کد خبر 1367096
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۶
یادداشت سلیمی نمین| تبعات عوام گرایی در سیاست

وقتی فرصت‌طلبی با تحریک احساسات عامه جای نقد عالمانه عملکردها از یک سو، و ارائه طریق برای حل مسائل از دیگر سو را بگیرد، حاصلی جز تقویت عوام گرایی در پی نخواهد داشت.

به گزارش مشرق، عباس سلیمی نمین در یادداشتی نوشت: سهل‌طلبی در عرصه رقابت‌های سیاسی پدیده‌ دیرپا و نامطلوبی است که تبعات آن به سیاست‌ورزی ختم نمی‌شود، بلکه آثار مخرب اجتماعی مترتب بر آن بسیار وسیع‌ است. مع‌الاسف باید اذعان داشت که همه جریانات و گروه های مدعی در امر مدیریت کشور در سوق‌دادن فضای مشارکت و تعاملات  سلایق مختلف به سوی سیاست‌ورزی معیوب، کم و بیش نقش داشته‌اند.

وقتی فرصت‌طلبی با تحریک احساسات عامه جای نقد عالمانه عملکردها از یک سو، و ارائه طریق برای حل مسائل از دیگر سو را بگیرد، حاصلی جز تقویت عوام گرایی در پی نخواهد داشت؛ البته بر انگیختن احساسات با روش‌های سهل‌طلبانه  موج اجتماعی ایجاد می‌کند، اما دوام و قوام ندارد.

نگاهی گذرا به موضوعاتی که در چند سال گذشته دستمایه رقابتی غیر سازنده بوده است به‌خوبی روشن می سازد که پیدایش موج اجتماعی جدید، موج قبلی را کاملاً محو می‌کند و رشدی را رقم نمی‌زند، یعنی موجب انباشت تجربیات و محفوظات ذهنی نمی‌شود.

نباید فراموش کرد که جریان عوام‌گرا حافظه تند کوتاه مدت دارد، و با بروز یک مستمسک تبلیغاتی برای تخریب رقیب، مستمسک قدیم را به کلی به فراموشی می‌سپارد، کما این‌که امروز نشانی از برخی جنجال‌های سیاسی چندی قبل که جامعه را به شدت به خود مشغول داشت نیست؛ در حالی که نقدهای عالمانه ومستدل رویکردها و عملکردها و ارائه برنامه‌های برتر برای حل مشکلات جامعه، انسجام ذهنی و قدرت تجزیه و تحلیل مستقل به آحاد جامعه  می دهد.

در چنین شرایطی با موج سازی نمی‌توان با اذهان بازی کرد؛ البته تولید فکر عالمانه نیاز به صرف وقت صادقانه برای رشد مردم دارد که باید اذعان داشت بسیاری از سیاست‌پیشگان، حاضر به پذیرش هزینه‌های چنین ایثاری نیستند. اجازه می‌خواهم ذکر نمونه را از برخی مدعیان اصولگرایی آغاز کنم؛ در به چالش کشاندن عملکرد دولت گذشته در حوزه مذاکره و توافق با ۱+۵ موسوم به برجام، فردی از این جریان در محافل مختلف مدعی می‌شد که دولت یازدهم تعهد داده است سردار سلیمانی را تسلیم طرف غربی مذاکرات کند.

تمسک  به این روش غیر صادقانه با توجه به موقعیت این شخصیت که در همه نظر سنجی‌ها محبوب‌ترین بود موج اجتماعی تندی ایجاد کرد و مذاکره کنندگان  نزد قشری از جامعه متهم به خیانت شدند. آیا امروز از چنین موجی می‌توان سراغ گرفت؟ بدون تردید پاسخ، منفی خواهد بود. اما اگر مدعی، به نقد عالمانه ضعف‌های برجام می‌پرداخت امروز نیز از آثار مثبت آن می‌توانستیم بهره‌ گیریم و تجربیات گذشته در مذاکرات اخیر موجب ارتقای سطح کارشناسی ملت ایران می‌شد.

در مقطع دیگری رئیس جمهور سابق در رقابت انتخاباتی اتهامی را به رقیب خویش وارد ساخت و با ایجاد یک نگرانی اجتماعی موجی به وجود آورد و پیروزی را از آن خود کرد، اما جز خسران برای جامعه ره‌آوردی نداشت. این روزها نیز به بهانه‌ای موجی اجتماعی به‌راه افتاده است که بی‌تأمل نمی توان از کنار آن گذشت. ابتدا باید یک اصل را یادآور شد؛ مسئولان کشور برای پیش‌برد امور جامعه برخی امور مباح را می‌بایست بر خود حرام کنند تا بتوانند بر سرعت روند حل مشکلات بیفزایند.

هر ساله رقم قابل توجهی از آحاد جامعه در ایام نوروز به کشورهای همسایه همچون ارمنستان، ترکیه، امارات، عراق و... سفر می‌کنند، برخی نیز که متمول‌ترند راهی اروپا و آمریکا می‌شوند. با وجود گستردگی  این مسافرت‌های تفریحی یا زیارتی مسئولان می‌بایست خود را از این گونه موهبت‌ها محروم سازند و از حد ایرانگردی فراتر نروند تا اقشار پایین دستی جامعه با دیدن دست‌اندرکاران مدیریت کشور در کنار خود با انگیزه‌ای مضاعف به کار و تلاش بپردازند.

همراه شدن خانواده و نزدیکان مسئولان در این وادی قطعاً نیازمند اقناع آنان است. محروم ساختن خود از برخی امور مباح نیازمند رسیدن به یک شناخت است. در موج تبلیغاتی به‌راه افتاده در این روزها یکی از سران قوا مورد حمله قرار می‌گیرد که چرا نتوانسته است برخی  اعضای خانواده خویش را به امری وا دارد.

بدون شک سفرهای این چنینی قابل دفاع نیست، کما این‌که شخصیت مورد هجمه واقع شده به تخطئه آن پرداخته است. اما آیا هر یک از ترکیب هجمه کنندگان  بهانه‌های مستقل خود را برای ایجاد یک موج اجتماعی ندارند؟ طرح صیانت در مجلس متوقف شده است.

آیا این تدبیر، انگیزه لازم  برای توسل به تخریب را به جریان تندرو مجلس نمی‌دهد؟ همچنین اصلاح‌طلبان افراطی که با صف‌آرایی در برابر مرکزیت خود با بحران درون تشکیلاتی مواجهند و عدالت فروشان که هر یک با رویکردی در راه انداختن چنین موجی سهیم اند. باید پرسید کدامین رشد را می‌خواهیم در این فضاسازی‌ها از آن مردم سازیم؟ شناخت مسائل عقبه این سه جریان به ظاهر متضاد می‌تواند دستاورد مفیدی برای جامعه به‌بار آورد.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
    3 3
    يادش رفت به احمدي‌نژاد هم براي رضاي خدا طعنه‌اي بزند. پاي آقاي قاليباف در ميان بود حواسش پرت شد.
    • IR ۰۵:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
      0 1
      با سلام و احترام بر جنابعالی ، عرض می کنم که عزیزم در مورد آقای احمدی نژاد خوشبختانه نیاز ی نیست که کسی با طعنه سخنی بگوید ، ایشان خودش این استغناء را قبلاََ ایجاد کرده است . بگم بگم هائی که آن عمو داشت __طعنه برای او به دلها می کاشت __نیاز به یادآوریش نیست دگر __آه که ز مظلومیتش سوخت جگر __من ئونا قوربان اولاقاجاقم اوزوم __باغلاناجاقدیر ئونا ایکی گئوزوم __دی ئو گَلنده نئچه قطار دوزوم __ایچلاری باشدان باشا دولی ئوزوم __ با عرض ادب وارادت ، محمد مهدی اسلامی .
  • IR ۰۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    0 8
    برنج شده ۱۰۰ هزار تومن
  • mojtaba SE ۰۲:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    1 0
    شوپنهاور میگه.شما هر چقدر سعی کنید که افکار شما رو مردم بفهمند ,موفق نمیشید,اما بدون اینکه شما بتونید توضیحی و یا توجیعی بدهید به خودتان ,یهو بعد از سی سال میبینید مردم مثل شما فکر میکنن...
    • محمد مهدی اسلامی IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
      1 0
      با سلام و احترام بر جناب آقا مجتبی عزیزم ، میدانید که این بنده ی حقیر دوستتان دارم ، اما درعین حال حتماََ به بنده حق میدهید که راضی نباشم رکوردم را کسی نشکند ، گرچه به این راحتی ها نیز کسی قادر به آن نخواهد بود ، زیرا که بنده در نوشته هایم حد اقل یک گونی غلط هست ، با این حال از آنجا که احتیاط شرط عقل است ، برای پیشگیری هم که شده باشد ، از جنابعالی خواهش می کنم « توجیهی» را «توجیعی » مرقوم نفرمائید تا خواسته یا نا خا خواسته رقیبی برای این دوستدارتان نشوید . مبادا فکر رکورد شکنی بذهن مبارکتان برسد . خدای تعالی حفظ تان کند و کامروا باشید . با عرض ادب و ارادت ، محمد مهدی اسلامی .
  • IR ۰۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    0 2
    فرزندان خودت کجا رفته اند ؟ با اذن یا بی اذن ؟ رسانه ای شد ؟
  • IR ۰۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    1 7
    رسول الله برای حضرت خدیجه تجارت میکرد. الان بود بابت هر سفرش به خارج از مکه کلی باید حساب پس میداد.
  • IR ۰۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    0 0
    آیا بدین بسنده کنم که مرا امیر مؤمنان گویند، در حالی که در ناخوشایندیهای روزگار شریک مردم نباشم؟ یا در سختی زندگی نمونه ای برایشان نشوم؟ (نهج البلاغه نامه ۴۵)
  • محسن IR ۰۴:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    3 0
    از عنوان تیتر مشخصه که بعنوان حمایت از جایگاه نخبه گرایی میخواد حضور مردم در بطن مسائل سیاسی رو بزنه. همین نگاه ها منجر به حاشیه رفتن طرح شفافیت آرا نمایندگان شد و این جریان همچنان ظرفیت واقعی مردم رو در حال سوزاندنه
  • IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    0 0
    پوپولیسم
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    2 0
    حالا که شما نخبه هستی-اصلا میدونی بقیه نخبه چه بلایی سر مردم ومملکت میاورند
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    4 0
    واقعاً چرا باید با وعده‌های دروغ لغو تحریم‌هایی که به بهانه‌های مختلف بر علیه ما وضع شده و مطمئناً هم هرگز لغو نخواهد شد، صنعت هسته‌ای خود را هم، به دست خودمان محدود و تخریب، و جاسوسان آژانس صهیونیست‌ها را پشتیبانی کنیم و اقتصاد کشور را هم شرطی نماییم؟! مذاکره‌ی فرسایشی برای کشور مضر است؛ آمریکا نمی‌خواهد مذاکره کند تا حرف حقی را قبول کند؛ بلکه می‌خواهد مذاکره کند تا حرف باطلی را تحمیل کند. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. مطمئناً عدم توافق با شیطان بزرگ قلدر و سه نوچه‌ی اروپائیش از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود، شرف دارد. مطمئناً برجام چکی نیست که قابلیت نقد شدن داشته باشد، بلکه تجربه‌ی تلخی است که از اعتماد به غرب با صرف هزینه‌ی زیاد به‌دست آمده و تاکنون هم اشتباهات زیادی در مواجهه با آن در پیش گرفته شده است؛ اکنون تنها نفعی که می‌توان از این تجربه به‌دست آورد، برداشتن این یوغ از گردن صنعت هسته‌ای و اقتصاد کشور، با عدم بازگشت به مذاکرات، و کوبیدن شجره‌ی خبیثه‌ی برجام بر سر آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان، و خروج قاطعانه و مقتدرانه از برجام با توکل بر خدا، و خنثی‌سازی تحریم‌ها از طریق ایجاد حرکت تولیدی و تحرک اقتصادی داخلی، و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان لازم با اخراج کامل جاسوسان آژانس و جمع‌آوری تمام دوربین‌ها است؛ و این، خواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی است که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن هستیم.
  • علی IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    0 0
    مشرق جمع کن حرفای این اقا رو ژست عقل کلی و فهم میگیره ولی خودش تو درست خوندن یه مطلب هم عاجزه چه برسه به اینکه مطلب رو درست درک کنه. اولا اقای نبویان هیچ وقت ادعا نکرد دولت روحانی در برجام تعهد داده که سردار سلیمانی رو تسلیم کنند . ادعای اقای نبویان راجب fatf بود که اون اهم از خودش نگفته بود در خود متن درخواست های fatf از ایران (همون 40 یا 41 درخواست) بود این قضیه اسم شخص نبود ولی گفته بود هرکسی رو خواستند موظف هست کشور که تحویل بده.
  • US ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    0 0
    بسم الله الرحمن الرحیم مطالب مهمی را خطاب به دکتر رییسی و دکتر قالیباف و طیف سیاسی نزدیک به ایشان و نواصولگرایان منتشر می نمایم. قطعا از آسیب های تئوریک جریان موسوم به اصلاحات و روشن فکری دینی و استحاله فرهنگی مطلع هستید. این عقبه ی تئوریک بانی وضع موجود و فتنه های سیاسی سالهای 78 و 88 و فتنه های اقتصادی و گرا دهنده به تحریم کنندگان ملت هستند و متاسفانه به خاطر کم کاری اصولگرایان در بحث اندیشه ورزی و عدم استفاده از دستاوردهای جهان امروز و گسترش آزاد فکری سازگار با شرع در بین دانشگاهیان این جریان غربگرا که خواستار سازگارسازی و تغییر ارزش های اسلامی و فقه به نفع ارزش های مدرن هستند مجال حضور یافتند و با شعارهای مردم فریب سازش و آزادی و دموکرسی غربی تصمیم گرفتند انقلاب اسلامی را که پرچمدار مبارزه با مدرنیته و غرب است در دولتهای سازندگی و اصلاحات و تدبیر به انحراف بکشانند و با بازی در نقش تقی زاده های نوین تجارب شکست خورده ی انقلاب مشروطه را بازسازی کنند و خوی اشرافی گری را تقویت و طبقه ی بورژوازی را فربه کنند غافل از آنکه در کشور مگر چند بنگاه خصوصی و چقدر بورژوازی وجود دارد که دموکراسی لیبرالی را طلب کند؟ علاج و راه درمان این دمل چرکین در کشور استفاده از عقلانیت سازگار با شرع در چارچوب تعیین شده ی فقه و تربیت نسل جدیدی از نظریه پردازان و تربیت نیروهای خوش فکر اصولگرا است. هر لحظه غفلت از این عمل باعث قدرت گرفتن جریان موسوم به اصلاحات و به نفع القای پروژه ی استعماری تضاد بین دین و مدرنیته است. قطعا باید در کوتاه مدت برای ارتقای مردمسالاری دینی اقدام کرد و ریاست جمهوری و نحوه ی انتخاب آن را به ساختار نخست وزیری و پارلمانی تغییر داد و مجلسی را برآمده از خواسته های اصلی ملت و در پرتوی معنویات مقام معظم رهبری امام خامنه ای تشکیل داد که در راس همه ی امور باشد و ارزش های انقلاب اسلامی را پیگیری کند. لازمه ی به حاشیه بردن جریان غربگرا نظریه پردازی سازگار با ارزش های انقلاب اسلامی در شعارهایی که جریان غربگرا می دهند است و تشکیل دولت پارلمانی و دولت در سایه در مجلس و پیگیری طرح مهم و انقلابی شفافیت و حفظ انسجام در بین اصولگرایان در این راستا می باشد. برای انجام این کنشگری مهم ظرفیت جناب آقای دکتر رییسی و دکتر قالیباف به عنوان رزمنده ی بی باک و مردمی ملت برای انسجام در بین اصولگ
  • مجید IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
    0 0
    مثل برخورد با طالبان بخاطر آب و مرز وجنگ روسیه با اوکراین و برخورد قاطع با گرانفروشی و خودرو سازان؟؟!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس