به گزارش مشرق، علی اكبر صالحی، روزیكشنبه در نشست خبری مشترك كه با حضور 'یوتونی نجوما' وزیر امور خارجه نامیبیا برگزار شد، افزود: این اقدام آمریكایی ها یك اقدام تجاوزكارانه است.
وی تصریح كرد: جمهوری اسلامی ایران با هماهنگی سایر دستگاه ها در چهارچوب كنوانسیون های بین المللی از تمامی امكانات قانونی و مقررات برای رسیدگی به این موضوع استفاده می كند.
وزیر امور خارجه ایران با بیان این كه بخشی از این اقدامات انجام شده و بخشی نیز در دست انجام است، اعلام كرد: وزارت امور خارجه طی نامه ای به دبیركل سازمان ملل شكایت لازم را انجام داده است و همچنین قرار است این موضوع به سازمان همكاری های اسلامی، جنبش عدم تعهد و سایر نهادهای بین المللی كه می توانند در رابطه با این موضوع تصمیم گیری كنند منعكس شود.
صالحی تصریح كرد: نیات آمریكایی ها همواره برای ما روشن بوده و نشان داده اند كه هیچ گاه خیرخواه ملت ایران نبوده اند،این موضوع یك بحث حقوقی است و باید با دقت پیگیری شود.
وزیر امور خارجه تاكید كرد: جمهوری اسلامی ایران كشوری هوشیار است كه همواره در آمادگی كامل به سر می برد و به خوبی می تواند از حاكمیت خود چنانچه مورد تجاوز قرار بگیرد، دفاع كند.
صالحی یادآور شد: ایران در تجاوز اخیر هواپیمای بدون سرنشین آمریكایی نشان داد كه به زیبایی می تواند از حاكمیت خود صیانت كند.
** اقدام انگلیسی ها در خارج كردن دیپلماتهای خود عجولانه بود
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درمورد تحولات اخیر در روابط ایران و انگلیس افزود: انگلیس یكی از كشورهایی است كه دشمنی دیرپایی با ایران دارد و در طی چند قرن گذشته هیچگاه از دشمنی های این كشور بی بهره نبوده ایم.
صالحی با بیان این كه انگلیسی ها هر زمان فرصتی به دست آوردند درصدد به وجود آوردن مسایلی برای كشورمان بودند، اظهار داشت: در این اتفاق اخیر كه رخ داد و جای تاسف نیز دارد، انگلیسی ها عجولانه رفتار كردند و به قول معروف كاتولیك تر از پاپ شدند.
وی، تحریم بانك مركزی ایران از سوی دولت انگلیس را اقدامی سیاسی عنوان كرد، چرا كه دو كشور مراوده بانكی و مالی با یكدیگر نداشتند.
وزیر امور خارجه افزود: اولین باری كه وزیر امور خارجه انگلیس در مورد موضوع سفارت با بنده تماس گرفت به وی گفتم كه جوش و خروش این عصبانیت جوانان ایرانی متراكم از موضوع های قرن ها به خصوص دو قرن اخیر و همچنین اقدام غیرعاقلانه و غیرحكیمانه انگلیسی ها است.
صالحی تاكید كرد: بازتاب اقدام دولت انگلیس درتحریم بانك مركزی ایران نیز این بود كه مجلس شورای اسلامی مصوبه ای را برای كاهش سطح روابط با این كشور تصویب كرد و این موضوع در راستای پاسخگویی به مجموعه رفتارهای انگلیسی ها بود.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران هر اندازه كه در برابر انگلیسی ها سعه صدر نشان داد آنها این گونه برداشت كردند كه ما علاقه مند به پاسخگویی نیستیم اما ملت ایران در زمان خود به زیبایی پاسخ این اقدامات را داد.
وزیر امور خارجه تصریح كرد: ورود به سفارت انگلیس اقدامی قابل پیش بینی نبود و واقعا در مجلس و مسوولان انتظامی نیز چنین پیش بینی را نداشتند.
صالحی با یادآوری صدور مجوز لازم برای برگزاری راهپیمایی و تجمع در برابر سفارت انگلیس، گفت: 'قرار بود این موضوع در چهارچوب مقررات كشور انجام شود اما از این كه این اتفاق افتاد و خارج از مقررات كشور بود، متاسفیم'.
وی همچنین گفت: در خیلی از مواردی كه شور و هیجان بالااست انسانی كه مظلوم واقع می شود بالاخره چاره ای جز فریاد بلند ندارد.
وی، نظام جمهوری اسلامی ایران و انقلاب شكوهمند اسلامی را مبتنی بر اخلاق توصیف كرد و افزود: در همه موارد باید مقررات و اصول را در رفتار و منش خود مدنظر قراردهیم.
وزیر امور خارجه خاطرنشان كرد: روابط سیاسی میان ایران و انگلیس قطع نشده است اما انگلیسی ها در بازگرداندن دیپلمات های خود شتابزده عمل كردند زیرا این موضوع مصوبه مجلس شورای اسلامی نبود.
صالحی همچنین با اشاره به آمادگی وزارت امورخارجه ایران برای استفاده از تمامی امكانات خود در راستای تامین نیازهای كنسولی هموطنان در انگلیس، گفت: معاونت كنسولی وزارت امور خارجه در این راستا اقداماتی را انجام داده است و نمی گذاریم تا هموطنان در مسایل كنسولی با مشكل مواجه شوند.
وی همچنین اظهارداشت: یك بار ویلیام هیگ وزیر امور خارجه انگلیس با بنده تماس گرفت و یك بار نیز بنده با وی در مورد موضوع سفارت تماس گرفتم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در رابطه با این كه دولت انگلیس اعلام كرده است كه یك كشور اروپایی را به عنوان حافظ منافع خود در ایران معرفی كرده است، اظهار داشت: ما درمورد این موضوع در حال گفتگو هستیم.
صالحی با بیان این كه معرفی كشورها به عنوان حافظ منافع می بایستی در چهارچوب كنوانسیون های بین المللی باشد، گفت: در مورد شیوه های ادامه كار هنوز به نتیجه خاصی نرسیدیم اما گفتگوها ادامه دارد.
** تحریم ها برای منحرف كردن افكار عمومی در داخل كشورهای غربی
وزیر امور خارجه با اشاره به جلسه اخیر سران اتحادیه اروپا، گفت: كشورهای اروپایی در بین خود به حد كافی دچار اختلاف هستند و انگلیس به گونه ای تك روی كرد كه رییس جمهوری فرانسه اظهار داشت كه انگلیسی ها فقط می خواهند از مواهب اتحادیه اروپا استفاده كنند ولی به ضرر و زیان ها توجهی ندارند و نخست وزیر انگلیس نیز اظهار داشت كه انگلیس به كل اتحادیه اروپا می ارزد و منافع آن را به اتحادیه اروپا ترجیح می دهیم.
صالحی، وحدت میان كشورهای اروپایی را ظاهری و ویترینی توصیف كرد و افزود: هر كدام از این كشورها به دنبال منافع حداكثری خود هستند و جهان بینی شان منفعت طلبانه است.
وی با بیان این كه ما به این گونه اظهارات و اقدامات كشورهای اروپایی عادت كرده ایم، تصریح كرد: یقین بدانید از این گردنه های سخت سربلند عبور خواهیم كرد زیرا ملتی با ریشه و تاریخ ساز هستیم و بسیاری از این مشكلات را پشت سر خواهیم گذاشت.
صالحی تاكید كرد كه صبور باید بود و با متانت رفتار كرد، یقین دارم به زیبایی این مشكلات را پشت سر می گذاریم و این بار در طول تاریخ كشورمان در بستر انقلاب اسلامی با وحدت و انسجام در داخل از گردنه ها عبور می كنیم.
وزیر امور خارجه همچنین در این نشست خبری با اشاره به كمك های جمهوری اسلامی ایران برای كسب استقلال نامیبیا از تاسیس سفارتخانه كشورمان در این كشور خبر داد.
صالحی گفت: در حال حاضر سفیر جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی، سفیر آكرودیته در نامیبیا است ولی قرار شد سفارتخانه ای در این كشور تاسیس كنیم.
وی با اشاره به همراهی وزیر معدن و انرژی نامیبیا در هیات وزیر خارجه این كشور به تهران، گفت: در این دیدار مذاكرات خوبی درمورد روابط دوجانبه انجام شد و طرف نامیبیایی در مورد نیازهای كشاورزی، معدنی، صنعتی و همچنین مسایل مربوط به انرژی و نفت و گاز اظهار علاقه برای همكاری با ایران كردند.
وزیر امور خارجه تصریح كرد كه در سال 2007 مذاكرات اولیه در مورد احداث یك پالایشگاه توسط وزارت نفت ایران در نامیبیا انجام شد، دو كشور بعد از امكان سنجی ها قصد دارند پالایشگاهی را كه می تواند پروژه ای با ثمر باشد در این كشور احداث كنند.
صالحی همچنین از آمادگی ایران برای همكاری با نامیبیا در بخش های كشاورزی، صنعتی و زیرساخت ها خبر داد.
وی با اشاره به مواضع مثبت نامیبیا در رابطه با ایران در مجامع بین المللی، گفت: این كشور عضو جنبش عدم تعهد است و همكاری های خوبی با ایران دارد و امیدوار هستیم با دعوتی كه از رییس جمهوری این كشور شده است شاهد حضورشان در تهران باشیم كه به تسریع در انجام پروژه های مشترك دو كشور كمك می كند.