به گزارش شمرق به نقل از ايسنا، درحالي که سکههاي قديمي تغيير رنگ داده و در حال سبز رنگ شدن هستند، قطعات الکترونيکي چاپ شده و نمايشگرهايي که از نانوسيمهاي مس ساخته شده، رنگ اوليه خود را حفظ ميکنند.
پژوهشگران دانشگاه «دوک» موفق به توليد نانوسيمهاي انعطاف پذير و رساناي الکتريکي شدند که از ترکيب فلز مس و نيکل ساخته شده است. نتايج تحقيق اخير نشان ميدهد که نانوسيمهاي مس- نيکل که به صورت فيلم ساخته ميشود، حتي در شرايطي که حرکت الکترون در نانوسيمهاي مس و نقره متوقف ميشود، هدايت الکتريکي دارند.
«بنيامين وايلي»، استاديار دانشگاه دوک ميگويد: از آنجايي که فيلمهاي ساخته شده از نانوسيمهاي نيکل-مس پايدار بوده و قيمت توليد آن پايين است، بنابراين ميتواند گزينه مناسبي براي استفاده در قطعات الکترونيکي چاپ شده و محصولاتي نظير کاغذهاي الکترونيکي و بسته بنديهاي هوشمند باشد.
نانوسيم مس-نيکل آخرين نانوماده ساخته شده در آزمايشگاه «وايلي» است که ميتواند جايگزين ارزانقيمتي براي اکسيد قلع اينديوم باشد. اکسيد قلع اينديوم ماده شفافي است که بعنوان پوشش رسانا شناخته شده و از آن در نمايشگرهاي تلفن همراه، کتابخوانها و آيپد استفاده ميشود.
اينديم فلز بسيار گرانقيمت از عناصر خاکهاي نادر است که قيمت آن در حدود 600 تا 800 دلار در هر کيلوگرم است. بيشتر معادن اين عنصر در چين قرار دارد که صادرات آن از اين کشور رو به کاهش است، بنابراين قيمت اينديوم در حال افزايش است.
براي توليد اکسيد قلع اينديوم بايد از يک فرايند بسيار کند و گرانقيمت استفاده کرد که موجب ميشود باز هم به قيمت آن افزوده شود. اين فيلم بسيار شکننده است، بنابراين مانع از توليد محصولات انعطافپذير ميشود، به همين دليل است که تا کنون آيپد با قابليت رول شدن هنوز توليد نشده است.
سال گذشته آزمايشگاه «وايلي» موفق به توليد فيلمهايي از نانوسيمهاي مس شد که فرايند توليد آن بسيار ارزان و سريع بود. انعطافپذيري اين فيلم از اکسيد قلع اينديوم بسيار بيشتر بود. مس هزار بار فراوانتر و صد برابر ارزانتر از اينديوم است. مشکل اين فيلم، رنگ آن بود که به صورت نارنجي بوده که اين موضوع مانع از استفاده از اين ماده در نمايشگرها ميشود.
براي حل اين مشکل پژوهشگران به آن نيکل اضافه کردند که موجب تغيير رنگ آن به خاکستري شد.
نتايج اين پروژه نشان داد که هدايت الکتريکي اين فيلمها در دماي اتاق مناسب است، به طوري که نانوسيمهاي نقره بعد از 36 ساعت نيمي از هدايت خود را از دست ميدهند، در حالي که اين فيلمها بعد از 400 سال نيمي از هدايت خود را از دست ميدهد.
محققان موفق به توليد نانوسيمهاي انعطاف پذير و رساناي الکتريکي قابل چاپ با استفاده از ترکيب فلز مس و نيکل شدند.