به گزارش مشرق، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با رویترز، گفت: تحریم های آمریکا علیه ایران بیشتر از آنچه که مورد انتظار بوده، تاثیر داشته است. واشنگتن مخالف ادامه فعالیتهای منطقهای ایران است.
بر اساس این گزارش، دولت ترامپ طی ماه جاری تحریمها علیه تهران را مجددا اعمال کرده است. آمریکا در ماه می از توافق هستهای 2015 میلادی قدرتهای جهانی با ایران خارج شد. این اقدام آمریکا با مخالفت متحدان اروپایی اش و همین طور چین و روسیه روبرو شده است.
مشاور امنیت ملی آمریکا در ادامه افزود: اجازه بدهید شفاف بیان کنم، اعمال مجدد تحریمها تاثیر بزرگ و مهمی بر اقتصاد ایران و همین طور بر دیدگاه و تفکر عمومی در داخل ایران داشته است.
رویترز افزود: اقتصاد ایران با نرخ بالای بیکاری و تورم فزاینده روبرو است و ارزش ریال در برابر دلار از آوریل تاکنون بیش از 50 درصد کاهش داشته است. اعمال مجدد تحریمها میتواند اوضاع اقتصادی ایران را بدتر کند.
وی اظهار داشت: فکر میکنم این تاثیرات، به خصوص تاثیرات اقتصادی حتی قوی تر از آن چیزی بوده است که ما انتظار داشتیم. ولی فعالیت ایران در منطقه همچنان ادامه یافته است: اقداماتی که آنها در عراق انجام میدهند، کارهایی که در سوریه میکنند، اقداماتی که با حزب الله در لبنان انجام میدهند و کارهایی که در یمن میکنند، همین طور تهدید کردهاند که تنگه هرمز را مسدود میکنند.
بیشتر بخوانید:
بولتون خواستار افزایش فشارهای اروپا به ایران شد
آمریکا در ماه آگوست تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کرد تا تجارت طلا و سایر فلزات گرانبها را هدف قرار دهد، خرید دلار آمریکا و صنعت خودروسازی ایران نیز تحریم شده است. دور بعدی تحریمهای آمریکا قرار است در ماه نوامبر علیه صنعت نفت ایران و سیستم بانکی اعمال شود.
اما آلمان روز سه شنبه از اروپا خواسته است تا سامانههای پرداخت مستقلی از آمریکا را ایجاد کند اگر میخواهد توافق هستهای ایران را نجات دهد. اتحادیه اروپا برای دادن تضمینهای لازم به ایران برای پایبندی به توافق هستهای، با چالشهای جدی روبر شده است. ایران باید انگیزههای اقتصادی و تجاری لازم را داشته باشد تا بتواند در توافق هستهای باقی بماند. تاکنون بسیاری از شرکتهای اروپایی مثل توتال فرانسه از ترس تحریمهای آمریکا، ایران را ترک کردهاند.
بولتون در این باره گفت: ما انتظار داریم که این مساله برای اروپاییها کاملا روشن است که بین تجارت و همکاری با ایران یا همکاری و تجارت با آمریکا کدام یک را انتخاب خواهند کرد. خواهیم دید در ماه نوامبر چه اتفاقاتی خواهد افتاد. ولی رئیس جمهور آمریکا به روشنی اعلام کرده است که خواستار حداکثر فشار بر ایران است، حداکثر فشار، و این چیزی است که ادامه دارد. نباید شکی وجود داشته باشد که آمریکا خواستار حل و فصل مسالمت آمیز است ولی ما کاملا برای هر احتمالی که ایران آن را ایجاد کند، آماده خواهیم بود.
وی در ادامه درباره تحولات سوریه نیز گفت: روسیه در سوریه گرفتار شده است و به دنبال سایر کشورها برای تامین مالی هزینههای بازسازی این کشور است. این یک فرصت برای واشنگتن است تا نیروهای ایرانی را برای خارج شدن از سوریه تحت فشار قرار دهد.
بولتون تاکید کرد: تماسهای آمریکا با روسیه شامل هیچ گونه تفاهمی درباره اقدامات نیروهای ارتش سوریه علیه شبه نظامیان شورشی در ادلب نیست ولی واشنگتن نسبت به هرگونه استفاده از سلاحهای شیمیایی یا بیولوژیکی هشدار داده است.
مشاور امنیت ملی ترامپ افزود: منافع ما در سوریه پایان دادن به عملیات تخریب و نابودی تروریستهای داعش و از بین بردن تهدید ناشی از این گروه تروریستی است. ما میخواهیم به نگرانیهای مربوط به حضور نیروهای ایرانی در سوریه پایان دهیم. اینها مسائلی است که ما را در سوریه نگه داشته است.
بولتون همچنین گفت: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دیدار 16 جولای با ترامپ در هلسینکی گفته است که مسکو نمیتواند ایرانیها را مجبور به ترک خاک سوریه کند. ولی او گفته است که منافع روسیه و ایران در سوریه شبیه یکدیگر نیست. بنابر این میخواهیم با پوتین درباره نقشی که آنها میتوانند در این باره ایفا کنند، مذاکره نماییم.