کد خبر 1569776
تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۹

پروژه انتخاباتی حسن روحانی با عدم تایید صلاحیت او شکل و شمایل تازه ای گرفت و از رای برای تاثیرگذاری در صحن مجلس خبرگان به رای اعتراضی و شاید به تعبیری زمینه سازی برای رای سفید تبدیل شد.

به گزارش مشرق، حسن روحانی از حدود دو ماه قبل در قامت مرحوم هاشمی رفسنجانی رفت و نامزد انتخابات مجلس خبرگان شد تا بتواند بر فضای سیاسی کشور تاثیر بگذارد. او از ابتدا با تحلیل از شرایط خود را برای عدم تایید صلاحیت آماده کرده بود و بلافاصله بعد از اینکه نتوانست وارد جمع نامزدهای رسمی این انتخابات شود با حمله به نهادهای نظارتی مانند آنچه مرحوم هاشمی در سال ۹۲ انجام داد اعلام کرد که در انتخابات به نحوی دیگر مشارکت می کند تا فاصله ای خیلی کوچک با جبهه اصلاحات که از وارد نشدن در رقابت اسفند سخن گفته بود گذاشته باشد هر چند مشخص نیست که او چنین اکتی را با توجه به کدام بدنه اجتماعی انجام می دهد؛ چرا که وضعیت حسن روحانی در افکارعمومی چندان مساعد نیست.

نوع عملکرد او مخصوصا در دوره دوم ریاست جمهوری که منفعلانه و عموما نشسته بود و موجب تورم بالا و کسری بودجه فراوان شد در کنار نگاه اشتباه به طرف های اروپایی در مورد برجام قضاوت های منفی را به دولت او در مجموع شکل داد. این قضاوت منفی همچنان در اذهان پاک نشده و دولت حسن روحانی همچنان در نظر افکار عمومی یک دولت شکست خورده به حساب می آید. هرچه هست روحانی برای تبدیل شدن به سیاست مداری در قد و قامت هاشمی نه وزن بین جناحی لازم را دارد نه از مقبولیت اجتماعی برخوردار است و به همین دلیل نمی توان برای پروژه او چشم اندازی ترسیم کرد.

عدم تأیید صلاحیت حسن روحانی، رئیس دولت‌های یازدهم و دوازدهم در ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، همه نگاه‌ها را دوباره متوجه عملکرد او در مسئولیت‌های مختلف و متفاوتی که بعد از پیروزی انقلاب برعهده داشته، کرد.

او در ۲۰ آبان‌ماه برای شرکت در ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ثبت‌نام و پس از آن بیانیه‌ای را منتشر کرد. در بخشی از بیانیه روحانی آمده بود: «من به‌عنوان کسی که بیشترین دوران عمر خود را به‌عنوان منتخب مردم در مجلس شورای اسلامی، خبرگان رهبری و ریاست‌جمهوری خدمت کرده‌ام، همچون همه شما در مقابل این انتخاب دشوار قرار دارم که سکوت و عدم مشارکت را برگزینم یا با علم به همه محدودیت‌ها، با عمل به وظیفه حضور و ضرورت عدم فاصله از نظام، حجت را بر خود و دیگران تمام کنم. در این مهم بسیار اندیشیدم و سرانجام دیدم که نمی‌توانم در این شرایط حساس ملی و منطقه‌ای، کنج عافیت و عزلت را بر میدان انتخاب و رقابت ترجیح دهم. وظیفه خود دانستم که با ثبت‌نام در انتخابات مجلس خبرگان رهبری، حرکت در مسیری سخت و ناهموار را آغاز ‌نمایم.»

حسن روحانی و پرونده باز هشت سال دولت‌داری

ثبت‌نام حسن روحانی در انتخابات خبرگان در حالی صورت می‌گیرد که از عمر دولت او کمتر از دو سال و نیم بیشتر نگذشته و حکایت‌ها در مورد آنچه روحانی در دو دوره ریاست‌جمهوری صورت داد، باقی‌ مانده است. حکایت‌هایی همچون برجام، بورس و تصمیم دولت او درباره بنزین و اغتشاشات آبان‌ماه سال ۹۸ که پس‌لرزه تصمیمات او و دولتش همچنان در دولت جدید نیز ادامه دارد.

مشارکت در انتخابات‌های ۹۸ و ۱۴۰۰

حسن روحانی، دی‌ماه در مراسمی که به مناسبت سالگرد مرحوم هاشمی رفسنجانی در حسینیه شماره ۲ جماران برگزار شده بود به انتخابات‌های سال ۹۸ و ۱۴۰۰ اشاره و از مشارکت پایین در این دو انتخابات انتقاد کرده بود. او گفته بود: «برای اولین‌بار در سال ۹۸ و ۱۴۰۰ ما انتخابات حداقلی داشتیم. این درد را به کجا ببریم؟!» او هیچ اشاره‌ای به عملکرد دولت خود در سرخوردگی جامعه و سرمایه اجتماعی و پایین آمدن مشارکت انتخابات نداشت.

این اظهارات در حالی است که مهم‌ترین عامل کاهش مشارکت، عملکرد دولت روحانی در حوزه اقتصاد به‌ویژه رفتار بود. کارشناسان معتقدند رفتار دولت روحانی در افزایش ناگهانی قیمت بنزین، فراتر از سوءمدیریت بوده و کارشناسان، عدم‌اتخاذ تدابیر رایج و معمول برای افزایش قیمت بنزین را حاصل یک سلسله تصمیمات مشکوک می‌دانند. مواضع غیرصادقانه برخی وزرای وقت و شخص روحانی در ماجرای افزایش قیمت بنزین، اصلی‌ترین عامل خشمگین شدن بخشی از جامعه بود. البته بخشی از جامعه اطلاق عبارت «غیرصادقانه» را برای رفتار دولت در این ماجرا دقیق نمی‌دانند. آنها با استناد به مواضع رئیس‌جمهور و وزیر نفت قبل از افزایش قیمت بنزین، رفتار دولت در این ماجرا را یک نوع «فریبکاری» می‌دانند.

اذعان اصلاح‌طلبان بر تأثیر عملکرد روحانی بر مشارکت

مصطفی کواکبیان، نماینده مجلس دهم و دبیرکل حزب مردم‌سالاری طی گفت‌وگویی در پاسخ به این سوال که «برای کاهش مشارکت در انتخابات سهمی هم برای دولت آقای روحانی و مجلس دهم قائل هستید، این‌ها باعث ضربه به اعتماد مردم نشد»، اذعان می‌کند: «بله. من تعصبی ندارم بالاخره یک بخشی از کاهش میزان مشارکت به این دلیل بود که خیلی وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم مطلوب نبود.»

بیانیه روحانی پس از رد صلاحیت

حسن روحانی پس از رد صلاحیت شدن خود در انتخابات مجلس خبرگان رهبری، بیانیه‌ای منتشر کرد و در قامت یک مدعی قرار گرفت و در بیانیه خود نوشت: «هم‌اکنون نیز بیش از پیش باید بر اهمیت رأی مردم و تعیین‌کنندگی صندوق رأی پای فشرد و به نقشه حذف صندوق و حذف جمهوریت از نظام اعتراض کرد. راه اعتراض هم جز صندوق نیست. باید راهی یافت که «رأی اعتراضی» صدای رسای مردم ایران شود. باز هم معتقدم باید در انتخابات شرکت کرد؛ اگرچه مرا هم رد کرده باشند. باید با رأی، اعتراض کرد. رأی ندادن، عمل به خواست آن‌هاست که می‌خواهند ما رأی ندهیم و به تدریج مردم را از حق مسلم «انتخاب» محروم نمایند. لذا وظیفه نمایندگان مقبول سیاسی مردم است که شیوه رأی اعتراضی را به آنان نشان دهند.»

در بخش دیگری از بیانیه روحانی آمده است: «با افتخار اعلام می‌دارم همچنان‌که در دوران سخت دفاع مقدس و بحران‌های مختلف داخلی و خارجی که دامنگیر کشور بوده است، همواره در راه اعتلا و سربلندی کشور و ملت ایران به‌طور خستگی‌ناپذیر تلاش کرده‌ام، به پیمان خود با ملت وفادار بوده و تا پایان عمر همچنان به عنوان خادم ملت در کنار مردم صبور و شریف ایران خواهم بود و عمیقا اعتقاد دارم که تنها راه رهایی کشور از تنگناهای کنونی و تحقق آرمان‌های انقلاب در دستیابی به توسعه و تحکیم ارزش‌های اخلاقی، تکیه بر آرای مردم، حفظ وحدت ملی، تعامل سازنده با جهان و همسایگان و تغییر رویکرد حکمرانی در جهت تأمین منافع ملی کشور است.»

این بیانیه در حالی منتشر می‌شود که حسن روحانی سال‌ها توسط همین شورای نگهبان تایید صلاحیت شده بود و عضو مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان و رئیس جمهور بود و اکنون که تایید نشده به حرف‌های رادیکال روی آورده است.

زیباکلام: روحانی شانسی برای پیروزی در انتخابات خبرگان نداشت

صادق زیباکلام، فعال سیاسی با اشاره به رد صلاحیت حسن روحانی در انتخابات خبرگان رهبری، در توئیتی در صفحه خود نوشت: «رد صلاحیت آقای حسن روحانی علی‌رغم چهل سال خدمت حکایتی بود. ضمن آنکه شانس زیادی هم نداشتند. بسیاری از آن ۲۴ میلیون سال ۹۶ بعید به نظر می‌رسد در انتخابات شرکت کنند و طرفداران نظام هم بهشان رأی نمی‌دادند. رفتار ایشان در دور دوم به‌گونه‌ای بود که من خجالت می‌کشیدم در چشم آن ۲۴ میلیون نگاه کنم.»

منبع: روزنامه صبح نو

برچسب‌ها