موشک بالستیک

اخبار و اطلاعات منتشره نشان می دهد که برنامه موشکی عربستان وارد مرحله جدیدی شده و نگاه ریاض از خرید موشک های بالستیک، به سمت تولید و ساخت این گونه سلاح تغییر کرده است.

به گزارش مشرق، کارشناسان مسایل منطقه معتقدند که سه عامل مهم باعث شده که رژیم سعودی به دنبال ساخت موشک های بالستیک باشد و در این مسیر از کارشناسان و متخصصان چینی یاری بگیرد، موضوعی که مقامات واشنگتن را نگران و به واکنش واداشته است.

از مهم ترین مسایلی که موجب شده رژیم سعودی به فکر ساخت و توسعه برنامه موشکی خود باشد، جنگ یمن می باشد؛ جنگی که از ششم فروردین ماه سال 1394 از سوی ائتلاف متجاوز عربی – آمریکایی به سرکردگی سعودی علیه مردم بی دفاع یمن شروع شده و تاکنون نیز ادامه دارد.

در چند سال اخیر رزمندگان یمنی موفق شده اند با دستیابی به ساخت و توسعه فناوری موشک های بالستیک و پهپادی موازنه جنگ را تغییر دهند، به حدی که سعودی ها با استفاده از سامانه های گرانقیمت پدافند هوایی «پاتریوت» و دیگر سامانه های پدافندی غربی هم نتوانسته اند با موشک ها و پهپادهای یمنی مقابله کنند، از این رو سعودی ها که در حدود هفت سال گذشته نتوانسته اند به نتیجه دلخواه خود در تجاوز به یمن برسند، به فکر ساخت موشک های بالستیک با کمک چین افتاده اند.

به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، رقابت با فناوری موشکی جمهوری اسلامی ایران دلیل دوم ساخت موشک های بالستیک توسط سعودی ها می باشد، اقدامی که به نظر تا رسیدن به نقطه مطلوب، فاصله بسیاری دارد.

دلیل سوم، پیگیری شتابنده هژمونی (قدرت برتر) عربی توسط سعودی ها می باشد که سران ریاض فکر می کنند این مسیر می تواند آنها را به این رویا نزدیک نماید.

در حالی که سعودی ها به طور محرمانه به دنبال ساخت موشک های بالستیک می باشند و قرارداد این مساله را با چینی ها منعقد کرده اند، اما واشنگتن به عنوان همپیمان راهبردی ریاض در دوره «جو بایدن» با این مساله به چند دلیل مخالف است.    

در همین مسیر سناتور آمریکایی «ادوارد مارکی» ضمن هشدار درباره شعله‌ور شدن آتش رقابت تسلیحاتی در غرب آسیا، توقف برنامه ساخت موشک بالستیک توسط سعودی‌ها را خواستار شده است.

مارکی سه شنبه گذشته در پیامی توئیتری اعلام کرد که «گزارش‌ها درباره اینکه چین در حال کمک به برنامه موشک بالستیک عربستان سعودی است، عمیقاً نگران کننده بوده، اما غافلگیر کننده نیست».

این عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا و کمیته فرعی امور غرب آسیا معتقد است که «کنگره باید لایحه منع سلاح‌های کشتار جمعی سعودی‌ها را تصویب کند تا از برنامه تسلیحاتی نامشروع آنها جلوگیری شود، چرا که این مساله می‌تواند آتش رقابت تسلیحاتی در منطقه را شعله‌ور کند».

مارکی بهار امسال به همراه سه سناتور آمریکایی دیگر، لایحه «توقف فعالیت‌های مربوط به توسعه تسلیحات کشتار جمعی» را ارائه کرده بود که در آن آمده است، هدف این لایحه «احیای نظارت و برداشتن گام‌هایی در راستای ممانعت از دسترسی به فناوری‌های حساسی خواهد بود که می‌توانند مسیر عربستان سعودی برای دستیابی به سلاح اتمی را هموار کند».

هشدار مارکی پس از آن مطرح شد که شبکه «سی‌ان‌ان» در گزارشی اعلام کرد، گزارش‌های اطلاعاتی آمریکا و تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که سعودی ها با کمک چین در حال ساخت موشک‌های بالستیک هستند.

در ابتدای این گزارش به نقل از سه منبع اطلاعاتی آمریکایی آمده است: عربستان در گذشته موشک‌های بالستیک از چین خریداری کرده است، اما تاکنون هرگز قادر به ساخت (و استفاده) این گونه موشک‌ها نبوده است.

سی‌ان‌ان افزود: تصاویر ماهواره‌ای به‌دست‌آمده نشان می‌دهد که پادشاهی سعودی در حال حاضر موشک های بالستیک را حداقل در یک مکان تولید می‌کند.

طبق اعلام سی ان ان، «دولت بایدن اکنون با پرسش‌های فزاینده‌ای مبنی بر اینکه آیا پیشرفت‌های موشکی بالستیک عربستان می‌تواند به طور چشمگیری پویایی قدرت منطقه‌ای را تغییر دهد و تلاش‌ها برای گسترش مفاد توافق هسته‌ای با ایران به‌منظور محدود کردن فناوری موشکی خود را پیچیده‌تر کند، مواجه است. (تقویت مفاد برجام) هدف مشترک عربستان، آمریکا، اروپا، اسرائیل (رژیم صهیونیستی) و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است».

«جفری لوئیس» یک کارشناس تسلیحات و استاد موسسه مطالعات بین‌المللی «میدل‌بری» معتقد است، درحالی‌که توجه جهانی معطوف به برنامه موشکی ایران است، به همان میزان به برنامه عربستان برای توسعه و تولید موشک‌های بالستیک توجه نمی‌شود.

به گفته لوئیس، «تولید موشک‌های بالستیک از سوی عربستان نشان می‌دهد که هرگونه تلاش دیپلماتیک برای کنترل و مهار اشاعه موشکی (در منطقه) مستلزم درگیر کردن برخی بازیگران منطقه‌ای دیگر مانند عربستان و اسرائیل است که موشک های بومی خود را تولید می‌کنند. برنامه عربستان برای تولید موشک‌های بالستیک موجب پیچیده‌تر شدن معادلات منطقه‌ای خواهد شد، زیرا این کشور علاوه بر اینکه رقیب منطقه‌ای ایران است، شریک مواضع آمریکا، اروپا، اسرائیل و امیرنشین‌های دیگر خلیج فارس برای کنترل تهران نیز هست.

بنا بر اعلام سی ان ان، هر نوع واکنش دولت جو بایدن به همکاری موشکی ریاض - پکن، به‌دلیل ملاحظات دیپلماتیک، حساس است؛ زیرا واشنگتن به‌دنبال ازسرگیری تعاملات با چین در عرصه‌های مختلف، از جمله تغییرات آب‌وهوایی، بازرگانی و شیوع «ویروس کرونا» است. «سیا» و شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز تاکنون از واکنش به این گزارش خودداری کرده‌اند، اما در مقابل سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است که این کشور و عربستان «شریک راهبردی همه‌جانبه» هستند و از جمله با هم مراوده نظامی دارند و «این گونه همکاری‌ها ناقض هیچ‌یک از قوانین بین‌المللی نیست و با کنوانسیون منع سلاح‌های کشتار جمعی نیز مغایرت ندارد».

همکاری موشکی چین و عربستان از چه زمانی آغاز شد؟

پس از پایان جنگ تحمیلی رژیم بعث صدام علیه ایران، «ملک فهد» شاه وقت عربستان و شاهزاده «سلطان بن عبدالعزیز» وزیر دفاع وقت این کشور تصمیم گرفتند با چین تماس بگیرند. ملک فهد به دو پسرش، یعنی «بندر بن سلطان آل سعود» سفیر وقت عربستان در ایالات متحده و برادرش «خالد بن سلطان آل سعود» که در آن زمان فرماندهی پدافند هوایی عربستان را برعهده داشت، ماموریت داد تا با پکن برای خرید و نصب مخفیانه موشک‌های بالستیک گفت وگو کنند. در همان زمان بندر بن سلطان به‌طور خصوصی با «هان شو» همتای چینی وقت خود در واشنگتن، تماس گرفت و پرسید که آیا پکن به ریاض موشک می‌فروشد یا خیر؟، پاسخ چین همان موقع مثبت بود، همان‌طور که «هنری کیسینجر» سیاستمدار و دیپلمات سابق آمریکایی در کتابش به آن اشاره کرده است، بندر بن سلطان به پاکستان سفر کرد و در آنجا با مقامات چینی به‌طور مخفیانه ملاقات داشت.

در ژوئیه ۱۹۸۵، بندر بن سلطان برای اولین بار پس از سه دیدار مخفیانه، به پکن سفر کرد تا درباره جزئیات خرید موشک‌های بالستیک از چین با دولتمردان پکن بحث و گفت وگو نماید. در دهه ۱۹۹۰ خالد بن سلطان معاون وزیر دفاع وقت عربستان‌ عقیده داشت که رشد اقتصادی سریع چین دیر یا زود پکن را به یک قدرت نظامی بزرگ تبدیل خواهد کرد و ریاض باید نقش چین در خاورمیانه را مد نظر قرار دهد. در همان حال عمده نیاز ریاض به تسلیحات نظامی را غرب و به‌ویژه آمریکا تامین می‌کرد. همکاری ریاض و واشنگتن در اکثر حوزه‌ها در سال‌های قبل باعث می‌شد تا نقش آمریکا در تامین تسلیحات مورد نیاز عربستان روزبه روز افزایش یابد.

«نیوزویک» در سال ۲۰۰۷‌ در گزارشی اعلام کرده بود که چین به‌طور مخفیانه به عربستان موشک‌های بالیستیک پیشرفته‌ای را با تایید آمریکا فروخت. بر اساس این گزارش در همین سال چین به‌طور مخفیانه موشک‌های بالیستیک میان‌برد «دانگ فنگ» (دی اف-۲۱)‌ با سوخت جامد را به عربستان سعودی فروخت، ولی تحویل آن به چند سال بعد موکول شد. این معامله از جهات مختلف نه تنها برای ریاض بلکه برای پکن نیز جالب‌ توجه بود، چرا که تمایل چین به افزایش فروش تسلیحات پیشرفته در خاورمیانه را نشان می‌داد. همچنین پکن علاقه خاصی به تجهیز عربستان سعودی به فناوری پیشرفته نظامی داشت، زیرا ریاض نقش مهمی در تامین انرژی این کشور به‌ویژه در بخش نفت ایفا می‌کند.

در ادامه و در سال ۲۰۱۴ ریاض تمایل خود را برای خرید جنگنده چندمنظوره «تاندر» (جی اف- ۱۷) چین اعلام کرد. در سال ۲۰۱۴ چین اقدام به ارسال موشک بالیستیک میان‌برد دانگ فنگ (دی اف-۳ آ) به عربستان نمود و ریاض برای اولین‌بار در رژه نظامی در آن سال آن‌ها را به نمایش گذاشت‌. تا پیش از انتشار گزارش اخیر سی‌ان‌ان، برخی از تحلیلگران آمریکایی بر این باور بودند که عربستان توانایی پرتاب موشک‌های پیچیده با سوخت مایع را ندارد.

اطلاعات و اخبار موجود نشان می دهد که حدود سه سال است که همکاری پکن – ریاض در عرصه ساخت موشک های بالستیک آغاز شده و واشنگتن نیز این موضوع را می داند، ولی تاکنون اقدامی در این باره نکرده است.

بنا بر اعلام سی‌ان‌ان، سرویس های جاسوسی آمریکا سه سال پیش (۲۰۱۹) کاخ سفید را از آغاز همکاری چین و عربستان برای پایه‌گذاری برنامه موشکی سعودی مطلع کرده بودند، هرچند این موضوع به طور محرمانه اعلام شده بود، اما دولت «دونالد ترامپ» در آن زمان اعضای کلیدی کنگره را در جریان این اطلاعات نگذاشت. سران وقت حزب «دمکرات‌» در کنگره آمریکا همان زمان نیز با انتقاد از دولت ترامپ، او را متهم می کردند که در قبال مقامات عربستان رویکردی ملایم دارد و در همین راستا ترامپ تاکید داشت که خریدهای تسلیحاتی سعودی از آمریکا اهمیت دارد و هزاران خانواده آمریکایی از آن درآمد دارند و منتفع می شوند!

کارشناسان مسایل منطقه معتقدند که عدم واکنش ترامپ در آن زمان، به عربستان امکان داد تا برنامه موشک‌های بالستیک خود را به طور محرمانه ادامه دهد و همین مساله رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه را افزایش خواهد داد.

نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که با توجه به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در چند ماه گذشته و همچنین تغییر عنوان نیروهای آمریکایی مستقر در عراق از نظامی به مستشاری، یانکی ها به هیچ وجه از منطقه خاورمیانه چشم‌پوشی نخواهند کرد و در عین حال نیاز کشورهای منطقه به تسلیحات نظامی و عطش پکن برای حضور بیشتر در منطقه و رقابت با واشنگتن، شرایط مناسبی را برای چین فراهم کرده تا هم زمینه حضور و نفوذ پکن در معادلات سیاسی اقتصادی منطقه افزایش یابد و هم سهم فروش تسلیحات چینی به‌ویژه موشک‌های بالستیک در منطقه افزایش یابد، اقدامی که مطمئنا رقابت تسلیحاتی در غرب آسیا را افزایش خواهد داد.

کارشناسان مسایل منطقه همچنین معتقدند، با توجه به رقابت ریاض با ابوظبی در به دست آوردن «هژمونی» کشورهای عربی و راه اندازی اولین نیروگاه هسته ای امارات در سال گذشته میلادی (2021) می‌توان پیش‌بینی کرد که روند برنامه هسته‌ای عربستان که شامل احداث نیروگاه اتمی است، شتاب بیشتری خواهد گرفت تا ریاض از ابوظبی در این زمینه عقب نماند.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 16
    عربستان فهمید که با حیوانات باید با زبان زور حرف بزند
    • افشین IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      6 0
      جالبه. پس حیوان با حیوان میخواد حرف بزنه؟؟؟ !!! ال سعود خودش حيوانترين هست و نمونه این توحش در دست پرورده این قوم وحشی از القائده تا داعش خودنمایی میکنه.
    • IR ۲۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      4 0
      حیوون فامیلاتن بی وجود.
  • IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    3 2
    مهم اینجاست که کشوری با تکیه بر نخبگان و متخصصان خودش به این علم ها دست پیدا کند نه اینکه با انتقال فناوری
    • IR ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      1 3
      یعنی میگی مهندسای خارجی برا ایران کار نکردن ؟!
    • TR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      0 6
      ایران با کمک روسیه و کره شمالی بالستیک ساخت اول تحقیق کن بعد حرف بزن
    • افشین IR ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
      3 0
      چرا ما هم در ابتدا کمک گرفتیم و این فناوری ها مادرزاد نبوده.اما مهم ارتقا و پیشرفت و نو کردن این علم هست تا جاییکه شاگرد از استاد پیش بيوفته. در هر صورت بخشی از این فناوری ها رو نمیشه با پول خرید و کشورهای دارای فناوری یه هیچ قیمتی اونو نمیدن. ما هم باید در این بخش ممنون تحریمها باشیم که فشار تحریمها باعث شد خیلی از سامانه ها و زیر سامانه ها رد بسازیم چون نميتونستيم بخریم. کلا اینا همین الان سی سال عقب هستند.
  • IR ۱۴:۴۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    4 3
    نکته جالبش کشور دوست و برادر چین هست که تکنولوژی هسته ای و موشکی رو که از ایران دریغ می کنه به راحتی در اختیار عربستان قرار میده
    • افشین IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
      5 0
      چین هسته ای به عربستان نداده و امید عربستان احتمالا به پاکستان هست در این صنعت. در جنگ ایران و عراق هم چین هم بما سلاح می فروخت و هم به صدام. اما جالبتر اینه که شما چرا از یک.کشور دیگه انتظار داری با دشمن ما دشمن بشه و از منافع مليش بگذره؟؟ چین دنبال جایگزین کردن خودش در منطقه ما بجای آمریکا هست و اینکار رو نرم داره انجام میده. ما هم تا جاییکه بنفع منافعمون باشه با چین جلو ميريم.اما از هیچ کشوری انتظار نداشته باشید که برای ما فداکاری کنه.چین اگه فداکار بود جلوی تحریمهای کره شمالی در شورای امنييت رو می گرفت. مخصوصا چین که انگیزه عقیدتی هم نداره.
  • IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    3 1
    درخواست ما از دولت و مجلس، مقاومت مقتدرانه در برابر فشار غرب، و مقابله به مثل زیر است: 1- سیاست قطعی اعلام شده از طرف امام خامنه ای در تمام ابعاد ذکر شده که ظرافت های بسیار دقیقی دارد و خط قرمز ماست، کلمه به کلمه و مو به مو به طور شجاعانه اجرا گردد. 2- آمریکا باید تمام تحریم‌ها را با هر بر چسب و به هر بهانه و در هر زمانی که وضع کرده است، برای همیشه و به طور یک جا و در عمل لغو کند. 3- آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان باید هزینه‌ ی تمام خسارت‌هایی را که در این شش سال به دلیل عمل نکردن به تعهداتشان در برجام وارد کرده اند، بپردازند. 4- کل مطالبات منابع ما که به دلیل تحریم مسدود شده یا به هر دلیل دیگر توسط غربی‌ها پرداخت نشده است، در هر کشوری که باشد باید وصول گردد. 5- هیچ تضمینی به جز اجرای عملی موارد فوق حتی اگر در سطح کنگره و سنا باشد، هر چند لازم است، اما کافی و پذیرفته نیست. 6- انجام این موارد باید دقیقاً مورد راستی‌آزمایی طولانی مدت قرار گیرد. 7- تا زمانی که راستی آزمایی کامل صورت نگرفته است، نباید هیچ محدودیتی پذیرفته گردد و صنعت هسته‌ای با سرعت تمام در هر سطح و میزان مورد نیاز ممکن توسعه یابد. دوربین‌های نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی که در واقع آژانس جاسوسی صهیونیست‌ها از تأسیسات هسته‌ای است، جمع آوری گردد و اجازه حضور به این جاسوسان صهیونیست ها در کشور داده نشود، تا مجدداً شاهد ترور دانشمندان هسته‌ای یا خرابکاری در تأسیسات هسته‌ای نباشیم. 8- شرط‌هایی فراتر از لغو تحریم ها در تقابل با سیاست‌های استکباری ظالمانه غرب از جمله خروج آن ها از منطقه و عدم حمایت آن ها از رژیم صهیونیستی گذاشته شود، همان گونه که آن‌ها بعد از شش سال عمل نکردن به تعهدات خود در لغو تحریم‌ها شروط جدید هم اضافه می‌کنند. 9- مکانیسم ماشه باید از برجام حذف گردد تا آمریکا نتواند با بازگشت صوری به برجام، از این امتیاز یک طرفه به ضرر ما سوء استفاده کند. 10- مذاکرات نباید فرسایشی و بی ثمر باشد، لذا باید برای انجام موارد فوق ضرب الاجل قرار داد و مذاکرات را تا زمان انجام موارد اشاره شده در عمل، هر یک سال یک بار در روز امضای برجام، به حال تعلیق در آورد. 11- همت اصلی تمام مسئولان کشور در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، خنثی سازی و بی اثرسازی تحریم ها، و حذف دلار از چرخه ی اقتصاد کشور باشد.
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    4 0
    مرحله بعد از موشک برای سعودی ها، موشک های با کلاهک های نامتعارف است! شیمیایی و هسته ای
    • افشین IR ۰۰:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
      2 1
      سرنوشت صدام برای ال سعود تجربه خوبی هستکه به این سمت حرکت نکنند.اولا سلاحهایی که کاربرد ندارند و دنیای امروز نمیشه استفاده کرد چرا باید براش هزینه کنند. دوما فکر میکنید این بهترین بهانه برای غربیها و مخصوصا آمریکاییها نیست که به عربستان مثل عراق حمله کنند و تا چند سال همه ذخائر این کشور بدزدن و تمام زیر ساختهاشو از بین ببرن و برای ساخت اونا باز تا چند سال این کشور رو بچاپند و بجای یک خانواده از خود متشکر مغرور و یک پادشاه پر فیس و افاده یک جمهوری دست نشانده بزارند که هروقت جفتک انداخت طی،یک انتخاب دموکراتیک عوضش کنند و یک دست نشانده دیگه بزارن. فکر میکنی این دونگهاي به ظاهر عقب افتاده اینو نميدونن؟؟؟
  • IR ۱۶:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    چرا بعضی ها میترسند ، یادتون رفت صدام بزرگترین زرد خانه موشکی خاورمیانه داشت حتی سلاح شیمیایی بر ضد ما استفاده کرد انتشار این اخبار برای تاثیر گذاری بر مذاکرات باج خواهی است که از حقوق موشکی اتمی کوتاه بیایم این میگن انفعال ، ما نمی توانیم پیشرفت نکنیم که در جهان رقابت هست یا میشود .
  • ناشناس IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    6 2
    ما هم باید موشکهای بالستیک دوربرد به کره جنوبی و ژاپن و تایوان بدهیم . آن وقت ببینیم برخورد چینی ها چطوری است !!!!!
  • نیما HK ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    2 4
    ایران در بخش نظامی به چنان خودکفایی رسیده است که نه نیاز به چین بلکه نیاز به هیچ کشوری در دنیا ندارد بلکه حتی بشقاپ پرندهم می سازیم برنامه امید دانابشقاپ پرندهایی ایران نگاه کنید متوجه خواهید شد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس