کد خبر 1153418
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۵
ماجرای اختلال در دریافت شبکه‌های اچ‌دی سیما چیست؟/ باید صبر کنیم

با آغاز پخش اچ‌ای برنامه‌های شبکه‌های مختلف سیما از روز نهم آذرماه، برخی مخاطبان تلویزیون با اختلال در دریافت تصاویر مواجه شده‌اند؛ ماجرای این اختلال چیست و چه زمانی برطرف خواهد شد؟

به گزارش مشرق، بیش از یک هفته از کلید خوردن طرح «اچ‌دی شدن شبکه‌های تلویزیون» می‌گذرد و حالا هر شبکه‌ای را که انتخاب کنید احتمالاً باید با ارتقای کیفیت تصویر، نور، رنگ و وضوح آن مواجه شوید. تحول مهمی که اهمیتش نه تنها بر کسی پوشیده نیست که با توجه به همه مشکلات سازمان صداوسیما در زمینه بودجه و مسایل و بحران‌های جاری و روتین آن، جای تقدیر هم دارد.

پیش از این سه شبکه تلویزیونی سه، مستند و تماشا، اچ‌دی شده بود و در تاریخ نهمین روز از نهمین ماه سال ۹۹ صداوسیما تلاش کرد یک باره ۱۰ شبکه دیگر را هم اچ‌دی کند تا شمار شبکه‌های اچ‌دی تلویزیون به ۱۳ عدد برسد.

شبکه یک، خبر، پویا، ورزش، افق، نمایش، نسیم، آی‌فیلم، ایران کالا، العالم از شبکه‌هایی هستند که در این تاریخ پخش تصاویر به صورت اچ‌دی از آنها کلید خورد. شبکه‌هایی که از مدتی قبل به صورت تستی و آزمایشی در درون سازمان اچ‌دی شده بودند.

بیشتر بخوانید:

HD شدنِ تلویزیون، آی‌فیلم را چه تغییری داد؟

هنوز برخی شبکه‌های اصلی مثل دو، چهار. پنج و… باقی مانده‌اند که به دلیل بودجه‌هایی که نیاز است، به پروسه اچ‌دی سازی وارد نشده‌اند. پروسه‌ای که از بخش تولید تا استودیوهای پخش، رژی و در نهایت پهنای باند لازم برای اچ‌دی شدن را در برمی‌گیرد. برای همین است که شبکه یک و سه که استودیوهای آن‌ها پیش از این اچ‌دی شدند زودتر توانستند به این پروسه ورود کنند.

چرا برخی نتوانسته‌اند شبکه‌های اچ‌دی را دریافت کنند؟

بعد از گذشت چند روز از اجرایی شدن طرح اخیر صداوسیما برخی از مخاطبان هنوز نتوانسته‌اند شبکه‌های اچ‌دی را به درستی دریافت کنند؛ اما چرا؟

در این چند روز چندین بار اطلاع‌رسانی شده است که گیرنده‌ها باید مجهز به قابلیت «اچ ای وی‌سی» (Hevc) باشند و ستاپ باکس‌ها یا گیرنده‌هایی که صرفاً Mpeg۴ را پشتیبانی می‌کنند، با اختلال برای دریافت شبکه‌های اچ‌دی مواجه خواهند شد.

اطلاع‌رسانی برای دریافت شبکه‌های اچ‌دی البته به طور کامل انجام نشده و هنوز برخی از مخاطبان رسانه ملی سرگردانند و نمی‌دانند چطور می‌توانند شبکه‌های اچ‌دی را دریافت کنند. در بیشتر اطلاع رسانی‌ها هم تنها به یک نکته تاکید شده است؛ اینکه «کانال‌های خود را دوباره جستجو کنید» با این حال حتی بعد از این مسأله هم هنوز بسیاری مشکل دارند، برخی هنوز تعدادی از شبکه‌های اچ‌دی را ندارند، یا تصویر برایشان ثابت می‌ماند و به اصطلاح فریز می‌شود و یا تصویر برایشان پرش دارد. اینها عمده‌ترین مشکلاتی است که مخاطبان با آنها مواجه هستند.

چرا شبکه‌های سیما «اچ‌دی» شد؟

علیرضا یادگاری مدیر ایستگاه‌های ماهواره صداوسیما است. یادگاری درباره دلیل اجرای طرح اچ‌دی شدن شبکه‌های سیما به خبرنگار مهر گفت: صداوسیما پهنای باند محدودی دارد. در این پهنای باند محدود می‌خواهد شبکه بیشتری قرار دهد و باید شبکه‌ها را فشرده‌تر کند. در فرایند اچ‌دی‌سازی، تصاویر و یا پیامی که قرار است به مخاطب برسد فشرده می‌شود. مثل فایل کامپیوتری که زیپ می‌شود تا حجم کمتری بگیرد. این فرایند با همان پشتیبانی «اچ ای وی سی» ممکن است در حالی که در شبکه‌های اس دی که به صورت mpeg۴ دریافت می‌شد تا حدود ۵۰ درصد بیشتر پهنای باند هدر می‌رفت و این فشردگی نبود.

صداوسیما پهنای باند محدودی دارد. در این پهنای باند محدود می‌خواهد شبکه بیشتری قرار دهد و باید شبکه‌ها را فشرده‌تر کند. در فرایند اچ‌دی‌سازی، تصاویر و یا پیامی که قرار است به مخاطب برسد فشرده می‌شود. مثل فایل کامپیوتری که زیپ می‌شود تا حجم کمتری بگیرد وی در توضیحاتی درباره مشکلات عمده مخاطبان در دریافت تصاویر نیز بیان کرد: مشکل عمده به ستاپ باکس‌ها برمی‌گردد و اینکه مخاطبان باید حتماً بدانند که گیرنده آنها باید Hevc با فرمت ۱۰ بیت را پشتیبانی کند، در حالی که اکنون در بازار ستاپ باکس‌های مختلفی وجود دارد که نهایت فرمت ۸ بیت را پشتیبانی می‌کند.

اگرچه یادگاری مشکل اصلی را به ستاپ باکس‌ها مرتبط می‌داند، اما این سوال پیش می‌آید که چرا زودتر این اطلاع‌رسانی نسبت به لزوم تغییر ستاپ باکس‌ها صورت نگرفته و یا مخاطبانی که با گیرنده‌های تلویزیونی شبکه‌ها را دریافت می‌کنند چرا درگیر این معضل هستند؟

به آنتن‌های داخل خانه اکتفا نکنید

محمودرضا تیموری مدیر فرستنده‌های کم و متوسط قدرت اداره کل فرستنده‌های تلویزیونی و رادیویی در صداوسیما نیز یکی دیگر از مسئولان پروژه اجرا شده در تلویزیون است. او در پاسخ به معضل دریافت شبکه‌ها بیان کرد: پشتیبانی از Hevc توسط گیرنده‌ها حتماً باید با فرمت ۱۰ بیت باشد. از طرف دیگر برخی به آنتن‌های داخلی اکتفا می‌کنند در صورتی که بهتر است روی پشت بام هم آنتن داشته باشند.

تیموری همچنین درباره کسانی که در شهرستان‌ها قادر به دریافت تصاویر اچ‌دی نیستند هم به این توضیح بسنده کرد: دریافت شبکه‌های اچ‌دی در مراکز استان مشکلی ندارد و در خارج از مراکز استان‌ها نیز «دسترسی به شبکه‌ها» در برنامه توسعه سازمان وجود دارد که به مرور انجام می‌شود.

با این حال بخشی از مشکلات دریافت تصاویر اچ‌دی نه به شهرستان‌ها مربوط می‌شود و نه به ستاپ باکس‌ها، بلکه بخشی از مخاطبان با گیرنده‌های تلویزیونی که قابلیت دریافت تصاویر Hevc را آن هم با فرمت ۱۰ بیت دارند، باز هم با اختلالاتی مواجه هستند.

برخی اختلال‌ها طبیعی است؛ یکی دو ماه صبر کنید

بیژن ابوالحسنی از دیگر متخصصان حوزه فنی صداوسیما در این باره با اشاره به تحولات عظیمی که در سازمان و در راستای اچ‌دی سازی رخ داده است برخی از این اختلالات را طبیعی می‌داند و معتقد است طی یک پروسه یکی دو ماهه رفع خواهد شد.

ابوالحسنی که مدیر توسعه ارتباطات نوری در اداره کل ارتباطات زمینی صداوسیما است، با اشاره به اچ‌دی شدن شبکه‌ها و مشکلاتی که مردم در سراسر کشور برای دریافت شبکه‌های اچ‌دی دارند، بیان کرد: برنامه‌ریزی شبکه‌ها در بسته‌هایی که روی فرستنده‌ها پخش می‌شود، تغییر کرده است و با اچ‌دی شدن شبکه‌ها رمزنگاری جدیدی اضافه شده که تحولات جدیدی را هم در پی داشته است.

وی با اشاره به آنچه که در پی اچ‌دی‌سازی شبکه‌ها انجام شده است، یادآور شد: تصاویر خامی که از دوربین‌ها دریافت می‌شوند حجم بالایی دارد و نمی‌توان آن‌ها را در پهنای باند کم گنجاند. باید این تصاویر را فشرده سازی کرد که نیاز به کدگذاری‌های استاندارد دارد. این کدینگ پیش از این در بستر MPEG۴ انجام می‌شد و حالا با اچ‌دی شدن شبکه‌ها که (در آینده همه شبکه‌ها را شامل می‌شود) نیاز به کدینگ دیگری داشتیم تا فشرده‌سازی بیشتر شود.

ابوالحسنی توضیح داد: اطلاعات تصویر از جمله رنگ، داده و… اکنون با فشرده سازی، این وضوح تصویر بالاتر را حاصل کرده است. شبکه‌های اس دی در واقع Standard Definition هستند و در مقابل آنها اچ‌دی High Definition است، یعنی وضوح تصویری بالاتری دارد.

باید مدتی بگذرد تا بازنگری‌ها تکمیل شود. ما یک طرح اولیه داشتیم و الان اختلالاتی در رمزگشایی و دریافت شبکه‌ها به‌وجود آمده است که درنهایت منجر به اصلاحات طرح اولیه خواهد شد ابوالحسنی با اشاره به مشکلات دریافت شبکه‌های اچ‌دی برای برخی مخاطبان هم عنوان کرد: برخی از افراد شبکه‌های اس دی را به راحتی دریافت می‌کنند اما تصویر شبکه‌های اچ دی برایشان فریز می‌شود و این با خود گیرنده‌های آن‌ها در ارتباط است. درواقع اگر گیرنده‌های مناسب را داشته باشند نباید چنین اتفاقاتی رخ دهد.

وی در تشریح فرایند اچ‌دی‌سازی گفت: دو مبحث وجود دارد، یکی تغییر برنامه‌های فشرده‌سازی و کدینگ و زیرساخت‌های مرتبط با آن است که طبیعتاً منجر به تغییراتی در دریافت شبکه‌ها نیز می‌شود. در نهم آذرماه امسال تعدادی از شبکه‌ها اچ‌دی شد و این فرایندی پیچیده داشت و برحسب بازخوردهایی که از مردم یا رسانه‌ها دریافت خواهیم کرد، یک فرایند زمانی دیگری باید طی شود تا باگ های سیستم گرفته شود.

ابوالحسنی از بازنگری‌ها در فرآیند ارسال و دریافت سخن گفت و عنوان کرد: براساس این بازخوردها بسته‌هایی که به صورت اس دی و اچ‌دی روی شبکه‌ها دریافت می‌شود نیز بازنگری می‌شود تا به نقطه بهینه‌ای برسیم که دیگر مردم دچار فریز شدن یا پریدن شبکه و یا عدم دسترسی نشوند.

مدیر توسعه ارتباطات نوری در اداره کل ارتباطات زمینی صداوسیما اضافه کرد: گذر زمانی لازم است تا این باگ ها یا اختلالات سیستمی گرفته شود که ممکن است حدود یک یا دو ماه طول بکشد.

وی در پایان پاسخ به اینکه چقدر از این اختلالت پیش بینی شده بود بیان کرد: برخی از این مسائل پیش بینی شده است اما چون این کدینگ جدید است و به تازگی مورد استفاده قرار گرفته است این مسائل پیش آمده است و باید مدتی بگذرد تا بازنگری‌ها تکمیل شود. ما یک طرح اولیه داشتیم و الان اختلالاتی در رمزگشایی و دریافت شبکه‌ها به‌وجود آمده است که درنهایت منجر به اصلاحات طرح اولیه خواهد شد.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    12 2
    ما که از 10 بیت و 8 بیت و hevc و mpeg4 چیزی سر در نمیاریم فقط اینو میدونیم که ده بار سرچ کردیم ولی باز هم شبکه های قبلی رو با همون کیفیت قبل می بینیم فقط آرم بعضی شبکه ها عوض شده و خبری از شبکه HD جدید نیست!
    • پسر IR ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      2 2
      وقتی اکثر سریالا و فیلمها مایوس کننده و تکراری پخش میشن چه فایده داره SD باشه یا HD.
  • سعید IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    9 1
    خب فناوری که فقط توی تلویزیون های 2019 به بعد هست و غالبا در تلویزیون های 4k وجود داره، 90 درصد مردم جامعه ندارنش. اونایی هم که تلویزیونی با این مشخصات داشته باشن که مشخصه بالای 6-7 میلیون هست، خب بقیه چه قدر دوباره باید هزینه ی خرید یه ستاپ باکس جدید بدین؟..شما که با همون فناوری قبل، چند تا کانال HD رو پخش میکردید، حالا همونا رو هم برای مردم قطع کردید..
  • مسعود IR ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    10 3
    من توی خمینی شهر ساکن هستم و کیفیت تلوزیونم 4k هست... من با اولین سرچ تمامی شبکه های جدید رو دریافت کردم و کیفیت فوقالعاده شده... واقعا جدی میگم... عالی ی ی شدن کیفیتشون.. ولی چند نکنه: 1.کیفیت تصاویر به 1080 ارتقاع پیدا می کنند و تلوزیون شما حتما حتما باید کیفیتی بالاتر از 720 داشته باشه. 2.کیفیت برنامه ای که از صدا و سیما بخش می شود باید حتما با کیفیت 1080 یا بالاتر ضبط شده باشه تا تفاوت کیفیت را ببینیند... از این رو اگر برنامه قدیمی و بی کیفیت باشه (فیلم های قدیمی از شبکه ی آی فیلم) تفاوت کیفیتی نخواهید دید.. 3. صبوری کنید معمولا برای جا افتادم برخی شبکه ها جندید بار ممکنه شبکه ها به هم بریزند و جا به جایی رخ بده و... جا به جایی شبکه برای من هم زیاد رخ میداد... ولی در نهایت اوکی شد. ممنونم مطالعه کردید
    • IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      1 1
      آقا ما تو تهران با تلویزیون 4K کیفیت HD ندیدیم اونوقت شما تو شهرستان چطوری 1080 که فول اچی دی هست یعنی بالاتر از HD دریافت می کنی؟؟ مطمئنی شبکه های داخلی رو سرچ کردی؟!
    • مسعود IR ۰۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۹
      3 0
      بله قربان مطمئن هستم خروجی 1080 هست.. خمینی شهر از اصفهان میگیره سیگنال هارو و چسبیده به هم هستن... شما ایمیل بدید من عکس های خروجی که توی اطلاعات شبکه میزنه 1080 براتون ارسال کنم☘️
  • IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    1 0
    تلویزیون ما 4K هست با گیرنده داخلی. کانال های HD جدید رو هم با یه جستجو آورد. حتی یه کانال آزمایشی با کیفیت 4K هم اضافه شد. اما ترتیب کانال ها مدام به هم میریزه. هی مرتب میکنم ولی دو روز بعد دوباره به هم میریزه.
    • IR ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      0 0
      EPG رو هم اشتباه میزنه
    • IR ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      0 0
      تلویزیون ما هم 4K هست و فیلمهای 4K و FullHD رو هم با بهترین کیفیت پخش می کنه ولی کیفیت پخش شبکه های صدا وسیما بعد از سرچ هیچ تغییری نکرده همون سه تا شبکه اچ دی قبلی الان هم هستن نمی دونم شما رو کدوم فرکانس این شبکه ها رو می بینید که ما نمی بینیم
    • Omid IR ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۹
      0 0
      بروز رسانی سیستم را خاموش کنید
  • میثم IR ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۹
    0 0
    تلویزیون ما LG 4k است اما شبکه های HD برای ما فقط صدا داره لطفا راهنمایی بفرمایید
  • حسین چگینی IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۹
    0 0
    سلام خدمت شما من تلویزیونم قدیم شبکه تماشا و سه رو اچ دی میگرفت الانم تو سرچ جدید همون دوتا اخرش فرمت mp4 میاد ولی کانال های جدید رو نمیگیره تلویزیون هم سونی هست hx800 خب موندم این ایچ دی قدیمی چه فرقی با جدید داره که نمیشه گرفتش
  • علیرضا IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۶
    1 0
    فقط با این کار برای مردم هزینه ایجاد کردند و عده بیشتری را به سمت ماهواره سوق دادند. بنده با یک تلویزیون سه بعدی برند معروف که همین چند وقت پیش خریدم در کرج بیخ گوش پایتخت دیگر هیچ شبکه ای را نمی توانم دریافت کنم و باید دستگاه ست آپ باکس جدید یا ماهواره تهیه کنم و قطعا بسیاری از طبقه متوسط جامعه که مخاطب اصلی صدا و سیما بودند همین وضع را دارند. واقعا وای بر این سوء مدیریت و از بین بردن بودجه مملکت و ایجاد نارضایتی. حداقل نکردند فرمت قبلی را قطع نکنند.حتی شبکه 3 که اچ دی دریافت می کردم را هم ندارم. شبکه ها یافت می شود و هیچ یک صدا و تصویر مناسب و قابل دید ندارند فقط اعوجاج.... واقعا متاسفم..

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس