کد خبر 1208606
تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۰:۵۵
کدام یک در ماجرای فاسد شدن 100 هزار تن میوه مقصرتر هستند؟/ دلالان یا مسئولان دو وزارتخانه

وجود دلالان در بازار محصولات کشاورزی به بهانه خوبی برای رفع تکلیف این دو وزارتخانه در فاسد شدن ۱۰۰ هزار تن میوه شده است.

به گزارش مشرق، موضوع از بین رفتن بخشی از محصولات کشاورزی ذخیره شده هر سال مساله‌ای  تکراری شده است که هیچ گاه دو  وزارتخانه جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت به عنوان دو وزارتخانه مسئول تولید و تنظیم بازار در صورت وقوع آن مسئولیتی بر عهده نگرفته‌اند و علیرغم تاکیدات فراوانی که به موضوع حمایت از تولید می‌شود، هر ساله بخشی از  محصولات مختلف کشاورزی از قبیل سیب درختی، پرتقال، سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی و ...  به علت آنچه که از سوی کشاورزان عدم حمایت از تولید عنوان می‌شود، از بین می‌رود و به این ترتیب زحمات و سرمایه کشاورزان نقش بر آب می‌شود.

هر زمان نیز که داستان مکرر از بین رفتن محصولات کشاورزی و یا اختلال در تنظیم بازار یک محصول کشاورزی مطرح می‌شود، هر دو وزارتخانه با استناد به بخش‌هایی از قانون انتزاع خود را فاقد هر گونه مسئولیتی در رابطه با مشکل پیش آمده می‌دانند  و مسئولیت را بر عهده وزارتخانه دیگر می‌اندازند.

در مجموع  قانون  انتزاع با جابجایی مسئولیت‌ها هر چند سال یکبار بین دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صمت به بهانه خوبی برای مسئولان این  دو وزارتخانه برای شانه خالی کردن از وظایف تبدیل شده است و مشخص هم نیست که  قانونگذار بالاخره چه زمانی وظایف را به طور کامل در یک وزارتخانه کاملا مرتبط، متمرکز می‌کند.

اواخر بهمن سال ۱۳۹۱  قانون جدا شدن وظایف بازرگانیِ بخش کشاورزی از وزارت بازرگانی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و براین اساس حدود هشت سال،  مسئولیت و اختیارات بازرگانی محصولات کشاورزی به عهده وزارت صنعت؛ معدن و تجارت بود، اما از مرداد ماه ۱۳۹۸  معاون اول رئیس جمهور مصوبه هیئت وزیران در ارتباط با بازگشت بخشی از  اختیارات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صنعت، معدن و تجارت را ابلاغ کرد.

براساس مصوبه هیأت وزیران در مردادماه ۱۳۹۸ در خصوص تنظیم بازار نهاده‌های کشاورزی، مسئولیت ذخایر راهبردی و تنظیم بازار کالاهایی مثل گندم، برنج، روغن، شکر، گوشت قرمز و گوشت مرغ به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت و مسئولیت نهاده‌های دامی مثل ذرت، انواع کنجاله و جو برعهده وزارت جهاد کشاورزی است.

علیرغم این تغییرات باز هم در سال ۹۹، براساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اختیارات وزارت جهاد کشاورزی در حوزه ستاد تنظیم بازار به وزارت صنعت، معدن و تجارت داده شده و بر این اساس در آبان ماه سال ۹۹ با ابلاغ معاون اقتصادی رئیس جمهور به وزارت جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت چهار مسئولیت تنظیم بازار محصولات کشاورزی مانند  اختیار ثبت سفارش، تعیین اولویت و تخصیص ارز نهاده های دامی، تنظیم بازار زنجیره مرغ و تخم مرغ و سیاست های حوزه صادرات نهاده های کشاورزی، دام و طیور و مرغ و تخم مرغ به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شد.

خلاصه اینکه براساس این جابجایی‌های مکرر در وظایف دو وزارتخانه هرگاه در تنظیم بازار محصولات مختلف کشاورزی مانند گوشت قرمز، تخم مرغ، مرغ، میوه و مرکبات و یا تنظیم بازار شب عید اختلالی ایجاد شده است، وزارت جهاد کشاورزی مقصر را وزارت صمت و وزارت صمت نیز مقصر را وزارت جهاد کشاورزی معرفی کرده است و در این بین تولید کننده و مصرف کننده سردرگم در کلاف پیچ در پیچ وظایف دو وزارتخانه ، باید از حقوق و مطالبات خود چشم پوشی کنند. 

به گزارش فارس،  هنوز مساله دپو و احتمال فاسد شدن بیش از  ۵۰۰ هزار تن سیب درختی در انبارها و سردخانه‌های آذربایجان غربی و دیگر استان‌ها حل نشده است که در روزهای اخیر اخباری مبنی بر احتمال فاسد شدن ۱۰۰ هزار تن مرکبات، مطرح می‌شود. 

* از بین رفتن ۳۰ هزار تن پرتقال در انبارها و سردخانه های کشور

به گفته مصطفی دارایی نژاد ۱۰۰ هزار تن  پرتقال در سردخانه ها و انبارهای کشور توسط دلالان و واسطه ها دپو شده که حدود ۳۰ هزار تن از آن فاسد شده و بقیه نیز در حال از بین رفتن است. 

وی افزود: دلالان و واسطه ها با طمع  سود بیشتر از عرضه پرتقال های دپو شده به بازار در شب عید با قیمت مناسب خودداری کردند و اکنون این میوه‌ها در حال فاسد شدن است. 

دارایی نژاد با تکذیب نقش ستاد تنظیم بازار در این موضوع بیان داشت: این بارها و فساد پرتقال های در انبارها و سردخانه‌ها ارتباطی به ستاد تنظیم بازار ندارد و میوه های خریداری شده برای تنظیم بازار شب عید، تنها ۲۰ هزار تن بوده که طبق روال هر سال به منظور جلوگیری از افزایش قیمت ها و تامین کالا در بازار انجام شد.

فاسد شدن صدها  هزار تن پرتقال در حالی  مطرح است که شب عید امسال، قیمت سیب و پرتقال آن قدر گران شده بود که ستاد تنظیم بازار در مصوبه ای صادرات سیب و پرتقال را محدود کرد.

البته برخی دست اندرکاران امر صادرات محصولات کشاورزی در همان زمان نسبت به این مصوبه انتقاداتی مطرح کردند و گفتند که راهکار تنظیم بازار  شب عید، محدود کردن صادرات میوه نیست زیرا ما کمبود تولید سیب یا پرتقال نداریم و حتی در تولید این محصولات با مازاد مواجه هستیم، لذا محدود کردن صادرات مشکل تنظیم بازار را حل نمی‌کند.

* ۵۰۰ هزار تن سیب در استان آذربایجان غربی در آستانه فساد قرار دارد

بهنام تاج الدینی عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، گفت: ۵۰۰ هزار سیب در سردخانه‌ها و انبارهای استان آذربایجان غربی در حال فاسد شدن است، در حالی که سیب شب عید کمتر از هر کیلو ۱۵ هزار تن به دست مصرف کننده نرسید و کشاورز نیز هر کیلو را بیشتر از ۵ هزار تومان  نفروخت، بنابراین مشکل از جای دیگری است.

به گزارش فارس،  وقتی موضوع فاسد شدن سیب در استان های آذربایجان غربی و سایر استان ها مطرح شد صحبتی از وجود دلالان و واسطه ها نبود، بلکه تولید کنندگان و کشاورزان گفتند که به علت عدم حمایت دولت و نبود زیرساخت‌های لازم صادراتی سیب روی دست کشاورز و تولید کننده مانده است. 

*   وزارت صمت مسئول فروش میوه دپو شده نیست

قاسم نوده فراهانی نیز درباره دپو پرتقال و فاسد شدن آن ،گفت: وزارت صمت مسئولیت فروش میوه تولید شده را ندارد و موضوعی که به ستاد تنظیم بازار در این خصوص مربوط است، بحث خرید و تامین برخی اقلام از جمله میوه برای تنظیم بازار و جلوگیری از افزایش نامتعارف قیمت‌هاست.

وی افزود: مقصر این اتفاق خریدارانی هستند که میوه را در انبارها و سردخانه ها دپو کردند و حاضر نبودند، در زمانی که تقاضا در بازار وجود داشت، میوه را با قیمت مناسب و پایین عرضه کنند و حالا که تقاضای این اقلام کاهش یافته است، با تهدید فساده میوه روبرو شدند.

اگرچه این دو مقام مسئول در اصناف کشور  به  دافع  تمام قد از وزارت صمت در رابطه با اینکه این وزارتخانه هیچ مسئولیتی در رابطه با از بین رفتن هزاران تن پرتقال ندارند، پرداخته‌اند و عاملان اصلی این فاجعه یعنی از بین رفتن هزاران تن پرتقال را را دلالان و واسطه ها عنوان می‌کنند، اما از سوی دیگر این امر پوشیده‌ای نیست که وزارت صمت متولی تنظیم بازار است و  سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان به عنوان زیر مجموعه وزارت صمت هر ماه به طور مستمر عملکرد  پرطمطراقی از خود را در رابطه با بازدید از واحدهای صنفی و انبارهای کشور ارائه می‌کند، لذا سوال اینجاست که این وزارتخانه با وجود این بازدیدهای مستمر و سامانه جامع تجارت که در آن انبارداران سراسر کشور مکلف به ثبت موجودی کالای خود در آن هستند، چرا با وجود گرانی‌ها سیب و پرتقال برنامه‌ای برای عرضه مناسب با کمک بخش خصوصی در جهت تعدیل قیمت‌ها نداشت؟

یکی از کارکردهای سامانه جامع تجارت رصد موجودی کالا در انبارهاست و براساس آمارها اطلاعات بیش از ۹۰ درصد انبارهای کشور در سامانه جامع تجارت ثبت شده است، بنابراین در صورتی که وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و وزارت صمت بخواهند درست، به وظایف خود عمل کنند، می‌توانند با رصد و پایش به موقع انبارها از دپوی بی دلیل هر نوع کالا و محصولی از قبیل محصولات کشاورزی مطابق قانون جلوگیری کنند و در صورت لزوم  از دارندگان محصولات دپو شده بخواهند که محصول خود را برای تنظیم بازار به موقع به بازار عرضه کنند.

* وزارت جهاد کشاورزی مقصر از بین رفتن سیب‌های دپو شده نیست 

از سوی دیگر محمد شفیع ملک زاده  رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی درباره دپوی سیب در انبارها و احتمال فاسد شدن آن، گفت: وظیفه همه دستگاه‌هایی که در موضوع تنظیم بازار و عرضه محصولات کشاورزی هستند، کاملاً مشخص است.

وی گفت: درسال ۹۱ قانون، وظایف را کاملاً در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار داد اما در سال ۹۷ این وظایف به وزارت صمت واگذار شد.

ملک زاده افزود:  با توجه به اینکه تنظیم بازار و عرضه محصولات کشاورزی اعم از میدان میوه و تره بار ، بازارچه ها و همچنین خرده فروشی‌ها در اختیار وزارت صمت است، با کوتاهی‌های صورت گرفته وزارت صمت مقصر است و وزارت جهاد کشاورزی تنها وظیفه تولید را بر عهده دارد.

اگرچه دو دیدگاه مختلف از سوی بخش خصوصی در رابطه با مقصر دانستن وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی در مورد فاسد شدن هزارتن سیب و پرتقال وجود دارد، اما حقیقت آن است که این دو وزارتخانه تولید کننده و عرضه کننده باید فارغ از آنچه قوانین و قواعد بعضا غلط برای آن ها تعیین کرده است، با یکدلی و همدلی در سالی که به عنوان  تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی نامید شده است، در صدد رفع موانع و مشکلات  تولید کنندگان و مصرف کنندگان بپردازند و با نظارت دقیق بر امر تولید و توزیع داستان تکراری دلال‌ها و واسطه‌ها به عنوان مقصران بهم ریختگی بازار را از صحنه تنظیم بازار کشور حذف کنند. 

این در حالی است در روزهای گذشته که اخبار مربوط به فاسد شدن هزاران تن سیب و پرتقال منتشر شده، هیچ یک از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت واکنشی در این رابطه نشان نداده‌اند و علیرغم تلاش برای برقراری ارتباط با این مسئولان در جهت پاسخگویی به معضل پیش آمده، ارتباطی حاصل نشده است. 

اینکه روسای برخی از اتحادیه‌های صنفی یک وزارتخانه را مقصر و وزارتخانه دیگری را در رابطه با این مسائل بی‌گناه  جلوه دهند، راهکار  نیست، بلکه پاک کردن صورت مساله است، لذا  نباید به بهانه وجود دلالان و واسطه‌ها هر نوع بی کفایتی در تنظیم بازار را به دلالان و واسطه ها نسبت داد، بلکه وزارت کشاورزی و وزارت صمت به عنوان دو وزارتخانه مسئول باید بنا بر مسئولیتی که بر عهده دارند، دست دلالان و واسطه ها  را از زنجیره تولید و عرضه محصولات کشاورزی قطع کنندو  با برنامه‌ریزی دقیق بین دو وزارتخانه و براساس اجماع نظارت کارشناسان بخش دولتی و خصوصی موانع تولید را از سر راه بردارند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 4
  • کارمند IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    2 0
    بدرک که فاسد شده خدا کنه صاحب نامردش هم فاسد و از بین بره . هر کسی که با مایحتاج مردم بازی میکنه و دنبال سود بیشتر لست
  • عذرا IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    دلال های نامرد
  • Mjp IR ۰۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    وقتی عایدی وفایده ای برای ملت نداره پس چه بهترکه خراب بشه میوه ها وکالاهای احتکارکاران ودلالان بجزسواستفاده وگرانی هیچ نفعی برای ملت ندارن. ازکشاورزبیچاره باقیمت اندک میخرن بعدمیندازن بملت وبهمون کشاورزان بادهبرابرقیمت اینهمه سودکردن این ضررهم روش چندبارخراب بشه وبمونه رو دستشون دیگه احتکارنمیکنن. ازقدیم گفتن پول باداورده ونون حرام عاقبتی نداره یجایی بپای کارحرامتون خواهیدخورد. چه بهتر خراب شدتابقیمت گران بمردم نندازن
  • سعید IR ۰۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    مقصر اصلی مجلس و نمایندگان مجلس هستند که با تاسیس وزارت بازرگانی مخالفت میکنند و هروز شاهد اعلام منهدم کردن گوشت دپو شده در گمرگ ،میوه شب عید و غیره ............. میباشیم آیا ناکار آمدی وزارت صمت برای مسئولین روشن نشده است چرا میبایست ناکار آمدی وزارت صمت و جهاد کشاورزی که از تجمیع چهار وزارتخانه به دو وزارتخانه تقلیل یافته است را مردم باید به دوش خود با گرانی مایحتاجشان بدهند آیا نمایندگان محترم مجلس از نا کار آمدی وزارت صمت قانع نشد ه اند .که میبایست به ایجاد وزارت بتزرگانی همت گمارند .
  • رزمنده IR ۰۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    هر میوهای صاحبی داره این میخواست مثل مرغ معجزه بشه ولی دیگه فصل سیب رفت .دنبال دولت رفتن دروغ ، ایام عید میزدی برای استانها ،لا اقل متضرر نمیشدید
  • NL ۰۱:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    5 0
    مملکت بی صاحاب
  • نابودی اسرائیل IR ۰۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    4 0
    هر کسی که دخیل بوده چون با معیشت مردم عزیز ایران بازی کرده حتما با به اشد مجازات ( اعدام) در ملاء عام محکوم تا عبرت برای دزدان بزرگترشان بشه
  • IR ۰۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    3 0
    روحانی و ظریف و عراقچی: تحریم های ظالمانه باید رفع بشه تا میوه های ما تو انبارها نگنده.
  • IR ۰۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    6 0
    اسراف، اسراف، اسراف و بی برکتی و بدبختی
  • IR ۰۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    5 0
    اسراف، اسراف، اسراف و بی برکتی و بدبختی
  • نیما محجوب IR ۰۲:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    3 0
    مقصر بی شک دولت تبخیر امید میباشد
  • مجید IR ۰۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    وقتی میوه کیلویی چهارپنج تومان به ۱۱هزارتومان و۱۸هزارتومان برسد مسلم است توان خرید مردم پایین میاید ومیوه ها میماند خدا لعنا کند دلالان را که در همه ی جنسها قیمتها رابالا برده اند ومردم نمیتوانند بخرند حیف از نابودشدن جنسها ولی به جهنم که دلالان ضرر کنندبی انصافهای ازخدا بی خبر
  • IR ۰۵:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    همیشه مردم مقصرند.چرا نخریدند
  • قاضدک IR ۰۵:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    4 0
    قطع به یقین امریکا است. حلال مشکلات این کشور فقط نگاه به خارج است. برجام برقرار شود، اوضاع گل و بلبل می شود!!!! زهی خیال باطل بی تدبیری و کوتاهی مسوولین باعث تمام مشکلات است.
  • IR ۰۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    2 0
    آقای رئیسی ورود کنید اینا مخصوصا اینکارا رو میکنن مث قضیه جوجه های یکروزه اینا عمدا برا ضربه به بازار و اقتصاد و کمبود وفشار به مردم و از طرف دیگه واردات در عین وجود محصول و از طرف دیگه پشیمان کردن باغداران از ادامه ی پرورش این محصول اینکارو میکنن که نهایتش ضربه به اقتصاد و وابستگی و اجبار برا تن دادن به خواست دولته، مث وضع الان بازار مرغ ...
  • IR ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 1
    آقاجان برای چی از هر چیزی یه دستاویز برای کوبیدن دولت درست میکنید من دلال میوه رو قبل عید خریدم از باغ دار کیلویی ۵ تومن بردم سردخونه به امید اینکه شب عید بفروشم ۲۰ تومن حتی قبل عید کیلویی شد ۱۵ تومن باز نفروختم حالا که فصلش گذشته مونده و گندیده مثل ننه مرده ها مظلوم نمایی میکنم نخیر آقا اینها همون زالوهایی هستند که میخواستن شب عید خون مردم را بمکند که نشد والا طرف میتونست شب عید میوه رو بفروشه شما ساده نباشید
  • علی IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    وقتی میوه گرون باشه و مردم قدرت خرید نداشته باشند باید بگنده و دور ریخته بشه . دلالها حاظرند میوه بگنده ولی مردم دستشون به میوه نرسه
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    4 2
    دولت دلال و دلال پرور به اصطلاح تدبیر و امید
  • IR ۰۸:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    6 0
    مقصر منم که سیب ۲۴ هزارتومنی و پرتقال ۱۲ هزار تومنی توی بازار رو نگاه میکنم . توی دولت اصلاحات نباید به هیچ ماده غذایی نگاه کنی و الا رانت و دلال و صمت و ربط و بیربط دست بدست هم میدن تا نجومیش کنن . بخصوص اون ماده غذایی ماهی باشه
  • reza mahdavi IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    1 0
    خودشان مقصرند زمستون خیلی ها شرمنده بچه هاشون شدند با اون قیمتهای نجومی
  • مشهدي IR ۰۸:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    دلا لهای از خدا بی خبر... طمعکار
  • بی بی زینلی IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    1 0
    کار دولت اینه نه خود خوره نه کس دهه گنده کنه به سگ دهه چرا این میوه ها را با قیمت ارزان به مردم ندادند تا خراب نشود
  • IR ۰۸:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    1 0
    مقصر مردمند ببخشید که پول نداشتن میوه کیلو 15000 بخرند
  • کریم IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    آقا جون اگه کسی زیر بار این مسئولیت نمیره اصلا منه آقا کریم گردن میگیرم شما فقط لطف کن اون 70 درصدشو که هنوز سالمه با قیمت 10 هزار تومن بریز تو بازار تا خلق الناس هر شبانه روز هفتصد بار خودتونو و پدر و مادر و هفت جد و آباد تون رو بیشتر از این مورد لطف و مرحمت قرار ندن
  • IR ۰۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    2 0
    مقصر مردم هستن که نخریدن یعنی چه
  • ناصر IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۶
    0 0
    مقصر خود احتکار کنندگان هستند دولت نباید بانها کمک کند من هر سال ازمیادین شهرداری میوه بیدم را می خریدم ولی امثال میوه خوب نداشتند و همه اشغال بود ومیوه خوب دست دلالان ودر مغازه بود پرتقال کیلویی ۱۸۰۰۰ وکیوی ۲۲۰۰۰ تومان خریدم و حالا باید چوب گران فروشی خود را بخورند البته با خرید پرتقال ۷۰۰۰ تومانی وفروش ۱۵ ت۲۰۰۰۰ تومان بازم ضرر نمی کنند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس