اردوغان ترامپ

به نظر می رسد عربستان که در پرونده ترور جمال خاشقجی زخم عمیقی از اردوغان خورد، با حمایت نظامی و سیاسی از کردهای شمال سوریه تلاش دارد به این ترتیب انتقام خود را از آنکارا بگیرد.

سرویس جهان مشرق - رفتار شناسی آمریکا و سایر بازیگران منطقه‌ای در قبال تحولات شمال سوریه نشان دهنده تغییرهای متعدد طرح و برنامه آمریکا، برای این منطقه راهبردی است. گرچه اعلام دونالد ترامپ مبنی بر عقب نشینی نیروهای این کشور با استقبال ترکیه و موضع هشدار آمیز و مبهم کشورهایی نظیر ایران و روسیه همراه بود و در عین حال کردهای سوریه موضع منفی در قبال این اقدامات اتخاذ کردند، اما هنوز یک ماه از طرح ادعای ترامپ نگذشته بود که تحولات اخیر در منطقه نشان داد که اصلاحیه‌هایی بر راهبرد آمریکایی ها در خروج نیروهای این کشور از سوریه وارد شده است.

یکی از بندهای اصلاحات جدید این بود که مقامات آمریکایی اعلام کردند که نیروهای خود را از مثلث مرزی التنف خارج نخواهند کرد.

از سوی دیگر ترکیه که بعد از اعلام طرح ترامپ مبنی بر خروج نیروهایش از شمال سوریه، خود را تنها پیشتاز روند مبارزه با دشمنان سنتی خود یعنی کردها معرفی می‌کرد، طی هفته اخیر موضع‌گیری‌های مبهمی را در خصوص آمریکا اتخاذ کرده و این کشور را به کارشکنی در پیشبرد برنامه‌های مشترک در سوریه متهم کرده است.

مقامات آمریکایی نیز با نادیده گرفتن مواضع سابق رئیس‌جمهور و برخی مقامات امنیتی ارشد خود، قید و بندهایی را در مورد خروج نیروهای آمریکا از سوریه مطرح کرده و اعلام کرده اند که اجازه کشتار کردها توسط دولت ترکیه را نمی‌دهند. جان بولتون، مشاور ارشد ترامپ در امور امنیت ملی آمریکا در سفر خود به سرزمین‌های اشغالی در حالی که مشخص بود تحت فشار لابی‌های اسرائیلی قرار دارد، با مشروط کردن وعده ترامپ مبنی بر خروج از سوریه اعلام کرد که پیش شرط خروج آمریکا از سوریه حفظ جان نیروهای کرد متحد آمریکا و شکست کامل داعش است. این در حالی است که ترامپ پیشتر مدعی شده بود داعش را در سوریه شکست داده است.

این هشدار ناخشنودی شدید مقامات ارشد ترکیه را به همراه داشت و در این راستا رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، از دیدار با بولتون خودداری کرد. در واقع اردوغان با این اقدام می‌خواست نارضایتی خود را از موضع جانبدارانه واشنگتن از کردها نشان داد. وی با شرایط مطرح شده از سوی بولتون در باره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه از جمله تعرض نکردن به کردها مخالفت و خاطرنشان کرد که بولتون اشتباه بزرگی را مرتکب شده است.

ترامپ روز ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) در پیامی توئیتری با اشاره به تهدید آنکارا مبنی بر حمله به گروه‌های کرد در شمال سوریه اظهار داشت که ترکیه نباید به کردها حمله کند. رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرد در صورتی که ترکیه به گروه های کرد در سوریه حمله کند، واشنگتن اقتصاد ترکیه را نابود می‌کند.

به این ترتیب مشاهده می شود که با وجود خرسندی اولیه ترکیه از طرح آمریکا برای عقب نشینی از سوریه، اصلاحات آمریکایی‌ها بر این طرح بحران تازه‌ای را در روابط آنکارا واشنگتن ایجاد کرده است.

در واقع، ترک‌ها با یک ابهام استراتژیک در تعامل با خروج آمریکا از سوریه روبه‌رو شده‌اند و به این درک رسیده‌اند که اعلام خروج آمریکا از سوریه صرفاً یک بازی سیاسی جدید است که خطوط قرمز امنیتی ترکیه در مناطق تحت کنترل شبه‌نظامیان در شمال سوریه را هر چه بیشتر تهدید خواهد کرد، چرا که آنها می‌دانند در صورت خروج احتمالی آمریکا، هرگز نمی‌توانند خلأ قدرت به وجود آمده در این منطقه را پر کنند.

سوالی که در اینجا مطرح است، اینکه چه تغییراتی در راهبرد آمریکا ایجاد شده که باعث تغییر مواضع بازیگران منطقه‌ای شده است؟ و اساساً گزینه مورد نظر آمریکا برای پر کردن خلأ ناشی از خروج نیروهای خود از شمال سوریه چیست؟

واکنش بن‌سلمان به اردوغان

همانطور که پیش‌بینی می‌شد که آمریکا در خروج نیروهای خود از شمال سوریه - ولو به صورت نسبی و نه کامل- جدی است، اما اهداف و برنامه‌هایی برای این منطقه و همچنین ادامه موجودیت خود در منطقه غرب آسیا دارد.

آمریکایی‌ها علاوه بر اینکه تلاش دارند موجودیت خود را در برخی مناطق راهبردی سوریه از جمله التنف حفظ کنند، اصرار دارند که برای جبران موجودیت پر هزینه نیروهای خود در سایر مناطق، یک پایگاه منطقه‌ای در عراق ایجاد کنند.

این پایگاه از این نظر برای واشنگتن اهمیت دارد که علاوه بر قطع احتمالی خطوط زمینی محور مقاومت در مجاورت مرزهای ایران قرار داد و تلاش‌های واشنگتن برای ایجاد ناامنی در مرزهای غربی ایران نیز با جدیت بیشتری در این پروژه دنبال می‌شود.

راهبرد آمریکا در شمال سوریه این است که ضمن خروج نیروهای خود، روندی را دنبال کند که طی ماه‌های اخیر آن را بارها آزموده است. این کشور تلاش دارد نیروهای مشترک عربی را که با دلارهای نفتی کشورهای حاشیه خلیج فارس تامین مالی می‌شوند، در جنگ‌های نیابتی جانشین خود کند.

واشنگتن به این ترتیب از یک طرف می‌خواهد ترکیه را تحت فشار قرار دهد و از طرف دیگر با وعده حمایت متحدان خود از نیروهای کرد، برگه برنده آنها را در دست خود نگه دارد.

به همین علت در حال حاضر سیگنال‌هایی از منطقه مخابره می‌شود مبنی بر اینکه تعدادی از مقامات امنیتی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس سفرهایی به منطقه عین العرب انجام داده و مذاکراتی را با کردهای سوریه انجام داده اند. این مذاکرات علاوه بر طرح مشوق‌های مالی شامل بازسازی مناطق کردنشین در سوریه و حمایت های سیاسی از اقلیم کردستان سوریه، متضمن برخی ابعاد نظامی در حمایت از کردها در برابر هجمه احتمالی ترکیه نیز هست.

به این ترتیب به نظر می رسد عربستان که در پرونده ترور جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری استانبول در ترکیه زخم عمیقی از رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور خورد، تلاش دارد به این ترتیب انتقام خود را از آنکارا بگیرد.

ریاض انگیزه قوی از ورود در این پرونده دارد. این اقدام علاوه بر اینکه می‌تواند انتقامی سریع از ترکیه در موضوع خاشقجی باشد، در مسیر رقابت‌های سنتی آنکارا و ریاض جهت بر عهده گرفتن رهبری کشورهای اسلامی اهل تسنن نیز موازنه ها را به نفع عربستان جابه‌جا می‌کند. علاوه بر اینکه سعودی‌ها با در اختیار گرفتن پرونده کردها در سوریه می‌خواهند خود را از شکست در عرصه امنیتی حمایت از تروریسم در سوریه فراری بدهند و به نوعی خروجی آبرومندانه از باتلاق سوریه برای خود دست و پا کنند. این اقدام همچنین می‌تواند به روند تجزیه سوریه کمک شایانی کند.

خبرگزاری اسپوتنیک ماه گذشته از حضور هیئت نظامی عربستان در شهر منبج و عین العرب و بخش‌های دیگری از شمال سوریه که تحت سلطه نیروهای کرد قرار دارد، خبر داده بود.

گرچه سفارت عربستان در ترکیه گزارش‌ها مبتنی بر وجود نیروهای اماراتی و سعودی در شمال شرق سوریه را تکذیب کرد، اما خبرگزاری کردی باسنیوز که مقر آن در اربیل قرار دارد، نیز وجود نیروهای عربی مربوط به کشورهای حاشیه خلیج فارس را در روند درگیری‌های کردهای سوریه تایید کرد.

انتشار این اخبار در آن زمان اینگونه نشان می‌داد که نیروهای مذکور تنها در آموزش نیروهای مرزبانی کرد در شرق رود فرات نقش دارند و به دنبال حمایت‌های لجستیک از این نیروها هستند. اما با اعلام دونالد ترامپ مبنی بر عقب‌نشینی از شمال شرق سوریه مشخص شد که این کشورها احتمالاً برای پر کردن خلاء ناشی از وجود نیروهای آمریکایی در این مناطق برنامه‌ریزی می‌کنند.

یحیی سلیمان کارشناس نظامی و استراتژیک در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک اعلام کرد که آمریکا با فریبکاری به دنبال طولانی‌تر کردن موجودیت غیرمستقیم خود در سوریه است و در این زمینه بهانه‌های واهی می‌تراشد. این در حالی است که پروژه واشنگتن در سوریه با شکست مواجه شده، اما آنها تا لحظه پایان می‌خواهند به کار خود ادامه دهند. البته موضوع کشاندن کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و رژیم صهیونیستی نیز با شکست مواجه شده است.

بیشتر بخوانید:

چرا ارتش سوریه به ماجراجویی‌های نتانیاهو پاسخ نمی‌دهد؟

اردوغان، سعودی‌ها را به آغوش بشار اسد بازگرداند!

«فالح الفیاض» بعد از سفر محرمانه به تهران چه قولی به بشار اسد داد؟ / ترکیه: آمریکا تمام وعده‌هایش را نقض کرد

چهار دلیل که آمریکا را احتمالاً دوباره به سوریه بازمی‌گرداند

البته عربستان و امارات شرایط مناسبی در عرصه تحولات امنیتی و نظامی منطقه ندارند. گرچه این کشورها انگیزه کافی برای ورود به عرصه امنیتی و نظامی شمال شرق سوریه دارند، اما به نظر نمی‌رسد که موقعیت آنها برای این ریسک بزرگ مناسب باشد، لذا در صورت درست بودن این اخبار و اطلاعات، تصمیم آنها عاقلانه به نظر نمی‌رسد. نیروهای نظامی ابوظبی و ریاض در حال حاضر درگیر باتلاق یمن هستند و عقل سلیم حکم می کند که در ابتدا راه خروجی از این بحران تعریف کنند تا در ادامه به دنبال نقشه‌های جدید باشند.

البته احتمالاً توقف تحرکات آمریکایی‌ها برای مقابله با ادامه جنگ نظامی و جنایات سعودی‌ها در یمن نیز مرتبط با پذیرش نقش جدید عربستان و امارات در شمال شرق سوریه باشد. فارغ از اینکه به نظر می‌رسد سعودی‌ها و اماراتی‌ها با تحریک آمریکا از چاله رسوایی بین‌المللی در یمن در آمده و در چاه سوریه سقوط کرده‌اند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 29
  • IR ۰۲:۳۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    تحت هر شرایطی بزرگترین و خطرناکترین دشمن ایران بانتورک عثمانی هستش که به اراضی ایرانی چشم طمع دارن ارزوی تجزیه ایرانو دارن
    • ساسان IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      دقیقا و اتفاقا این کار شیوخ به سود منافع ما در سوریه خواهد بود
    • IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      هیچ گاه امپراطوری عثمانی بجز یک بار آنهم به اشتباه شاه اسماعیل وارد جنگ با ایران نشده اما در طول 400 سال گذشته بی شمار جوان ایرانی و شیعه توسط کردهای تروریست کشته شده اند همین کومله ها و دموکرات ها و حالا پژاک و تروریستهای پ ک ک که در عراق کلی نیروی شیعه را قتل عام کردند
    • IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      243 9
      پژاکی نامرد پرچم اسرائیل را بلند کنی نابودت می کنیم
    • IR ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      این دیگه وقیحانه ترین نوع تحریف تاریخ بود! ایران و عثمانی دهها بار در زمان صفویه و بعد افشاریه و بعد زندیه و حتی قاجار با هم جنگیدن! بیشتر این دفعات هم تقصیر حکومت طماع و داعش مسلک عثمانی بوده و تحریک جنگ با فتاوای قتل شیعیان که توسط مفتی های داعش مسلک عثمانی داده می شد! همین تبریز چندین بار مورد هجوم وحوش عثمانی قرار گرفت! اینکه دموکرات و کومه له جنایتکارن و اصلا در اون شکی نیست نباید سبب بشه جنایات عثمانی ها و اذناب پانترکشون نادیده گرفته بشه
    • IR ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      تاریخ ایران و عثمانی پر از جنگه پسر جان! تو تاریخو تحریف میکنی؟ یه جنگ بوده اونم تقصیر ما؟؟؟؟ بی شرمی تا چه حد؟ تروریستهای پژاک و امثالهم با تروریستهای اردوغانی النصره و ارتش آزاد وحشی، که فاجعه خان طومان رو رقم زدن و جوانان دسته گل مدافع حرم رو شهید کردن ؛ هیچ فرقی ندارن! تروریست تروریسته و ملعون پس هیچ وقت تروریستها رو تقسیم بندی قومیتی نکن!
    • IR ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۴
      حالا ایران و عثمانی 500 سال قبل جنگیدن پانکردیسم اونو دستاویزی ساخته تا همواره بین ایران و ترکیه خصومت باشه تا به اهداف خودشون یعن تجزیه طلبی برسن
  • IR ۰۳:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    14 0
    نه اینجوری نمیشه
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    7 16
    آخه یکی بگه هیچ موضوعی تو این مملکت بااین همه مشکلات که مثل خوره داره مملکتمون رو نابود می کنه پیدا نمکنه که گیر داده به شام
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    18 28
    بابا ول کن دیگه هر روز به چیزی مینویسی آمریکا سوریه آمریکا سوریه
    • IR ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      15 24
      پس بنویسه تورم 400 درصدی ؟ پس بنویسه خداحافظی مردم با گوشت و لبنیات و آجیل ؟ پس بنویسه یکخوابه در تهران 2 میلیارد ؟ پس اینا رو بنویسه ؟
  • AE ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    اخه موندم كل عربها بيان چطور ميخوان جلو تركيه وايسن.امريكا از اينا حمايت نكنه با اولين حمله تركيه اينا در رفتن.تركيه درسته در مقابل امريكا ضعيفه ولي در مقابل اينا واسه خودش ابرقدرتيه.با يه گردان همشونو نابود ميكنه.عفرين و ادلب و الباب نمونش.
    • IR ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      گذشته از بوی نژاد پرستانه و قوم گرایانه کامنتت! باید بدونی ترکیه بدون حمایت ناتو و آمریکا عملا هیچی نیست! اتفاقا سوری ها مردمانی بسیار وطندوست هستن و دلیر که سالهاست در برابر فتنه غرب و صهیونیستها و همین اردوغان حامی تروریستها، مقاومت کردن و تسلیم نشدن و در آینده هم نخواهند شد
    • IR ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      قدرتمندترين نيروي منطقه رو با دوتا كشور درپيت و ضعيف اصلا مگه ميشه مقايسه كرد.فرانسه و روسيه جلوش كاري نتونستن بكنن چه برسه به كشورهاي ضعيف منطقه
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    20 20
    عربستان احمق رسما برای تجزیه خاورمیانه نوکر رسمی آمریکا و اسرائیل شده آخر سر با تجزیه کشور های بزرگ خاورمیانه حساب تو رو هم می رسه آمریکا در این میان کردها و عربستان نوکران رسمی آمریکا برای تجزیه خاورمیانه هستن
    • IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
      12 0
      خوب بنظرت بن سلمان اندازه یک بچه 15 ساله هوش و عقل داره باور کن نه بچه همسایه بیشتر از این مدک خودکار به دست می فهمد فقط بلده امضا بزنه
  • IR ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    26 26
    انشاءلله که دوستان کرد ما متوجه هستند که هیچکدام از کشورهای غربی دلشون واسه قوم کرد نسوخته...هیچ گربه ای واسه رضای خدا موش نمیگیره..از اینکه تمام دولتهای مدعی غربی، اعم از آلمان ،فرانسه ،انگلیس و آمریکا اینطور واسه کردها سینه چاک میکنن فقط بخاطر منافع و مصالح خودشونه که حداقل یه جای پایی در منطقه بدست بیارن..وگرنه عاشق چشم ابروی کسی نیستند که پول مفت ،سلاح و تجهیزات مفت و نیروی مفت در اختیارش بذارن..اول از همه میخوان در منطقه تشنج و آشوب باشه تا به فراخور شرایط،بحران را بنفع خود مدیریت کنند.اونها مطلقا بفکر آرامش یا حل مشکل نیستند،بلکه دنبال دردست گرفتن قضیه در راستای سیاستهای خودشونه(با ایجاد منطقه NO Mans Land).دوم میخوان یه پایگاه مدیریتی در کل منطقه خاور میانه داشته باشن که در آن قدرت بیشتری را بتونن اعمال کنند.(نسبت به کاری که در کشورهای همسو مثل عربستان و امارات و اردن و...) .سوم ،میخوان کشورهای منطقه با یک چالش دائمی بالقوه در گیر باشن (علیرغم آرامش احتمالی).چهارم......پنجم.....
  • IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    14 16
    همه مسلمین اعم از ترک غرب فارس کرد و .... به دور از تعصبات کورکورانه و جاهلانه در کنار یکدیگر با احترام به فرهنگ و مذهب یکدیگر باید زندگی کنند نه اینکه این امریکا و غربی ها دستور بدن تعیین تکلیف کنن برای ما مسلمان ها به قرآن و پیامبر رجوع کنید که اتحاد لازم اس آیا چرا کردها و سران خودخواهشان سر عقل نمیایین که آمریکا و غربی ها دلشون برای شما نمی سوزه اون ها شما رو بازیچه قرار دادن برای تجزیه خاورمیانه و طبل قوم گرایی سر میدهن
  • حسن IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۰
    2 11
    تمام دنیا می نویسند کوبانی، مشرق جان تو چرا هی می نویسی: عین العرب؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس