به گزارش مشرق، در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی مسعود کرباسیان پس از اظهارات اعضای اتاق و شورا در خصوص موانع و راههای افزایش صادرات به روسیه و بهبود تجارت با این کشور و کشورهای CIS اظهار داشت: همه موارد را باید در قالب کار مطالعاتی بررسی کنیم تا راهکارهای مشخصی برای حل آنها ارائه، تصویب و اجرایی شود.
وی با اشاره به بحث کریدور سبز بین ایران و روسیه گفت: کانال کریدور سبز را روسها پیشنهاد کردهاند اما ما اجرا نکردیم و حتی چند بار مصرانه آمدند و گفتند هر صادراتی که شما انجام میدهید، هر اسنادی که برای آن ارائه شود را میپذیریم و حتی ۲۵ درصد در تعرفه واردات به روسیه هم تخفیف میدهیم اما صادرکنندگان ما از این مزیت استفاده نکردند.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: در گام اول مقرر شد ۱۰ شرکت از این مسیر استفاده کنند اما پس از مدتها تنها یک شرکت از این ظرفیت استفاده کرد.
وی در خصوص مبادلات مالی و ارز گفت: سیاست بانک مرکزی استفاده از پول دو کشور است و براساس همین موضوع بود که سفر پوتین به تهران انجام شد و مسائل پولی و مالی مورد بررسی قرار گرفت و تنها باید به سمت اجرایی شدن آن برویم.
کرباسیان با بیان اینکه لازم است دستور جلسه بعدی بررسی سیاستهای ارزی و طرح آن در جلسه شورای گفتوگو برای صادرکنندگان باشد در خصوص موضوع حملونقل گفت: من در این جلسه انتظار داشتم در خصوص حملونقل جادهای و ریلی صحبت شود اما صحبتها تنها معطوف به حملونقل دریایی بود.
وی ادامه داد: خط آهن ایران به روسیه در حال نهایی شدن است و اگر این پروژه به اتمام برسد هزینه حملونقل بسیار کاهش خواهد یافت. تا دو ماه آینده خط آهن قزوین - رشت به اتمام میرسد و تنها نقطه رشت - آستارا باقی میماند که تا دو هفته آینده منابع بودجه برای این پروژه هم اختصاص خواهد یافت و این طرح از طرحهای مورد تأکید رئیس جمهور هم هست.
وزیر اقتصاد با اشاره به اظهارات عسکراولادی گفت: مواردی که آقای عسکراولادی مطرح کردند درست است و باید پیگیری شود و ما این موضوعات را دنبال خواهیم کرد.
* صادرکنندگان ایرانی از خط اعتباری بانک روس استفاده نکردند
وی همچنین با اشاره به استقبال روسها از تجار ایرانی گفت: یکی از بانکهای روسی اعلام آمادگی کرد و اعتباری را در اختیار صادرکنندگان ایرانی برای تجارت قرار داد اما هیچ صادرکنندهای از این اعتبار استفاده نکرد.
کرباسیان گفت: امسال در بودجه یک و نیم میلیارد دلار برای کمک به توسعه صادرات اختصاص یافته و مقرر شده یک و نیم دلار هم از ناحیه بانکها با نرخ سود ۶ درصد اختصاص یابد و سهم صندوق توسعه ملی هم مشخص شده است. این پیشنهادات در بودجه آمده و به طور شفاف سهم صادرات مشخص است.
وی با بیان این جمله که جا دارد گلایهای هم از صادرکنندگان و فعالان اقتصادی کنم، بیان داشت: روسها به ایران آمدند و برای تجارت اعلام آمادگی کردند اما صادرکنندگان نرخهایی را برای کالاهای خود مطرح کردند که وزیر روسیه به ما گفت اگر میخواهید به این قیمت بفروشید ما حاضریم به جای شما این کالاها را بخریم و صادر کنیم.
وزیر اقتصاد همچنین به بحث تأسیس مرکز تجاری در روسیه اشاره کرد و گفت: در زمان ریاست جمهور مرحوم آیتالله هاشمی سفری به روسیه داشتیم و در آن سفر مقرر شد یک مرکز تجاری تأسیس کنیم اما آن مرکز تجاری که در منطقه نزدیک به میدان سرخ مسکو در نظر گرفته شود بود هنوز ساخته نشده است.
کرباسیان تأکید کرد: روابط ما با روسیه خوب است و میتوانیم کار کنیم اما به ما بگویید راهبرد اتاقها برای سال آینده چیست؟ اتاق بازرگانی به ما بگوید کجای کار گره خورده است. چرا که من متوجه نشدم با وجود همه اظهارنظرها، مشکل آییننامه توسعه صادرات کجا است.
* تو را به خدا درباره نرخ ارز چیزی نگویید
وی در واکنش به صحبت یکی از اعضای حاضر در جلسه درباره افزایش نرخ ارز گفت: تو را به خدا درباره نرخ ارز چیزی نگویید، میبینیم قیمت ارز بالا رفت اما صادرات رشد نکرد. نرخ ارز (در سالهای 90 تا 92) دو برابر شد اما صادرات چقدر رشد کرد؟
وزیر اقتصاد اضافه کرد: اظهارات آقای پورابراهیمی در خصوص دستورالعمل صادرات درست است و بهتر است در جلسه بعد این موضوع را در دستور کار قرار بدهیم. شما بررسی کنید این دستورالعمل چقدر عملیاتی شده و بهتر است شورای گفتوگو و اتاقهای بازرگانی گزارشهایی در این زمینه ارائه بدهند زیرا اگر از دستگاههای دولتی گزارش بخواهم، یکسری آمار میدهند که مشخص نیست چقدر از آن اجرایی شده است.