کد خبر 1103643
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۹
نرخ رشد جمعیت صفر برای ایران در قرن بعد/ مشوق‌هایی که اجرا نشد

با وجود آفت نرخ باروری به زیر سطح جانشینی، سیاست های کلی جمعیت و موضوع فرزندآوری همچنان مورد سهل انگاری دستگاه‌ها قرار گرفته است.

به گزارش مشرق، جمعیت در طول زمان همواره عاملی برای بقا و جاودانگی تمدن‌ها بوده است. به طوری که تمدن‌هایی که جمعیت زیادی داشته‌اند؛ قدرت بسیار زیادی کسب می‌کردند و از احترام بیشتری برخوردار می‌شدند. با پیچیده‌تر شدن جوامع بشری، اهمیت جمعیت به اولویت کشورهای توسعه یافته تبدیل شد به طوری که بخش زیادی از تولید ناخالص داخلی این کشورها به بحث جمعیت و راهکارهای بهبود و ارتقای جمعیت اختصاص داده شد. در این میان اما نسخه پیشنهادی کشورهای توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه مدیریت جمعیت و القای الگوی کاهش جمعیت بود. این موضوع سبب شد که کشورهای توسعه یافته از لحاظ جمعیتی رو به جلو حرکت کنند اما کشورهای در حال توسعه غرق در سیاست‌های جمعیتی و غافل از اهمیت رشد جمعیت شوند.

بیشتر بخوانید:

پیری جمعیت از همه خطرات بزرگ‌تر است

بر اساس نظر توماس مالتوس که معتقد بود انسان‌ها به علت محدودیت منابع آبی و غذایی نباید به سمت افزایش جمعیت بروند؛ سیاست‌های جمعیتی از سوی سازمان ملل متحد به کشورها ارائه شد که کاهش جمعیت را شرط پیشرفت کشورها قلمداد می‌کرد. ایران نیز طبق این سیاست‌ها عمل کرد و نتیجه‌ی آن، سیاست جمعیتی در سال ۱۳۷۲ بود.

نرخ رشد جمعیت صفر برای ایران در قرن بعد

در بین سال‌های ۶۵-۵۵ میزان رشد جمعیت در ایران ۴/۲ اعلام شده بود. از این رو در سال ۶۷ سیاست گذاران و برنامه ریزان زیادی با تشکیل برنامه‌های متعددی به منظور پیشگیری رشد بی رویه جمعیت اقداماتی انجام دادند. همچنین در قالب طرح تنظیم خانواده، سقف فرزندآوری را به سه فرزند تقلیل دادند و تمامی مناسبات اجتماعی در «فرزند کمتر زندگی بهتر» خلاصه کردند. از سوی دیگر سیاست جمعیتی در آن زمان هرگونه امتیاز اجتماعی از فرزند سوم را ممنوع اعلام کرد تا انگیزه برای فرزندآوری کاهش پیدا کند. این برنامه سبب شد که در سال ۷۳ رشد جمعیت به ۱.۴ درصد کاهش پیدا کند. این روند کاهش رشد جمعیت تا سال ۸۷ ادامه یافت و به ۱ درصد رسید.

در نتیجه این سیاست‌ها باعث شد که تا ابتدای دهه‌ی ۱۳۸۰ نرخ فرزندآوری به زیر سطح جانشینی برسد. که این آمار، واقعه دردناکی برای آینده کشورمان رقم می‌زند. از این رو در سال ۱۳۹۳ سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغ شد که افزایش فرزندآوری از اهداف آن بود. با این حال به علت روند طولانی نرخ جانشینی جمعیت، کشور در گیرودار یک جنگ تمام عیار با سالمندی جمعیت است.

با این وجود، سیاست جمعیتی ابلاغ شده در ایران به افزایش جمعیت منتهی نشد؛ بلکه کارشناس‌ها از پیری جمعیت ایران و قرار گرفتن کشورمان در فهرست پیرترین کشورها خبر می‌دهند. با توجه به سرشماری سال ۱۳۹۵ میزان باروری در کل کشور ۲/۰۱ فرزند به ازای هر مادر محاسبه شده است. در نتیجه اگر میزان باروری در سال‌های آینده همین طور باشد؛ پیش بینی می‌شود که در سال‌های ۱۴۲۰-۱۴۱۵ رشد جمعیت ایران به صفر نزدیک شود. سالمندی جمعیت به معنای از دست دادن نیروی جوان، افزایش هزینه‌های کشور و به تبع آن کاهش اقتدار کشور در آینده خواهد بود.

مشوق‌هایی که اجرا نشد

با این اوصاف سیاست گذاران ما به جای در نظر گرفتن حمایت از خانواده و ازدواج جوانان، سیاست‌هایی اتخاذ می‌کنند که منجر به تأخیر در ازدواج و تشکیل خانواده می‌شود. در بحث یارانه بنزینی مشاهده شد که به هنگام توزیع بسته معیشتی دولت به خانواده‌ها، تعداد افراد ارتباطی با افزایش مبلغ یارانه‌ها پیدا نکرد. طرح مسکن مهر که بر مبنای خانه دار شدن هرچه سریع‌تر افراد بود، ناتمام باقی ماند و همین موضوع باعث شد که خانواده‌ها زیر فشار قیمت مسکن و بهای اجاره نشینی آرامش خاطر خود را از دست بدهند و مدام در تکاپو باشند.

از سوی دیگر، قرار بر این بود که ستاد کل نیروهای مسلح، سربازان متأهل را در نزدیکی محل سکونت خود به خدمت بگیرد ولی این امر در مورد همه سربازان صدق نکرد. سیاست وزارت بهداشت هم در این راستا اختصاص بودجه‌ای سالانه حدود ۴۰۰ میلیارد تومان برای درمان ناباروری بوده که در میان سیاست‌های دیگر این وزارتخانه گم شده است. در واقع بخش بسیار محدودی از هزینه درمان را بیمه‌ها تقبل می‌کنند و بخش زیادی از هزینه‌ها بر دوش افراد افتاده است. با این اوصاف، فرزندآوری که باید یک امر همگانی باشد به دلیل عدم پیگیری، به یک سیاست نمایشی و فاقد کارایی تبدیل شد.

در این روزهای کرونایی نیز که مشاغل بسیاری آسیب دیدند و نمی‌توانند همچون گذشته به تأمین نیازهای خانواده‌ی خود بپردازند. در همین راستا موضوع حمایت از مشاغل مطرح شد؛ اما دولت تنها به پرداخت وام یک میلیون تومانی کفایت کرد و توجهی به تعداد اعضای خانواده و افزایش هزینه‌های زندگی که امروز خانواده‌ها درگیرش هستند، نکرد.

سیاست فرهنگی که در این روزها تأثیرش را بیشتر از هر زمان دیگری احساس می‌شود نیز با اهمال کاری‌های سازمان صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه شده است. فیلم‌ها و سریال‌های شبکه خانگی به تبلیغ مفاهیم ضد جمعیتی می‌پردازند همچنین مفهوم خانواده و فرزندآوری به ضعیف‌ترین شکل ممکن تبیین می‌شود.

متأسفانه در حال حاضر سیاست‌ها علیه جمعیت قرار می‌گیرند و سیاست گذاران ما که نقش مهم و تاریخ سازی در زمینه رشد جمعیت دارند، با غفلت از این وظیفه تاریخی خود، الگوی گذشته کشورهای توسعه یافته را می‌بینند. غافل از اینکه کشورهای توسعه یافته به اهمیت مسئله جمعیت آگاه شدند و راهکارهای تشویقی و حمایتی برای فرزند بیشتر در نظر گرفته‌اند.

راهکارهایی مثل افزایش زمان مرخصی زایمان هم برای پدران و هم مادران، در نظر گرفتن مبلغی برای خانواده کودک تا سن ۱۸ سال، ساخت مهدکودک‌هایی در کنار محل کار مادر، پذیرش مهاجرین و… که این راهکارها با توجه به شرایط کنونی کشور نیازمند بازرسی و واکاوی دقیق و متخصصانه است؛ با توجه به اینکه مسئله پیری جمعیت آینده کشورمان را در خطر می‌اندازد باید هشیارانه به تقویت خانواده و تأمین معیشت آنها اقدامات لازم انجام شود.

ویروس کرونا تلنگری است برای اینکه به فکر تقویت نیروی جوان و پایه گذاری سیاست‌های نوین جمعیتی باشیم. امید است در مجلس یازدهم این تلنگر مانند تلنگرهای دیگر نادیده گرفته نشود. بنابراین انتظار می‌رود، مجلس یازدهم با اولویت قرار دادن مسئله جمعیت مانع وقوع سونامی پیری جمعیت در آینده شود.

منبع: مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 14
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    4 31
    بعدها در تاریخ خواهند گفت اصلاحات غرب پرستانه عامل انقراض نسل ایرانی بود
    • IR ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
      4 0
      با وجود اینچنین مسئولان و مدیران بی کفایت، فقط میتوان گفت، الحمدلله رب العالمین، جمعیت زیاد مدیران و مسئولان کارآمد نیاز داره مثل کشور چین، اما در ایران با چنین مدیرتی، حتی جمعیت در حد امارات را هم نمی‌توانند مدیریت کنند.
  • IR ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    17 1
    شما بااین سیاستهاتون ملت رو نابود کردید
  • IR ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    7 1
    عه آخه چرا؟ همه چی که مرتبه پس مشکل چیه!؟؟؟؟
    • IR ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
      3 0
      احتمالا خر گازمون گرفته اجاق مون کور شده!!!
  • IE ۱۸:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    13 2
    زیر ساخت‌ها که خوب نباشد توقعی از زاد و لد نداشته باشید... آیا معیشت مردم خوب است، بیکاری چطور؟، جاده ها؟ کیفیت ماشین ها؟ خانه؟.... لطفا نسل حاضر را دریابید که تکریم و حرمتشان در نزد خانواده در معرض خطر است...
    • IR ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
      7 7
      بهترین معیشت از نظر رفاه و کمترین فرزندان را مردم شمال تهران دارند
    • IE ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
      2 0
      زیر ساخت را شما متوجهی؟؟!! زیرساخت در شمال تهران هم مثل سایر جاهای ایران است، بستر و زیرساخت‌ها، استانداردهای لازم را ندارند و دلخوشی والدین برای آینده روشن فرزندان کور است...
    • IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
      1 0
      یه عده از کسانی که می‌تونن بچه دار بشن اما نمیشن افراد مجرد هستن! پسری که داره میرسه به چهل اما یه شغل درست و حسابی نداره، دختری که داره میرسه به چهل اما خواستگار نداره که دلیل واقعیش بیکاری پسراس، چه بخواد چه نخواد نمی‌تونه بچه بیاره. جمعیت این قشر متاسفانه زیاد هم هست. تا زیرساخت ها درست نشن مشکل جمعیت حل نمیشه
  • IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    7 11
    از وقتی کلاس های زبان انگلیسی را با سبک اموزش امریکایی. همراه با موسیقی و الگو سازی از هنرمندان و فرهنگ امریکایی در کشور رواج پیدا کرد کلید اتفاقات مهمی در جوانان و نوجوانان کشور زده شد. خودکرده را تدبیر نیست. وقتی تهاجم فرهنگی را دولت های خائن به عنوان توهم توطئه خواندند این اتفاقات شروع شد. حالا همان افراد یا خانواده های انها در کانادا و امریکا و اروپا به خیانت خود ادامه میدهند
  • BE ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    1 6
    کتاب براندازی یوری بزمنوف را بخوانید! همه ترفندها به صورت گام به گام اعمال می شود .... ابتدا جمعیت جوانان کشور ترک میکنند ، سپس وقتی جمعیت پیر شد ، هیچ کس برای دفاع از آنها نیست .... و موضوعات بسیار دیگری ...
  • هستی IR ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    28 1
    شما همین آلآن جمعیت رو از گشنگی نکشید نمی خواد به فکر قرن دیگه باشید
  • IR ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    17 1
    با وجود این همه گرانی و آزار و اذیتهای کمر شکن برای مردم چه جایی برای تبلیغ فرزند آوری می ماند حیا هم چیز خوبی است
  • IR ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    27 2
    25 سالگی به سربازی رفتم و شغل و فرصت ازدواج را از دست دادم. الان با 32 سال سن نه کار درستی دارم نه پس اندازی نه ازدواج کردم. سربازی مقدس است
    • IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
      0 3
      یعنی سربازیت 7 سال طول کشید؟
  • پسر IR ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۶
    5 0
    وقتی مملکت رو هواست چه انتظاری از جون بیکار دارین؟؟؟
  • IR ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    1 0
    پذیرش مهاجر والا خوب رو دارید ، اینجا ایران است با سابقه تمدن ۷۰۰۰ هزار ساله آمریکا یا کانادا با استرالیای تازه کشف شده یا اروپای تازه ما گرفته نیست
  • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    1 2
    به لطف دولت لیبرال مسلمان اصلاحطلبان از این بدتر هم خواهد شد. دلم برای مردم مظلوم ایران میسوزه. ۱۲۰ سال دارند انقلاب میکنند ولی بازهم لیبرالها در کسوتها و لباسهای گوناگون بر مسند اداره کشور مینشینند.
  • IR ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    4 0
    دو تا پسر دارم یکی کلاس پنجم از تیر ماه دنبال مدرسه دولتی میگردم هیجا ثبت نام نمیکنن میگن پره الآن بفرمایید چه کنم بعد نسخه بچه دار شدن بپیچ
  • IR ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    4 0
    در شرایط فعلی هیچ انسان متعادلی از لحاظ روحی بدنبال پُر جمعیت کردن خانواده اش نیست!
  • IR ۰۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    0 3
    متاسفانه وزارت بهداشت هم با طرح صهیونیستی غربال گری نوزادان سالانه هزاران جنین سالم را سقط می‌کند لطفا مشرق جان از پشت پرده این طرح کثیف گزارش تهیه کنید
  • DK ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    0 4
    علمای اسلام جمعیت شیعه درخطر است. نسبت شیعه به سنی درحال تغییر است
  • IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    3 0
    تو شهر ما یه زمین تک واحدی که دوره احمدی نژاد ۵ ملیون بود شده ۲۰۰ ملیون و .... با این کنکور و بیکاری به ما اصلا زن نمیدهند که زاد و ولد کنیم .
  • CA ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    3 1
    در عوض نرخ رشد جمعیت اختلاس زاده ها، انگل ژنها و زآلو زادهها صعودی خواهد بود. علی برکت الله
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    0 3
    افساد طلبان کارآنان بوددرخیال خام خود قصد رفاه داشتند اما با ذهن کوچک خود آینده یک کشور را به نابودی کشاندند.
  • IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    3 0
    شما که پولداری برو ده بزا تا نرخ جمعیت صفر نشه . بچه خرج داره. این همه بچه تو دنیا سوتغذیه دارن اینو گفتم که شعار ندید.
  • US ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    2 0
    یه عده عادت کردن همه مشکلات رو بندازن گردن غرب گرایی. شما بگو همه دولتها تو ایران واسه جوانان به جز شعار دادن چکار کردن؟
  • IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    5 0
    تو مدیریت همین جمعیت هم موندیم و اینهمه فقر و گرونی دادیم .چطور انتظار دارید جمعیت هم زیاد بشه وقتی کشور امکانات و شرایط لازم رو نداره؟!
  • ناشناس US ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
    0 4
    این مسئولین که باعث این فاجعه کاهش شدید جمعیت و انقراض نسل در ایران شدن چجوری میخوان جواب تاریخ رو بدن،تاریخ قضاوت خواهد کرد،فرزند کمتر زندگی بهتر چه شعار تلخی بود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس