نیروهای پیشمرگه کرد که در حال آماده سازی خود برای شرکت در حمله بزرگ به موصل هستند، در نامه ای به وزیر دفاع بریتانیا، مایکل فالون، خواستند که تجهیزات حفاظتی برای مقابله با حملات شیمیایی داعش در اختیار آن ها قرار گیرد.

سرویس جهان مشرق - به گزارش روزنامه بریتانیایی «گاردین»، نیروهای پیشمرگه کرد که در حال آماده سازی خود برای شرکت در حمله بزرگ به موصل هستند، در نامه ای به وزیر دفاع بریتانیا، مایکل فالون، خواستند که تجهیزات حفاظتی برای مقابله با حملات شیمیایی داعش در اختیار آن ها قرار گیرد.

نبرد موصل که قرار است به خلافت خودخوانده داعش در عراق پایان دهد، به احتمال قوی از اواسط همین ماه(اکتبر) آغاز خواهد شد و انتظار می رود که نیروهای کرد نقش پررنگی در آن ایفاء کنند.

 

این نامه از سوی نماینده ارشد اقلیم کردستان در بریتانیا، کاروان جمال طاهر، خطاب به وزیر دفاع انگلستان نوشته شده است. طاهر در این نامه گفته که نیروهای کرد تاکنون حداقل 18 بار هدف حمله شیمیایی داعش قرار گرفته اند و کمبود تجهیزات حفاظت شیمیایی این نیروها را که سعی دارند جبهه ای به طول 1000 کیلومتر را در برابر داعش حفظ کنند، تهدید می کند.

 
مایکل فالون، وزیر دفاع انگلستان
کاروان جمال طاهر

ظاهرا نیروهای کرد تاکنون تنها به امکانات ابتدایی چون حوله، مخزن آب و کلاه برای مقابله با تسلیحات شیمیایی مجهز بوده اند. جمال طاهر در این نامه تاکید کرد که حفاظت از نیروهای پیشمرگه در حمله به موصل باید در بالاترین اولویت قرار بگیرد.

 

بر اساس گزارش های سازمان سیا، داعش تاکنون در چندین مورد از تسلیحات شیمیایی حاوی گاز خردل و کلورین در عراق و سوریه استفاده کرده است.

مایکل فالون، وزیر دفاع انگلستان که هفته گذشته از عراق دیدار کرد، گفت که انتظار دارد حمله تعیین کننده به موصل ظرف چند هفته آینده آغاز شود.

«هَمیش دو برتون-گوردون»، افسر فرمانده پیشین یگان شیمیایی، بیولوژیک، رادیولوژیک و هسته ای (CBRN) بریتانیا و گردان واکنش سریع CBRN ناتو گفت که نگران است که داعش هر چه که از مهمات شیمیایی دارد، برای بقاء خود بر سر نیروهای عراقی و کرد بریزد. او پیش بینی کرد که داعش این مهمات را به صورت خمپاره و راکت و به طور گسترده در دفاع از موصل به کار بگیرد.

دو برتون-گوردون مشاور غیررسمی گروه های امداد غیر دولتی در عراق است که در حال آماده سازی خود برای مقابله با تبعات انسانی حمله سرنوشت ساز به موصل هستند. موصل تا پیش از اشغال توسط داعش، با دو میلیون نفر جمعیت، دومین شهر پرجمعیت عراق محسوب می شد. بسیاری از اقوام و بستگان نیروهای پیشمرگه در حال حاضر ساکن این شهر عمدتا سنی نشین هستند.
 
 

گوردون می گوید: " موضوع کلیدی این است که ارتش عراق و به ویژه پیشمرگه ها تجهیزات حفاظتی اندکی در اختیار دارند، تجهیزات حیاتی مانند ماسک گاز. من با خواهش و تمنا، قرض و حتی کش رفتن توانستم 400 ماسک گاز برای نیروهای کرد تهیه کنم و بفرستم، در حالی که به طور بالقوه انتظار می رود که بیش از 30000 نفر از آن ها در عملیات آزادسازی موصل شرکت داشته باشند."

 

او اضافه کرد که نیروهای پیشمرگه که تنها 10 کیلومتر با موصل، مرکز استان نینوا، فاصله دارند، به شدت نگران جنگ افزار شیمیایی هستند، چرا که تجربه حملات شیمیایی صدام حسین به کردها را در خاطر دارند.

البته قطعا گوردون منافع مالی خود را از فروش تجهیزات حفاظت شیمایی به کردها می برد، ولی در تخصص او در این زمینه تردیدی نیست.

تسلیحات شیمیایی از نوع خام و ابتدایی که داعش می سازد، گرچه کشندگی کم تری به انواع معمول کارخانه ای آن داردف ولی اثرات روانی آن، به ویژه برای کردها، بسیار بالاست.

 

موصل که در تابستان 2014، در حمله ضربتی و برق آسای تعداد نسبتا کمی از نیروهای پیشتاز داعش و تنها ظرف چند ساعت به چنگ این گروه افتاد، دارای اکثریت جمعیت سنی است. در همان زمان گزارش های متعددی از خیانت شماری از مسوولان دولتی موصل در تسلیم این شهر به داعش منتشر شد. حال برای عملیات بازپس گیری آن، تلاش های زیادی از سوی غربی ها و برخی جریان های سیاسی درون عراق صورت گرفته است تا نیروهای رزمنده شیعه، موسوم به حشدالشعبی، در این عملیات نقش چندانی نداشته باشند. دولت انگلستان آرایش نیروهای عمل کننده در حمله به موصل را، به ویژه حضور پررنگ نیروهای کرد، چه از نظر نظامی و چه سیاسی، بسیار حیاتی می داند، چرا که این مساله نقش پررنگی در امتیازگیری های بعدی بریتانیا(همین طور آمریکا) در عرصه نظامی و سیاسی عراق بازی خواهد کرد.

از سوی دیگر، برتون-گوردون مدعی است که داعش کارخانه تولید سولفور «المشراق»، در 20 کیلومتری جنوب موصل، را هم برای انفجار آماده کرده است. در صورت انفجار این کارخانه، صدها تُن از گازهای سمی دی اکسید سولفور و سولفید هیدروژن در هوا آزاد خواهد شد که می تواند آثار مرگباری روی نیروهای عملیاتی حمله کننده به شهر و ساکنان خود موصل داشته باشد.

همچنین عوارض حمله با عامل تاول زا، شامل سوزش شدید چشم، دردهای شدید عضلانی و جلدی، مشکلات تنفسی شدید و تاول های بزرگ است که اثر تخریب کننده روانی هم بر جای می گذارد.

 

نیروهای پیشمرگه کرد که در شمال، غرب و شرق موصل استقرار یافته اند، ادعا می کنند که از ابتدای سال جاری بارها مورد حمله شیمیایی قرار گرفته اند. گرچه زمان نسبتا طولانی مورد نیاز برای راستی آزمایی این موارد ادعا شده توسط سازمان ملل، تایید آن ها را دشوار می کند.

آمریکا در ابتدای هفته قبل اعلام کرد که 600 سرباز دیگر برای کمک به عملیات موصل به عراق اعزام کرده است.

صدها مستشار نظامی امریکایی در حال حاضر در حال کمک به نیروهای عراقی هستند تا پایگاه هوایی «قیاره» را به عنوان «قطب لجیستیک» عملیات موصل آماده کنند. آمریکایی ها قرار است کار پشتیبانی نیروهای عراقی را از این پایگاه انجام دهند.