بالگرد

معمولا موشک های هوا به هوا ، در دنیا برای دفاع از بالگردها مقابل تهدیدات هوایی نصب می شود اما استفاده از این موشک ها در نقش هوا به زمین به نوعی خاص و کم نظیر است که در بالگردهای سپاه شاهد آن هستیم.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، استفاده از موشک های هوا یا زمین پرتاب در نقش های متفاوت، با توجه به ویژگی ها و مزیت های مختلف آنها، امری مرسوم در نیروهای مسلح جهان به حساب می آید؛ به خصوص در کشورهایی که توانسته باشند محدودیت ها و مصائب تسلط بر تکنولوژی و گلوگاه‌های این تغییرات را برای خود حل کنند. برای مثال موشکی مثل AIM-120 که در اصل یک موشک میان برد هوا به هوا است را می توان در نقش موشک سطح به هوا نیز استفاده کرد یا موشک دوش پرتاب معروف استینگر را می توان روی بالگرد نصب کرده و در نقش هوا به هوا استفاده کرد که این تغییرات، مزیت ها و مشکلات فنی خاص خود را دارد.

یگان هوانیروز سپاه نیز که از چند سال پیش تعدادی بالگرد AH-1J کبری را در اختیار دارد، طی سالهای اخیر تغییرات و ارتقاء های خاصی را روی این بالگرد جنگی پیاده کرده که روز 4 شنبه و در جریان بازدید سردار سرلشکر جعفری فرمانده کل سپاه از مرکز آموزشی و تخصصی تعمیرات بالگرد هوانیروز سپاه، شاهد رونمایی از برخی از سامانه ها بودیم که برای نصب روی این بالگردهای کبری طراحی و عملیاتی شده اند.

**آذرخش؛ سلاحی برای نابودی پهپادها و انتحاری ها

از جمله این موارد "موشک آذرخش" بود که در جریان بازدید فرمانده کل سپاه از این مرکز رونمایی شد. قالب و بدنه کلی این موشک شباهت بسیاری به موشک هوا به هوای AIM-9J دارد که سالها پیش برای استفاده در ناوگان جنگنده های ایرانی خریداری شده بود. البته این احتمال به شکل بسیار قوی وجود دارد که بدنه موشک آذرخش صرفا از نمونه آمریکایی الگو برداری و در داخل ساخته شده چراکه متخصصان سپاه در بخش های مختلف، همواره پیشگام و الگوی توسعه تسلیحات ساخت کشورمان بوده اند و با توجه به ساختار متناسب آن موشک، از الگوی مذکور بهره گرفته اند.

موشک هوا به هوای AIM-9J

شاید این سوال پیش بیاید که اصولا آن موشک در شرایط امروزی و آن هم بر روی بالگردی مثل کبری به چه کاری می آید؟ در پاسخ باید گفت در دنیا معمولا موشک های هوا به هوا برای دفاع از بالگردها در برابر تهدیدات هوایی نصب می شود اما استفاده از این موشک ها در نقش هوا به زمین شاید به نوعی خاص و کم نظیر باشد و سوابق بررسی نشان می دهد فقط ارتش آمریکا برای دوره ای در زمان جنگ سرد، طرح استفاده از موشک سایدوایندور را در نقش ضد زره به آزمایش گذاشت اما این طرح کنار گذاشته شد.

در ابتدا نگاهی به مشخصات موشک آذرخش داشته باشیم که در جریان مراسم رونمایی اعلام شد.

موشک آذرخش _ به تغییر در ظاهر جستجوگر در جلوی موشک دقت کنید

برابر آنچه در این مراسم اعلام شد، برد کلی این موشک در حدود 10 کیلومتر و برد قفل جستجوگر حرارتی این موشک نیز در حدود 6 کیلومتر است، سرعت آن در حدود 550  متر بر ثانیه و وزن آن در حدود 70 کیلوگرم اعلام شده. اما نگاه دقیق تر به بخش جلویی موشک نشان دهنده تغییر جستجوگر نصب شده روی موشک آذرخش است که از نوع حرارتی است و البته اطلاعات خاصی از آن در دسترس نمی باشد.

با توجه به اینکه طبق اعلام مسئولین سپاه در این مراسم، این موشک برای درگیری با اهداف زمینی و همچنین اهداف هوایی کم سرعت طراحی شده بایستی گریزی به تجربیات بدست آمده در عملیات های رزمی در عراق و سوریه زد.

پهپادهای دست‌ساز از جمله جنگ افزارهایی هستند که این روزها در خاورمیانه در تعداد بالا مورد استفاده قرار می گیرند و به دلیل اندازه کوچک و سرعت پایین، شناسایی و مقابله با آنها بسیار سخت است. استفاده از یک بالگرد که می تواند در صورت لزوم با سرعت کم پرواز کرده و در عین حال به یک موشک با جستجوگر حرارت یاب همچون آذرخش مجهز است می تواند گزینه ای مناسب برای مقابله با این شکل از تهدیدات باشد. هواپیماهای جنگی معمولا توان پرواز با سرعت خیلی پایین برای رهگیری این پهپادها را ندارند و از طرف دیگر سامانه‌های پدافندی سطح به هوا نیز یا در کشف این تهدیدات مشکل داشته یا در صورت کشف موشک‌های مورد استفاده در این سامانه ها بسیار گران قیمت هستند.

کاتالوگ مربوط به طرح ارتقاء بالگرد کبری در دست سردار جعفری

اما یکی دیگری از تهدیدات شاید روزمره در میدان نبرد خاورمیانه، خودروهای انتحاری هستند.  موشک آذرخش می تواند با استفاده از رهگیری حرارت ساطع شده از خودروهای مورد نظر، آنها را شناسایی کرده و با موفقیت مورد اصابت قرار دهد. البته درباره توانایی های این موشک، "قابلیت استفاده از آن در نقش زمین به زمین" نیز سخن به میان آمد است که با این اوصاف، می توان با ترکیب آن با یک سیستم هدف گیری زمینی، از این موشک جدید در نقش ضد خودروهای انتحاری یا زره پوش های سبک نیز بهره برد.

**تغییر توپ در کبری‌های سپاه

همچنین بر اساس برخی تصاویر منتشر شده، توپ بالگردهای کبری سپاه نیز تغییر کرده و این پرنده ها از یک توپ تک لول استفاده کرده یا خواهند کرد که این توپ تک لول 20 میلی متری "سعیر" نام دارد و می تواند با اهداف به صورت دقیق تا فاصله 1800 متری درگیر شود.

توپ 20 میلی متری سعیر

از جمله نکات مثبت درباره این توپ این مسئله است که می توان آنرا روی یک خودرو یا قایق نیز نصب کرده و به عنوان سلاح سطح به هوا نیز مورد استفاده قرار داد و با توجه به اینکه در سلاح های تک لول معمولا شاهد افزایش دقت به نسبت سلاح های چند لوله هستیم، کاربردهای متفاوت و موثری در مقابله با طیف وسیع تهدیدات خواهند داشت که بر پایه افزایش دقت تیراندازی بالگردهای جنگی سپاه استوار است. وزن این سلاح در حدود 55 کیلو و نواخت تیر آن در حدود 600 تیر در دقیقه است.

به نظر می‌رسد تعریف و ساخت سلاح های جدید که با توجه به تجربیات بدست آمده از نبردهای اخیر در منطقه خاورمیانه، به دست آمده، قطعا به ساخت هر چه بهتر سازمان نوپای هوانیروز سپاه کمک کرده و ترکیب پهپادها با بالگردهای هوانیروز سپاه، تیمی مقتدر برای حفاظت از مرزها و منافع کشورمان می سازد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 21
  • مغزمتفکر جعلی IR ۰۰:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    44 11
    خوبه ی رادار قوی بهش وصل کنیم بشه اواکس!ک اوجب واجبات است
  • IR ۰۱:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    17 67
    با بمب اتم چه می کنید؟
    • IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      60 14
      در جوابش بمب اتم میزنیم.
    • LB ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      37 8
      اتم زدن در جهان کنونی غیر ممکن است. اتم فقط یک تهدید و بازدارندگی محسوب می شود. که عده ای حتی استفاده صلح آمیز نیروی هسته ای را به باد دادند.
    • IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      31 14
      تویی که با پرچم لبنان پیام دادی کجا بمب اتم زدن غیر ممکنه؟؟امریکا چند بار اینکارو کرده؟؟؟بارها هم اعلام کرده پاش بیفته از هیچ سلاحی دریغ نمیکنه!!بعد تو میگی بمب اتم زدن در دنیای فعلی غیر ممکنه؟؟بله غیر ممکنه مگر اینکه هر دوی کشورهای درگیر جنگ بمب اتم داشته باشند.که اونی که بمب اتم نداره همیشه دستش کوتاه و تو سری خور
    • امیر IR ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      24 3
      خطاب به 11:50 ، ایران با وجودی که فاقد بمب اتمه ولی به اذعان دوست ودشمن ،بازدارندگی موثری ایجاد کرده است، الان سال 1945 نیست که آمریکا بتواند دو بمب اتمی علیه ژاپن استفاده کند، اسرائیل با وجود داشتن بمب اتم در سال 2000 مجبور شد که از جنوب لبنان عقب نشینی کند، شوروی با وجود داشتن هزاران بمب اتم ولی نتوانست از تجزیه خود جلوگیری کند.
    • IR ۰۱:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۸
      2 0
      آمریکا نمیتونه از بمب اتم استفاده کنه چون هر جای کره زمین که استفاده کنه در واقع اساس سیاست حکومت هژمونیک خودش رو نابود کرده و نظام سیاسی خودش رو از بین میبره و متلاشی میشه بمب اتم فقط برای تهدید کشور های بدبخت و آدم های نفهمشونه و همچنین برای بازدارندگی هسته ایست و دیگر هیچ
  • در جستجوی حقیقت کذایی IR ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    16 17
    برجام کبرایی در پیش است !
  • IR ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    29 8
    اینها عالیه ولی باید کاموف 52 و میل 35 هم داشته باشیم .
  • IR ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    14 6
    اگه پهپاد خودش طعمه باشه تا هلیکوپتر رو شکار کنند بازم صحبت از گرونی موشک سطح به هوا میزنی
  • IR ۰۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    12 1
    سلام
  • آرش کمانگیر IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    24 10
    به نام خدا . سلام . موشک آذرخش اولین موشک (شلیک کن- فراموش کن) ساخت کشورمان است . یکی از دلایل تغییر توپ گاتلینگ سه لوله کبرا که دارای نواخت تیر بسیار بالا است که نتیجه آن به پایان رسیدن سریع مهمات بالگرد است با توپ تک لوله سعیر که از نواخت تیر بسیار پائین تری برخوردار است و پیچیدگی کمتری نیز در زمینه کاربری و تعمیر و نگهداری برخوردار است , مدیریت مهمات و افزایش دقت شلیکها میباشد .
    • امیین DE ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      46 4
      نواخت بالا برای هلیکوپتر جنگی واجبه چون صحنه درگیری خیلی کوتاهه و فرصت شلیک هم کمه ، معمولا انقدر طول نمیکشه که مهمات گاتلینگ تموم شه
  • IR ۰۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    62 16
    خدا پشت و پناه سپاه و ارتش و نیروی انتظامی و بسیج
  • یاسین DK ۰۱:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    پاینده باد جمهوری اسلامی من بی غرض میگویم اسامی با معنی انتخاب میکنید فرمانده کل هم که یک ترک آذربایجانی باشد کار درست است سردار باقری تیپ خوبی هم دارد و حماسه سرایی نمیکند چون اریایی نیست او الفبای نظامی را میداند چون در خونش هست
    • IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      38 1
      انقدر درباره نژاد و قیافه صحبت نکنید
  • IR ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    23 27
    مشرق اینا نون و اب نمیشه واسه ملت. یه مطلب بزن حساب کن ببین پول یک روز فروش نفت میشه چقدر تسهیلات واسه ملت.
    • رامین IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      33 11
      خطاب به 2:14،اگه امنیت نداشته باشی، آب و نون هم نداری بدبخت، کمی از مغزت استفاده کن ، نذار آکبند بمونه.
  • IR ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    15 10
    آفرین
  • IR ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    14 14
    برو خودتو مسخره کن. این ...
  • f.k IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    25 18
    این هلی کوپتر که عکسشو گذاشتتید تکنولوژی 50 سال پیشه
    • شهرام IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      11 7
      خیر تکنولوژی پنجاه سال پیش نیست ، چون ارتقاهای متعددی روی آن انجام شده است.
  • ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    23 11
    تو محدودیت و تحریم زحمت میکشید ، خداقوت.
  • ناشناس IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    28 16
    گاتلینگ بیست میلی متری سه لول کبرا با برد 2000 متر و نواخت تیر 750 گلوله در دقیقه در زمره بهترین توپ های جهان محسوب میشه که در نمونه های پیشرفته بالگرد کبرا بنام AH-1Z نیز قابل مشاهده است به نظر فقدان تکنولوژی ساخت این گاتلینگ و مستهلک شدن گاتلینگ کبراها باعث شده تا توپ سعیر برای این منظور انتخاب بشه
    • رضا تواضعی IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      13 18
      ایران در ساخت گاتلینگ با نواخت های تیر مختلف و کالیبرهای مختلف تا به حال تیربارهای اخگر و عاصف و ..... را داشته است . فقدان تکنولوزی کدام است ؟ وقتی پروژه کمند با گاتلینگ ایرانی ساخته شده گذاشتن یک توپ ساده گاتلینگ روی کبری که این حرفها را ندارد .
  • IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    8 21
    با تدبیر و امید تفاوت را لمس کنید
    • IR ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      11 1
      تو واقعا خلی یا فکر کردی اینجوری جذابتر به نظر میرسی!!
  • محمد IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    17 30
    و اعدو لهم مااستطعتم..... به کوری چشم دشمنان داخلی و خارجی دست خداوند یار سپاه اسلام.
  • IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    45 14
    هلی کوپترهای زمان رژیم قبلی است
    • شهرام IR ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
      14 13
      خطاب به 8:23 ،اولاً که خود ایران توانسته هلیکوپتر بسازه ، مثل انواع مختلف شاهد و هلیکوپترصبا ، در ضمن اینقدر ارتقاء و بروز رسانی روی هلیکوپترهای خریداری شده زمان رژیم قبلی انجام شده که فقط وجه تشابهشان ظاهر آنهاست و بهتره شما هم فقط روی ظاهر قضاوت نکنی.
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    12 17
    بریم به جنگ آمریکا!
  • رامین IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    11 11
    باسلام،ای کاش توصنایع دفاعی این همه پیشرفت می کردیم ،حداقل توطراحی ماشین هم پیشرفت می کردیم ،این همه خسارت جانی ومالی نداشتیم،پراید چند ساله داره تولید میشه،وخیلی از خودرو دیگر،اینه که واقعا ادام شک می کنه وهمه اینه را بلوف های تبلیغاتی می دانه.
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    6 13
    اولویت صنایع بالگردی ایران باید موتور میل 17ها باشه.....تا یه موتور قابل اتکا و قوی برای برنامه های اینده بوجود بیاد ....مثل تی وی 117 که توسعه یافته(خرید دانش فنی و تولید در ایران)......هم ایران 140 ها به خط پرواز برگرده و هم دست برای توسعه کبراهای سنگین تر(دژ پرنده) باز بشه......
  • مغز متفکر IR ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۲
    2 9
    فقط باور373لازم داریم تمام

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس