به گزارش مشرق، سیر یکی از پر مصرفترین مواد غذایی در سراسر جهان است که افزون بر بهبود عطر و طعم غذا، برخی فواید سلامت جالب توجه را نیز ارائه میکند.
در ادامه با هفت دلیل برای افزودن سیر به رژیم غذایی روزانه و روشهایی برای مصرف آن بیشتر آشنا میشویم.
تقویت سیستم ایمنی بدن
از گذشتههای دور، سیر برای دفع بیماری ها، مبارزه با عفونتها و درمان زخمها استفاده شده است. مطالعات مختلف تواناییهای سیر در تقویت سیستم ایمنی بدن را نشان داده اند. در یک مطالعه، ۱۴۶ شرکت کننده به دو گروه تقسیم شده و برای ۱۲ هفته طی زمستان یک گروه مکمل سیر و گروه دیگر دارونما دریافت کردند. گروهی که سیر مصرف میکردند نسبت به گروه دیگر به طور قابل توجهی کمتر سرما خورده و همچنین روند بهبودی بیماری در آنها سریعتر بود.
پوژهشهای جدید تایید کرده اند که عصاره سیر ممکن است عملکرد سلولهای ایمنی را تقویت کند. در یک مطالعه بزرگسالان سالم در بازه سنی ۲۱ تا ۵۰ سال به دو گروه تقسیم شده و برای ۹۰ روز یک گروه عصاره سیر کهنه و گروه دیگر دارونما مصرف کردند. در شرایطی که تعداد نفرات دو گروه یکسان بود، شدت سرماخوردگی و آنفلوآنزا در گروهی که سیر مصرف میکردند کمتر بود، علائم کمتری داشتند و روزهای غیبت آنها در مدرسه یا محل کار نیز کمتر بود.
تقویت سلامت قلب
مطالعات نشان داده اند که سیر میتواند از سلامت قلب محافظت کند. یک مطالعه نشان داد که سیر میتواند به کاهش سطوح فشار خون و کلسترول، و همچنین کاهش سفتی سرخرگی و نشانگرهای خونی برای التهاب کمک کند.
مطالعهای دیگر نشان داد که در مقایسه با دارونما، عصاره سیر کهنه میتواند میزان پیشرفت کلسیفیکاسیون عروق کرونر، یک عامل خطر برای رویدادهای قلبی، از جمله حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد. در افراد مبتلا به کلسترول بالا، سیر توانایی خود در کاهش سطوح کلسترول کلی و کلسترول بد (LDL) و افزایش اندک سطوح کلسترول خوب (HDL) را نشان داده است.
مبارزه با فشار خون بالا
حدود ۲۵ درصد بزرگسالان در سراسر جهان به فشار خون بالا مبتلا هستند و این شرایط هر ساله با مرگ هفت میلیون نفر پیوند خورده است. در یک متاآنالیز، مکملهای سیر در مقایسه با دارونما در کاهش فشار خون، به ویژه، بین افرادی که به پرفشاری خون مبتلا بودند، موثرتر عمل کردند. مطالعهای دیگر نشان داد که مکملهای سیر پتانسیل کاهش فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون را دارند، در شرایطی که به طور همزمان کلسترول را کاهش داده و سیستم ایمنی را تقویت میکنند.
محافظت در برابر سرطان
سیر و سبزیجات دیگر در خانواده آلیوم از جمله پیاز و تره فرنگی، با کاهش خطر برخی انواع سرطان از جمله معده، گلو، پروستات و روده بزرگ پیوند خورده اند. ترکیبات طبیعی در سیر به کشتن انتخابی سلولهای سرطانی کمک میکنند و از رشد و گسترش سرطان جلوگیری میکند.
پشتیبانی از سلامت مغز
افزون بر پشتیبانی از یادگیری و حافظه، عصاره سیر کهنه ممکن است به پیشگیری از زوال شناختی از طریق محافظت از نورونهای مغز کمک کند. همچنین، سیر به مبارزه با تغییرات مغزی که به عنوان پیش زمینهای برای شرایط انحطاط عصبی از جمله بیماری آلزایمر شناخته میشود، کمک کند.
مفید برای روده
سیر به عنوان یک پریبیوتیک، غذایی برای باکتریهای مفید در روده که با تقویت سیستم ایمنی و خلق و خوی خوب پیوند خورده اند، شناخته میشود. پژوهشها نشان داده اند که عصاره سیر کهنه تنوع میکروبی در روده از جمله تعداد باکتریهای مفید و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن را افزایش میدهد.
تقویت سلامت استخوان
مصرف زیاد سبزیجات خانواده آلیوم، از جمله سیر، با محافظت در برابر آرتروز مفصل ران، شایعترین بیماری مفصلی ناتوان کننده که افراد مسن را تحت تاثیر قرار میدهد، مرتبط است. دانشمندان بر این باورند که ترکیبات طبیعی این گیاه به پیشگیری از زوال غضروف مفصل و استخوان کمک میکند.
بهترین روشها برای مصرف سیر
اگرچه در بسیاری از مطالعاتی که در بالا به آنها اشاره از مکملهای سیر استفاده شده است، مصرف این مکملها بدون راهنمایی پزشک یا یک متخصص تغذیه توصیه نمیشود. در شکل مکمل، سیر میتواند با داروها یا مکملهای دیگر تعامل داشته یا به طور بالقوه محرکی برای عوارض جانبی ناخواسته باشد که از آن جمله میتوان به ناراحتی گوارشی، سرگیجه، بی خوابی و افزایش خطر خونریزی اشاره کرد.
در عوض، شما میتوانید مصرف سیر تازه را مد نظر قرار دهید. برای به حداکثر رساندن کارایی آن، سیر تازه را خرد کرده و اجازه دهید در دمای اتاق بماند. پژوهشها نشان داده اند که این کار به آزاد شدن آنریمی که سطوح ترکیبات تقویت کننده سلامت سیر را افزایش میدهد کمک کرده و ۱۰ دقیقه پس از خرد شدن به نقطه اوج خود میرسد. پس از این زمان استراحت، سیر را میتوانید به روغن زیتون فوق بکر، چاشنیهای سرکهای سالاد، سبزیجات تفت داده، سوپ ها، خورش ها، سسهای کره آجیل و دستورالعملهای دیگر اضافه کنید.
منبع: عصر ایران