کد خبر 1290724
تاریخ انتشار: ۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۹
خانه‌دار شدن با ۱۵ میلیون تومان!

اگر نظام بانکی به وعده قانونی خود به منظور پرداخت سهم ساخت مسکن از تسهیلات پرداختی اقدام کند، خانوارهای فاقد مسکن می‌توانند با آورده ۱۵ میلیون تومانی صاحب‌خانه شوند.

به گزارش مشرق، انتشار اخبار پیرامون ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ۴ سال تحت عنوان نهضت ملی مسکن، موجی از امید را در دل مردم زنده کرد، اما یکی از مهمترین گلوگاه‌های تحقق مهمترین وعده رئیس‌جمهور مبنی بر ساخت مسکن، مهیا کردن تسهیلات از سمت نظام بانکی کشور است.

این مسئله به اندازه‌ای اهمیت دارد که توسط مجلس شورای اسلامی در ۲ قانون مورد تاکید جدی قرار گرفته است.

مشخص کردن ۲ قبضه منابع مالی ساخت ۱ میلیون مسکن در سال  

بر این اساس مجلس شورای اسلامی برای اولین بار در جزء ۱۰ بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، نظام بانکی کشور را مکلف به پرداخت ۱.۲ میلیون تسهیلات به ارزش ۳۶۰ هزار میلیارد تومان کرد.

برمبنای این تبصره در سال ۱۴۰۰ همه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظف هستند برای احداث و نوسازی چهارصد هزار واحد مسکن روستایی و شهری در شهرهای کمتر از بیست و پنج هزار نفر جمعیت و هشتصد هزار واحد مسکن شهری (با اولویت محلات و مناطق محروم) نسبت به پرداخت سه میلیون و ششصد هزار میلیارد (۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تسهیلات ساخت مسکن (معادل بیست درصد (۲۰%) تسهیلات نظام بانکی) به افراد واجد شرایط اقدام کنند، سهمیه هر بانک توسط بانک مرکزی در فروردین ماه تعیین می‌شود.

مسئله تامین مالی ساخت مسکن توسط مجلس شورای اسلامی به قانون بودجه سال ۱۴۰۰ ختم نشد و نمایندگان مردم با توجه به اهمیت مسئله، تامین مالی ساخت مسکن را در قانون جهش تولید و تامین مسکن گنجاندند.

در همین راستا برمبنای ماده ۴ این طرح، بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلفند حداقل بیست درصد (۲۰%) از تسهیلات پرداختی نظام بانکی در هر سال را با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند، به صورتی که در سال اول اجرای قانون از حداقل سه میلیون و ششصد هزار میلیارد (۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تسهیلات برای واحدهای موضوع این قانون کمتر نباشد و برای سال‌های آینده نیز حداقل منابع تسهیلاتی مذکور با افزایش درصد صدرالذکر مطابق با نرخ تورم سالانه افزایش یابد.

در شرایطی که بر اساس تورم و قیمت مصالح، هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در کشور به طور میانگین ۵ میلیون تومان برآورد شود، تامین ۳۶۰ هزار میلیارد تومان از محل منابع داخلی بانکی کشور زمینه پوشش ۹۶ درصدی ساخت ۱ میلیون واحد مسکونی ۷۵ متر مربعی در کشور را در بر خواهد گرفت.

بیشتر بخوانید

قیمت اجاره خانه در منطقه صاحب الزمان +جدول

خانه در منطقه ستارخان متری چند؟ +جدول

تحقق قانونی یعنی هر خانوار با آورده ۱۵ میلیونی صاحب‌خانه می‌شود

نگاهی به رقم تسهیلات پرداختی کشور تنها در ۵ ماه ابتدایی سال بیانگر آن است که نظام بانکی در کمتر از ۲ فصل سال بیش از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده‌ است. به عبارت دیگر ۴۰ درصد از تسهیلات پرداختی نظام بانکی در کمتر از ۵ ماه گذشته می‌تواند زمینه تامین مسکن ۷۵ متری برای خانوارهای فاقد مسکن در کشور را فراهم کند.  

در شرایطی که این اتفاق رقم زده شود، به طور میانگین در شهرها و روستاهای سطح کشور یک خانوار فاقد مسکن می‌تواند تنها با آورده ۱۵ میلیون تومانی، با استفاده از تسهیلات ۳۶۰ میلیون تومانی با سود ۱۸ درصد و دوره بازپرداخت ۲۰ ساله علاوه بر استفاده از زمین رایگان، به شکل اجاره ۹۹ ساله، صاحب‌خانه شود.

تسهیلاتی با کمترین نکول برای نظام بانکی

صاحب‌خانه شدن ۳.۴ میلیون نفر در قالب ۱ میلیون خانور فاقد مسکن، تنها یکی از مزایای ساخت ۱ میلیون واحد مسکونی است، یکی دیگر از نقاط مثبت ساخت مسکن، فعال شدن بیش از ۱۳۷ بنگاه اقتصادی وابسته به ساخت و ساز نظیر، معادن مصالح ساختمانی، واحدهای تولید فولاد، بنگاه‌های نجاری، جوشکاری، گچ‌کاری و سایر مشاغل وابسته به مسکن است.

در واقع رونق ساخت و ساز در قالب ساخت ۱ میلیون مسکن در سال با استفاده از منابع داخلی نظام بانکی می‌تواند، زمینه فعال شدن یکی از موتورهای محرک اقتصادی کشور را فراهم کرده و زمینه اشتغال نزدیک به ۲ میلیون نفر را مهیا کند.

علاوه بر این، نحوه اجرایی تسهیلات ساخت مسکن به گونه‌ای است که کمترین انحراف در برخورد به مقصد تولیدی را به همراه داشته، زیرا این تسهیلات خرد در چند مرحله و با چک کردن پیشرفت فیزیکی پرداخت پروژه می‌شوند، از سوی دیگر نکول تسهیلات ساخت مسکن به دلیل ضمانت‌های سنگین از جمله سند واحد مسکونی تا اتمام دوره بازپرداخت بسیار کم است.

در شرایطی که کمتر از ۴۰ درصد تسهیلات نظام بانکی معادل ۹ درصد از کل نقدینگی کشور توانایی فعال‌سازی یکی از لکوموتیوهای مهم اقتصاد کشور را داراست و صاحب‌خانه کردن ۱ میلیون خانوار را تضمین می‌کند، اما متولیان نظام بانکی در کشور، بارها از عدم توانمندی نظام بانکی برای پرداخت این تسهیلات خبر داده‌اند.

ادعای نظام بانکی برای پرداخت نکردن سهم مسکن از تسیهلات پرداختی چیست؟

یکی از اصلی‌ترین استدلال‌های مطرح شده توسط متولیان نظام بانکی پیرامون پرداخت نکردن سهم مسکن از تسهیلات پرداختی، مسئله در نظر گرفتن تسهیلات تمدیدی در بخش تسهیلات پرداختی است. این دسته از افراد معتقدند، نظام بانکی بخشی از تسهیلات غیرجاری، مشکوک‌الوصول، معوق و سوخت‌شده خود را در قالب تمدید تسهیلات جای داده و در نتیجه تسهیلات پرداختی جدید رقمی بسیار کمتر از رقم تسهیلات پرداختی منعکس شده در آمار است.

در همین رابطه به استناد صورت مالی یکی از بانک‌های دولتی کشور، تنها در یک قلم این بانک ۹ هزار میلیارد تومان از تسهیلات مشکوک‌الوصول را به عنوان تمدید در قالب تسهیلات پرداختی لحاظ کرده است.

با وجود غیر قانونی بودن این مسئله یعنی تمدید تسهیلات معوق و جای دهی آن در بخش تسهیلات پرداختی، به نظر می‌رسد، در گام ابتدایی برای روشن شدن این مسئله نظام بانکی باید نسبت به شفاف‌سازی رقم دقیق تسهیلات پرداختی خود اقدام کند.

نظام بانکی حاضر به ارائه تسهیلات طولانی مدت نیست

علاوه بر استدلال بیان شده در زمینه ناتوانی نظام بانکی در پرداخت تسهیلات مسکن از منابع داخلی، بی‌انگیزه بودن نظام بانکی در پرداخت تسهیلات بلند مدت مسکن در بیان ناتوانی بانک‌ها تاثیر دارد.

در همین رابطه، محمدابراهیم بت شکن، مدیرعامل سابق بانک مسکن معتقد است:« بانک‌های خصوصی می‌توانند تسهیلات سرمایه در گردش چند ماهه تا یک ساله پرداخت کنند؛ حال چرا باید منابع خود را ۲۰ سال معطل اعطای تسهیلات ساخت مسکن کنند؟»

این در حالی است که بر مبنای قانون تسهیلات ساخت مسکن از محل منابع داخلی نظام بانکی سودی مشابه نرخ شورای پول و اعتبار دارد که در سال جاری ۱۸ درصد تعیین شده و علاوه بر این اجازه فروش اوراق رهنی تسهیلات ساخت مسکن به منظور پوشش سریع‌تر تسهیلات بلند مدت برای بانک‌ها ارائه شده است.

با این وجود نظام بانکی کشور حاضر نیست، سهم بخش ساخت مسکن از تسهیلات را پرداخت کرده و زمینه رونق اقتصاد کشور و صاحب‌خانه شدن خانوارهای فاقد مسکن را مهیا کند. این مسائل در حالی رقم می‌خورد که تسهیلات پرداختی در ۵ ماه گذشته بیش از ۵۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد کرده است و در صورت تداوم این روند، تسهیلات مورد نیاز برای ساخت ۱ میلیون مسکن تنها ۱۳ درصد از کل تسهیلات پرداختی نظام بانکی را شامل خواهد شد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • ابراهیم IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    18 5
    مردم سرگرم کردید
  • فرهادبزموده IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    6 6
    عالی
    • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
      2 1
      الکی
  • محمد رجبیان گلیان IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    0 1
    سلام ایا این حرف درست است با مبلغ ۱۵ میلیون تومن خانه دار شوید اگر درست است قانون۹ مستاجرم ۴نفریم بیکار فقط
  • امیر IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    2 0
    قیمت اجاره و رهن خانه در قم بیداد میکند و نمیتوانیم خانه اجاره کنیم صاحب خانه کرایه را دوبرابر یعتی 100% بیشتر کرده به کجا و به کی پناه ببریم زیر منت و بدبختی و اوارگی خدایا به دادمان برس
  • کارگر IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    0 0
    خیلی عالي اما قسط 5600هزاری را ازکجا بیاریم اونم 20سال
    • امیر IR ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۸
      0 0
      داداش من اولا اقساطش کمتراز۳تومنه بعدشم بعددوسال همین پولوبایداجاره بدی حداقل بااینکارتوخونه ای که براخودته اقساط میدی
  • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    3 0
    فارس متوجه هستی چه مینویسی ساخت ارزانترین خانه ۵ طبقه حداقل متری ۶ تا ۷ میلیون میشود آنهم با کم ترین کیفیت حرف و حدیث ها که با متری ۳ میلیون خانه میسازیم بیشتر لطیفه است حالا نظام بانکی چطور میتواند ۸۰ درصد این رقم عظیم را تسهیلات ارزان قیمت دهد خواهشا متذکر شوید وعده نشدنی ندهیم
  • IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    3 0
    4 سال فقط قراره در مورد ساخت 4 میلیون مسکن حرف بزنید.
  • م IR ۲۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    1 0
    مشکل اصلی اقتصاد ایران بانک ها هستند
  • عباس محبی تکلو IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    1 0
    خدا کنه سنگ جلوی آقای رئیسی نیندازند
  • IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    0 0
    اگر دولت در این 4 سال توانست 4 میلیون مسکن بسازد
  • IR ۲۰:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    0 0
    حتما همینطوره!!!!
  • رضا IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    1 0
    آیا به مجردها تحلق می‌گیرد یاته
  • محمد IR ۲۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    0 0
    مقاله خوبی بود ، نکته ای که نگفتین اینه تسهیلات 360 ملیونی با سود 18 درصد یعنی بعابرتی متقاضی باید مبلغ 4 میلیون و سیصد هزار تومن قسط ماهیانه بده! حتی با سود 4 درصد هم ماهیانه باید 2 میلیون و صد هزار تومن قسط پرداخت کنه که خیلیه ولی خوب چاره ای نیست. ممنون از راهکارتون
  • ظفر IR ۲۳:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۴
    0 0
    ازجمله بستن کارخنه هابردن سرمایه مردم وسرمایه گزاری کردن آن که فقط خودبانکها این پولهارا برمیدازن
  • محمد IR ۰۵:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    0 0
    بازم یه گردن کلفت پیدا میشه این خونه هارو می خره و از تسهیلات استفاده میکنه و با قیمت گزاف اجاره میده به مردم
  • هاشم IR ۰۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    0 0
    فکرکنم منظورش 15 میلیارد بود اشتباه تایپی شد والا با 15 میلیون آغل گوسفند هم نمیشه خرید چه برسه به خونه ادم
  • آرکیا شریفی مقدم IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    0 0
    مسکن باید درشهرستان ها هم به اندازه کافی باشهمسکن خیلی گرانه تو شهرستان ها هم قیمتش از کلانشهر ها هم گرانه ازکجا بیاریم.
  • رضا FR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    0 0
    تاکی دادن وعده های پوچ وبی اساس؟؟؟؟؟؟!!!!!!
    • م خ IR ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      0 0
      همش وعده پوچه
  • رضا FR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    0 0
    دست بردارید!!!!!!!!!
  • azam.faridzade IR ۲۳:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    0 0
    باسلام استان گلستان چندتاشهر اعلام شده درحالیکه ماکلاله زندگی می‌کنیم ومستاجر هستیم ماباید چطور ثبت نام کنیم تابتونیم صاحب خونه بشیم ممنون میشم راهنمایی کنید
  • ارزو ملک زهتاب IR ۱۳:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۰
    0 0
    متراژ 80 تا 90 متری تهران یا پرند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس