به گزارش مشرق، حسینعلی حاجی دلیگانی با بیان این که با تصمیم کمیسیون تلفیق بودجه 1399 دو یارانه نقدی و معیشتی ترکیب شده و از سال آینده تنها یک یارانه پرداخت میشود، گفت: اگر این مصوبه مورد تایید نمایندگان در صحن علنی مجلس نیز قرار گیرد سال آینده به تمام یارانه بگیران حدود 72 هزار تومان پرداخت خواهد شد.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه با بیان اینکه، در حال حاضر رقم پرداختی یارانه نقدی برای چند سال تغییری نکرده اما قیمت حاملهای انرژی حداقل 4 مرتبه رشد کرده است، گفت: از زمان اجرایی شدن قانون هدفمندی یارانه ها در سال 88 و89 چهار مرتبه افزایش قیمت حامل های انرژی اعمال شده است. در مرتبه اول قیمت از 100 تومان به 400 و در مرحله بعد به 700 تومان افزایش یافت. سپس نرخ 1000 تومان تثبیت شد و هم اکنون بنزین سهمیهای با نرخ 1500 تومان به فروش میرسد.
بیشتر بخوانید:
وی تاکید کرد، با توجه به منابع در نظر گرفته شده برای تبصره 14 لایحه بودجه که به بحث حاملهای انرژی میپردازد بهتر بود رقم مجموع یارانه نقدی و معیشتی برای هر نفر 100 هزار تومان تعیین میشد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به جزئیات مصوبه کمیسیون تلفیق در خصوص تبصره 14 بودجه گفت: بررسی منابع و مصارف تبصره 14 نشان میدهد که دولت به راحتی میتوانست رقم پرداختی یارانه نقدی را افزایش دهد. بر این اساس کل منابع تبصره 14 حدود 250 هزار میلیارد تومان است که فقط 70 هزار میلیارد تومان آن برای پرداخت یارانه در سال آینده در نظر گرفته شده است.
وی افزود، در زمان شروع پرداخت یارانه نقدی رقمی نزدیک به 40 هزار میلیارد تومان برای پرداخت یک سال یارانه نقدی 45 هزار تومانی لحاظ شده است و این بار با حساب 30 هزار میلیارد تومان منابع جدید ناشی از افزایش قیمت بنزین در سال 98 این رقم به 70 هزار میلیارد تومان رسیده است.
به گفته این نماینده مجلس، با توجه به قانون هدفمندی یارانهها بایستی حدود 50 درصد منابع این طرح به صورت نقدی به مردم برگردانده شود که رقم حاصله در سال 99 حدود 120 هزار میلیارد تومان خواهد بود اما دولت در پیشنهاد خود تنها 70 هزار میلیارد تومان را برای این منظور در نظر گرفت.
دلیگانی با بیان اینکه، دولت از طریق تبصره 14 قصد دارد تا مشکلات بودجه ای خود را حل و فصل کند، گفت: این روش دولت یعنی در نظر گرفتن سهم پایین تر برای پرداخت یارانه نقدی به مردم باعث شد تا در مصوبه کمیسیون تلفیق ماهانه حدود 72 هزار تومان به هر فرد یارانه بگیر تعلق گیرد.
وی تاکید کرد، متاسفانه وزارت کار بدترین روش ممکن را برای احصا دهکهای ثروتمند به کار گرفت که این موضوع مورد رضایت نمایندگان نبود. دولت برای شناسایی مشمولان حمایت معیشتی بعضا به مردم تهمت زد و یک فضای تهدید امیز برای پرداخت یارانه نقدی شکل گرفت که در شان مردم نبود.
دلیگانی ادامه داد، با روش به کار گرفته شده 7 دهک پایین جامعه بعضا به دروغ گویی متهم شدند که نباید به این گونه رفتار میشد.
این عضو کمیسیون تلفیق بودجه با انتقاد از تصمیم اتخاذ شده در خصوص عدم برگشت فراوردههای نفتی به تبصره 1 لایحه بودجه یادآور شد، بر اساس لایحه دولت رقم درامدی حاصل از فرآورده های نفتی به جای تبصره یک و در کنار درامد حاصل از نفت خام در تبصره 14 لایحه گنجانده شد. بر این اساس پیش از این این درامد در کنار در امد حاصل از صادرات نفت خام در تبصره 1 لحاظ میشد و مجموع درآمد بین دولت، صندوق توسعه ملی و غیر تقسیم بندی میشد.
وی افزود، این درحالی است که این درامد با رای اعضای کمیسیون تلفیق در تبصره 14 گنجانده شده دیگر سهم برای صندوق توسعه ملی در نظر گرفته نمیشود. به این ترتیب این درآمد 88 هزار میلیاردی به جای آنکه در طلیعه و مهمترین تبصره بودجه قرار بگیرد در جدول تبصره 14 گنجانده شده است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاکید کرد، این تغییر برای اصلاح ساختار بودجه و اعمال شفافیت بسیار مهم بود. تبصره 1 لایحه بودجه میزان صادرات نفت و فرآورده های نفتی را با تفکیک روز وماه و سال مشخص میکرد و میتوانستیم یک مکانیزم مشخص برای جایگزینی صادرات نفت خام و فراوردههای نفتی داشته باشیم.