهای طلایی ارتباط خوب داشتن با دیگر افراد به ویژه همسران، روش مطلوب و کارگشایی در طی کردن مسیر پر فراز و نشیب زندگی است.
استفاده از صاحب نظران و متخصصان مشاوره و روانشناسی نیز یکی از طرق مهم موفقیت در این جاده بزرگ است؛ در نتیجه عقل سلیم حکم می کند تا هر یک از افراد جامعه از دانش و تجربه این متخصصان علوم رفتاری وروانشناسی استفاده کنند.
سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نیز به عنوان متولی اصلی سامان دهی و مدیریت فعالیت های روانشناسان و مشاوران در سطح کشور، سعی دارد تا خدمات این قشر به مردم در کمال مطلوب عرضه شود و همواره سعی دارد با متخلفان از قوائد و قوانین این سازمان برخورد قانونی کند.
در این بین هستند برخی روانشناسان و مشاوران که با دریافت مبالغ خارج از عرف و قوانین اعلامی و تعرفه های تعیین شده توسط دولت، خدمات روانشناسی و مشاوره را به افراد جامعه در حوزه های مختلف فردی، ازدواج، طلاق و... ارائه می کنند و از این قِبَل پول هنگفتی را به جیب می زنند.
این روانشناسان با راه انداختن مراکز لاکچری و دفتر و دستک زیاد، سعی دارند نوع خدمات خود را خاص و منحصر بفرد جلوه دهند و در ازای ارائه خدمات، مبالغ هنگفتی را طلب کنند.
خانمی که برای ازدواج با چند مرکز روانشناسی و مشاوره تماس گرفته بود تا از خدمات این مراکز استفاده کند، روایت کرد:با چندین مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره تماس گرفتم و هر کدام تعرفه های متفاوتی را اعلام کردند.
وی ادامه داد:مثلا با دفتر یکی از اساتید رشته روانشناسی که در این حوزه معروف است تماس گرفتم و بعد از اصرار مبنی بر دادن نوبت مشاوره، منشی خانم دکتر اعلام کرد به ازای یک جلسه مشاوره، مبلغ ۴۵۰ هزار تومان دریافت می کنیم!
این خانم یادآور شد:منشی این خانم دکتر البته گفت که انجام تست خدمات مورد نیاز شما توسط شاگردان استاد انجام می شود و استاد نیز با شما صحبت کرده و این مبلغ دریافت میشود.
هزینه ۴۵ دقیقه مشاوره با یک روانشناس با مدرک کارشناسی ارشد ۱۷۶ هزار تومان و انجام مشاروه با یک روانشناس و مشاور با مدرک دکتری ۲۰۷ هزار تومان است.
۳۰ دقیقه مشاوره، ۴۵۰ هزار تومان!
یک مراجعه کننده دیگر میگوید: بنده نیز قصد انجام مشاوره ازدواج را داشتم که وقتی با یک نفر از اساتید دانشگاهی تماس گرفتم منشی این روانشناس گفت: آقای دکتر اکنون در خارج از کشور به سر میبرند اما با اصرار و ابرام من قبول کرد و گفت: شما میتوانید به مدت ۳۰ دقیقه با آقای دکتر به صورت واتس آپی و آنلاین مشاوره کنید و مبلغ ۴۵۰ هزار تومان بپردازید!
این نرخ های نجومی در حالی است که بنا بر اعلام تعرفههای خدمات روانشناسی و مشاوره از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در سال جاری، هزینه ۴۵ دقیقه مشاوره با یک روانشناس با مدرک کارشناسی ارشد ۱۷۶ هزار تومان و انجام مشاروه با یک روانشناس و مشاور با مدرک دکتری ۲۰۷ هزار تومان است.
یک مراجعه کننده دیگر که برای انجام مشاوره به یک دفتر خدمات مشاوره در جنوب شرقی تهران رفته بود می گوید:من با یک روانشناس که به گفته خودش سابقه ۳۱ سال مشاوره و مدرک کارشناسی ارشد دارد مشاوره انجام دادم که به ازای ۴۵ دقیقه، ۱۷۰ هزار تومان پرداخت کردم؛ البته ۳۵ هزار تومان نیز هزینه انجام تست را پرداخت کردم.
برای بررسی موضوع چند نرخی بودن تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره با دکتر محمد باقر حبی، معاون انتظامی سازمان روانشناسی و مشاوره به گفت وگو نشستیم.
قیمت خدمات مشاوره مصوب می شود
وی درباره این اختلاف قیمت در تعرفه های دریافتی توسط روانشناسان و مشاوران بیان کرد:هر سال قیمت تعرفه های خدمات روانشناسی و مشاوره مصوب و از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره اعلام میشود.
حبی یادآور شد:درصدی از روانشناسان و مشاوران که از استادان و اعضای هیات علمی هستند در حدی که سنوات خدمتی اجازه دهد مبلغ بیشتری دریافت می کنند.
معاون انتظامی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره تصریح کرد:هیچ روانشناس و مشاوری حق ندارد تعرفه های غیر از تعرفه های اعلامی و مصوب از مردم دریافت کند.
مشاوره آنلاین تعرفه ندارد
وی درباره دریافت خدمات روانشناسی و مشاوره آنلاین، اظهار داشت: ما برای خدمات آنلاین هیچ تعرفه ای نداریم؛ ضمن اینکه میزان تعرفه قانونی برای دریافت خدمات روانشناسی و مشاوره نیز در سایت این سازمان بارگذاری شده است.
هیچ روانشناس و مشاوری حق ندارد تعرفه های غیر از تعرفه های اعلامی و مصوب از مردم دریافت کند.
حبی تاکید کرد:مردم اگر احساس می کنند در مراکزی مبالغی بیش از مقدار تعرفه قانونی و اعلامی از آنها دریافت شده است مراتب را از طریق شماره تلفنهای اعلام شده در سایت سازمان نظام روانشناسی و مشاوره گزارش کنند تا بر اساس ضوابط رسیدگی کنیم.
معاون انتظامی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره اضافه کرد:با این موضوع و تخلف برخورد می شود؛ البته پول اضافه گرفته شده به فرد باز نمی گردد اما یا جلب رضایت فرد شاکی جلب شده یا وارد مراحل رسیدگی قانونی می شود.
به هرحال استفاده از خدمات روانشناسی و مشاوره از ضروریات زندگی به ویژه شرایط خاص زندگی این زمانه است و برای دانستن دانش زندگی با کیفیت تر، استفاده از نظر صاحب نظران امری ممدوح و قابل توجه است؛ اما یادمان نرود اگر در حوزه ای همچون فعالیت روانشناسان و مشاوران نظارت لازم وجود نداشته باشد و هر فردی هر مبلغی را که دلخواهش است طلب کند، شاهد ایجاد جو بی اعتمادی و روی گرداندن مردم از دریافت این خدمات و در نهایت آسیب دیدن ساختار فردی و اجتماعی جامعه خواهد شد.