به گزارش مشرق، طبق رتبه بندی سازمان بهداشت جهانی،[1] ایران جزء کشورهای دارای کمترین نرخ خودکشی و جزء رده های آخر جهان است.
برعکس، کشورهایی چون روسیه، کره جنوبی، بلژیک، ژاپن، فرانسه و سوئیس جزء بیست کشور دارای بیشترین خودکشی در جهان هستند.
بنابر آمار سازمان های رسمی انگلستان، دانشجویان انگلیسی رکورددار خودکشی در جهان هستند (بدلیل اضطراب و افسردگی) و در کره جنوبی و چین، خودکشی به ترتیب چهارمین و پنجمین علت مرگ و میر است! خودکشی عامل نخست مرگ دانشجویان و نخستین عامل مرگ مردان ۲۰ تا ۴۴ سال ژاپن به حساب میآید.[۲]
کشورهای اسلامی در این لیست، اغلب در رده های میانی و آخر قرار دارند و ایران با ۴.۱ خودکشی در هر ۱۰۰ هزار در رده ۱۴۲ جهان قرار گرفته است. این نشان می دهد اولا خودکشی در میان مسلمانان و جوامع مذهبی تر کمتر است. و در جوامع سکولارتر و غیرمذهبی تر بیشتر. یعنی آمار خودکشی جهانی، نسبت معکوسی با مذهب گرایی دارد. ثانیا وضع سلامت روحی در ایران نسبت به سایر کشورها خصوصا کشورهای غربی قابل مقایسه نیست و علی رغم پروپاگاندای گسترده رسانه های برانداز برای القای اضطراب روحی و روانی، ایرانی ها دارای وضعیت نرمالی هستند. اما دو نکته:
نکته اول: آمار خودکشی در ابتدای انقلاب، در کمترین سطح بوده است. یعنی درست زمانی که سطح تدین و مذهب گرایی در بیشترین حد خود در ایران قرار داشت، و حتی کشور درگیر جنگ و ناامنی بود. برعکس از سال ۷۵ تا ۸۵ در اوج دوره اصلاحات شاهد موج تصاعدی روند خودکشی در ایران بوده ایم. که میزان آن حتی به بالای ۵۰۰۰ نفر در سال رسیده. در دوره احمدی نژاد مجددا میزان خودکشی سقوط می کند بطوریکه در سال ۸۸ شاهد کاهش حدودا ۱۰ درصدی بوده است.[۳] و متاسفانه در دولت روحانی آمار خودکشی در حال افزایش بوده و سال به سال روند صعودی داشته است... تعداد مرگ و میرهای ناشی از خودکشی از سه هزار و ۴۲۸ نفر در سال ۸۷ به چهار هزار و ۶۲۵ نفر در سال ۹۶ رسیده است.[۴] این یعنی عملکرد دولت روحانی به افزایش اضطراب و افسردگی و رسیدن افراد به مرز خودکشی منجر شده است.
نکته دوم فرضیه ما را محتمل تر می کند. بیشترین استانهای دارای نرخ خودکشی نسبت به جمعیت، استانهای ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، لرستان و گیلان هستند.[۵] نگاهی به آمار بیکاری نشان می دهد این استانها همچنین در صدر بیشترین میزان بیکاری در کشور قرار دارند و همگی این استانها دارای نرخ بیکاری بالا ده درصد هستند.[۶] همچنین نرخ فقر نیز در این استانها دارای بیشترین حد است. نرخ فقر در ایلام ۱۴ %، در کرمانشاه ۱۶%، در لرستان ۱۳% است. فقر و بیکاری، بر افزایش سطح اضطراب و استرس افراد تاثیر می گذارند و به گناه نابخشودنی خودکشی می کشانند.
پس آیا بهتر نیست وزیر بهداشت دولت روحانی که در اظهاراتی غیرعلمی و ضددینی، درباره علت معضلات روحی جامعه به رئیس خود توصیه کنند برای بهبود کیفیت سلامتی مردم ایران، فکری به حال رفاه و اشتغال آنان داشته باشند؟!بهتر نیست به جای آدرس غلط دادن کم کاری ها و بی کفایتی خود، علقه های مذهبی مردم ایران که اتفاقا از پایه های آرامش و پیشرفت کشور است را بیش از این نشانه نگیرند؟!
[1]https://web.archive.org/web/20170720151527/http://www.who.int/gho/mental_health/Mental_Health_011.jpg
[2] http://yon.ir/BAjTp
[3] http://yon.ir/CmyUT
[4] https://www.magiran.com/article/3799196
[5] https://www.magiran.com/article/3799196
[6] https://www.tabnak.ir/fa/news/891743/%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%DB%B1%DB%B3%DB%B9%DB%B7-%DA%A9%D8%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%DB%8C%D8%B4%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%86%D8%B1%D8%AE-%D8%A8%DB%8C%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D9%88%D8%AF