به گزارش گروه فرهنگ و هنر مشرق به نقل از روابط عمومی شورای نگهبان، کتاب «شصت و یکم» مجموعهی «یاران امام به روایت اسناد ساواک» که به پروندهی «آیتالله احمد جنتی» اختصاص یافته است، از سوی مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات منتشر شد.
کتاب با سخن ناشر آغاز شده و با بخشهایی مانند زندگینامه، اسناد و ضمائم ادامه یافته و در انتها با انتشار تصاویر به پایان رسیده است.
زندگینامه آیتالله جنتی در برگیرندهی عناوینی چون تولد، دوران کودکی، تحصیلات حوزوی، اساتید، ورود به حوزه علمیه قم، آغاز فعالیت سیاسی، حمله به مدرسه فیضیه، قیام 15 خرداد، نقش آیتالله جنتی در استمرار مبارزه پس از تبعید امام(ره)، تلاش برای تثبیت مرجعیت امام خمینی(ره)، تبعید آیتالله جنتی، فعالیتها و اقدامات آیتالله جنتی در سالهای 57 – 1356، مسئولیتهای آیتالله جنتی بعد از انقلاب اسلامی و همچنین فعالیتهای علمی و فرهنگی ایشان است. استفاده از مصاحبههای قدیمی آیتالله جنتی به خصوص در مورد دوران کودکی از امتیازات ویژه این بخش است.
در بخش بعدی که قسمت اصلی کتاب میباشد، اسناد مربوط به پروندهی ساواک «آیتالله جنتی» که چیزی نزدیک به حدود 400 صفحه میشود، منتشر شده است. ویژگی برجستهی کتاب مذکور، همین اسناد بکر و دست اولی است که تا پیش از این منتشر نشده بود.
اولین سند منتشر شده در این کتاب به تاریخ 22 مرداد 1342 و مرتبط با وقایع 15 خرداد 1342 و آخرین آن هم مربوط به تاریخ 20 دی ماه 1357 و در کوران انقلاب اسلامی است. از دیگر ویژگیهای مهم این کتاب، درج پاورقیهای مرتبط با متن اسناد است که به لحاظ تاریخی کمک شایانی به محقق و پژوهشگر میکند.
در سندی مرتبط با وقایع بعد از 15خرداد و دستگیری حضرت امام(ره)، مأمور ساواک سخنان متهورانهی آیتالله جنتی در آن فضای اختناق را چنین گزارش میکند: «روز گذشته شخصی که خود را جنتی و محصل علوم دینی قم معرفی مینمود... یک منبر تبلیغاتی که هیچ جنبه روضه خوانی و عزاداری نداشت به شرح زیر طی نمود«....امروز روزی است که چوب به علماء مدرسهی فیضیه میزنند. امروز روزی است که قرآن شما را میسوزانند و میگویند بروید امام زمان خود را بگویید از پرده غیب خارج شود... امروز روزی است که آقای خمینی که من چند سال است تحت نظر او شاگرد هستم و چقدر کتاب و رساله منتشر نموده و چنین مردی در تمام کشورهای اسلامی یگانه شخصیت است و برای دین زحمت میکشیده، حالیه حاضر شده در زندان بماند و زیر بار اجانب نرود...»[ص 5 تا 3 کتاب]
در سند دیگری مربوط به بیستم خرداد 1349 و در پی رحلت آیتالله العظمی حکیم که شاه در خباثتی آشکار با ارسال پیام برای آیتالله العظمی خویی مزوّرانه سعی در انتقال مرجعیت به بیرون از ایران داشت، نشان داده میشود که چگونه آیتالله جنتی به همراه دیگر یاران و شاگردان امام در اوج اقتدار رژیم پهلوی، در اقدامی هوشمندانه با طراحی سؤال و جوابی دقیق و انتشار گستردهی آن در قالب اعلامیهای با عنوان «نظریه اساتید بزرگ و حجج اسلام حوزه مقدسه قم درباره مرجعیت حضرت آیتالله العظمی خمینی دامت برکاته» به تبلیغ مرجعیت امام و هدایت مقلدان آیتالله حکیم به سوی ایشان کردند. [ص 141 تا 139]
گفتنی است چاپ اول این کتاب در بهار 97، با تیراژ 1000 نسخه و با قیمت 28000 تومان به بازار نشر عرضه شده است.