کد خبر 1397419
تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۴۰۱ - ۰۷:۵۴
عبدالله گنجی

چرا گشت ارشاد دارید؟ به حکومت چه ربطی دارد طرف حجاب دارد یا ندارد؟ چرا در امر خصوصی دخالت می‌کنید؟چرا درمقابل زیاده‌خواهی آمریکا کوتاه نمی‌آیید مگر نمی‌بینید مردم دچار مشکل اقتصادی هستند؟

به گزارش مشرق، عبدالله گنجی، مدیرمسئول روزنامه همشهری در یادداشتی نوشت: چرا گشت ارشاد دارید؟ به حکومت چه ربطی دارد طرف حجاب دارد یا ندارد؟ چرا در امر خصوصی دخالت می‌کنید؟ چرا فلانی دستگیر می‌شود؟ او که روش‌های خشونت‌آمیز را ترویج نمی‌کرد. چرا درمقابل زیاده‌خواهی آمریکا کوتاه نمی‌آیید مگر نمی‌بینید مردم دچار مشکل اقتصادی هستند؟

در این‌باره باید صادقانه با دوستان، دشمنان و ناظران سخن گفت. موضوع را زمانی می‌فهمیم که تصویر درستی از فلسفه حکمرانی در جامعه مسلمانی داشته باشیم. حاکمانی که فلسفه حکومت برایشان قدرت برای قدرت یا قدرت برای مواهب قدرت است، از هر آنچه موجب ناراحتی و سروصدا می‌شود پرهیز می‌کنند. چرا جمهوری اسلامی چنین نمی‌کند؟ برخی از به‌اصطلاح نخبگان می‌گویند اقدامات (اقدامات ارادی) جمهوری اسلامی در راستای نابودی خودش است اما حاکمیت و اجزای آن متوجه نیستند که تیشه به ریشه خود می‌زنند؛ این سؤال مهمی است.

کسی که حکومت را برای استفاده هزار فامیل خود می‌خواهد، به هرکس یا هر کشوری به‌نوعی باج می‌دهد. یکی را آبنبات، دیگری را مسئولیت، کشوری را باج می‌دهد و جای دیگری عقب‌نشینی می‌کند که تاج و تخت محفوظ بماند. بعضا با افتخار می‌گویند کوروش وقتی وارد بابل شد به مردم گفت «بر دین خود آزاد هستید» و این را نشانه رفتار دموکراتیک کوروش یا احترام به حقوق بشر می‌دانند. اما شهید مطهری معتقد است اگر کوروش چنین گفته باشد پس به چه دلیل سرزمین آنان را تصرف کرد؟ آیا آرامش آنان را برای استثمار اقتصادی می‌خواست؟ پیامبر اسلام به کدام سرزمین رفت که هدفی جز اصلاح دین داشته باشد؟ بنابراین جمهوری اسلامی نمی‌تواند مانند حکومت‌های عرفی هر صدایی را با دان‌پاشی و نمک‌ریزی ساکت کند که حکومتش برقرار باشد. این سیره امیرالمومنین است. به‌رغم نص، او با بیعت عمومی در قدرت حاضر شد اما در سراسر نهج‌البلاغه یک‌بار ندارد که «ایها الناس بفرمایید من الان چه‌کار کنم؟» گفت با اصرار شما حکومت را می‌پذیرم اما براساس سنت پیامبر و کتاب خدا و عقل خود حکومت می‌کنم و دیدید که چگونه هزینه این راهبرد را کمتر از 5سال داد و همه عمر حکومتش در جنگ داخلی سپری شد. حال چرا روشنفکران ما نمی‌گویند علی(ع) درایت نداشت؟ بلد نبود هرکس را به‌صورتی نمک‌گیر کند و حکومت را ادامه دهد؟

امام فرمود تفاوت انقلاب اسلامی با انقلاب‌های دیگر آن است که آنجا یک طاغوتی می‌آید و طاغوت قبلی را برمی‌دارد و می‌گوید باید من باشم. امام می‌گوید برای ما هر دو طاغوتند و آن طاغوتی که جدید آمده است ولو اینکه آدم خوبی هم باشد به یک بُعد از انسان توجه دارد و آن بعد مادی است و سپس می‌گوید ما «قیام‌الله» کردیم. در قیام‌الله استفاده از مواهب عرفی حکومت برای حاکمان همانقدر زشت و ناپسند است که عدول از اصول اسلامی برای حفظ حکومت واجد نکوهش است. بنابراین جمهوری اسلامی نمی‌تواند به‌قول امام «جمهوری اسلامی لفظی» و به‌قول مقام معظم رهبری «جمهوری اسلامی اسمی» باشد. نمی‌تواند به‌نام دین، خود پرچمدار فسق و فجور و مروج گناه در جامعه باشد.

ممکن است آلودگانی در حکومت باشند و البته هستند، اما سیره حاکمان نمی‌تواند به‌صورتی باشد که برای مانایی در قدرت درمقابل فساد چشم‌بند بزند و احتمالا تحسین هم بشنود. برای مدیریت عالی نظام از جهت ارادی کاری ندارد که مراکز فساد را همانند مراکز عبادی محترم بشمارد و از مقبولیت حداکثری برخوردار و همگان برای او کف بزنند. اما این حکومت، حکومت دینی نیست. نگاه واقع‌گرایانه و اصولی به ما می‌گوید جمهوری اسلامی نمی‌تواند مروج ولنگاری باشد یا آن‌ را در حیطه عمومی تأیید کند (حوزه خصوصی امر دیگری است)، بنابراین یا باید بر اصول اسلامی در جامعه‌ای که 99درصد آن مدعای مسلمانی دارند بایستد یا حکومت را رها و حجت را تمام نماید.

اگر روزی دیدیم که مسئولان حکومت از جمهوری اسلامی صرفا به یک اسم، نام و پسوند اکتفا کرده‌اند، معنایش این است که قدرت به ماهو قدرت، برایشان مهم است و درمقابل هرچه برای این قدرت مشکل‌آفرین است، کوتاه می‌آیند و سازش می‌کنند تا در قدرت بمانند البته تاکید بر اصول اسلامی بدین معنا نیست که حاکمیت صرفا روش‌های قهری را به خدمت بگیرد و روش‌های تربیتی را نادیده انگارد.  برخورد با مردم باید وزین و توأم با حفظ شأن آنان باشد؛ کما اینکه نمی‌توان بر روی سیاسی بودن برخی نابهنجاری‌ها چشم پوشید و صرفا آن ‌را فرهنگی تفسیر کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 22
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    6 7
    شک نکنید بزرگترین اولویت هر جامعه ای همان چیزی است که بیش از همه دشمن دارد آن را می کوبد. الان بیش از حتی موشکهای بالستیک، بیش از غنی سازی اورانیوم و حتی بیش از اصل اسم جمهوری اسلامی، دشمن دارد حجاب را می زند.
    • IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
      7 2
      خودمون با اجرای سلیقه ای و موردی قوانین اسلامی حجاب رو میزنیم. اسلام یک بسته ی کامل هست.
    • IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
      2 5
      شما بر چه اساس این فرضیه رو مطرح میکنید و ما روی چه حساب نباید به این فرضیه جناب عالی شک کنیم؟
    • به 11.53 IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
      3 2
      فرضیه مطرح نشد. یک امر بدیهی و عینی است که دارید می بینید. شما برای شک کردن فقط باید خود را به آن راه بزنید.
    • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
      0 1
      حجاب تعریفی دارد وبایدانجام شود مثل امربه معروف ونهی ازمنکرهرچندخنثی سازی شده
  • قربانعلی میهمی IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    1 2
    فکر کنم منظور دکتر قیام لله باشد تا قیام الله.
  • IR ۰۸:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    0 1
    خوب بود
  • روشن IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    1 3
    نوشته خیلی خوبی است. چون سوال محور طرح شده و پاسخ آن در خور است. تشکر از آقای گنجی.
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    2 4
    درسته که حاکم مسلمان به خاطر حفظ قدرت دست به تسامح نمیزنه ولی به خاطر مصلحت و حفظ اصل اسلام چرا. بارها در تاریخ داریم که برای بقای اسلام امیر المومنین بر مبنای مصلحت رفتار کردند. دوم اینکه ائمه زمان شناس بودند و هر کاری رو در زمان خودش به بهترین نحو انجام میدادند. سوم اینکه در امور فرهنگی و اعتقادی تلاششان بیشتر بر تربیت بود نه تنبیه و برخورد. مثل برده داری که با تربیت درست اهل بیت، ریشه کن شد. چیزی که به مرور زمان فرهنگ شده را نمیشود با برخوردهای قهری مقطعی درست کرد
  • IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    0 1
    نوع برخورد وگفتگوی منطقی راکه همه بلدندودوست دارند
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    4 0
    برخورد ها رو مدنی تر کنید چیه این ون گشت ارشاد و کشوندن دختر مردم خدا وکیلی خودتون خسته نشدید؟ مجازات های امروزی تر و مدنی تر هم هست
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    2 2
    حاکم اسلامی به دنبال حفظ اسلام در وهله اول و سپس تربیت مردم از طریق این اسلام هست نه پی قدرت شخصی. پس حفظ اصل اسلام و عدم چند دستگی بین مسلمین مهم هست و مصلحت بهش تعلق میگیره. برای تعزیر هم حاکم اسلامی بیشتر پی اصلاح سیستم های هنجار شکن و فسادزا میگرده نه به صورت موردی و مقطعی
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    3 0
    خب اینجا نقش جمهوری در عبارت "جمهوری اسلامی" چطور باز تعریف میشه؟
  • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    2 0
    اینهایی که فرمودید ویژگی حکومت اسلامی است
  • IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    1 2
    دوباره فصل گرما شد و حجاب ها شل تر شد
  • برزو IR ۱۲:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    0 2
    درود
  • ابوالفضل IR ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    0 2
    موافقم
  • IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    4 2
    آنها درست فهمیده اند که اگر گناه در جامعه اسلامی علنا آزاد شد، رسما و به طور مبنایی حاکمیت دین نفی شده است. تمام اقتصاد بهانه ای است برای آنکه تمام هم و غم جمهوری اسلامی بشود یک مساله سکولار به اسم اقتصاد. یعنی بشود نرمال مثل بقیه دنیا. یعنی گلوله دودزایی برای فاجعه اخلاقی و سقوط عفت عمومی. البته شکی نیست که از نظر اقتصادی هم بی حجابی با آمار هولناک طلاق و فرزندان طلاق و قتلهای عشقی و ناموسی و هزینه پرونده های آن سالانه بیش صدها اختلاس بزرگ برای کشور خسارت دارد. اما به هر حال هر خسارت مادی قابل جبران است. در حالی که وقتی حیا و عفت و غیرت رفت و بی غیرتی تبدیل به نشانه روشنفکری و مایه افتخار شد، دیگر جبرانی وجود ندارد.
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    5 1
    فعلا که تا چشم کار می‌کنه، تساهل در اصول می‌بینبم!
  • IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    0 1
    درود
  • DE ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۰
    0 0
    یکی به نعل ، یکی به میخ !
  • مرد هخامنش IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
    0 0
    کوروش آدم بدی نبود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس