کد خبر 960327
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۹
درآمد نجومی ایرلاین‌های خارجی از مسافران ایرانی با ارز ۴۲۰۰ تومانی + جدول

توضیحات دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی درباره جدول تخصیص ارز دولتی به شرکت‌های هوایی خارجی نشان می‌دهد این شرکت‌ها در ۵ ماهه نخست سال ۹۷، از محل فروش بلیط به مسافران ایرانی، درآمدهای نجومی داشته‌اند و در صدر این فهرست، شرکت هواپیمایی ترکیه قرار دارد.

به گزارش مشرق، به دنبال انتشار لیست کامل ارزبگیران دولتی و نیمایی از سوی بانک مرکزی و به روزرسانی این لیست که تمام شرکت‌هایی را که از تاریخ تا اردیبهشت ماه اقدام به اخذ ارز با قیمت دولتی یا نیمایی کرده‌اند، مشخص شد تعدادی از شرکت‌های هواپیمایی خارجی از جمله لوفتانزا، کی‌ال‌ام، ایرفرانس، شرکت هواپیمایی اتریش، اطلس گلوبال و حتی شرکت‌های هواپیمایی امارات و قطر، توانسته‌اند ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی دریافت کنند. موضوعی که در خبری با عنوان «دلار ۴۲۰۰ تومانی در جیب شرکت‌های هواپیمایی خارجی»، لیست این شرکت‌ها را منتشر شد.

در همین رابطه:

بعد از انتشار این خبر، برای بسیاری این سوال ایجاد شد که چرا باید شرکت‌های هواپیمایی خارجی، از ارز دولتی استفاده کنند؛ موضوعی که بلافاصله مقصود اسعدی سامانی دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی به آن واکنش نشان داد و با ارائه توضیحاتی در این خصوص گفت: این روال از زمان حضور شرکت‌های هواپیمایی خارجی که به ایران پرواز دارند و در داخل کشور بلیت‌فروشی می‌کنند وجود داشته و موضوع غیرقانونی نیست، چرا که این شرکت‌ها باید درآمد حاصل از فروش بلیت خود را با نرخ رسمی که بانک مرکزی اعلام می‌کند محاسبه کرده تا آن را به خارج از کشور منتقل کنند.

او همچنین تاکید کرده بود: شرکت‌های هواپیمایی خارجی در ایران بلیت‌فروشی کرده و آنها باید درآمد حاصل از فروش خود را با نرخی که بانک مرکزی تعیین می‌کند محاسبه کنند و پس از تبدیل آن به دلار، یورو و هر ارز دیگری که مورد نظر آنهاست، درآمد مازاد خود را به مقاصد مورد نظر حواله نمایند. اتفاقی که پس از کسر هزینه‌ها برای این شرکت‌های هواپیمایی و تأیید سازمان هواپیمایی کشوری نهایی می‌شود.

اما شاه بیت توضیحات وی در اینجا بود که اعلام کرد: در مقطع زمانی که دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را به عنوان نرخ رسمی اعلام کرد مبنای محاسبه این رقم بود، چرا که نرخ ارز دیگری در کشور وجود نداشت و محاسبات باید بر این اساس انجام می‌شد. بنابراین در آن مقطع زمانی درآمدهای شرکت‌های هواپیمایی خارجی بر اساس ارز ۴۲۰۰ تومانی تسعیر و به مقاصد مورد نظر شرکت‌های هواپیمایی حواله شد. پس از تغییر سیاست‌های ارزی دولت از مردادماه سال ۱۳۹۷ و اعلام نرخ نیمایی، مبنای محاسبه‌ی درآمدها ارز نیمایی اعلام شد و بر همین اساس محاسبات صورت گرفت و در نهایت با تأیید بانک مرکزی و سازمان هواپیمایی کشوری حواله‌ها انجام شد.

این اظهارات اسعدی سامانی در حالی است که مقطع زمانی مورد نظر ایشان که در آن، دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را به عنوان نرخ رسمی اعلام کرد، بازه زمانی ۲۱ فروردین ۹۷ تا ۱۶ مرداد ماه ۹۷ را شامل می‌شود؛ یعنی بازه زمانی کمتر از ۱۲۰ روز. یعنی براساس اعلام دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی، ارز دولتی تخصیص داده شده به این شرکت‌ها خارجی، اولاً تنها برای بازه زمانی ۱۲۰ روزی بوده که دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را به عنوان نرخ رسمی ارز اعلام کرده بود و در ثانی این ارز دولتی تخصیص داده شده، در ازای نه تنها درآمد حاصل از فروش بلیت این شرکت‌های هواپیمایی در داخل بوده، بلکه این مبلغ با توجه به کسر هزینه‌های این شرکت‌ها و به عنوان درآمد مازاد آن‌ها بوده است.

بر اساس لیست اعلامی بانک مرکزی، شرکت هواپیمایی اطلس گلوبال (یک شرکت هواپیمایی متعلق به ترکیه) بیش از ۶ میلیون یورو ارز دولتی گرفته و علاوه بر آن کمی کمتر از ۷۶ میلیون لیر ترکیه هم با قیمت دولتی دریافت کرده؛ این یعنی در مدت ۱۲۰ روز، این شرکت هوایی ترکیه‌ای بیش از ۶ میلیون یورو و ۷۶ میلیون لیر، (بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان) درآمد مازاد در ایران داشته است.

همچنین شرکت لوفتانزا در لیست بانک مرکزی، طی ۵ مرحله، بیش از ۱۲ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو ارز دولتی دریافت کرده و این رقم با احتساب قیمت آن زمان یورو دولتی، رقمی بیش از ۶۳ میلیارد تومان خواهد شد.

علاوه بر این شرکت هواپیمایی ترکیه در ۸ مرحله دریافت ارز دولتی داشته و جمعاً بیش از ۴ میلیون و ۵۷۰ هزار یورو و همچنین ۵۱۳ میلیون لیر با قیمت ارز دولتی از بانک مرکزی کشورمان دریافت کرده است؛ این یعنی بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان فروش بلیت این شرکت هواپیمایی در ایران و طی تنها ۴ ماه بوده است.

بر اساس اعلام بانک مرکزی شرکت هواپیمایی آلیتالیا سوسیتا ایریا ایتالیانا نیز توانسته علاوه بر اخذ نزدیک به ۲.۳ میلیون یورو ارز دولتی، بیش از ۱۶۹ میلیارد روبل روسیه نیز دریافت کند که به عبارت دیگر یعنی این شرکت هوایی ایتالیا در ایران، طی ۴ ماه، بیش از ۱۸۰ میلیارد تومان فروش بلیت داشته و حتی هزینه‌های جاری این شرکت نیز در این مدت، از این رقم کسر شده است و به عبارت دیگر ۱۸۰ میلیارد تومان مازاد درآمد این شرکت در ایران طی ۴ ماه بوده است.

شاید بتوان یکی از دلایل این درآمدهای نجومی شرکت‌های هواپیمایی را در اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی دانست که اوایل سال گذشته باعث شد تا افراد زیادی در سودای اخذ ارز ۴۲۰۰ تومانی مسافرتی، دست به سفرهای خارجی بزنند؛ در همان زمان بود که با توجه به مقادیر قابل توجهی که به ارز مسافرتی اختصاص یافت، شاهد تبلیغات تورهای رایگان به تایلند و کشورهای دیگر دنیا بودیم؛ سیاستی که باعث شد تا نه تنها مقادیر زیادی از ارز کشور حیف و میل شود، بلکه درآمدهای نجومی زیادی را هم برای شرکت‌های هواپیمایی و بخصوص شرکت‌های هواپیمایی خارجی رقم زد.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    3 0
    دولت دست چهل دزد بغداد می افتاد این کارهارو با مردم نمی کردند
  • x733 DE ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    1 2
    الان مشکل کجاست؟ آیا برای یک مقاله نباید تحقیق شود؟ خوب این ارزها را که داخل ایران نمی آوردند بانک مرکزی برای ایرلاینها حواله ارزی میکرده تو حساب خودشون در کشور خودشون؟ پس درآمد ارزی میلیاردی ایرلاینهای خارجی رو از کجا آوردید؟؟؟
    • ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
      0 0
      سئوال اصلی همین جاست. این مقاله مبهم و دارای ابهام جدی است. مشخص نیست که این درآمد خطوط هواپیمائی چگونه محاسبه شده است.
  • IR ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    3 0
    خسارت محض به بیت المال!!!! مدعی العموم رفته گلاب بیاره!!!!!!!!
  • IR ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۰
    1 0
    خسارت محض به بیت المال!!!! مدعی العموم رفته گلاب بیاره!!!!!!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس