کد خبر 842180
تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۲:۱۰
محمد ایمانی

صادرات کره جنوبی در دهه ۱۹۵۰ تنگستن و ماهی بود و شرکت سامسونگ ماهی و سبزیجات و میوه صادر می‌کرد...

به گزارش مشرق؛ محمد ایمانی فعال رسانه‌ای گزارشی که طبق نوشته او از یک پروفسور دانشگاه کمبریج است را منتشر کرد که در ادامه می‌خوانید:
 

 کشورهایی که  پیشرفت اقتصادی کرده‌اند، کدام سیاست حمایت از تولید ملی را در پیش گرفته‌اند؟ به نظر شما اگر یک متخصص از کشور  کره جنوبی دعوت می کردیم تا در همایشی کاربردی، از راز موفقیت شرکت های خودرو سازی و تولید محصولات الکتریکی و لوازم خانگی  برند این کشور (مثلا هیوندا و سامسونگ) سخن بگوید، چه می گفت؟

 پروفسور  هاجون چَنگ شهروند کره جنوبی که از سال ۱۹۹۰ در دانشکده اقتصاد دانشگاه  کمبریج تدریس می‌کند، برنده جایزه گونار میردال در سال ۲۰۰۳ است. او درکتاب  نیکوکاران نابکار، درباره تجربه توسعه اقتصادی کره می‌نویسد:

 "صادرات کره جنوبی در دهه ۱۹۵۰ تنگستن و ماهی بود و شرکت سامسونگ ماهی و سبزیجات و میوه صادر می‌کرد... در دهه ۱۹۷۰، برنامه ایجاد صنایع سنگین در دستور کار قرار گرفت. در مدارس به ما می‌آموختند که وظیفه میهنی ما حکم می‌کند کسانی را که سیگار  خارجی می‌کشند، گزارش کنیم. ضرورت داشت  ارز صادرات برای واردات ماشین‌آلات به کار گرفته شود؛ ارز به‌راستی  خون و عرق جبین  سربازان صنعتی ما بود که در کارخانه‌ها دست‌اندرکار  جنگ صنعتی بودند.

در همین رابطه بخوانید:

سازمان استاندارد دقیقا ً کجایی؟

برخورد جالب مردم ژاپن با کالاهای چینی

 کسانی که با خریدهای بیهوده مانند سیگار  قاچاق، ارز را هدر می‌دادند،  خائن به شمار می‌رفتند. پدر دوستی که به خانه‌اش رفته بودیم و سیگار می‌کشید، به عنوان فرد غیرمیهن پرست و بی‌اخلاق - اگر نه تبهکار- آماج حملات زهرآگین قرار می‌گرفت. هزینه کردن ارز در موارد غیرضرور ممنوع بود و شدیدا ممانعت می‌شد، حتی خرید خودروهای کوچک و نوشیدنی و شیرینی. این کار از طریق اعمال  ممنوعیت‌های وارداتی، تعرفه و عوارض سنگین گمرکی برای کالاهای تجملی صورت می‌گرفت.

  سفرهای خارجی جز با مجوزدولت برای معامله تجاری یا تحصیل ممنوع شد... حالا کُره صادرکننده خودرو و گوشی‌های شیک در دنیاست. برخی می‌گویند این ناشی از پیروی از فرامین اقتصاد نئولیبرال است. برنامه نئولیبرال غرب و مثلث نامقدس (صندوق پول، بانک جهانی و سازمان تجارت جهانی) نفوذ در کشورهاست. این تشکیلات می‌خواهد باور کنیم کره در اثر پیروی از سیاست‌های آنها توسعه پیدا کرد. واقعیت، مغایر این ادعاست.

 کره دهه‌ها برخلاف منطق تجارت آزاد جهانی، از  حمایت‌های تعرفه‌ای ویارانه‌ای برای تقویت بخش خصوصی استفاده کرد تا صنایع بتوانند در برابر رقابت بین‌المللی دوام بیاورند. دولت روی ارز کمیاب کنترل مطلق اعمال کرد و تخلف ازآن می‌توانست  مجازات  مرگ (درپی داشته باشد... کشورهای ثروتمند در اعمال تبعیض علیه سرمایه‌گذاری خارجی، از سیاست‌های یارانه‌ای و حمایتی استفاده کرده‌اند اما امروز با سخت گیری، همان سیاست‌ها را در کشورهای درحال توسعه لعن ونفرین می‌کنند.

  ژاپن زمانی خودروی بنجل تولید می‌کرد و با شکست روبرو شد. بسیاری گفتند این شرکت باید به همان تولید ماشین‌های ساده نساجی و ابریشم برگردد و بعد ۲۵ سال ناتوانی، تولید خودرو را رها کند. اما دیگران گفتند هیچ کشوری بدون ایجاد صنایع مهم به جایی نرسیده است. حالا همان  تویوتا نه تنها از ورشکستگی درآمده بلکه برند  لکسوس در دنیا تولید می‌کند.  سرمایه‌گذاری خارجی به مثابه  معامله با شیطان، بیش از آنکه مزایایی با خود بیاورد، با خطرات همراه است و می‌تواند توسعه را با مشکل مواجه کند. شعار  جهان بی‌مرز، گزافه گویی است و شرکت‌های فراملیتی همچنان بنگاه‌های ملی مانده‌اند".

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 7
  • IR ۰۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    37 7
    کره جنوبی و ژاپن نفت نداشتن وگرنه تا همین امروز برای نفت فروشی هر باجی رو قبول می کردن مثل برجام جالبه ژاپن الآن دها هزار سانتریفیوژ داره و سالی یک تن پلوتونیوم تولید می کنه و ایران با برجام راکتور فوق سبک اراک رو هم به خاطر چند کیلو پلوتونیوم بتن کاری کرد
    • IR ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۸
      0 8
      کره جنوبی و ژاپن چون نوکری آمریکا را کردند مجوز پیشرفت گرفتند البته در همه صنایع آمریکا سهامداره
    • IR ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۸
      6 0
      بلاخره طبق الگوی کره جنوبی پیش بریم یا کره شمالی ؟
  • IT ۰۲:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    55 17
    توسعه پیشرفت فقط زمانی ایجاد میشه این تکنوکرات ها و لیبرال ها رو از دم تیغ بگذرونید وگرنه مثل موریانه فاتحه کشور رو میخونن
    • IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
      2 10
      توخود بخوان حدیث مصیبت ازاین همه فضل!
  • IR ۰۴:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    27 1
    2صدگفته چونیم کردارنیست!!!
  • IR ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    19 0
    اینقدر ساده برخورد نکنید. همانطور که خود اقرار نموده اید راه حل از دبستان شروع شده و بهیچوجه یک بعدی و فقط بازدارنده نبوده. مطمئنا برنامه ریزی مفصلی در کار بوده. حتما رشته های دانشگاهی پیرو سیاست خاصی طراحی و دانشجویان به سمت آن هدایت میشده اند. حتما تحصیلات خارج از کشور نیز بی برنامه نبوده. حتما سیستم و سیاست های مالیاتی در خدمت اهدافی تعریف شده بوده اند. حتما راهکارها و سیاست هایی برای برخورد با سوداگری وجود داشته. حتما با رانت بازی و سیاسی کاری مبارزه شده. حتما ......
  • US ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    24 15
    فعلا که شما فقط سر کلاس کره شمالی شرکت می کنید
    • ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
      12 5
      زنده باد کره شمالی.
  • IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    29 11
    هر چند در این کشورها صنایع پیشرفت کرده اند و انسانها سقوط کرده اند اما همان پیشرفت صنایع هم مرهون نفرت این مردم کشورها از خارجی ها و مخصوصا اروپا و آمریکا است.
  • FI ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    22 0
    ولی آنها اولین کاری که کردن جلو اختلاسگرها و دزدان بیت المال را گرفتن تا توانستند اینطوری پیشرفت کنند.
  • IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    3 3
    اون طوی که تو دانشگاه به ما گفتند، فکر می کنم مدل ژاپن و چین برای پیشرفت، کمی متفاوت تر از چیزی بوده که دوست ما فرمودند. اونا با مونتاژ شروع کردند و کم کم با ایجاد مراکز تحقیق و توسعه، به خودکفایی در تولید رسیدند و الان به نام خودشون دارند صادرات کالای ملی انجام می دن.
    • ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
      26 0
      خیر. آنها از مونتاژ شروع نکردند. بلکه از تلکنولوژی غربی بومی نکاری کردند و همه کالاهای غربی را به صورتی ظریفتر و کوجکتر و ارزانتر تولید کردند. اگر قرار بود مونتاژ کنند که هنوز همان رادیو های غول آسای دهه 50 را استفاده می کردیم!
  • رضا IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۸
    2 0
    از نظر فرهنگی باید روی بچه ها کار کرد والا نمیشه انتظار معجزه داشت
  • حسن US ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۸
    2 0
    مقایسه کشور ما با دیگران کاری اشتباه و بیهوده است چون هم دولت و هم ملت ما از نظر فرهنگ و ایدولوژی و سیاست داخلی و خارجی و...کاملا با اون کشورها متفاوتند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس