تنفس در مذاکرات وین و سفر معنادار امیرعبداللهیان به مسکو

سفر وزیر امور خارجه ایران به مسکو با توجه به شرایط جدیدی که روسیه در آن قرار گرفته به طور قطع بستری است برای گفت وگوهای جدی میان دو کشوری است که نشان داده اند، می توانند همکاری‌های نزدیک داشته باشند.

به گزارش مشرق، حسین امیرعبداللهیان وزیر اموخارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ۲۳ اسفندماه برای دیدار و گفت وگو با مقام های فدراسیون روسیه عازم مسکو شد.

این سفر در میانه شرایط پیچیده حاکم بر مذاکرات وین و همچنین اوج گیری بحران اوکراین که تقابل کم سابقه غرب و روسیه را بدنبال داشته از جنبه های مختلف می تواند حائز اهمیت باشد.

روسیه هفته گذشته اعلام کرد که آمریکا باید به صورت کتبی به این کشور تعهد بدهد که تحریم های اعمال شده بر علیه مسکو پس از بحران اوکراین مانعی بر سر راه همکاری های اقتصادی و هسته ای این کشور با ایران که بخشی از ان نیز در برجام قید شده است ایجاد نخواهد کرد.

این درخواست روسیه موجب شد که رسانه ها و برخی مقامات غربی به حمله شدید به مسکو، این کشور را به سنگ اندازی در مسیر نهایی شدن مذاکرات وین و دستیابی به توافق متهم کنند.

برخی منتقدان و مخالفان همکاری ایران با روسیه در داخل کشور نیز ضمن همراهی با موج غربی ایجاد شده، مسکو را متهم به گروگان گرفتن منافع ایران برای تامین مطالبات خود کردند.

این فضا تا جایی پیش رفت که حتی موضع بی طرفی فعال جمهوری اسلامی ایران که مبنای آن از یک سو مخالفت با جنگ و از سوی دیگر محکومیت اقدامات تحریک آمیز امریکا و غرب در اوکراین بود به کوتاه آمدن ایران  برابر شرط گذاری روسیه تعبیر شد و مورد حمله رسانه های غربی و همفکران انها در داخل قرار گرفت.

در چنین شرایطی روز گذشته روزنامه وال استریت ژورنال  به نقل از یک مقام ارشد در دولت آمریکا نوشت که واشنگتن با درخواست روسیه برای معاف شدن از تحریم ها برای اجرای برجام مخالف است و یک هفته به مسکو مهلت داده که این درخواست را پس بگیرد.

این روزنامه از قول مقام آمریکایی که نام وی را اعلام نکرده اعلام کرد که اگر کرملین از خواسته خود برای مستثنی شدن تحریم ها برای اجرای برجام کوتاه نیاید، آمریکا در پی توافقی خواهد رفت که روسیه را از برجام مستثنی کند.

روسیه نیز برابر اظهارات مقامات غربی که این کشور را به کارشکنی در مذاکرات وین متهم کرده اند ضمن رد ادعاهای مطرح شده بر لزوم نفع همه طرفها از توافق حاصل از مذاکرات وین تاکید کرده است.

وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد: روسیه با این حقیقت پیش می‌رود که «مسیر احیای مؤثر اجرای برجام در سایه احیای توازن بین عناصر هسته‌ای و اقتصادی "توافق" است به طوریکه در راستای منافع تمامی طرف‌ها باشد»

مسکو با اشاره به موضوعات حل نشده میان ایران و آمریکا که در حال حاضر مانع اصلی شکل گیری توافق است، خاطر نشان کرده است: متن توافق هنوز در مورد مسائل باقی مانده بین ایالات متحده و ایران در حال تنظیم است و شماری از مذاکره‌کنندگان تصمیمات سیاسی درباره تأیید متن نهایی توافق گرفته‌اند و مذاکرات وین طبق روال ادامه خواهد داشت.

در چنین شرایطی و با توجه به تهدید آمریکا در خصوص کنار گذاشتن روسیه از برجام و اتخاذ مسیرهای دیگر برای دستیابی به توافق، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در صفحه اختصاصی خود در توییتر نوشت: "همه ارکان کشور فارغ از فضا سازی های هدفمند داخلی و خارجی صرفا برای حفظ و ارتقاء منافع ملی تلاش می کنند. تا زمان تامین مطالبات قانونی و منطقی خود و دستیابی به توافق قوی در مذاکرات وین باقی خواهیم ماند. "

اظهار نظر صریح شمخانی نشان می دهد که ایران در چارچوب منافع ملی خود قصد دارد در مذاکرات با ترکیب فعلی باقی بماند ودر تعامل با طرف های حاضر در مذاکرات به توافق قوی برسد.

تحقق این راهبرد دارای الزاماتی است که از آن جمله تداوم مبادله نوشتارهای غیر رسمی با هیات آمریکایی حاضر در مذاکرات و رایزنی در سطوح بالاتر با مقامات روسیه برای تمرکز بر اشتراکاتی است که بتواند زمینه ساز شکل گیری توافق قوی در وین باشد.

سفر وزیر امور خارجه ایران به مسکو با توجه به شرایط جدیدی که روسیه در ان قرار گرفته، به طور قطع بستری است برای گفت وگوهای جدی، صریح و رو به جلو میان دو کشوری که طی سال های اخیر نشان داده اند که به رغم اختلاف نظرهایی که در برخی موضوعات منطقه ای و بین المللی دارند، می توانند همکاری های بسیار نزدیک، تعیین کننده و موفق  در موضوعات با پیچیدگی های بسیار زیاد داشته باشند.

روسیه در جریان مذاکرات وین نقشی سازنده و تسهیل گر برای عبور طرف ها از موضوعات پرچالش داشته و در این مسیر همکاری و رایزنی موثری نیز با هیئت مذاکره کننده ایرانی معمول کرده است.

اکنون مذاکرات وین به دلیل تعلل واشنگتن در اتخاذ تصمیمات سیاسی ضروری به آهستگی پیش می رود و تاثیر واقعی عوامل دیگر در شتاب گرفتن مذاکرات تقریبا صفر است.

سفر حسین امیر عبداللهیان به مسکو و رایزنی مقامات دو کشور می تواند شرایطی را فراهم کند که ضمن خنثی شدن فرافکنی و عملیات روانی آمریکا در مقصر معرفی کردن طرف های دیگر در ایجاد شرایط موجود، زمینه لازم برای انجام وظایف و تکالیف آمریکا در فرایند مذاکرات وین مهیا شود.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • تک سوار DE ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    8 2
    خواسته روسیه گرچه به نفع خود روس هاست اما در عمل بیشتر به نفع ایران هست چرا که توافق بر اساس توازن بین قدرت ها حاصل شده و اصل استقلال ایران حفظ می شه درغیراینصورت ایران در برجام وابسته به غرب می شه.
    • IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
      2 1
      احسنت ، دقيقأ همینطوره!
  • حسين DE ۰۰:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    8 2
    نكته مهم در مورد ضمانت خواستن روسيه از آمريكا در ارتباط با مذاكرات هسته ائى آنجاست كه روسيه و حتى چين دقيقًا به نفع ايران و در زمين ايران بازى ميكنند،ايران با توجه به عملكرد آمريكا در قبال برجام بدرستى عنوان كرده كه ما به آمريكا هيچگونه اعتمادى نداريم و براى مذاكره مجدد با آمريكا علاوه بر مصوبه مجلس شروط سه گانه مقام معظم رهبرى را هم مطرح كرده كه يكى از آنها ضمانت اجرائى تعهدات آمريكا در قبال برجام خواهد بود،حال اگر فردا ايران در مذاكرات با طرفهاى مقابل به توافق برسد و ايران وارد مراودات و مناسبات اقتصادى شود چه تضمينى ميتواند وجود داشته باشد كه آمريكا مانع مراودات اقتصادى بين ايران و روسيه وبين ايران و چين نشود؟ دقيقاً روسيه و چين بطور اصولى از آمريكا ضمانت اجرائى ميخواهند تا بعد از اين در روابط ومناسبات اقتصادى با ايران آمريكا مزاحمتى ايجاد نخواهد كرد و اين خود نوعى راستى آزمائى است ، حال اينكه يانكيها تمكين خواهند كرد يا نه منتظر بمانيم
  • mojtaba SE ۰۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    9 2
    شرط نظام ابر قدرت ایران از اول مذاکرات برداشتن کامل تحریمها و تضمین بوده.و حالا روسیه هم پشت ایران ایستاده ,,,فهم این موضوع برای مزدورهای داخلی سخت نیست اما میدونن, 2 میلیون غربگدای که پاهاشون رو تو سمنت کردن و سفت ایستادن تا نابودی کامل ایران رو دارن (آرا به همتی) و 20 میلیون که وقت جلوی دماغشون رو میبینن(کسانی که رای منفعل دارن)...به هر صورت شلوغش کنن و موضوع رو جابجا کنن ,و دروغ رو گسترش بدن که پولی که غربیها مریزن تو صرافیها تا به این مزدورها داده بشه ,حلال باشه؟؟؟,سیاست غربی ها این است که انقدر دروغ بگو تا شاید یکیش بگیره.فکر میکنید برای چی اینهمه تلویزیون راه انداختن,یعنی خودشان نمیدونند دروغ میگن!!!؟؟.پاینده رهبر عزیزم
  • DE ۰۱:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    0 0
    علت پاره کردن برجام توسط ترامپ این بود که پوتین به ترامپ گفته بود من وقتی‌به اوکراین حمله کردم یه نامه هم مینویسم که امریکا باید تعهد بده طوری هارتل تحریمها را از زمین‌ برداره ، روی پوتینِ پوتین نیافته. ترامپ‌هم گفته بود به جان جان کریه مرگ جان کریه قول میدم زور زدم از دستم نیافته. خب این حالا کجاش تقصیر پوتین بود . اون که از قبل برنامه ش را گفته بود.
  • IR ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    3 1
    تنها راه پیش، روی کشورهای مستقل از جمله ایران، ایجاد یک اتحاد ضد آمریکایی با روسیه و چین و ونزوئلا و... هست و هرچه در انجامش تاخیر کنیم ضرر بیشتری خواهیم کرد.
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    3 0
    امریکا و استکبار غیر قابل اعتماد هستند. لذا اگر مذاکره ای در هر موردی بین استکبار و ایران لازم باشد. ایران باید 1- در خواست ازاد سازی کلیه اموال و دارائی ها خود را نماید 2- ده برابر کل اموال بل.که شده ایران باید خسارت روانی ملت و تحمل سختی ها و کند شدن پیشرفت و 0000 گرفته شود.
  • IR ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    2 0
    واقعاً چرا باید با وعده‌های دروغ لغو تحریم‌هایی که به بهانه‌های مختلف بر علیه ما وضع شده و مطمئناً هرگز لغو نخواهد شد، صنعت هسته‌ای خود را هم، به دست خودمان محدود و تخریب، و جاسوسان آژانس صهیونیست‌ها را پشتیبانی کنیم و اقتصاد کشور را هم شرطی نماییم؟! مطمئناً برجام چکی نیست که قابلیت نقد شدن داشته باشد، بلکه تجربه‌ی تلخی است که از اعتماد به غرب با صرف هزینه‌ی زیاد به‌دست آمده و تاکنون هم اشتباهات زیادی در مواجهه با آن در پیش گرفته شده است؛ اکنون تنها نفعی که می‌توان از این تجربه به‌دست آورد، برداشتن این یوغ از گردن صنعت هسته‌ای و اقتصاد کشور، با عدم توافق مجدد با شیطان بزرگ و مستکبران و زورگویان دنیا، و خروج قاطعانه و مقتدرانه از برجام در روز ملی فناوری هسته‌ای با توکل بر خدا، و خنثی‌سازی تحریم‌ها از طریق ایجاد حرکت تولیدی و تحرک اقتصادی داخلی، و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان لازم با اخراج کامل جاسوسان آژانس و جمع‌آوری تمام دوربین‌ها است؛ و این، خواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی است که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن هستیم.
  • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    2 0
    توافق نکردن از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود، توافق نکردن شرف دارد بر یک چنین توافق کردنی.
  • IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
    1 0
    مذاکره فرسایشی نباید بشود؛ نباید جوری باشد که طرف‌ها بخواهند همین طور مدام این مذاکره را کش بدهند که این برای کشور ضرر دارد. این جور نیست که آمریکا بخواهد مذاکره کند تا اینکه یک حرف حقی را قبول کند؛ نه، می‌خواهد مذاکره کند تا یک حرف باطلی را تحمیل کند. مطمئناً عدم توافق با شیطان بزرگ قلدر و سه نوچه‌ی اروپائیش بزرگترین موفقیت در مذاکرات است. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. تجربه‌ی برجام در دولت قبل به ما نشان داد که اعتماد به غرب جواب نمی‌دهد، لذا ما به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم که به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. بهترین راه این است که بدون هیچ‌گونه توافقی، مذاکرات را تا بیستم فروردین روز ملی فناوری هسته‌ای تعلیق کنیم؛ چنانچه تا آن تاریخ تمام تحریم‌ها لغو شد و این امر راستی‌آزمایی گردید و تمام مطالباتمان هم وصول شد، به مذاکرات برگردیم و در غیر این‌ صورت در همان روز این شجره‌ی خبیثه‌ی برجام را که از روی زمین ناپاک و بی‌ثمر اعتماد به غرب برکنده شده و ثبات و قراری ندارد را برداریم و آن را بر سر آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان بکوبیم و با اقتدار از برجام خارج شویم. نباید گذاشت اقتصاد کشور بیش از این شرطی شود؛ کار عمده خنثی کردن تحریمها از طریق ایجاد حرکت تولید داخلی و تحرک اقتصادی داخلی است.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس